|
|
Gdzie kupić płytę sandwich? |
Autor |
Wiadomość |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-07-05, 19:31 Gdzie kupić płytę sandwich?
|
|
|
Gdzie tylko rzucę okiem to widzę, że ludzie robią sobie kontenerki, naprawiają przyczepy itd... Oczywiście używają do tego celu tę typową płytę kamperową, czli laminat/xps/laminat.
Problem w tym, że jakoś źle szukam albo nie znam dokładnej nazwy, bo chcę trochę tego kupić a nigdzie nie mogę znaleźć.
Ma ktoś namiary na producentów? |
_________________ camper 4x4 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2013-07-06, 10:22
|
|
|
Duni Nowy Sącz |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2013-07-06, 10:44
|
|
|
Swojego czasu orientowalem sie i chyba firma campersol ma takie plyty na sprzedaz w cene chyba jak dobrze pamietam 400 zl za metr/kw |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2013-07-06, 12:46
|
|
|
elmo78 napisał/a: | tę typową płytę kamperową, czli laminat/xps/laminat. | Kolego ,a czemu twierdzisz ,że to typowa płyta kamperowa. Z tego co mi jest wiadomo poszycie zewnętrzne w kamperze to blacha aluminiowa, wewnątrz wypełnienie z pianki i w środku sklejka 3mm pokryta tapetą. Płyta sandwich stosowana jest do zabudowy pawilonów sklepowych (ta o którą pytasz i jest to blacha stalowa teflonowana wypełniona pianką PU.) A laminat stosowany jest jako zamiennik pakietów szybowych w oknach z PCV. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2013-07-06, 21:10
|
|
|
posłuchaj Winniczka .Ja mam izotermę i płyty sandwich kupiłem takiego gotowca. traci się dużo miejsca no i to trochę waży . zastanów się zanim wydasz kaskę . |
|
|
|
 |
stasiu
trochę już popisał
Twój sprzęt: brak
|
|
|
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-07-06, 23:36
|
|
|
Winniczku, nie jestem pewien, czy obecnie kampery mają poszycie wykonane z blachy i potem wypełnienie i sklejka.
Aluminium doskonale przewodzi ciepło (no i zimno) i sprzyja zbieraniu się rosy, no a drewno nie lubi wilgoci. Poza tym jest znacznie cięższe od laminatu poliestrowo-szklanego. Inną wadą jest jego miękkość: gdyby kampery były z aluminium, to by całe były poorane po bokach od gałęzi. Wydaje mi się, że obecnie stosuje się raczej sandwich z laminatu.
Spore kontenery/izotermy są wykonane właśnie z laminatu i są lekkie i sztywne, nawet przy ściance o grubości 30-40mm. Chłodnie mają ścianki 50mm i więcej, ale nie ze względu na potrzebę sztywności lecz izolację termiczną.
No i wracając do tematu, to ściany pojazdów wykonuje się tylko z takich paneli czyli laminat/xps/laminat.
Znalazłem jedną stronę (http://www.ormocar.de/en/sandwichplatten/), ale przeginają z ceną, bo wiedzą, że to idzie do kamperów, tymczasem wiem od ludzi z branży chłodniczej, że kontenery są zbudowane z laminatu z XPSem, ale za znacznie mniejszą cenę. Tylko skąd kupić laminat?
Popytam w poniedziałek co na to Duni lub Camperspol...
