Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Warunki wynajmu kampera
Autor Wiadomość
gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 638/977
Wysłany: 2013-08-31, 12:47   

Piotruś..to nie nagonka, czy coś w tym stylu... a dwa, przecież sprawa nie dotyczy Ciebie :)
zwyczajnie, ani Ty, ani My nie wiemy w jakim stopniu zabrudzenia ''znajomy'' oddał kampera..ale przypuszczam, że nie tylko
gryz3k napisał/a:
znajomy był szalenie rozczarowany całą atmosferą i podejściem do niego
ale...i właściciel musiał być szalenie rozczarowany stanem/ czystości/ autka

ale jak było, tego NIE WIEMY to tylko wróżenie z fusów
wiemy jedno, oddał autko brudne...
i przypuszczam że ''pełne'' :-P
a to zwyczajnie byłby ''obciach'' :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 580/322
Wysłany: 2013-08-31, 12:56   

Pełne nie było to wiem. Rozczarowany był raczej pracownik niż właściciel :mrgreen:
Chciałem znać zwyczaje w innych miejscach bo zdarzyło się dwukrotnie, że coś było umówione przy zawieraniu umowy a inny pracownik mówił co innego przy oddawaniu autka. Nie bronię znajomego i tak jak piszesz nie znam stopnia zabrudzenia. :spoko

lrjasiek 
doświadczony pisarz

Piwa: 2/2
Wysłany: 2013-08-31, 15:18   Re: Warunki wynajmu kampera

[quote="gryz3k"]Mój znajomy, za moją zresztą namową, wynajął kampera w Wesołej.

Jeśli mogę mieć prośbę podaj mi pełne dane tej firmy.Sam chciałem wynająć kampera na wrześniowy weekend i brałem poważnie pod uwagę wypożyczalnię w Wesołej;.Jeśli to ta sama z której usług korzystał Twój znajomy to ja podaruję sobie wypożyczenie u nich pojazdu
Pozdrawiam Janusz

lrjasiek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-08-31, 15:35   

:) ..Witam wszystkich
To może zawrę kilka uwag ,które cisną mi się na usta po przeczytaniu wcześniejszych postów.Po pierwsze zanim podejmiemy decyzje o korzystaniu z usługi wypożyczenia auta sugeruję wcześniejsze zapoznanie się z umową.Ja zawsze proszę o xero blankietu tego dokumentu i uważnie studiuję zapisy w domu...ot takie przyzwyczajenie zawodowe.Jeśli umowa odwołuje się do innego dokumentu zwanego z reguły "ogólnymi warunkami" usługi to proszę o jego xerokopię .Jeśli słyszę odpowiedź ,że akurat w biurze ich nie ma ,względnie są ale zdeaktualizowane wówczas natychmiast takiej firmie uprzejmie dziękuję za usługę i zmykam gdzie pieprz rośnie:)
Dodatkowo jeśli w dostarczonej umowie pojawiają sie sformułowania nieprecyzyzjne i nieostre to jest to wyraźny sygnał aby odstąpić od zawierania takiego kontraktu.Pamiętajmy bowiem o jednym ,że zarówno nasze obowiązki jak i zobowiązania strony przeciwnej winny być czytelne,zrozumiałe i precyzyjnie określone.Gdy tak nie jest to taki stan rzeczy zazwyczaj rodzi problemy.Miejmy też na względzie ,że zawierając umowę wypożyczenia kampera zazwyczaj jesteśmy w gorszej pozycji "procesowej" albowiem pozostawiliśmy właścicielowi wypożyczalni kaucję i to od jego dobrej woli zależy czy zechce nam ją zwrócić w całości.Jeśli zaś dokona potrąceń to wówczas z reguły konieczna będzie droga procesu cywilnego aby cokolwiek odzyskać:)

lrjasiek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-08-31, 15:48   

..i jeszcze jeden wątek moim zdaniem istotny.Jeżeli chodzi o płatność kaucji zwrotnej to według mnie bezwzględnie koniecznym jest uiszczenie jej albo przelewem na konto firmy /wraz z wpisaniem w tytule przelewu czego płatność dotyczy/ względnie wpłacenie jej w kasie firmy ale po uzyskaniu pokwitowania wskazującego z jakiego tytułu suma została uiszczona.Jakakolwiek inna praktyka naraża nas na kłopoty ,gdyż z reguły trudniej będzie udowodnić ,że taką sumę wpłaciliśmy:)

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2013-08-31, 15:59   

dobrze by było wiedzieć co wypożyczalnia ma do powiedzenia na ten temat

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2013-08-31, 16:22   

darek 61 napisał/a:

Moim celem nie jest krytyka konkretnej wypożyczalni lecz dowiedzenie się jak funkcjonuje branża w ogóle. Nie studiowałem zapisów umowy, znajomy też nie składał reklamacji. Uważam, że takie informacje jak ta w jakim stanie ma zostać oddany kamper powinna być powiedziana jasno w momencie zawierania umowy. Powiedziana, ponieważ wypożyczenie kampera poprzedzone jest prezentacją samochodu oraz instrukcją użytkowania. W mojej obecności znajomy usłyszał, że 300 pln za serwis obejmuje czyszczenie kampera. Żaden z nas nie pomyślał, że chodziło jedynie o mycie go z zewnątrz. :roll:

Dla ścisłości dodam, że znajomy jest moim klientem więc znam go z tej strony. :spoko

lrjasiek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-08-31, 16:51   

Moim celem nie jest krytyka konkretnej wypożyczalni lecz dowiedzenie się jak funkcjonuje branża w ogóle.

