Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szumy, świsty, jęki ..... i wszystkie inne dźwięki
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 548/45
Wysłany: 2013-09-01, 22:40   Szumy, świsty, jęki ..... i wszystkie inne dźwięki

Temat pewnie już kiedyś był, chociaż jedyny podobny jaki udało mi się znaleźć pochodzi z 2008 roku i nie zawiera zbyt dużo konkretów.
Generalnie chciałbym poruszyć problem denerwujących dźwięków jakie wydobywają się z zabudowy podczas jazdy , tych wszystkich stuków i puków , pochodzących od mebli i tego wszystkiego co w nich wozimy.
Zdaję sobie sprawę , że pewne dźwięki są nie odłączną częścią tego "sportu" i do pewnych trzeba się zwyczajnie przyzwyczaić, ale znaczną część z nich można wyeliminować i o tym właśnie chciałbym aby był ten temat.
Zapewne wielu z Was ma tutaj jakieś swoje sprawdzone sposoby i patenty i będzie chciało się nimi podzielić.

Kiedy wiozłem swojego kamperka od dealera do domu, jechałem "na pusto" , dobrymi drogami to pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne. Kiedy jednak wyposażyłem go w dodatkowe sprzęty, zapakowałem cały potrzebny ekwipunek i ruszyłem w pierwszą krótką trasę, okazało się że nie jest tak różowo.
Może tragedii nie ma , ale pewne dźwięki są zwyczajnie irytujące a skoro ich źródło w większości przypadków jest proste do zlokalizowania, to na ich eliminację sposoby też się znajdą.

Poniżej załączam listę tego co zlokalizowałem u siebie jako źródła hałasu (jeżeli znalazłem rozwiązanie na dany punkt to też to opisuję, jeżeli nie będę prosił o jakieś pomysły ).

1. Meble zabudowy - ponieważ mój kamperek jest nowy a sama konstrukcja wygląda na bardzo solidną to tutaj zasadniczo problem trzeszczących mebelków nie istnieje, natomiast jest kilka wpadek konstrukcyjnych i błędów montażowych

- wewnętrzne drzwi do garażu - drzwi są dość duże a mają tylko jeden zamek i wpadają w wibracje (rozwiązanie: filcowe podkładki samoprzylepne w narożnikach i regulacja zamka, tak aby nie było grama luzu)
- zamek wewnętrzych drzwi do garażu - zamek ma taką konstrukcję , że metalowe elementy wewnątrz mają dość dużo luzu i dzwonią pod wpływem drgań (rozwiązanie: rozmontowałem zamek i zapakowałem do środka sporą ilość smaru silikonowego i ... cisza :ok )
- drzwi do prysznica - drzwi składaja się z dwóch skrzydeł składanych w " harmonijkę" i po złożeniu obijają się o siebie. Dodatkowo szyby z plexi są zamontowane tak, że bardzo hałasują w ramach (rozwiązanie: filcowe podkładki samoprzylepne na rama i uszczelki gumowe do szyb zamiast punktowo wpuszczonego silikonu)
- drzwi roletowe do toalety - to jest jedno z poważniejszych źródeł hałasu i jak na razie nie mam na to patentu, bo roleta jak to roleta "gra" sobie w najlepsze :gwm
- drzwi przesuwne pomiędzy częścią dzienną a nocną - drzwi mają taki wysuwany zaczep do podłogi aby w czasie jazdy pozostały otwarte i ten zaczep puszcza po przejechaniu paru kilometrów i drzwi na zakrętach sobie jeżdżą (rozwiązanie: zaczep klamrowy zamiast istniejącego i drzwi blokowane w pozycji zamkniętej a nie otwartej, w ten sposób trzymają lepiej, nie stukają a dodatkowo izolują częściowo od dźwięków z części nocnej)

2. Rolety i moskitiery w oknach dachowych i bocznych - ramki rolet mają dość duży luz w prowadnicach i hałasują dość wyraźnie , zwłaszcza w oknach sufitowych ze względu na poziome położenie (rozwiązanie: małe filcowe podkładki które kasują luz a jednocześnie umożliwiają przesuwanie rolet - zastanawiam się dlaczego w markowym oknie nie można tego zrobić na etapie produkcji :shock: ?!? )
Z roletami jest jeszcze drugi problem na który nie mam jeszcze pomysłu. Chodzi o dzwonienie sprężyn zwijaczy, do których nie za bardzo jest dostęp a na gorszych drogach też są wyraźnie słyszalne.

