Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:52 |
Wyciszenie samochodu |
| Autor |
Wiadomość |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-07-07, 19:44
|
|
|
|
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Intelek teraz spoko [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-07-07, 22:05
|
|
|
Patrzajmy jeno bystro coby kajś nie zawineło łacha . |
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2013-07-07, 22:29
|
|
|
| Intelek napisał/a: | Patrzajmy jeno bystro coby kajś nie zawineło łacha . |
A to co piszesz to na temat??? |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2013-07-07, 23:45
|
|
|
Intelek, Świetny pomysł ,tylko nie zapomnij w kocu wyciąć otwory na oczy i nos |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/168 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-07-08, 06:11
|
|
|
Track222, wydaje mi się że chodzi o to aby w którymś momencie nie śmiać się z jego pomysłu |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2013-07-08, 09:54
|
|
|
| Track222 napisał/a: | | A to co piszesz to na temat??? |
Jak najbardziej . |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2013-07-08, 09:59
|
|
|
| martini44 napisał/a: | Track222, wydaje mi się że chodzi o to aby w którymś momencie nie śmiać się z jego pomysłu | Chodzi o to żeby gdzieś nie złapały koca obracające się , a nawet wirujące podzdzespoły hehe |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-07-08, 10:40
|
|
|
Koc jest szklany i cienki i zawiele nie wyciszy
Ale jakby tak na ten koc nakłaść wełny mineralnej ?
Albo kołderkę?
Jakieś pomysły? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2013-07-08, 11:21
|
|
|
i wypełnić pianką montażową niskiego rozprężania... kurde że ja tez nie wpadłem na ten pomysł z kocem kilka lat wcześnie.... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2013-07-08, 13:42
|
|
|
| Tero kumom . A myślałech żeś to TY nietryb a to jo . |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2013-07-10, 08:17
|
|
|
| Dan_77 napisał/a: | | piobar napisał/a: | | A u mnie najwiekszy halas idzie z okolic drzwi do zabudowy, a szczegolnie przyczynia sie do tego calkiem nie wygluszona komora stopnia wejsciowego, cienizna totalna. Jak sie jedzie po mokrym to halas jest nawet wiekszy niz od silnika. I nie mam pojecia co z tym zrobic, oklejac jakas mata bitumiczna? ale ona ma tylko 2mm grubosci, czy cos to pomoze? |
Witam!
Może ktoś poradził sobie z hałasem dobiegającym z okolic drzwi zabudowy.
Pozdrawiam |
W fabrycznym Riviera IC jest taki patent - przykrywka przykręcana na zawiasach do szafki przy stopniu - u mnie to tylko sklejka 4mm z dziurą na dłoń dla łatwiejszego podnoszenia. Efekt wyciszenia w czasie jazdy jest słyszalny, gdyby była pełna i ogumowana byłoby na pewno dużo lepiej, dodatkowo jest to zabezpieczenie przed zwichnięciem nogi "po ciemnemu" |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
WALDZIOR
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
|
Wysłany: 2014-07-22, 18:08
|
|
|
W miniony weekend, z powodu braku pomysłu na wyjazd zabrałem się w końcu do wyciszania kabiny w moim Delfinarium. Do wyciszenia użyłem matę bawełnianą z domieszką "czegoś tam" i klej w sprayu. po około 2,5 godziny kabina wyglądała tak jak na dwóch pierwszych zdjęciach. Ponieważ zbliżał się czas grilla i browara dalsze czynności zostały odłożone na dzień następny t.j. sobota 19.07. Po około 6-7 godzinach wyklejania co się dało i montażu ponownym niezbędnych elementów wyposażenia pojazdu pracę zakończono. Efekt może nie powala ale dla mnie jest znacznie ciszej co nie znaczy, że tak jak w LEXUSIE.
P1080392.png
|
 |
| Plik ściągnięto 4886 raz(y) 94,33 KB |
P1080393.png
|
 |
| Plik ściągnięto 4886 raz(y) 92,74 KB |
P1080394.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4886 raz(y) 55,93 KB |
P1080395.png
|
 |
| Plik ściągnięto 4886 raz(y) 87,36 KB |
P1080396.png
|
 |
| Plik ściągnięto 4886 raz(y) 94,65 KB |
|
|
 |
janek50
stary wyga
Twój sprzęt: na razie w planach
|
Wysłany: 2014-07-26, 15:58
|
|
|
wtrące swoje trzy grosze co do wyciszenia kabiny , wszyscy pięknie ładnie wyciszyli swoje kabinki ale mnie zastanawia czy do pełni szczęścia nie trzeba by było wyciszyć także dachu kabiny , bo zauważyłem u siebie jak miałem trafica z 1992r podwyższanego ,że po wyciszeniu kabiny od dołu i po bokach to nadal jest głośno i ten hałas dobiega od góry kabiny , a nie miałem tapicerki tylko dla mojej wygody nad fotelem była pustka tak że mogłem stać wyprostowany w kabinie. Kolejne co nie zastanawia to wyciszenie maski , większość wyciszała tylko miejsce między wzmocnieniami , ja zaś w traficu miałem matę z bawełny ale położoną na całej powierzchni maski i było czuć różnice w dudnieniu silnika gdy nie ma takiego wyciszenia.
Zauważyłem teraz w Ducato, że dużo hałasu dobiega z rury wydechowej i tłumików, więc w okolicy układu wydechowego przydałaby się grubsza warstwa wygłuszenia, nie wiem jak jest w innych ducato , ja mam 2001 r , że nad tłumikiem pierwszym mam taką zaokrągloną blachę , nie wiem czy coś daje ale jest to niech jest.
Kolejne hałasy dobiegają jak są zniszczone lub zdeformowane uszczelki drzwi, ostatnio myślałem że nie mam zamkniętych drzwi taki hałas dobiegał na wysokości progu, a mi po prostu urwała się spracowana uszczelka drzwi.
Nie wiem czy to jest prawda ale gdzieś pisali że jak się założy od spodu pod silnikiem tę osłonę to auto troszkę ciszej pracuje, ja ją mam , ale w moim ducato jest głośno i nie zauważam różnicy w głośności.
Co do odniesienia się czy jest głośno czy ciszej to trzeba by było zrobić test z użyciem sonometru przed wyciszenie i po wyciszeniu .
Dużo hałasu wprowadzają opony oraz jakość i gatunek nawierzchni asfaltu po jakim się poruszamy. |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 157/150 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2014-07-26, 19:39
|
|
|
| Pierwsza moja jazda kamperkiem na Ducato 1991r trasą Łódź - Częstochowa i z powrotem skutkowała większym zrozumieniem ludzi niedosłyczących, a małżonka powiedziała, że jeżdżę sam. Chciał nie chciał - wyciszyłem komorę silnika specjalnymi matami- efekt "taki se", wyciszyłem kabinę specjalnymi matami - efekt "taki se", położyłem wykładzinę dywanową i uszczelniłem dziury(docinając wykładzinę bardzo ściśle do drążka kierownicy itp.) - rewelacja !- słychać tylko pomruk jak 8-cylindrowcu |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
|
|