Myślę ,że nie ma jednego wzoru umowy ,a zatem poszczególne wypożyczalnie stosują własne rozwiązania.Aby się zorientować co każdy z podmiotów oferuje należałoby zapoznać się z poszczególnymi wzorami umów.Może ci którzy korzystali z usług wypożyczalni opublikują zapisy umów ,które podpisali po usunięciu z nich rzecz jasna danych personalnych oraz tych stanowiących tajemnicę handlową:):)Wówczas mielibyśmy podstawy do wyciągania wniosków na temat funkcjonowania branży.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-08-31, 16:56   

gryz3k napisał/a:

Papamila napisał, że oni nie są w tej kwestii ZBYT skrupulatni i to mi wystarczy. :spoko

ponieważ param się tym już kilka lat to staram się te sprawy jasno i czytelnie klientowi przedstawić. Nie może być spraw ukrytych- wszystko czytelne, ew. uszkodzenia zewidencjonowane. Sami czasem proponujemy aby zwrocił auto "z marszu" bo on przyjezdny
ale wtedy mamy sprawy zakresu i ceny ustalone- i to jest normalne

inna sprawa to co obejmowała wspomniana opłata serwisowa
Akurat u nas obejmuje ona nielimitowany gaz, chemię, papier, inne plyny ustojowe,amortyzację sprzętu dodatkowego typu meble, naczynia,
ale zasadniczo nie obejmuje podstawowego sprzątania auta i oprózniania toalet
(klient może to zrobić u nas, samodzielnie i bezplatnie, dostaje nawet stosowne środki do tego)
Ostatnio zmieniony przez papamila 2013-08-31, 16:59, w całości zmieniany 1 raz  

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2013-08-31, 16:56   

gryz3k, rozumiem,nikt nie będzie prał pościeli gdy wynajmuje pokój w hotelu,na pewno wyszło coś nie tak, ale żeby to ocenić wersja drugiej strony by się przydała.Ciekawy jestem czy o tej karze zadecydował właściciel wypożyczalni czy jego pracownik,który przez nadgorliwość skutecznie odstraszył klienta.Czasami pracownikowi wydaje się że za dodatkowy zysk 200 zł szef go pochwali,a nie zdaje sobie sprawy z tego że przez niego firma straciła dobrego klienta.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-08-31, 16:57   

lrjasiek napisał/a:
Może ci którzy korzystali z usług wypożyczalni opublikują zapisy umów ,które podpisali po usunięciu z nich rzecz jasna danych personalnych oraz tych stanowiących tajemnicę handlową:):)Wówczas mielibyśmy podstawy do wyciągania wniosków na temat funkcjonowania branży.

akutat u mnie wszystko jest na stronie internetowej

lrjasiek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-08-31, 17:08   

akutat u mnie wszystko jest na stronie internetowej[/quote]

Jeśli wszystko jest na stronie internetowej i nie ma odstępstw w realu to jest to uczciwe podejście:)..Nie było moją intencją atakowanie właścicieli wypożyczalni ..podałem tylko ewentualną metodę oceny zapisów w poszczególnych umowach:)

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2013-08-31, 17:57   

gryz3k napisał/a:

I tu ocieramy się o dział "nie polecam wręcz odradzam"
Kolega który wypożyczał kampera może napisać post w tym dziale a ja prześlę go do wypożyczalni z prośba o komentarz. Może wypożyczalnia jakoś się ustosunkuje do krytyki.

MariuszB 
zaawansowany

Piwa: 5/5
Wysłany: 2013-08-31, 19:52   

gryz3k napisał/a:
Znajomy zapłacił zresztą 300 pln opłaty serwisowej.
Zgadzam się ze wszystkimi, którzy wspominają o kulturze użytkowania sprzętu, ale KARANIE, bo nazywało się to karą, klienta od którego skasowało się chwilkę wcześniej ok 6000 pln za dziewięć dni wynajmu troszkę odbiega od biznesowego podejścia do klienta. Wynajmował u nich kamper po raz drugi i wcześniej taka opłata nie była naliczana.

Kluczową sprawą byłby tutaj stopień zabrudzenia zwracanego auta. Jeśli wcześniej oddawał w podobnym stanie i nikt go nie skasował a tym razem doliczono mu KARĘ to wynika z tego, że albo teraz zmieniły się warunki umowy albo... użyczający stał się aktualnie bardziej pazerny.

A tak btw to zachodzę w głowę jaki jest sens płacenia takiej $ za wypożyczenie kampa. :shock:
Tak wiem, są tacy, którzy wolą zapłacić niż kupować za 100- 200 tpln i później utrzymywać go... a co ważniejsze- tracić z roku na rok (utrata wartości). Są tacy dla których hotele i przemieszczanie się na miejscu komunikacją są niedopuszczalne. Wiem też, że są pewne okoliczności gdzie człowiek musi... bo się udusi :chytry
Mimo wszystko 6 klocków za 9 dni udostępnienia kampera wydaje mi się średnim "interesem" ... że o KARZE 300 pln nie wspomnę :bajer

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: 2013-09-01, 00:39   

Ceny napisałem dla opisania sytuacji. Jak się ma to się tańczy :lol: Ja też bym raczej kampera nie wypożyczył.
Przedstawiłem moje zdziwienie. Koledzy mnie oświecili, że tak to jest i w ew. kalkulacji będę brał to pod uwagę. :spoko

Odpowiedz do tematu