Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Propozycje tematów zdjec do stałego konkursu fotograficznego
Autor Wiadomość
janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2013-08-31, 12:00   

Adam ale ja nie jestem wrogiem konkursu fotograficznego. Ja jestem za. Moim zdaniem tylko potrzeba jakieś nowej formuły do tego konkursu. Potrzeba czegoś co zachęci do umieszczania zdjęć (choć z tm nie było tak źle) za dużo zdjęć też nie dobrze bo trudno się zdecydować. Chodzi o zaktywowanie publiczności. Jeżeli na 5 000 użytkowników w konkursie oddanych jest 30 głosów to zniechęca. To daje wrażenie, że zdjęcia wcale nie są oglądane i szkoda wysiłku na umieszczanie ich.

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2013-08-31, 12:28   

No name napisał/a:
Zastanawiam się co jest przyczyną , że idea konkursów fotograficznych na CT zamarła , umarła , zapadła się pod ziemię .... cały dział foto milczy już prawie rok :bajer Są jeszcze chętni do dzielenia się swoimi fajnymi fotkami na CT ?

Proponuje konkurs na najfajniejszy zachód słońca z kamperem w tle z sezonu 2013 ... banalne ale często efektowne ... co Wy na to ?

Czy przyślesz zdjęcie i powiadomisz przyjaciół, którzy nie przeczytają tego, aby przysłali swoje prace? Jeśli tak, to możemy wystarować, bo ja już pozdrawiałem i prosiłem o zdjęcia więcej tego robić nie będę. Proszę o deklarację nie odpowiedż. Układ zero jedynkowy tak albo nie. Tak na próbę na jeden cykl. Pisałeś o regulaminie, a sam wstawiłeś jego część w tytule zdjęcia, tak aby już do regulaminu nie wracać.

Postaw piwo autorowi tego posta

slajd 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato-Eriba 2,8l i P.L.A. Citroen 2017
Piwa: 105/80
Wysłany: 2013-08-31, 12:52   

Pozwólcie i mi zabrać głos w sprawie konkursu fotograficznego,
choć w dotychczasowych organizowanych na naszym forum
nie zostałem laureatem to jednak w organizowaniu
i jurorowaniu mam pewne doświadczenie :diabelski_usmiech
Moja po raz kolejny składana propozycja;
- temat prac dowolny
- jury złożone z laureatów dotychczasowych konkursów, ale nie więcej jak 3 osób
- nagroda być musi - to mimo wszystko mobilizuje
- można ustanowić tzw nagrodę publiczności i tu głos oddaje każdy z członków forum
a temu kto najtrafniej wytypuje zwycięzcę też przyznać nagrodę :idea:
- po roku lub przy okazji dużego zlotu Wystawa Fotograficzna w dużym formacie
z kalendarzem lub katalogiem prac z wystawy :spoko

Wyświetl szczegóły
CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-08-31, 14:53   

Dziabong napisał/a:

Czy przyślesz zdjęcie i powiadomisz przyjaciół, którzy nie przeczytają tego, aby przysłali swoje prace?.

Mnie nie musisz o takie coś pytać ...zawsze chętnie brałem udział w takich konkursach i zapewne będę brał tylko jedno małe ale ...

Slajdzik ...z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy , twórczości i pracy zawodowej , wszystko co napisałeś to prawda tylko słabo się sprawdza ...

Opowiem o swoich marzeniach i niech mi /PROSZĘ / nikt nie wyskakuje ze zdaniem , że jak się nie podoba to wynocha , załóż swoje forum itp. Merytorycznie i bez osobistych wycieczek .

To co proponuje , stosuje , Salaydzik jest za trudne . Dlaczego zwykły członek CT nie może oddać głosu na fotkę swojego kumpla czy kogoś komu udało się zrobić fajną fotkę ? Tylko KOMISJA z CZŁONKAMI może ...... rozumiem , że tak sobie ktoś z kimś ustalił ale i widać jakie to ma efekty ...mizerne .

Ja doskonale rozumiem , że odpowiedzialny za organizację takich konkursów może czuć niechęć po kilku występach kiedy to frekwencja zawiodła ....zawiodła bo było za trudno i za tajemniczo co dowodzi stan dziś .... dział nie żyje .

Jeśli mamy się bawić wspólnie to zasieki w rodzaju KOMISJA , przesyłanie fotek na maila , tajne głosowania , nie mają żadnej racji bytu .

