|
|
|
Obrysowe światła pojazdu w wersji LED |
| Autor |
Wiadomość |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-04-07, 17:37
|
|
|
| Co wy to wymyślacie z jakąś policją , dajcie spokój przecież każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo i może mnie nie zamkną za to do więzienia, a poza tym w każdej chwili mogę przełączyć na światła mijania. |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2013-04-07, 17:43
|
|
|
| Banan napisał/a: |
Myślałem, że Zbychu zna jakiś przepis zezwalający na taki zabieg.
|
W X5 nie trzeba zadnych zabiegów- jest to fabrycznie zamontowane
- kierowca ma mozliwość wyboru w ustawieniach komputera pokładowego |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2013-04-07, 17:52
|
|
|
| zbychu napisał/a: | | Co wy to wymyślacie z jakąś policją , dajcie spokój przecież każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo i może mnie nie zamkną za to do więzienia, a poza tym w każdej chwili mogę przełączyć na światła mijania. |
Zamknąć nie zamkną, ale dowód zabiorą. Zamontuj dodatkowe światła dzienne tak jest prościej i zgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem, po za tym bezpiecznej dla innych użytkowników drogi. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
zbychu
weteran
|
Wysłany: 2013-04-07, 18:20
|
|
|
| Na pewno nie prościej i bezpieczniej |
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/499 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2013-04-07, 18:21
|
|
|
| papamila napisał/a: | | W X5 nie trzeba zadnych zabiegów- jest to fabrycznie zamontowane |
Tak jak napisałeś - fabrycznie, więc lampa MUSI mieć do tego odpowiednią homologację.
| zbychu napisał/a: | | każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo |
Tak jak napisałeś DROGOWE, nie do jazdy dziennej, więc narażasz się na mandat za jazdę bez świateł mijania i utratę dowodu rejestracyjnego za przeróbki świateł.
To tak samo, jak zamiast żarówek H4 (H7) wstawiają sobie kozacy xenony, jest dokładnie ta sama sytuacja - lampa jest homologowana do konkretnego światła i odpowiedniej do tego żarówki.
Jeździć, jeżdżą - do pierwszej kontroli drogowej, a kończy się jak pisałem powyżej: mandat i zabór dowodu. Jak możesz usunąć to na miejscu, to pojedziesz dalej, jak nie, mogą Ci zabronić dalszej jazdy. O swoją wolność możesz być spokojny, puszczą Cię wolno, nawet bardzo wolno, bo na piechotę
Wtedy koniec wakacji, bo zastępczy dowód jest najczęściej na 3 do 7 dni...
Stąd moje pytanie o przepisy, jak nie ma §§, to przerabiać nie wolno, chociaż pomysł jest dobry i mi się osobiście podoba.
Każdy jest dorosły i wie co robi, ja świadomie narażać mojej rodziny nie mam zamiaru.
Jak ktoś chce konfrontować swoje poglądy z funkcjonariuszami, to jego osobista sprawa
Stawiam jednak na LEDowe światła do jazdy dziennej, z homologacją oczywiście.
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
zbychu
weteran
|
Wysłany: 2013-04-07, 19:24
|
|
|
Róbta co chceta |
 |
|
|
|
 |
KFAJP
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Dueerre
|
Wysłany: 2013-04-30, 02:02
|
|
|
| zbychu napisał/a: | Róbta co chceta |
Zgodze sie z tym .. "robta co chceta"... i tak sie dzieje. Niestety producenci maja prawo produkowac, rynek jest zasypywany taniocha z CHin, ale czy to jest legalne (homologowane) to juz inna sprawa. Wyprodukowac mozna, kupic mozna, zamontowac juz nie...
Niestety juz sam kupilem dwa razy cos co niby bylo "legalne", i potwierdze, ze policja sprawdza swiatla jak cos zauwaza.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2013-04-30, 06:49
|
|
|
Mnie wstawiono modul redukujacy moc swiecenia swiatel drogowych ( w celu uzywania ich jako swiatel dziennych) w autoryzowanym serwisie SUBARU , wiec wierze ze nie wstawiaja nielegalnego sprzetu. Jezdze tak od ponad rtoku i na razie klopotow na drodze nie bylo ( staram sie jednak nie uzywac tego za granica , by nie kusic losu) Jak wroce do chalupki to poszukam papierkow i wtedy sprawdzimy czy ten rodzaj modulu ma jakas chomologacje. Ten sam modul zalatwia doswietlanie zakretow i kilka dodatkowych funkcji.
|
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2013-04-30, 07:28
|
|
|
| zbychu napisał/a: | | Co wy to wymyślacie z jakąś policją , dajcie spokój przecież każde światła drogowe mają homologację , a że zmniejszymy ich świecenie do 30% to przecież nie przestępstwo i może mnie nie zamkną za to do więzienia, a poza tym w każdej chwili mogę przełączyć na światła mijania. |
Popatrzcie sobie na na auta VW, OOOO sprzed ery LED.