3. Przedmioty w szafkach, szufladach , lodówce i schowkach - tutaj wiadomo o co chodzi i problem sprowadza się do odpowiedniego zapakowania wszystkiego. Problem rozwiązałem częściowo przez zapakowanie wszystkiego co się dało do różnych zapinanych toreb, pojemników i organizerów.
Na przykład garnki , talerze i sztućce wylądowały w szytych torbach z zamkami i dopiero tak zapakowane w szafkach.
Podobnie przedmioty w garażu , albo zaczepiana w specjalnych uchwytach, albo w miarę możliwości w miękkich torbach.
Bardzo pomocne są tutaj pojemniki z tkaniny jakie stosuje się w garderobach do przechowywania ubrań, butów itp.

Jeżeli macie jakieś swoje sprawdzone sposoby, zwłaszcza na pakowanie i mocowanie wyposażenia w kamperze to podzielcie się, bo czasami człowiek kombinuje jak ten przysłowiowy "koń pod górkę "
Dla mnie najważniejsze teraz to jak poradzić sobie z tą roletą do kibelka bo hałasuje najbardziej a najmniej pomysłu jak to opanować.
W sumie to taki chybiony pomysł że zastosowali roletę zamiast normalnych drzwi, ale ze względu na kształt (trochę po prostej , trochę po luku) to sztywne drzwi nie da się zastosować.
Postaw piwo autorowi tego posta

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-09-02, 07:15   

:lol:

trzeba bylo kupic staruszka . tam ten problem nie wystepuje. tam silnik tak wyje ze problem drzacego zameczka w szafce nie istnieje , wiec nie musza sobie z tym radzic :haha:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Simbus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Piwa: 10/16
Wysłany: 2013-09-02, 07:39   

Ja wracając świeżo zakupionym kamperem od dealera po 3 kilometrach musiałem zjechać na pobocze i głośno powiedzieć ... o qurfa :diabelski_usmiech
Źle założona zasłona słoneczna Remisa na oknie pasażera wydawała taki jazgot że strach się bać. Oczywiście poprawiłem bez problemu zaraz po przyjeździe do domu. Do dzisiaj nie mogę jednak uporać się z elektrycznie opuszczanym łóżkiem. Podczas opuszczania skrzypi mocno z jednej strony pomimo że już dwa razy przesmarowałem wszystkie elementy ruchome. Jednak najbardziej denerwuje mnie to że podczas jazdy to cholerne łóżko stuka tak mocno że już żałuje że nie kupiłem jednak alkowy.
Już kilka razy próbowałem zlokalizować ten stuk, wykleiłem 10 paczek podkładek filcowych w różne miejsca gdzie miałem podejrzenie o stuki...nie pomogło...

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-09-02, 08:04   

Simbus napisał/a:
Jednak najbardziej denerwuje mnie to że podczas jazdy to cholerne łóżko stuka tak mocno

nie filcowe podkladki a regulacja
u mnie obudowa łózka w ostatniej fazie podnoszenia wchodzi w takie zwężajace się prowadnice które mają za zadanie ograniczyć nadmierne majtanie podwieszonego
bądż co bądż tylko na czterech pasach łózka

na pozostale stuki moja żona ma inne remedium: głośniej radio :spoko

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-09-02, 08:53   

Pytanie poza konkursem dla praktyków ... ile musi kosztować nowy kamper by był dobrze , ładnie , dokładnie złożony w fabryce ?

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2013-09-02, 09:21   

a ja wymienilem tłumik... i zona po raz pierwszy mnie uslyszala powyzej 80 kmph :)

ale radia i stuków nadal nie slychac :D:D

TOMMAR 
stary wyga

Twój sprzęt: KARMANN DEXTER 625
Piwa: 21/28
Wysłany: 2013-09-02, 09:43   

Adam nie ma takiej kasy.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-09-02, 13:34   

TOMMAR napisał/a:
Adam nie ma takiej kasy.

Tomek,
jest MORELLO
..........................jedyne 500.000 €

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 548/45
Wysłany: 2013-09-02, 16:38   

Cytat:
trzeba bylo kupic staruszka .....

stare tylko wino :spoko

Cytat:
Pytanie poza konkursem dla praktyków ... ile musi kosztować nowy kamper by był dobrze , ładnie , dokładnie złożony w fabryce ?

