Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamperek dla 2+1
Autor Wiadomość
silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-07-17, 22:17   

MINIMANIAK - zluzuj troche bo sie wykonczysz ;) :lol:
kup cos za ok. max 3 dychy bo ladowanie sie w sprzet z poczatku lat 90 i za 4-5 dych to nie dobry pomysl bo za rok zmienisz zdanie i przy sprzedazy stracisz kupe. jesli 4-5 dych to min na dukato 2, to i komfort lepszy i nowoczesniejsza technika :spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------
Postaw piwo autorowi tego posta

minimaniak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Laika ecovip3009
Piwa: 2/5
Wysłany: 2013-07-17, 22:40   

:) ok zluzuje ;) szukam na spokojnie dzieki
Ogladalem ducato i fajna zabudowa ale jakos do mnie nie przemowil. Troche zacieków z sufitu. Sciany w sypialni odmalowane bialą farbą.. Na suficie naklejone cos w stylu tapety (wyglada schludnie i jest ok ale boje sie co jest pod tym) Moze powinien zobaczyc to auto poprostu specjalista

Dzieki Witold dokladnie to jest to czego szukam lozko z tylu ale fakt jest taki ze ten typ zabudowy pojawia sie w "nowszych kamperach" ktore wiecej kosztuja.

Pawel_MASZ-BUD 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-07-17, 23:27   

minimaniak napisał/a:

Co sadzicie o tym

http://suchen.mobile.de/w...uctionYear=1995

Ja kupiłem swojego kampera od tego właśnie gościa.

OPIS MOJEGO KAMPERA TUTAJ

Ekipa 2 dorosłych + prawie 3 letnia księżniczka. Zabudowa w takim samym układzie, jak pokazałeś, ale z boku siedzenie i szafka pół na pół. Dla mnie te boczne siedzenie jest niezastąpione. Nie wyobrażam sobie też braku alkowy przy dziecku.

Co do ogłoszenia:
Nie jest to sprzedawca prywatny. Po przyjeździe na miejsce zobaczysz jeszcze ze 20 wozów na placu, a gość Ci powie, że to jego brata. Faktycznie brat jest bardziej kompetentny i ma o tym pojęcie. UWAŻAJ - potrafią bardzo odpicować auto.

Ogólnie Ja jestem zadowolony z zakupu, chociaż przy transakcji wiedziałem, że mnie robią (próbują) w dwóch tematach w konia.

1. Popękany brodzik w łazience twierdzili, że jest dostępny w Dethleffsie - upewniłem się przed zakupem, że nie jest, ale Tureccy Niemcy do końca zarzekali się, że jest.

2. Auto miało być 1996r, a na miejscu okazało się, że rama auta z szoferką jest koniec `94, zabudowa `95, a wydane do klienta w czerwcu `95. Ta niezgodność mnie nie zniechęciła, bo buda auta jest cała w oryginale sucha bez wgnieceń i napraw, a środek zadbany, czysty, pachnący i fajnie wyposażony.

Suma summarum - kupiłem. Każdy z tych u nich na placu był w lepszym stanie całokształtu, niż egzemplarze, które w podobnych pieniążkach oglądałem w Polsce. Nie wiem... Może Polacy nie potrafią aż tak bardzo odszykować auta na sprzedaż :wyszczerzony:
W tym co dałeś link jest fajniejsza linia zabudowy od mojej - taka świeższa. Obydwie (moja-bardziej kwadratowa i ta w proponowanym przez ciebie integralu) szły jednocześnie do przynajmniej 2000 roku. Sama zabudowa wnętrza dosyć przestronna i solidna.

Co do pojemności silnika, to biorąc 1.9td zostaje ci 15% końcowej ceny auta w kieszeni ze względu na niską akcyzę. Koszty obsługi serwisowej 1.9 też są niższe niż 2.8. Problemem jest natomiast (dla jednych większy, dla drugich mniejszy) niedostatek mocy - trzeba się przyzwyczaić. U mnie przy alkowie 1.9td 82KM prędkość przelotowa 80-90km/h, maksymalna 115-120. Staram się zawsze trzymać bliżej tych 90km/h. Jak jadę na wczasy, to się nie śpieszę i wychodzi 80-90km/h, ale jak wracam do domu to cisnę 90-110km/h :lol: Uczciwie trzeba sobie powiedzieć, że średnie spalanie z takiego wyjazdu wychodzi mi na poziomie 11.2-11.5L /100km. U mojego ojca w gabarytowo i wagowo takiej samej alkowie (KNAUS), silnik o 28KM mocniejszy (2.3JTD 110KM) podnosi prędkość przelotową o około 10KM/h, a spalanie utrzymuje około 0.5-1.0L/100km mniejsze pod moją nogą przy identycznym charakterze jazdy.

