Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrysowe światła pojazdu w wersji LED
Autor Wiadomość
zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2013-04-07, 17:37   

Co wy to wymyślacie z jakąś policją , dajcie spokój przecież każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo i może mnie nie zamkną za to do więzienia, a poza tym w każdej chwili mogę przełączyć na światła mijania.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-04-07, 17:43   

Banan napisał/a:

Myślałem, że Zbychu zna jakiś przepis zezwalający na taki zabieg.

W X5 nie trzeba zadnych zabiegów- jest to fabrycznie zamontowane
- kierowca ma mozliwość wyboru w ustawieniach komputera pokładowego
Postaw piwo autorowi tego posta

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2013-04-07, 17:52   

zbychu napisał/a:
Co wy to wymyślacie z jakąś policją , dajcie spokój przecież każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo i może mnie nie zamkną za to do więzienia, a poza tym w każdej chwili mogę przełączyć na światła mijania.

Zamknąć nie zamkną, ale dowód zabiorą. Zamontuj dodatkowe światła dzienne tak jest prościej i zgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem, po za tym bezpiecznej dla innych użytkowników drogi.

zbychu 
weteran

Wysłany: 2013-04-07, 18:20   

Na pewno nie prościej i bezpieczniej

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 364/499
Wysłany: 2013-04-07, 18:21   

papamila napisał/a:
W X5 nie trzeba zadnych zabiegów- jest to fabrycznie zamontowane

Tak jak napisałeś - fabrycznie, więc lampa MUSI mieć do tego odpowiednią homologację.

zbychu napisał/a:
każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo

Tak jak napisałeś DROGOWE, nie do jazdy dziennej, więc narażasz się na mandat za jazdę bez świateł mijania i utratę dowodu rejestracyjnego za przeróbki świateł.
To tak samo, jak zamiast żarówek H4 (H7) wstawiają sobie kozacy xenony, jest dokładnie ta sama sytuacja - lampa jest homologowana do konkretnego światła i odpowiedniej do tego żarówki.
Jeździć, jeżdżą - do pierwszej kontroli drogowej, a kończy się jak pisałem powyżej: mandat i zabór dowodu. Jak możesz usunąć to na miejscu, to pojedziesz dalej, jak nie, mogą Ci zabronić dalszej jazdy. O swoją wolność możesz być spokojny, puszczą Cię wolno, nawet bardzo wolno, bo na piechotę :haha:
Wtedy koniec wakacji, bo zastępczy dowód jest najczęściej na 3 do 7 dni...

Stąd moje pytanie o przepisy, jak nie ma §§, to przerabiać nie wolno, chociaż pomysł jest dobry i mi się osobiście podoba.

Każdy jest dorosły i wie co robi, ja świadomie narażać mojej rodziny nie mam zamiaru. 8-)
Jak ktoś chce konfrontować swoje poglądy z funkcjonariuszami, to jego osobista sprawa :bigok
Stawiam jednak na LEDowe światła do jazdy dziennej, z homologacją oczywiście.
:spoko

zbychu 
weteran

Wysłany: 2013-04-07, 19:24   

Róbta co chceta :gwm

KFAJP 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Dueerre
Wysłany: 2013-04-30, 02:02   

zbychu napisał/a:
Róbta co chceta :gwm

Zgodze sie z tym .. "robta co chceta"... i tak sie dzieje. Niestety producenci maja prawo produkowac, rynek jest zasypywany taniocha z CHin, ale czy to jest legalne (homologowane) to juz inna sprawa. Wyprodukowac mozna, kupic mozna, zamontowac juz nie...

Niestety juz sam kupilem dwa razy cos co niby bylo "legalne", i potwierdze, ze policja sprawdza swiatla jak cos zauwaza.

Pozdrawiam

krzysioz 
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Piwa: 78/76
Wysłany: 2013-04-30, 06:49   

Mnie wstawiono modul redukujacy moc swiecenia swiatel drogowych ( w celu uzywania ich jako swiatel dziennych) w autoryzowanym serwisie SUBARU , wiec wierze ze nie wstawiaja nielegalnego sprzetu. Jezdze tak od ponad rtoku i na razie klopotow na drodze nie bylo ( staram sie jednak nie uzywac tego za granica , by nie kusic losu) Jak wroce do chalupki to poszukam papierkow i wtedy sprawdzimy czy ten rodzaj modulu ma jakas chomologacje. Ten sam modul zalatwia doswietlanie zakretow i kilka dodatkowych funkcji.
:spoko

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2013-04-30, 07:28   

zbychu napisał/a:

Popatrzcie sobie na na auta VW, OOOO sprzed ery LED.
Światła drogowe ze zmniejszona jasnością.
Właśnie snop światła z takich dziennych jest lepszy, niż mijania, które mają całkiem inne zadanie.

