|
Ile wartości traci camper co roku? |
| Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2013-09-28, 07:27 Ile wartości traci camper co roku?
|
|
|
Mówi się, że samochody osobowe tracą 10-20% wartości już po wyjeździe z salonu, a po trzech do pięciu lat są warte połowę ceny nowego.
W camperach jest chyba inaczej. Połowę wartości osiągają po dziesięciu latach. Po trzech latach używane jako konie robocze w wypożyczalniach są sprzedawane z przebiegiem 200 000 lub licznikiem kręconym na mniej za 70-80% wartości nowego.
Dlaczego tak się dzieje? |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/743 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-09-28, 07:36
|
|
|
Są takie samochody które jako używane kilkuletnie są droższe jak nowe np.focus RS i temu podobne najczęściej te których produkcji zaniechano
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Jawor_ki
doświadczony pisarz

Nazwa załogi: Asia , Adam , Julka i Igor
|
Wysłany: 2013-09-28, 08:27 Re: Ile wartości traci camper co roku?
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | Mówi się, że samochody osobowe tracą 10-20% wartości już po wyjeździe z salonu, a po trzech do pięciu lat są warte połowę ceny nowego.
W camperach jest chyba inaczej. Połowę wartości osiągają po dziesięciu latach. Po trzech latach używane jako konie robocze w wypożyczalniach są sprzedawane z przebiegiem 200 000 lub licznikiem kręconym na mniej za 70-80% wartości nowego.
Dlaczego tak się dzieje? |
Moim zdaniem głowną przyczyną takiego stanu jest tempo rozwoju karawaningu w Polsce oraz zamożność naszego społeczeństwa.
Rynek nowych pojazdów jest cenowo nieosiągalny dla przeciętnego Kowalskiego , więc popyt na auta używane jest duży, a podaż niewielka. Stąd pojazdy kilkuletnie osiągają wartości rzędu 60-80% nowego. Według moich obserwacji kampery nowe, kosztujące 100tys złotych sprzedawałyby się co najmniej dobrze, tylko jak wyprodukować taki pojazd za takie pieniądze?
Niestety zamożność portfeli Polaków rośnie stosunkowo wolno i jeszcze długo będziemy gonili Europę jednak na pewno gonimy. Pozdrawiam Adam |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2013-09-28, 08:30
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Dlaczego tak się dzieje? |
dzony,
gdybym był złosliwy to odpowiedzialbym w twoim stylu ( ) ale nie jestem
mój kamper nie traci na wartosci,ba...
on zyskuje z miesiąca na miesiąc
na ten przykład kilka dni temu zamontowałem pare fajowych gadżetów
które podnosza jego wartosc co wiecej planuje w najblizszym czasie
doinwestowac moj domek w nastepne przydatne rzeczy więc... |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-09-28, 08:37
|
|
|
kurde szymek1967, a myślałem że Twój już ma wszystko na miejscu..... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-09-28, 09:21
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | | mój kamper nie traci na wartosci,ba... |
| szymek1967 napisał/a: | na ten przykład kilka dni temu zamontowałem pare fajowych gadżetów
które podnosza jego wartosc |
I myślisz że ktoś ci za to zapłaci? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2013-09-28, 09:25
|
|
|
a jak !
ps. sprzedałem kilka dni temu moje cywilne autko ,
igielka jak sie patrzy
kupił je nijaki komplecik z krakowa i zapłacił uczciwe pieniadze -
teraz moge sobie kupic nastepnego kamperka,o !
ps. tylko po co ?