Jeśli chodzi o silnik 2.8td ze stajni Iveco, to miałem go w zwykłym blaszaku - masterze maxi i wcale nie palił mniej, niż 1.9td, który mam obecnie w alkowie. Nie wierze, że w alkowie taki 2.8 będzie palił poniżej 10l/100km, jak to niektórzy starają się innym wmówić.

Co do mocy, to na silnikach o mocy poniżej 80 a nawet 70 KM i z mniejszym momentem obrotowym w poprzednich Dukatach, VW i Transitach też ludzie objeżdżali Europę, a jakoś nikt nie narzekał. Wiadomo - CR lepiej się zbiera i jest cichszy, ale nie dajmy się zwariować. Zresztą przy założonym przez Ciebie budżecie Common Rail Ci nie grozi :)

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-17, 23:47   

Dzieki Pawle za pomoc. 10k€ + akcyza 18,5% plus oplaty odpada to auto :( za drogo
Z Wawy troche daleko tak pod Francuska granice ;)
Doczytalem o roznicy miedzy Ducato 1 i 2 :) ) przepasc - dzis ogladalem 1 to jezeli 2 jestnladniejsza to fajnie

Pawel_MASZ-BUD 
trochę już popisał

Wysłany: 2013-07-18, 00:14   

Jeśli chodzi o różnice między Dukaczami, to zeszłej niedzieli byłem w Międzyzdrojach.
Zaparkowałem swoim Dukaczem II 1994/95r z silnikiem 1.9TD obok Ducato mojego ojca II FL 2006r 2.3JTD 110KM. Na końcu dojechał Niemiec z Ducato I 1993r 2.5D.
W kwestii audio finał był taki, że ja zagłuszyłem silnik ojca, a Niemiec nas obydwojga :wyszczerzony:
Kwestie estetyczne poszczególnych wersji to inny temat - co się komu podoba - nie wnikam.

Pawel_MASZ-BUD 
trochę już popisał

Wysłany: 2013-07-18, 00:46   

Zobacz tego. Jak bym nie miał swojego, to już bym go jechał obadać.

LINK

Dla rodziny 2+1 i 2+2 układ wnętrza rewelacja. W miarę krótki z dwoma stolikami. Tylny stolik układa się w łóżko, a dodatkowo nad nim możesz opuścić/otworzyć drugie łóżko dla drugiego dzieciaka. Masz układ łóżek piętrowy, który możesz zasłonić i odciąć całkowicie tą widoczną na trzecim foto zasłoną/kotarą na czas spania, aby nie przeszkadzać milusińskim podczas wieczornych harców rodziców. Ty z żoną możesz się upajać winem przy środkowym stoliku, a spać w alkowie... Chyba, że chcecie od święta bardziej ponarozrabiać i świntuszyć, a wysokość alkowy jest przeszkodą, to wtedy rozkładacie środkowy stolik 8-)

Normalnie rewelacja :mrgreen:

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-19, 10:10   

Rzeczywiscie fajny ;)
Moze jest ktos Z okolic Chojnic ?

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-21, 10:20   

http://allegro.pl/kamper-...3413820379.html

Pojawil sie ciekawy niesmann na ducato, z tego co slyszalem to wyzsza polka wsrod kamperow co sadzicie?

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2013-07-21, 10:50   

ja w hamburgu ogladalem takiego w 2011 i strasznie dziwnie sie jedzie z ta wysolachna szyba przednia. jak w autobusie wycieczkowym :-P

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-21, 10:54   

Ale jakie widoki ;)

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2013-07-21, 11:34   

http://otomoto.pl/hymer-eriba-644-T3820948.html

fajny

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-21, 11:41   

Widzialem go, troche zaniedbany znaczy brudny, cos z kibelkiem nie tak, szyba z wieloma odpryskami + lekkie obtarcia i odbarwienie lakieru, dzialania sprzetu nie sprawdzalem, byl potencjalny kupiec ktory wazyl pojazd i go nie kupil cZyli moze byc DMC powyzej 3500
Z tego wzgledu zainteresowalem sie niesmanem ktory jest mniejszy i caloroczny :)

http://allegro.pl/kamper-...3413820379.html
Ktos jest z Krakowa kto zna sie na temacie i moze pomoc?

Odpowiedz do tematu