Kilku chętnych w danym temacie proponuje swoje foty a na końcu ktoś wstawia głosowanie i ktoś wygrywa . Takich konkursów może być kilkanaście i w każdym ktoś wygra .... nie dla splendoru , nagrody czy wychwalania ...wygra , ponieważ jego praca podobała się największej liczbie oglądających którzy mają swój gust i mają prawo wypowiedzieć się jako członkowie forum .

Dopiero z pośród tych wygrywających fotek szanowna Komisja , złożona z fachowców , mogłaby wybierać pracę najlepszą i przyznać nagrodę / jak już bez tego się nie da / .

Jeśli na CT jedyny głos decydujący w każdym konkursie foto/ w tych najmniejszych też / będzie miała tylko KOMISJA to nie ma żadnej zabawy tylko są wybory , tajne wybory .... a to nigdy nie wpłynie na wylewność i spontaniczność ludzi czego dowodzić nie trzeba bo widać jak na dłoni ...

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2013-08-31, 15:22   

Adam, ostatni konkurs według zasad jakie proponujesz przywrócić odbył się w końcu 2009 roku. Na 10 obrazów 67 głosów. Później to nawet głosowania nie było. Rok przerwy i nowe zasady bo może stare były nie odpowiednie. Różnica tylko w umieszczani zdjęć, zamiast na forum to na maila. Reaktywacja trwała kilkanaście miesięcy. 2011 i połowa 2012 i skończyła się tak jak poprzednia edycja. Znowu półtora roku i pomysł wraca. I bardzo dobrze, że wraca tylko te dwa dotychczasowe scenariusze starczały na kilka/kilkanaście miesięcy. Czy wznowienie według tamtych zasad wypali. :niewiem:
Na pewno można spróbować ale byłbym za tym żeby obmyślić jakiś nowy scenariusz zabawy i go wdrożyć nawet w ciągu III edycji konkursu.

Kotek 
Kombatant
Mam na imię Danusia!

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomogła: 5 razy
Piwa: 407/451
Wysłany: 2013-09-01, 08:10   

No name napisał/a:
a co dalej się stanie to już nie ja jestem tu BOSSEM :bigok

No właśnie. :kwiatki:

Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2013-09-01, 09:11   

Kotek napisał/a:
No name napisał/a:
a co dalej się stanie to już nie ja jestem tu BOSSEM :bigok

No właśnie. :kwiatki:

MERYTORYCZNA BOMBA :haha:

slajd 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-01, 10:20   

No name napisał/a:
wszystko co napisałeś to prawda tylko słabo się sprawdza ...

Pozwolę się z tym nie zgodzić, ponieważ setki a nawet tysiące konkursów oparte
na takim regulaminie cieszą się dużym powodzeniem m.in z powodu
prostoty założeń konkursowych;
komisja - brak kumoterstwa, często wysoka kompetencja oceniających prace,
w końcu to Jury odpowiada za wybór zdjęć do nagrody czy wystawy.
Można ustanowić "nagrodę publiczności" i tu każdy może dać swój głos.
Nagroda(y) - jestem za, "podnoszą" chęć rywalizacji
W dotychczasowych konkursach fotograficznych poza pierwszym (druk kalendarza,beczułki piwne)
zabrakło wykończenia - wystawa,katalog "uścisk dłoni"
a może miesięczny konkurs to za często?, Może raz na rok z wystawą
i wręczeniem nagród podczas Zlotu Flagowego wystarczy?

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2013-09-01, 11:57   

slajd napisał/a:

O tym samym pomyślałem :spoko

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2013-09-01, 15:03   

Aulos napisał/a:
slajd napisał/a:

O tym samym pomyślałem :spoko

Tak, ale to już było nagrody na zlocie, były bo je z Pawciem fundowałem, ba OD też fundował tylko w poprzednej edycji. Częstotlowość też zmiejszała się się wraz ze stale zmniejszającym się nadsyłaniem prac, ba były nawet tematy ... bez tematu. Zatem szukajmy innych rozwiązań. :gwm