Dobre pytanie :wyszczerzony:
Wprawdzie u mnie założenie było takie , że kupuję możliwie solidną bazę w tzw. golasku, po to aby całe wykończenie wykonać we własnym zakresie, ale i tak irytują mnie takie drobne partactwa na jakie się napotykam.
Ja z góry zakładałem , że trochę będę musiał się przy nim pogrzebać, trochę zmienić , coś tam poprawić i dobrze się przy tym bawić , dlatego bardziej się z tego może śmieję niż mnie co wnerwia, ale mogę sobie wyobrazić jak czuje się ktoś, kto wydał jakby nie patrzeć sporo kasy po to aby mieć i używać, a tu musiał zacząć od modelarstwa :spoko

Ja sporo sprzętu pooglądałem zanim kupiłem i to z różnych półek cenowych i markowych i wniosek mam jeden - wszystko to jest ten sam tartak, tylko lepiej lub gorzej zapicowany.
Różnią się rozwiązaniem i rozkładem wnętrza, oraz poziomem wykończenia (w sensie stylistyki), no i oczywiście ceną. Czasami jeden od drugiego potrafi być o 100 koła droższy, a tylko z powodu tego , że ma ładniejsze klameczki, ładniejszą tapicerkę i trochę więcej ledów :?

W/g pierwszej koncepcji miałem budować kamperka na nowej platformie Ducato lub Mastera, ale jak podliczyłem to wyszło mi że za podobną kasę mam gotowca bez odkrywania od nowa ameryki, a wszystkie bajery za które normalnie musiał bym słono zapłacić, mogę sobie zorganizować we własnym zakresie, tak jak chcę i będę miał w ten sposób i sprzęt i sporo zabawy :spoko

Wybór padł na coś ze środka stawki (aby nie było byle co, a jednocześnie aby nie płacić tylko za markę ) a i tak jak zacząłem to rozkładać do modyfikacji i zaglądać w różne zakamarki to zdziwieniu nie było końca :shock:
Z tego co zastałem wyłania się obraz linii produkcyjnej, na której ludkowie uwijają się w pośpiechu aby wyrobić plan i maszynowo bez zbytniego zastanowienia powtarzają wyuczone czynności.
Nie ma w tym nic z pasji budowania o której tak chętnie piszą w swoich ulotkach reklamowych :haha:
Świadczą o tym choćby pozostawione w różnych zakamarkach śruby, które spadły przy montażu i nikt nie miał ochoty ich wyciągać, źle dokręcone elementy, czy silikonowe gluty w miejscach gdzie nikt miał nie patrzeć, więc po co się starać :gwm

Baza jest nie powiem solidna, a teraz trzeba tylko powoli i bez pośpiechu sobie to ucywilizować :chytry

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2013-09-02, 18:54   

joko napisał/a:
Z roletami jest jeszcze drugi problem na który nie mam jeszcze pomysłu. Chodzi o dzwonienie sprężyn zwijaczy, do których nie za bardzo jest dostęp a na gorszych drogach też są wyraźnie słyszalne.
Jest na to sposób wyciągasz sprężynę i nakładasz koszulkę np. termokurczliwą oczywiście dopasowaną lub trochę większą którą trzeba przeciąć po długości gdyż nie przejdzie przez zaprasowany koniec a następnie łączysz izolacją pcv w kilku miejscach 4-6 w zależności od długości sprężyny :spoko przynajmniej u mnie zdało egzamin już doszedłem do kuchni zostały mi tylko dwa okienka z tyłu ale ich z przodu nie słychać :bajer
A z rzeczami którymi nie mam pojęcia jak to zrobić lub czasu raz w roku obarczam serwis od którego kupiłem auto cały dzień wycisku ( spisane uwagi na jednej lub dwóch kartkach A4) jak mnie widzą to myślą co tam znowu wydumał . I cały dzień daje utrzymanie dla 3 pracowników :haha:
joko podaj jaki twój model bo szukałem obiecanych zdjęć na forum nie znalazłem

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2013-09-02, 21:16   

No name napisał/a:

Wszystkie "plastiki" trzeszczą, i integrale. Może jakieś super campery na autobusach nie trzeszczą, nie wiem.
Blaszaki trzeszczą Znacznie mniej a na w miarę normalnych drogach w sumie wcale. Gdyby klamoty chcieć ułożyć z jakimiś podkładkami byłoby bez trzeszczenia. No... zostaną szumy powyżej 120 km\h :wyszczerzony:

Bajaga&Instruktori

Odpowiedz do tematu