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2013-04-30, 08:08   

Fux napisał/a:
Popatrzcie sobie na na auta VW, OOOO sprzed ery LED.

Powtarzam - to nie jest zmniejszona moc żarówki ale żarówka z dwoma włóknami - 55/15 W.

KFAJP 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Dueerre
Wysłany: 2013-05-29, 08:07   

Witam

Zdjecie troche nie w temacie ale mam pytanie jak zabezpieczacie "przerobki".
Mianowicie LED na tasmie, dla mnie nie wyglada za "bezpiecznie". Wyjalem jarzyniowke, wykleilem obudowe tasma aluminiowa, i nakleilem na to tasme LED. Wtedy dotarlo do mnie, ze skoro tasme przycina sie, to zostaja niezabezpieczone koncowki. Podkleilem kawalek izolacji pod koncowki, i zakleilem miejsca lutowania, ale nadal nie jestem przekonany czy to jest wystarczajaco zabezpieczone, gdy sie przykleja taka tasme na cos co moze przewodzic prad. Ta tasma

Jakie sa wasze opinie ? jak zabezpieczyc ?

tasma dwustronna (taka na gabce) ? w sumie nie musi byc dwustronna, byleby tylko sprawdzila sie jako izolacja od tasmy LED do podloza.

Cala zamiane staralm sie wykonac w taki sposob, aby w miare latwo bylo wrocic do orginalnego oswietlenia, w razie gdyby te diody LED przestaly mi sie podobac. (czyli: przycinanie kabelkow w takich miejscach aby dalo sie je polaczyc ponownie, zadnych innych przerobek).

29052013875.jpg
Plik ściągnięto 2191 raz(y) 42,01 KB

29052013876.jpg
Plik ściągnięto 2155 raz(y) 48,23 KB

29052013877.jpg
Plik ściągnięto 2155 raz(y) 46,35 KB

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2013-05-30, 14:46   

KFAJP napisał/a:
Witam

Zdjecie troche nie w temacie ale mam pytanie jak zabezpieczacie "przerobki".
Mianowicie LED na tasmie, dla mnie nie wyglada za "bezpiecznie". Wyjalem jarzyniowke, wykleilem obudowe tasma aluminiowa, i nakleilem na to tasme LED. Wtedy dotarlo do mnie, ze skoro tasme przycina sie, to zostaja niezabezpieczone koncowki. Podkleilem kawalek izolacji pod koncowki, i zakleilem miejsca lutowania, ale nadal nie jestem przekonany czy to jest wystarczajaco zabezpieczone, gdy sie przykleja taka tasme na cos co moze przewodzic prad. Ta tasma

Jakie sa wasze opinie ? jak zabezpieczyc ?

tasma dwustronna (taka na gabce) ? w sumie nie musi byc dwustronna, byleby tylko sprawdzila sie jako izolacja od tasmy LED do podloza.

Cala zamiane staralm sie wykonac w taki sposob, aby w miare latwo bylo wrocic do orginalnego oswietlenia, w razie gdyby te diody LED przestaly mi sie podobac. (czyli: przycinanie kabelkow w takich miejscach aby dalo sie je polaczyc ponownie, zadnych innych przerobek).

Zaklejenie taśmą izolacyjną wystarczy tylko jakaś lepsza by się przydała np. parcina bo ta zwykła za 2zł nie wytrzyma temperatury i się rozklei. Możesz też użyć koszulek termokurczliwych - założyć na końcówkę taśmy i przewody. Miejsce cięcia wystarczy zamalować jakimś lakierem - ale to niekonieczne jak z niczym się ono nie styka, po za tym tam jest jedynie 12V jak się zrobi zwarcie to poleci bezpiecznik od oświetlenia - i tyle.

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 364/499
Wysłany: 2013-05-30, 14:50   

Ja takie miejsca zabezpieczam klejem "na ciepło" :spoko

Odpowiedz do tematu