Światła drogowe ze zmniejszona jasnością.
Właśnie snop światła z takich dziennych jest lepszy, niż mijania, które mają całkiem inne zadanie. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2013-04-30, 08:08
|
|
|
| Fux napisał/a: | | Popatrzcie sobie na na auta VW, OOOO sprzed ery LED. |
Powtarzam - to nie jest zmniejszona moc żarówki ale żarówka z dwoma włóknami - 55/15 W. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
KFAJP
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Dueerre
|
Wysłany: 2013-05-29, 08:07
|
|
|
Witam
Zdjecie troche nie w temacie ale mam pytanie jak zabezpieczacie "przerobki".
Mianowicie LED na tasmie, dla mnie nie wyglada za "bezpiecznie". Wyjalem jarzyniowke, wykleilem obudowe tasma aluminiowa, i nakleilem na to tasme LED. Wtedy dotarlo do mnie, ze skoro tasme przycina sie, to zostaja niezabezpieczone koncowki. Podkleilem kawalek izolacji pod koncowki, i zakleilem miejsca lutowania, ale nadal nie jestem przekonany czy to jest wystarczajaco zabezpieczone, gdy sie przykleja taka tasme na cos co moze przewodzic prad. Ta tasma
Jakie sa wasze opinie ? jak zabezpieczyc ?
tasma dwustronna (taka na gabce) ? w sumie nie musi byc dwustronna, byleby tylko sprawdzila sie jako izolacja od tasmy LED do podloza.
Cala zamiane staralm sie wykonac w taki sposob, aby w miare latwo bylo wrocic do orginalnego oswietlenia, w razie gdyby te diody LED przestaly mi sie podobac. (czyli: przycinanie kabelkow w takich miejscach aby dalo sie je polaczyc ponownie, zadnych innych przerobek).
29052013875.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2191 raz(y) 42,01 KB |
29052013876.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2155 raz(y) 48,23 KB |
29052013877.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2155 raz(y) 46,35 KB |
|
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2013-05-30, 14:46
|
|
|
| KFAJP napisał/a: | Witam
Zdjecie troche nie w temacie ale mam pytanie jak zabezpieczacie "przerobki".
Mianowicie LED na tasmie, dla mnie nie wyglada za "bezpiecznie". Wyjalem jarzyniowke, wykleilem obudowe tasma aluminiowa, i nakleilem na to tasme LED. Wtedy dotarlo do mnie, ze skoro tasme przycina sie, to zostaja niezabezpieczone koncowki. Podkleilem kawalek izolacji pod koncowki, i zakleilem miejsca lutowania, ale nadal nie jestem przekonany czy to jest wystarczajaco zabezpieczone, gdy sie przykleja taka tasme na cos co moze przewodzic prad. Ta tasma
Jakie sa wasze opinie ? jak zabezpieczyc ?
tasma dwustronna (taka na gabce) ? w sumie nie musi byc dwustronna, byleby tylko sprawdzila sie jako izolacja od tasmy LED do podloza.
Cala zamiane staralm sie wykonac w taki sposob, aby w miare latwo bylo wrocic do orginalnego oswietlenia, w razie gdyby te diody LED przestaly mi sie podobac. (czyli: przycinanie kabelkow w takich miejscach aby dalo sie je polaczyc ponownie, zadnych innych przerobek). |
Zaklejenie taśmą izolacyjną wystarczy tylko jakaś lepsza by się przydała np. parcina bo ta zwykła za 2zł nie wytrzyma temperatury i się rozklei. Możesz też użyć koszulek termokurczliwych - założyć na końcówkę taśmy i przewody. Miejsce cięcia wystarczy zamalować jakimś lakierem - ale to niekonieczne jak z niczym się ono nie styka, po za tym tam jest jedynie 12V jak się zrobi zwarcie to poleci bezpiecznik od oświetlenia - i tyle. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/499 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2013-05-30, 14:50
|
|
|
Ja takie miejsca zabezpieczam klejem "na ciepło" |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|