|
sven hedin lt 28 - problem z ogrzewaniem D2L-B2L |
| Autor |
Wiadomość |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-07-03, 08:55
|
|
|
| No to chyba nie potrawfię pomóc :zaocznie:.Uwaga:........Gaz dostarczony do pieca musi być w fazie lotnej pod ciśnieniem wymaganym przez urządzenie grzewcze.Nie słyszałem o używaniu gazu w fazie ciekłej przy piecach w karawaningach.Hej. |
|
|
|
 |
bobby
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-07-03, 11:33
|
|
|
| Mirekmat napisał/a: | | No to chyba nie potrawfię pomóc :zaocznie:.Uwaga:........Gaz dostarczony do pieca musi być w fazie lotnej pod ciśnieniem wymaganym przez urządzenie grzewcze.Nie słyszałem o używaniu gazu w fazie ciekłej przy piecach w karawaningach.Hej. |
widzisz to kolejna wazna informacja, ktora wykluczyla ew blad. moja interpretacja pojecia "gaz plynny" byla doslowna. wiec gaz ma byc w postaci lotnej pod cisnieniem. to min oznacza ze moge butle przeniesc do srodka o ile wygospodaruje sobie na to troche miejsca.
mam za soba zimowy epizod w carawanie (1999 rok - zima skuwala sie nawet do -30 w nocy) i wiem ze rozprezanie gazu w niskich tempreraturach powoduje wiele komplikakacji. bardziej lotny skladnik mieszanki sie ulatnia szybciej w niskich temperaturach. pozostaje w butli duzo gazu (ciezszy skladnik - nie pamietam teraz czy to propan czy to butan) a palic sie nie chce.
poza tym juz na granicy w UK mnie pytano po co ta dodatkowa butla podwieszona pod autem skoro i tak mam oddzielna niezalezna instalacje z niezaleznym zbiornikiem na lpg na pozostale urzadzenia. Myslalem ze poprzedni wlasciciel podlaczy ja sobie do glownej instalacji zeby powiekszyc jej pojemnosc. potem odkrylem ze to wylacznie do ogrzewania i za kazdym razem bede ja musial wydobywac spod auta, ladowac i podwieszac z powrotem.
gdy bede nastepnym razem w polsce zaloze sobie chyba jeden duzy zbiornik na wszystko i bedzie git.
mirku jeszcze pokombinuje sam z ta nagrzewnica, jezeli nie dam rady, moze ja wysle do ciebie. rozumiem ze jestes profesjonalista. jezeli to mialaby byc taka nowosasiedzka przysluga, to nie chce cie fatygowac. pomogles mi duzo do tej pory. nie zepsulem urzadzenia bardziej niz jest ).
bajdelej serdeczne dzieki pozdrawiam z mokrej irlandii. dla odmiany klimatu, niedlugo planuje sobie machnac 7-10 tys km po europie w drodze i z powrotem do chorwacji gdzie bede od 10-25 sierpnia bumelowal po wybrzezu od puli po dubrownik. zahacze tez o polske ale o jej poludniowo zachodnie rubierze )
jezeli sie ktos wybiera do irlandii to polecam siebie jako przewodnika. objechalem juz ta wyspe calkowicie. zrobilem w sumie ponad 20 tys km i wiem co jest warte obejrzenia a co jest tylko turystycznym kiczem.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbychu91
zaawansowany w imię złotego,euro i dolara

Twój sprzęt: fiat ducato hobby 600
Nazwa załogi: zbyszki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2008 Piwa: 5/29 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: 2008-07-03, 14:46
|
|
|
Serdecznie polecam Mirka( pelen profesionalizm!)
zbyszek! |
|
|
|
 |
bobby
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-07-03, 20:42
|
|
|
pogrzebalem i znowu wiem wiecej...
sprawdzilem elektrozawor gazowy i slysze jak sie otwiera gdy go podlaczam do napiecia na krotko. nie slysze tego natomiast gdy jest uruchamiany za pomoca panelu sterujacego. wniosek jest taki ze zarowno iskrownik, zawor jak i dmuchawa dzialaja wlasciwie. gaz do urzadzenia dochodzi takze prawidlowo.
problem jest ze sterownikiem. ot co |
|
|
|
 |
bobby
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-07-05, 20:54
|
|
|
szukajcie a znajdziecie
pukajcie a wam otworza
jak zwykle okazalo sie ze w takich sytuacjach to jakas banalna przyczyna
w tym wypadku urzadzenie zamontowane bylo w wersji 24 voltowej. czyli zostalo wyciagniete z ciezarowki. poprzedni wlasciciel mnie nie poinformowal, bo zatrzymal sobie dodatkowe akumulatory. teraz musze kupic sobie dwa male zelowe 12 voltowe...
ku przestrodze ) |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2008-07-06, 11:31
|
|
|
| No chyba nie muszą być żelowe.Jeżeli tylko do ogrzewania które pobiera w cyklu pracy ok.18Watt to czy to nie za duży wydatek?Dodatkowo czy będziesz miał prostownik do doładowywania żelów/trochę inne parametry ładowania/ a może wystarczą Ci tylko dwa zwykłe akumulatorki z systemów alarmowych?24Volty wykorzystasz tylko do ogrzewania. |
|
|
|
 |
bobby
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-07-06, 15:39
|
|
|
| Mirekmat napisał/a: | | No chyba nie muszą być żelowe.Jeżeli tylko do ogrzewania które pobiera w cyklu pracy ok.18Watt to czy to nie za duży wydatek?Dodatkowo czy będziesz miał prostownik do doładowywania żelów/trochę inne parametry ładowania/ a może wystarczą Ci tylko dwa zwykłe akumulatorki z systemów alarmowych?24Volty wykorzystasz tylko do ogrzewania. |
wlasnie dlatego ze nie bede ich mogl doladowywac na bierzaco - nie bede mogl ich podlaczyc do glownego obiegu - pomyslalem o zelowych - czytalem o nich ze nie grozi im glebokie wyladowanie. 24 voltowe w irlandii istnieja tylko do ciezkich trakow a co za tym idzie nie mam mozliwosci kupic innych. piszesz ze pochodzace z ukladow alarmowych - popytam sie chlopakow co tu pracuja przy instalacjach, moze cos mi doradza a jak nie to moze przetwornica 12-24 v ostatnio cos takiego gdzies widzialem w sklepie motoryzacyjnym.
mirku dzieki za kolejna wskazowke
pozdrawiam |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-07-13, 16:46
|
|
|
| bobby napisał/a: | | moze cos mi doradza a jak nie to moze przetwornica 12-24 v ostatnio cos takiego gdzies widzialem w sklepie motoryzacyjnym. |
Można by spróbować z taką przetwornicą od laptopa. Ma to około 70-80W i przetwarza z 12 na 17-24V regulowane. W naszych sklepach około 100 zł. Ostatnio takie coś montowaliśmy do zasilania fotela od ciężarówki na 24V w busie 12V. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|