Weinsberg vs inne |
Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2013-07-17, 10:33 Weinsberg vs inne
|
|
|
http://www.weinsberg.com/...2-13_TDs_TI.pdf
Porównując ceny nowych kamperów półintegralnych zauważyłem, że Hymer jest o ok. 40% droższy od Weinsberga. Na moje niedoświadczone oko obie firmy robią porządne nadwozia.
Porównuję ceny półintegrala 6-6,5 metra z podwójnym łóżkiem z tyłu ustawionym w poprzek i garażem pod spodem. Kilkuletni Hymer kosztuje tyle, co nowy Weinsberg.
Z czego się bierze taka różnica cenowa?
Czy stosunek ceny do wartości dla Weinsberga nie jest bardzo korzystny względem np. Hymera?
Jakie inne nowe campery mają dobry stosunek ceny do jakości? |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2013-07-17, 11:18
|
|
|
to tak jak mercedes i japonczyki,bo firma niemiecka to tez cena
ja sie zastanawialem nad ta firma http://www.jointcampingca.../info-ale.shtml
a trafil mi sie chausson i mam wszystko co chcialem |
|
|
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2013-07-17, 15:23
|
|
|
Hymer to jest mocna marka i tu się płaci za markę, Hymer jest właścicielem kilku innych marek które są już tańsze od Hymera... |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2013-07-17, 17:49
|
|
|
Kuba L. napisał/a: | Hymer jest właścicielem kilku innych marek które są już tańsze od Hymera... |
Hymer jest właścicielem kilku marek ale jeżeli chodzi o klasę i prestiż to wygląda to u Hymera tak: (od najniższej)
Burstner
Hymer
LAIKA
Niesmann-Bischoff |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Andrzej_Kielce
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: w planach
|
Wysłany: 2013-07-17, 20:36
|
|
|
A czy Carado nie należy czasem do grupy Hymer'a? a jesli tak to które miejsce zajmuje na tej liście? |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2013-07-17, 22:01
|
|
|
Cytat: | A czy Carado nie należy czasem do grupy Hymer'a? a jesli tak to które miejsce zajmuje na tej liście?
|
Faktycznie zapomniałem o Carado. Bardzo niska półka.
Do Hymera należy też ERIBA. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2013-07-18, 09:30
|
|
|
A jak byście poukładali kampery w kolejności największa wartość za daną cenę? |
|
|
|
 |
Łagot
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Peugeot J5 280L
|
Wysłany: 2014-05-19, 15:00
|
|
|
A ma ktoś jakieś info o Weinsbergu? Mam takową zabudowę w swoim Ducato z 1985r. |
|
|
|
 |
Martin B
zaawansowany
Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2014-05-19, 17:51
|
|
|
Halo!Hymer jest faktycznie drogi ale .....wieloletnie doswiadczenia solidna budowa ma swoja cene ,wiem ze to temat do dyskusji faktem jest ze w przecietnym camperze np. bürstner ,dethleffs ,knaus,weinsberg do dzisiaj uzywane sa listwy z drzewa caly"szkielet "jest z drzewa troche pianki troche sklejki ,blacha i gotowe hymer i jeszcze pare innych (drogich)buduja wszystko na profilach aluminiowych,nadbudowy sa klejone (kankurecja skreca srubami) i dlatego terz te ceny .Niestetny musze stwierdzic ze w ostatnich latach jakosc troszeczke sie pogorszyla,nie wiem o ile ma to cos wspolnego z "Polknieciem konkurecji" dzisiejsze modele sa ladniejsze dla oka i przez to solidna budowa cierpi .Moim zdaniem lepiej starszego hymera najlepiej Sl tam bowiem masz gwarancje na porzadny camper ,jest moim zdaniem lepszy jak weinsberg ,dlaczego to pisze....osobiscie mialem weinsberga na renaucie ,byl nowy renaut byl super ale weinsberg -byl katastrofa problemy z meblami ,woda sprawily ze po pol roku jazdy go sprzedalem |
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam) |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-19, 23:09
|
|
|
Nie tylko drogie, bo LMC i kilka z tych niższej półki też już się chwali bezdrewnowymi (holzfrei) ściankami.
