|
|
|
Polska |
| Autor |
Wiadomość |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2013-10-05, 21:53
|
|
|
Już bym się nie odezwał, ale krew mi się gotuje.
Moja babcia była uczestniczką powstania.
Szlag mnie trafia jak mądrale krytykują to powstanie.
prawda jest w opowieściach.
Ci co krytykują powstanie niech się okażą swoimi czynami w tym czasie. |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/303 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-10-05, 22:01
|
|
|
| łoś napisał/a: | Już bym się nie odezwał, ale krew mi się gotuje.
A nie trafia Cię szlag jak ktoś chce Powstanie zrównać z referendum ?
Ps. chodzi o plakaty z litrą ,, W '' |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-10-05, 22:02
|
|
|
Joko, postawiłem Tobie piwo za mądrą, wyważoną wypowiedź.
Tak właśnie należy rozmawiać. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): joko |
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 577/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-10-05, 22:23
|
|
|
| Cytat: | Joko, postawiłem Tobie piwo za mądrą, wyważoną wypowiedź.
Tak właśnie należy rozmawiać. |
Dziękuję za zrozumienie, a ze swojej strony przepraszam, że "produkuję" tyle tekstu, ale nie umiem tak w dwóch zdaniach . Przepraszam również, że momentami trochę ostro, ale się zagotowałem (ale już ochłudłem )
Myślę, że przejawem "pariotyzmu" , poza stosunkiem do własnego kraju jest również stosunek do współrodaków. W tej kwestii mamy chyba (Polacy) pewien problem , bo strasznie ciężko jest nam zaakceptować to że ludzie mają czasem bardzo różne poglądy na ten sam temat (sam się do tego grzechu przyznaję bijąc w piersi).
Piwko również ode mnie do Twojego całkiem pokaźnego "browarku"
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 590/323 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2013-10-05, 22:37
|
|
|
Po raz kolejny przychodzi mi przeprosić Cię Łosiu, że urodziłem się w 28 lat po powstaniu. Czy mam szansę więc wykazać się jakąś formą patriotyzmu czy powinienem powołać się na dokonania przodków?
Mój pradziadek np. walczył w Powstaniu Wielkopolskim. I nawet zakończyło się ono sukcesem.
No i jaki to ma związek z tematem? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2013-10-06, 07:52
|
|
|
| gryz3k napisał/a: | | urodziłem się w 28 lat po powstaniu |
Kiedy człowiek zostaje patriotą?
- chwili poczęcia?
- czasie narodzin?
- w czasie chrztu?
- gdy wymówi pierwsze słowo w ojczystym języku?
- gdy z wynikiem pozytywnym zda maturę z historii?
- gdy weźmie udział w wyborach?
- gdy zejdzie z tego świata nie robiąc nigdy nic złego bliźnim?
Kiedy?
Kto nadaje status patrioty? |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Jurek121175
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato 2.8JTD Joint 154 2005r
Nazwa załogi: Jurek, Mariola, Erika, Laura
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 22/58 Skąd: Jerzykowo k/Poznania
|
Wysłany: 2013-10-06, 08:25
|
|
|
| oskp napisał/a: | Twój sprzęt: VW LT31 Karmann
Patriota , kupił niemieckiego campera , dlaczego nie kupił polskiego ?
Jurek , dlaczego ? |
Tak nam Unia pomaga, że w Polsce już nic polskiego się nie produkuje (no prawie), a na kampera z Niewiadowa mnie nie stać |
|
 |
Jurek121175
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-06, 08:38
|
|
|
| oskp napisał/a: | To znaczy w/g Jurka opuszczając granice Polski , nawet turystycznie przestajesz być patriotą |
No może zbyt skromnie opisałem tych moich sąsiadów "nie patriotów" jak ich nazwałem. Akurat w ich przypadku, to jest tak, że faktycznie nie uznają naszej Polski jako kraju w którym warto coś zobaczyć. Raz, powtórzę tylko raz byli w Bieszczadach i padał deszcz, więc posiedzieli kilka dni i wrócili do domu. Od tamtego czasu ( a było to kilka lat temu) spędzają wakacje tylko w egzotycznych krajach. Oczywiście zaraz mi się oberwie, że trzeba poznawać świat. Dlatego też napisałem ten wyraz patrioci w cudzysłowiu
Pozdrawiam Wszystkich i przepraszam jeśli kogoś uraziłem |
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-10-06, 09:47
|
|
|
Dlaczego uparliście się w turystycznym dziale o Posce wałkować temat patriotyzmu?
Wydawało mi się, że zrozumiałem intencje autora tematu, namawiającego nas do pisania relacji z naszych wojaży po kraju, do pokazywania tego co ładne i tego co mniej ładne, do opisywania kontaktów z ludźmi i szukania w krajobrazie tego co chwyta za serce.
To dlatego napisałem, że jeśli będziemy to robić z frajdą właściwą podróżnikom, unikniemy teoretycznych dywagacji na temat patriotyzmu.
Ja nie mam na to ochoty odkąd odkryłem istnienie wielu patriotyzmów, a nawet "patriotyzmów".
Mój patriotyzm jest mój i tylko mój i nie będę się z nim obnosił. Powiem tylko tyle, że jest w nim miejsce dla każdego człowieka z tej planety, dla każdego zwierzątka i roślinki a rozumienie patriotyzmu jako obowiązek bezwzględnej solidarności z własną grupą etniczną napawa mnie strachem.