ooo.. ci też używają laminatu z XPSem: http://www.actionmobil.com/page4/page4.html
Unicat też używa tego typu sandwicze: http://www.unicat.net/en/index2-Aufbau.html |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2013-07-07, 00:02
|
|
|
[ |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
Ostatnio zmieniony przez WINNICZKI 2013-07-07, 01:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2013-07-07, 00:37
|
|
|
HONORATA I MACIEJ
trochę już popisał
Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2.0 FRANKIA-KUBUŚ
Kontakt: 661299648
Pomogła: 1 raz
Piwa: 11/59
Wysłany: 2011-10-19, 23:41
O ile dobrze widzę ,to nie ma co sie martwic o cenę blachy,o ile nie będziesz o nią pytał w sklepach typowo "kamperowych" Jest to typowa blacha aluminiowa tzw.stucco wykorzystywana również w przemysle chłodniczym do budowania komór chłodniczych.Jest dostepna u polskiego producenta za rozsądne pieniadze.Jak odwiedzisz wątek kolegi Mariusa,który odbudował swojego Hymera od podstaw(Najtrudniejszy pierwszy krok),to znajdziesz tam adres do producenta.Jak napisał Marius,koszt oryginalnej blachy na całego jego Hymera wyniósł 800 złotych.Nie ma co sie bawić w szpachlowanie i tego rodzaju kombinacje,tylko naprawić co zgnite pod spodem i przykryć to nową blachą.............) Przytoczyłem wypowiedź w sprawie naprawy kampera z wątku archiwalnego na dowód z czego jest kamper zbudowany. Proponuje poczytać trochę forum ,to potem nie trzeba będzie snuć "teorii" z czego zbudowany jest kamper i dla czego tak ,a nie inaczej. Życzę miłego czytania i nauki |
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2013-07-07, 00:47
|
|
|
[quote="elmo78"]Tylko skąd kupić laminat? [/quote Wiem,ale nie powiem |
 |
|
|
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-07-07, 00:54
|
|
|
Nie rozumiem dlaczego takim nonszalanckim tonem się do mnie zwróciłeś (EDIT: a potem skasowałeś ten post)... Przecież to nie moja wina, że obecnie tak się robi kampery i całe mnóstwo innych pojazdów specjalistycznych.
Producenci kamperów właśnie mają pojęcie, jak je robić i wiedzą, że sandwich jest wytrzymalszy od drewnianej konstrukcji i osobnego poszycia. No a najważniejsze jest to, że czas to pieniądz, a wycięta przez maszynę ściana o wymiarach 5x2m wraz z wszelkimi otworami montażowymi to znacznie większa oszczędność czasu/kasy niż paru pracowników robiących szkielet z listewek. Kiedyś chemia była na niższym poziomie i robocizna była tańsza, więc zabawa z drewnem była preferowana. To przecież logiczne.
No a poza tym nie obejrzałeś podanych przeze mnie linków. Przytoczeni wyżej producenci używają tylko laminatów, sandwichy.
No i można też obejrzeć poniższy filmik:
http://youtu.be/jy_GQuhVOpA
Kod: | 3:58 widać jak kładą podłogę składającą się z laminatu z pianką
4:33 gość coś grzebie przy podłodze i niemalże na cały ekran widać laminat/XPS/laminat
5:24 przenoszą element, który jest sandwichem
no i tak mógłbym dalej wymieniać, ale warto po prostu sobie obejrzeć, jak robi się teraz kampery. Gdzieś od 17 czy 18 minuty będą pokazane ściany. Oczywiście wszystko sandwich.
22 minuta też jest ciekawa... |
http://youtu.be/WoMXIFBmfvg
Na tym filmiku też widać sandwiche a nie drewniane szkielety.
Na pocieszenie dodam, że zapewne jakieś 20 czy 30% producentów nadal stosuje drewniane konstrukcje, ale nie jest to już główny trend. Owszem, stosuje się jakieś elementy wzmacniające z drewna, bo to genialny materiał, ale jednak większość to już sandwiche z laminatu.
Oczywiście nie dotyczy to przyczepek o fakturze rybich łusek (stucco?)i starszych kamperów, bo tam faktycznie króluje blacha i drewno. Wróćmy jednak do tematu i jeśli ktoś ma namiar na producenta takich płyt, to z mojej strony prośba jest nadal aktualna. |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2013-07-07, 01:32
|
|
|
Przeczytaj PW. |
 |
|
|
|
 |
njoy
trochę już popisał
Twój sprzęt: Chwilowo brak
Nazwa załogi: njoy
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 1/3 Skąd: Białystok
|
|
|
|
 |
staszko
trochę już popisał

Twój sprzęt: MB 100 zrobiony
|
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2013-07-07, 14:52
|
|
|
a ja Ci powtarzam zastanów się, mój sandwich jest laminatowy i samo ocieplenie waży prawie 400kg taka była różnica między wagą fabryczną a wagą faktyczną .no i zależy co chcesz z tym zrobic . bo jak ocieplic blaszoka to stracisz dużo przestrzeni , chyba że będziesz robił nową budę na ramie |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|