tak więc za ładne autka a zwłaszcza z porzadnych rąk ludziska płaca dobra kasiore |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2013-09-28, 09:26
|
|
|
| kimtop napisał/a: | | szymek1967 napisał/a: | | mój kamper nie traci na wartosci,ba... |
| szymek1967 napisał/a: | na ten przykład kilka dni temu zamontowałem pare fajowych gadżetów
które podnosza jego wartosc |
I myślisz że ktoś ci za to zapłaci? |
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2013-09-28, 09:27
|
|
|
| Kamper traci mało na wartości, bo niewiele jest stosunkowo młodych egzemplarzy na rynku wtórnym (praktycznie tylko po wypożyczaniu) O ile osobowy wymienia się co 5-8 lat to nowego kampera osoba prywatna w cywilizowanym kraju kupuje sobie na 20-25 lat (a dopiero potem wpada w ręce statystycznego członka CT) |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
Wysłany: 2013-09-28, 09:37
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | W camperach jest chyba inaczej. Połowę wartości osiągają po dziesięciu latach. Po trzech latach używane jako konie robocze w wypożyczalniach są sprzedawane z przebiegiem 200 000 |
Witaj
ale jest jeden plus tego bo co miało się zepsuć do tych 200000 to już naprawili... |
_________________ Nowy CamperoManiak -> to ja.
Nie piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2013-09-28, 10:52
|
|
|
| krimar napisał/a: | | Kamper traci mało na wartości, bo niewiele jest stosunkowo młodych egzemplarzy na rynku wtórnym (praktycznie tylko po wypożyczaniu) O ile osobowy wymienia się co 5-8 lat to nowego kampera osoba prywatna w cywilizowanym kraju kupuje sobie na 20-25 lat (a dopiero potem wpada w ręce statystycznego członka CT) |
Czyli nie ma co liczyć na pięcio - dziesięcioletniego za niewielkie pieniądze?
Jeżeli jest tak mała utrata wartości, to wydaje mi się, że kupno nowego campera nie jest taką rozrzutnością, jak w przypadku samochodu osobowego.
Jeżeli miałbym zapłacić za pięcioletniego 70% wartości, to wolę dołożyć do nowego i mieć pewność że był od nowości obsługiwany z kulturą techniczną, a jedyne wady wynikają z niedokładności montażu, a nie są to wady z użytkowania, które handlarz sprytnie ukrył.
Czy w ten sposób myśleli ci, którzy kupili nowego? Może ktoś się wypowie? |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/743 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-09-28, 11:26
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | które handlarz sprytnie ukrył. |
ja nie wiem co masz do handlarzy przecież ci niedobrzy sprzedają to co im wspaniały właściciel zostawi,
ukręcają sie i dumają jak to można było spier..czyć retuszują te ubytki
rozmawia sie z nimi dwa razy lepiej niż z wlaścicielem
ja kocham kupować od handlarzy najlepiej bez oglądania jak to sie mówi na dwa słowa.
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2013-09-28, 11:58
|
|
|
| no pewnie, wspaniały właściciel oszust zamaskuje wszystkie ubytki, a szlachetny handlarz obnaży wszelkie niedobory pojazdu i przesunie licznik do przodu, żeby nie było podejrzeń, że cofnięty. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-09-28, 12:00
|
|
|
Pojazdy specjalistyczne ( m.in. kamper ) mają inny spadek niż osobówki. Wystarczy spojrzeć ile kosztuje 20-letnia karetka, dźwig czy chłodnia chośby w porównaniu z busami z tego samego rocznika . Ich wartość użytkowa jest bardziej ceniona niż rocznik. Podobnie jest z żonami : rocznik już nie taki ale spadek wartości jest mniejszy niż u kochanki gdzie rocznik to podstawa |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2013-09-28, 12:03
|
|
|
| makdrajwer napisał/a: | Pojazdy specjalistyczne ( m.in. kamper ) mają inny spadek niż osobówki. Wystarczy spojrzeć ile kosztuje 20-letnia karetka, dźwig czy chłodnia chośby w porównaniu z busami z tego samego rocznika . Ich wartość użytkowa jest bardziej ceniona niż rocznik. Podobnie jest z żonami : rocznik już nie taki ale spadek wartości jest mniejszy niż u kochanki gdzie rocznik to podstawa |
oj chyba czekają Cię ciche dni jak Twoje żona i kochanka to przeczytają |
|
|
|
 |
|
|