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2013-09-01, 15:49   

To co Was gubi to poważne plany do zwykłej zabawy ... najlepiej opracować harmonogram konkursów na najbliższe 5 lat z rozbiciem na miesiące parzyste i nieparzyste :) Po raz kolejny pytam gdzie spontaniczność i bezinteresowność takich ruchów ? Czy konkurs może ogłosić tylko mood od konkursów czy też zwykłaś jak ja ? A jeśli mogę to czy taki konkurs będzie mniej ważny od takiego ogłoszonego przez mooda ? Ale mniej ważny w jakim sensie i dla kogo ? Czy jak ogłoszę taki konkurs / zwykły :-P / to fachowcy go zbojkotują i namówią do bojkotu kogo tylko się da by wyszło na ich rację czy też wezmą udział /chętnie / w takim procederze ? Ktoś władny zna odpowiedzi na te proste pytania ? :lol:

slajd 
stary wyga

Wysłany: 2013-09-01, 17:55   

Myślę, że Każdy może ogłosić jakikolwiek konkurs
a to czy ludkowie wezmą w nim udział zależy od wielu czynników :spoko m.in;
- zaproponowanych przez Organizatora konkursu zasad
- jasności regulaminu i tematu konkursu - jeśli był podany :szeroki_usmiech
- nagrody
- reklamy

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2013-09-01, 19:30   

No name napisał/a:
Po raz kolejny pytam gdzie spontaniczność i bezinteresowność takich ruchów ? Czy konkurs może ogłosić tylko mood od konkursów czy też zwykłaś jak ja ?

Ze strony formalnej nie ma żadnego problemu z ogłaszaniem konkursu. Każdy może ogłosić dowolny konkurs. Nie ma moim zdaniem przeciwwskazań aby ogłosić nazwijmy to "indywidualny - prywatny" konkurs obok że tak powiem "urzędowego". Jedyną sprawą jaką należy dogadać z administracją to sprawy techniczne. Gdzie i w jakiej formie. Aby konkurs był strawny dla zawodników i widowni musi być jakoś moderowany. Ktoś musi albo umieszczać zdjęcia w wątku, albo usuwać z wątku moim zdaniem nie potrzebne posty-komentarze. Musi w końcu odbyć się jakieś liczenie głosów. W związku z tym chyba do konkursu potrzebny jakiś dział którego moderatorem będzie prowadzący konkurs. Ale to jest do dogadania. Właśnie ta potrzeba panowania nad emocjami piszących zabija trochę spontaniczność o którą pytasz.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Wysłany: 2013-09-01, 20:25   

Czyli praktycznie odpada bo spontaniczność i klupanie jest w tym momencie zahamowana z tzw."urzędu " ...

Kiedyś nie trzeba było nic kontrolować ... dało się temat a inni wklejali fotki , potem się je umieściło / z autorami bez żadnej tajności / w ankiecie do konkretnego terminu głosowania i wyłaniało się zwycięzcę zabawy o marchewkę ... tak było . I nie ma tu znaczenia , że teraz jest milion zarejestrowanych na CT bo aktywnych jest cały czas tyle samo / proporcja zarejestrowanych do uczestniczących w życiu forum nie ma żadnego znaczenia i tylko mąci w głowach wielkimi liczbami .

W tak prostej formie zabawy nie ma potrzeby uzgodnień z nikim bo nic nie trzeba z tym robić / zawsze można poprosić zwyczajnie mooda by coś tam posprzątał ale czy to jakieś nowe zadanie dla aktywnych moodów ? nie , ciągle coś sprzątają na forum bo taka rola mooda :bukiet: A gdyby się zdarzyło , że jakaś praca jest wyjątkowa i nadaje się np. . do komercyjnego kalendarza czy folderu to uzgodnienie zainteresowanego z autorem drażliwych praw autorskich / to chyba na CT ostatnio ważne / nie powinno sprawiać kłopotu .

Janusz , jak będziesz gotów do konkursu na zasadzie IKEA / dwie deski i wkręt / to chętnie zainicjuję bo tematów po wakacjach może być sporo ... :spoko

Na początku odświeżenia tematu zadałem pytanie " dlaczego " ? Ja już się domyśliłem i wiem , jak dla mnie wszystko już jest jasne i więcej się nie będę w to zagłębiał ... nie ma sensu :idea

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2013-09-01, 20:39   

No name napisał/a:
Czyli praktycznie odpada

Przecież tego nie napisałem.
Załóż swój wątek jako konkurs i po sprawie. Po co komuś jakieś zezwolenia, zgody.
No name napisał/a:
Kiedyś nie trzeba było nic kontrolować ...

Adaś opowiadasz bzdury, wróć do pierwszych konkursów, przecież robiłem z obrazków składanki do głosowania. Bez uprawnień moderatora będzie to kłopotliwe ale nie niewykonalne.

Odpowiedz do tematu