Im dłużej żyję na tym świecie tym większą obawą napawają mnie "uniesienia patriotyczne".
Cholernie źle mi się kojarzą. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2013-10-06, 10:08
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Kiedy człowiek zostaje patriotą? |
Wtedy kiedy zaczyna kochać kraj i szanować ludzi wspólnie go zamieszkujących.
Dawno temu w RFN, dostałem lekcję patriotyzmu w wersji niemieckiej.
Pewien Niemiec Werner, nie byle kto, bo główny inżynier w koncernie Bayer, tłumaczył mi luźno przy piwie, na czym polega ich patriotyzm. Otóż prawdziwy Niemiec, jeździ niemieckim samochodem, kupuje produkty przemysłowe i spożywcze tylko niemieckie, poślubia tylko Niemki.
Na mój zarzut, dlaczego Niemcy tak wywyższają się, śpiewając w hymnie słowa, "Deutschland, Deutschland uber alles" (Niemcy, Niemcy ponad wszystko) , odpowiedział mi, że to nie tak trzeba rozumieć tą pieśń, że wzywała ona do porzucenia partykularyzmów w dążeniu do zjednoczenia Niemiec, a powstała ona w roku 1841, a więc dużo wcześniej niż narodowy socjalizm Hitlera. Po upływie 28 lat od tej rozmowy odwiedziłem Wernera w jego domu pod Kolonią, po chwili miłego powitania zaproponował czy chciałbym zobaczyć jego córkę, która gdy byłem poprzednim razem u nich w domu miała 10 lat. Gabi mieszkała blisko, zjawiła się z rodziną za kilka minut, jakież zdziwienie moje było, gdy Werner przedstawił mi swojego zięcia " to jest Mateusz z Polski".Na mój śmiech i zdanie "Werner ty taki prawdziwy(właściwy) Niemiec (Richtige Deutsch), a zięcia masz Polaka odpowiedział ze śmiechem -dobrze że to nie Turek. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
| Ostatnio zmieniony przez Rawic 2013-10-06, 11:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 563/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-10-06, 10:19
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | Dlaczego uparliście się w turystycznym dziale o Posce wałkować temat patriotyzmu?
. |
Może dlatego , że nawet SZEF nie widzi potrzeby podzielenia tematu na podróżniczy i patriotyczny dolewając do podróży oleju / nie napędowego /
|
|
|
|
 |
Jurek121175
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-06, 10:39
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | Dlaczego uparliście się w turystycznym dziale o Posce wałkować temat patriotyzmu?
Wydawało mi się, że zrozumiałem intencje autora tematu, namawiającego nas do pisania relacji z naszych wojaży po kraju, do pokazywania tego co ładne i tego co mniej ładne, do opisywania kontaktów z ludźmi i szukania w krajobrazie tego co chwyta za serce.
To dlatego napisałem, że jeśli będziemy to robić z frajdą właściwą podróżnikom, unikniemy teoretycznych dywagacji na temat patriotyzmu.
Ja nie mam na to ochoty odkąd odkryłem istnienie wielu patriotyzmów, a nawet "patriotyzmów".
Mój patriotyzm jest mój i tylko mój i nie będę się z nim obnosił. Powiem tylko tyle, że jest w nim miejsce dla każdego człowieka z tej planety, dla każdego zwierzątka i roślinki a rozumienie patriotyzmu jako obowiązek bezwzględnej solidarności z własną grupą etniczną napawa mnie strachem.
Im dłużej żyję na tym świecie tym większą obawą napawają mnie "uniesienia patriotyczne".
Cholernie źle mi się kojarzą. |
W porządku - ja zrozumiałem - troszkę temat odjechał na inne tory.
Pozdrawiam Wszystkich |
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2013-10-06, 10:51
|
|
|
Nie potrzebne nerwy.
Powstańcy byli kwiatem naszej młodzieży, gotowi iść z nożami na czołgi.
Tylko, że ich dowódcy nie byli młodzieńcami i z pełną premedytacją posłali tę młodzież na pewną śmierć. Ci dowódcy (Bór-Komorowski, Okulicki i inni) odpowiadają za śmierć 20 tys powstańców, 180 tys cywili i całego milionowego miasta zwanego wtedy Paryżem północy.
Chwała Powstańcom! Sąd wojenny dla dowódców!
Ps. Zainteresowanym mogę podać bogatą bibliografię pozbawioną później wymyślonej papki propagandowej mówiącej po co było Powstanie... |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2013-10-06, 11:09
|
|
|
| Patriotyzm zmienił się zarówno u Niemców jak i Polaków, my kupujemy niemieckie, samochody, oni(one) poślubiają Polki(Polaków) kupują polskich informatyków, chemików, oto Europa. Ale czego możemy się jeszcze od nich nauczyć to poszanowania swoich przywódców, szacunku do współobywateli, czy widzieliście żeby ktoś obraził kanclerza lub prezydenta Niemiec, owszem raz, ale to było na kilkadziesiąt lat, widziałem jak kanclerza Kohla obrzucili pomidorami, dyskutują ale tyko podczas kampanii wyborczej, a po wyborach wszyscy akceptują wybór, i szanują zwycięzcę, ale to jest chyba dojrzała demokracja. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 394/785 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-10-06, 11:12
|
|
|
| No name napisał/a: | | dolewając do podróży oleju / nie napędowego / |
to i ja swoje 5groszy
Winna!!! jest panna Krysia ze spożywczego, normalnie chciałem 8deko landrynek, no przeważyła przeważyła mi i co, co robić? |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|