Wiatraczki Prezesuu (do lodówki) |
Autor |
Wiadomość |
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele

Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2008-07-13, 21:42
|
|
|
Po lekturze tego wątku zamontowałem takie wiatraczki od kompa. Do tego prosty układzik sterujący pracą wiatraczków z czujnikiem temperatury. Teraz mam super działającą lodówkę. Polecam takie rozwiązanie, szczególnie na upalne dni.
Teraz DźinDobry ma właściwą temprtaturę. :-D
Wiatraczki.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 25892 raz(y) 31,64 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): botax1 |
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: Hymermobil 650 '79
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 28/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2008-07-23, 19:45
|
|
|
prezesuu napisał/a: | ... zamontowałem takie wiatraczki od kompa. Do tego prosty układzik sterujący pracą wiatraczków z czujnikiem temperatury. |
Ja też zamontowałem wiatraczki (3 sztuki 12x12cm), na razie poeksperymentuję z ręczną regulacją obrotów. Czy możesz zdradzić tajemnicę schematu Twojego układu z czujnikiem? |
|
|
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/186 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2008-07-23, 22:12
|
|
|
TomekW napisał/a: | Czy możesz zdradzić tajemnicę schematu Twojego układu z czujnikiem? |
Też jestem zainteresowny |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
prezesuu

|
Wysłany: 2008-07-31, 21:19
|
|
|
Jeżeli chodzi o szybkie schłodzenie to mam wspaniałe doświadczenie po ostatnie urlopie, który właśnie się zakończył. Świetne wyniki ze schładzaniem i zamrażaniem dają WIATRACZKI mogą to potwierdzić wszyscy z którymi było mi dane oblegać Malbork i mazurzyć nad Niegocinem.
Jutro zabieram się za seryjną produkcję systemu bo w środę mam już pierwszy montaż u martesa. W kolejce są już następni |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
prezesuu

|
Wysłany: 2008-07-31, 21:27
|
|
|
TomekW, maga, jestem już po udanym urlopie i od jutra zabieram się do roboty. Na początku tygodnia będę znał cenę tego systemu i podam koszt całości. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2008-07-31, 22:03
|
|
|
prezesuu
Opatentujesz to na forum czy?
muszę sięzapisać w kolejce po to cudo |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
|
|
|
 |
prezesuu

|
Wysłany: 2008-07-31, 22:46
|
|
|
Wiatraczki to nic nowego trzeba tylko dołożyć do nich mały układ sterujący tymi wiatraczkami by nie hałasowały kiedy nie potrzeba na przykład nocą. Mój nadworny elektronik wykonał taki układzik i odpowiednio go podłączył. Efekt, aż w zęby łupie.
Nie będę niczego patentował bo nie ma co tylko wykonam kilka takich płytek z wiatraczkami i podam koszt takowego zestawu do własnoręcznego montażu. Kto będzie miał ochotę to dostanie i już. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-08-01, 00:39
|
|
|
Witam! Ja mam ochote. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/65 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2008-08-01, 01:36
|
|
|
jestem zainteresowany nawet zupełnie komercyjnym pozyskaniem tego wynalazku |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-08-01, 08:55
|
|
|
Wentylator wspomagający pracę lodówki (wymianę powietrza) mam zainstalowany w przestrzeni pomiędzy ścianą (z kratkami wentylacyjnymi) a tyłem lodówki - na wysokości agregatu chłodzącego. Komplet: wentylator + termostat zakupiłem przed laty w sklepie sieci "Fritz Berger" w Niemczech (jest w katalogu: www.fritz-berger.de/group...tail.103.0.html - sklep prowadzi sprzedaż wysyłkową. Po 3 latach używania wentylator zaczął hałaśliwie pracować - wymieniłem wtedy oryginalny wentylator na prawie identyczny (12V, moc niecałe 3W, zbliżone wymiary) wentylator komputerowy, kupiony w sklepie ze sprzętem komputerowym. Termostat i instalacja pozostały oryginalne. Wentylator włącza się przy wysokiej temperaturze zewnętrznej - można regulować moment włączania poprzez zmianę miejsca zamontowania termostatu (bliżej lub dalej od "wężownicy" agregatu) oraz załączać wentylator manualnie. W tym celu na panelu lodówki zainstalowałem wyłącznik na obwodzie zasilania z pominięciem termostatu. Na marginesie: warto, jeśli to możliwe chronić ścianę kampera z lodówką przed promieniami słońca - poprzez odpowiednie parkowanie, rozłożenie markizy, etc. Powodzenia! |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-08-01, 08:56
|
|
|
Tak jak to jest z różnymi wynalazkami lub wzorami użytkowymi są różne za i przeciw. Ciekawy jestem czy to usprawnienie nie pogarsza warunków pracy lodówki gdy wiatraczki nie pracują? Nie tak żebym się czepiał, to tylko mój przyczynek do dyskusji. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Kamperfan
stary wyga

Twój sprzęt: PILOTE /Ford Transit
Nazwa załogi: Kamperfani (Kamperfanka i Kamperfan)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Piwa: 8/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-08-01, 09:24
|
|
|
Wprawdzie obudowa wentylatorka ma "nikczemne" wymiary, ale zapewne nawet niewielka przeszkoda może blokować dopływ powietrza. Dlatego zamontowałem tylko jeden wentylatorek (poziomo - jak wyżej opisałem) pozostawiając przekrój kratki wentylacyjnej bez zmian. Działa dobrze . |
_________________ Prawa autorskie zastrzeżone zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. z późn. zm. |
|
|
|
 |
prezesuu

|
Wysłany: 2008-08-01, 16:53
|
|
|
Moje wiatraczki zaczynają się kręcić kiedy temperatura parownika w miejscu zainstalowania termoelementu jest wyższa od 45 stopni Celsiusza i kręci się coraz szybciej w zależności do temperatury parownika. Jako że, podczas pracy lodówki parownik jest zawsze ciepły, wiatraczki kręcą się cały czas na wolnych obrotach. Gdy temperatura na zewnątrz wzrasta lub kamper stoi w nasłonecznionym miejscu wiatraczki kręcą się z całą mocą i wtedy trochę hałasują, ale w dzień to nie przeszkadza natomiast w lodówce jest cały czas wspaniały chłodek. Oczywiście mam zainstalowany pstryczek elektryczek którym mogę z każdej chwili je wyłączyć. |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-08-01, 17:16
|
|
|
Witam! Zastosowanie dodatkowych wentylatorow jest bardzo dobrym rozwiazaniem.Normalnie w tym miejscu powinna byc kratka ktora tez powoduje opory przeplywu.Nie moge dopatrzyc jakiej firmy kolega wiatraczki "zaprzagl".Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
|