Kupując poczyniłem następujące spostrzeżenia:
Hymer ma lepszą (wg mojego gustu) stylistykę wnętrza i jest znacznie przyjemniej w środku. Śmiało może wg moich kryteriów estetycznych konkurować z droższymi kamperami. Ma wiele dodatków w standardzie, a gdzie indziej trzeba za to dopłacić lub jest to niemożliwe (AL-KO, ściany bez drewna, ocieplenie i podgrzewanie zbiorników. Jest lepiej przemyślany co zauważam nawet ja, laik który nigdy nie miał kampera. Podłoga pod garażem jest wzmocniona profilami stalowymi, a w innych kamperach jest to zwykła płyta bez wzmocnień lub są one bardzo słabe. W szafkach kuchennych są szuflady, a nie półki. Itp.
Weinsberg ma rewelacyjny stosunek ceny do jakości oraz bardzo niską masę własną. Jest ona zapewne okupiona cieńszymi ściankami i mniej wytrzymałą konstrukcją. Jednak ponad 700-800 kg ładowności to jest coś czego w Hymerze nie ma. Weinsberga zdyskwalifikował zbyt mały garaż i smutna stylistyka wnętrza. Podobnie jak w Hymerze nie dopatrzyłem się glutów silikonu czy kleju i widać że był montowany przez fachowca, a nie niewolnika z łapanki jak w przypadku budżetowych kamperów.
Carado ma podobnie duży garaż jak Hymer i w przedziale różnicy cenowej pomiędzy Weinsbergiem a Hymerem plasuje się na poziomie 1/3 wyżej od Weinsberga. W sumie to dobry kompromis, ale stylistyka nie powala na kolana.
Knaus i Burstner - niby klasa wyższa, ale pełno niedoróbek. Skaleczyłem się poważnie w Burstnerze i na targach musieli mi robić opatrunek. Ładnie wyglądają w środku, ale drewno w ścianach, mały garaż a cena ta sama co Hymer. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-05-20, 08:51
|
|
|
Plusik za fajne podsumowanie. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-05-20, 10:37
|
|
|
Hymery też są w kladach CL i SL pierwszy budowany jest przy pomocy księgowego drugi dla wymagających |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-20, 11:48
|
|
|
Te dla wymagających bardziej są powyżej 3,5 tony.
Wolę ten minimalistyczny w wersji księgowego, bo nie jestem na tyle kapryśny, żeby kupować ciężarówkę. Potem zabawa w ładowanie viatoli w kolejnych państewkach, opłaty za autostrady, a na koniec zakaz wjazdu do miasteczka. W Słowenii za ciężarowe płaci się 2,7 razy drożej. MtBlanc 3,4 razy drożej. Grossglockner na miesiąc DWADZIEŚCIA TRZY RAZY drożej.
Niektórzy nazywają to luksusem, a ja kłopotem.
Najlepiej mieć dwa kampery. Jeden powyżej, a drugi poniżej 3,5 tony. To jest najlepsze rozwiązanie dla wymagających.
Nieprzypadkowo na mobile.de używane kampery powyżej 3,5 tony mają bardzo okazyjne ceny. Ich właściciele zaczęli liczyć pieniądze. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-05-20, 13:58
|
|
|
Ja jak zwykle.......patrz podpis nic o wadze są do 3,5 t Sl dla wymagających.
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się niema |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-20, 15:45
|
|
|
Piszesz o Hymerach SL czyli StarLine od 4050 kg w stanie do jazdy lub B-klasse SL od 3680 kg w stanie do jazdy. Możesz przedstawić link do oferty takiego Hymera i DMC do 3,5 tony? Na stronie producenta nic takiego nie znalazłem i mam nadzieję, że zdradzisz źródło swoich informacji. |
|
|
|
 |
|