|
|
|
Zabezpieczenie antykorozyjne - robić, nie robić ? |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 550/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-07-21, 22:09 Zabezpieczenie antykorozyjne - robić, nie robić ?
|
|
|
Od czterech dni jestem posiadaczem nowej Mobilvett'y na Ducato 2.0 (czy szczęśliwym to czas pokaże ).
Autko przyjechało do sprzedawcy na lawecie, a ja przejechałem nim jak na razie tylko trasę do domu, więc nie zdążyło się nawet zakurzyć . Po dokładnych oględzinach (zwłaszcza podwozia) zacząłem się zastanawiać, czy nie warto od razu na świeżo zrobić zabezpieczenia antykorozyjnego , zanim wszystko jest jeszcze aż nie przyzwoicie czyste i bez najdrobniejszego nawet nalotu korozji na śrubach.
Są zasadniczo dwie szkoły jeżeli chodzi o podwozia, jedni radzą smarować i kitować co się da, a drudzy twierdzą , że lepiej zostawić wszystko tak jak jest , bo wtedy wilgoć nie ma gdzie się zagnieździć i powodować korozję.
Proszę o radę którą metodę wybrać.
Dzięki i Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2013-07-22, 06:47
|
|
|
| joko napisał/a: | | Od czterech dni jestem posiadaczem nowej Mobilvett'y na Ducato 2.0 (czy szczęśliwym to czas pokaże ). |
Fabrycznie nowa? Mobilvetta? Z silnikiem 2.0 115 KM? |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
misiek_krk
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: plany są
|
Wysłany: 2013-07-22, 07:57 Re: Zabezpieczenie antykorozyjne - robić, nie robić ?
|
|
|
| joko napisał/a: |
Są zasadniczo dwie szkoły jeżeli chodzi o podwozia, jedni radzą smarować i kitować co się da, a drudzy twierdzą , że lepiej zostawić wszystko tak jak jest , bo wtedy wilgoć nie ma gdzie się zagnieździć i powodować korozję.
Proszę o radę którą metodę wybrać.
Dzięki i Pozdrawiam |
Ja polecam tę drugą szkołę z jednym wyjątkiem, takim żeby zabezpieczyć taką "smarową" powłoką (ona tylko wypiera wilgoć)
Również zabezpieczyć ważniejsze śruby zawieszenia, zaciski hamulcowe i piasty i bębny smarem miedzianym w szparju.
Jak ktoś Ci nawali baranka to raz, że nie widać początków rudej bo się skrywa pod to jak już wyjdzie to będzie za późno.
Takie rozwiązanie sprawdzone podczas eksploatacji mercedesa klasyka z lat 70 i sprawdza się super jak d tej pory a te merce gnić lubią.
Pozdrawiam
Edit:
Teraz doczytałem, że to jest sprzęt fabrycznie nowy, więc jeździj i na razie nie ma co kombinować. po każdym i przed każdym sezonem przegląd podwozia i tyle |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-07-22, 08:14
|
|
|
Jak najbardziej polecam konserwację, ale środkiem do profili zamkniętych |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 550/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-07-22, 22:58
|
|
|
| Cytat: | | Jak ktoś Ci nawali baranka to raz, że nie widać początków rudej bo się skrywa pod to jak już wyjdzie to będzie za późno |
To się zgadza , duża ilość "kitu" też mnie nie przekonuje, bo jakby tego dobrze nie zrobić, to w końcu woda i tak sobie znajdzie jakąś szparkę.
Profile zamknięte to inna sprawa, i to w takim razie zrobię zaraz, natomiast podwozie trzeba będzie co jakiś czas przeglądnąć i reagować na możliwe obicia od kamieni, zagięcia i inne uszkodzenia. Kamperek jest na tyle wysoki, że nie potrzeba do tego ani kanału ani podnośnika |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-07-23, 06:46
|
|
|
| joko napisał/a: | | Profile zamknięte to inna sprawa |
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś
Profile zamknięte oraz płytę podłogową konserwuj środkami przeznaczonymi do profili zamkniętych |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|