|
Problem z zimną wodą - pompa włącza się i wyłącza non stop |
| Autor |
Wiadomość |
Gryzon
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Knaus
Nazwa załogi: na razie brak nazwy
Dołączył: 21 Lis 2011 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Warszawa i okolice
|
Wysłany: 2013-06-27, 11:17 Problem z zimną wodą - pompa włącza się i wyłącza non stop
|
|
|
Witam
O dłuższego czasu nie odzywałem się (powiększenie się rodziny i totalny brak czasu) ale kamperek nadal jest . Po zimie zauważyliśmy :
- rozerwany zbiornik na ciepłą wodę (daję sobię łapę uciąć że woda była spuszczana na zimę )
- nie działające podgrzewanie ciepłej wody
- siadła pompa wody
Te punkty udało nam się szybko naprawić ale pozostał jeden dziwny defekt z którym nie wiem co mam zrobić.
Po napełnieniu i odpowietrzeniu instalacji wodnej , ciepła woda "leje się" aż miło . Nowa pompa dobija i wyłącza się prawidłowo. Gorzej z zimną. Po uruchomieniu zimnej wody (dowolny kran) i zamknięciu , pompa wpada w cykl włącz - wyłącz czyli tak jakby próbowała dobić , dobiła i natychmiast ciśnienie by spadało i znowu próbowałaby dobić do nominalnego.
Proszę o naprowadzenie mnie na właściwą ścieżkę poszukiwania możliwej przyczyny awarii jeśli ktoś spotkał się z takim tematem.
Jeszcze z moich przemyśleń: woda ciepła ma poduszkę powietrzną w baniaku (spręża się) , woda zimna takiej nie ma (poduszki pow.) ...
Gdzie obwód zimnej wody ma się "sprężyć" ? Bo bez poduszki pow to chyba się nie da ....
Czy jakieś zaworki (jednokierunkowe) mają wpływ na działanie całości (a takie są w instalacji) ? ehhh dużo pytań i podejrzeń ... |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-06-27, 16:21
|
|
|
| Gryzon napisał/a: | | Gdzie obwód zimnej wody ma się "sprężyć" ? |
Zastosuj akumulator ciśnienia. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2013-06-27, 16:24
|
|
|
może trzeba zamontować zaworek zwrotny na wężu z zimna wodą...
lub, zwyczajnie gdzieś coś podcieka/np.nieszczelny kran/ |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2013-06-27, 19:34
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | akumulator ciśnienia. |
Możliwe ,że on też uległ uszkodzeniu.Na wszelki wypadek sprawdź czy jest cały po zimowaniu kampera. Niestety ja pomimo spuszczenia wody musiałem go w tym roku wymienić. |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2013-06-27, 20:31
|
|
|
| bryzby napisał/a: | | Niestety ja pomimo spuszczenia wody musiałem go w tym roku wymienić. |
I dlatego ja już od paru lat wyjmuję na zimę z kampera pompę i aku ciśnienia. Parę minut roboty a spokój bezcenny |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Gryzon
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-27, 22:10
|
|
|
Z wyjmowaniem na zimę to prawda , w tym roku wyjmę podgrzewacz (bojler) i pompę + spuszczę wodę ...szczególnie że zauważyłem przy demontażu że po spuszczeniu całości , wyjęciu zbiornika i odwróceniu zbiornika do góry nogami jeszcze sporo wody wylatuje ...zapewne przez wklęsłe dno.
A co do "skakania" pompy ....trochę błędnie to napisłem (relacja ojca przez telefon), bo pompa owszem włącza się i wyłącza ale na otwartym kranie w kuchni. W łazience jest ok ....Do czego doszedłem ?
Prawdopodobnie (sprawdzę w najbliższych dniach):
- nowa pompa jest wydajniejsza od starej - chodzi mi o ilość l/min i co za tym idzie daje więcej wody na odbiór (kran w kuchni) niż kran jest w stanie odebrać na pełnym otwarciu . W łazience mam perlator chyba 4l/min lub standardowy 9l/min a w kuchni jest 1,9l/min i pompa szybciej dobija ciśnienie niż ono spada przez otwarty kran a że kran jest otwarty to ciśnienie spada i tak cały czas. Zdejmiemy perlator lub wymienimy na taki 4l lub 8/9l i zobaczymy co będzie. Na starej pompie wszystko śmigało bo nie mogła tak szybko dobić. Nam to nie przeszkadzało bo pobór mamy w kranach rzekłbym "znikomy" . |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2013-06-28, 05:22
|
|
|
| Gryzon napisał/a: | | bo pompa owszem włącza się i wyłącza ale na otwartym kranie w kuchni. W łazience jest ok ....Do czego doszedłem ? | że tak ma być..
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-06-28, 08:05
|
|
|
| Gryzon napisał/a: | | Zdejmiemy perlator lub wymienimy na taki 4l lub 8/9l i zobaczymy co będzie |
mozesz zdjąc i sprawdzic ale smialo wkrec go z powrotem. a na pompie mozna zmiejszyc cisnienie jesli ma regulacje. |
|
|
|
 |
Gryzon
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-28, 09:52
|
|
|
Gino - tak ma byc to fakt
A zmiana ciśnienia chyba nic nie da bo tu chodzi o wydajność pompy a nie o ciśnienie. Niezależnie pod ciśnienia pompa i tak będzie dobijać na otwartym kranie ....
Jak sprawdzę dam znać . |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-06-28, 09:59
|
|
|
| przy zmniejszonym cisnieniu powinna sie czesciej wlaczac lub chodzic ciagle, a dwa - masz stwardniale weze ktore stracily elastycznosci (wczoraj wlasnie wymienialem czesc wezy na nowe - jakakolwiek wymiana trojnika, zaworu zwrotnego spowoduje nieszczelnosci na starych wezach) i mogą sie pojawic mikro przecieki na zlaczach. Mam taka samą instalacje jak ty i tylko w tym roku mialem 3 nieszczelnosci. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|