Otwarty przez: gino 2012-02-03, 17:13 |
jakich prędkości oczekujemy od old-kamperków/fakty i mity / |
| Autor |
Wiadomość |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2013-10-14, 13:26
|
|
|
| gregu napisał/a: | | Szymek nie meczy Cie to, ze musza Cie tiry wyprzedzac? | szczególnie na naszych wąskich i dziurawych drogach jak ciągniesz peleton 20 osobówek i 5 tirów |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-10-14, 13:30
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | mnie juz 80 wydaje sie zbyt szybko
ps.
chyba sie starzeje |
A może mądrzejesz ? |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2013-10-14, 15:53
|
|
|
| eler1 napisał/a: | gregu napisał/a:
Szymek nie meczy Cie to, ze musza Cie tiry wyprzedzac?
szczególnie na naszych wąskich i dziurawych drogach jak ciągniesz peleton 20 osobówek i 5 tirów |
zupełnie nie, mam to delikatnie mówiąc "w pompie "
ubaw mam z komentarzy jakie płyna w eterze
zastanawia mnie gdzie ci ludzie tak pędzą
spiesz się powoli jak mawia stare ,madre przyslowie
ps. ciekawe kiedy jeszcze bardziej zwolnie |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-14, 16:22
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | zupełnie nie, mam to delikatnie mówiąc "w pompie "
ubaw mam z komentarzy jakie płyna w eterze | a nie boisz się że kiedyś kto w tył ci cmoknie
| szymek1967 napisał/a: | zastanawia mnie gdzie ci ludzie tak pędzą | takie mamy porąbane czasy - niema przejechanych km ( płacą z km) lub dostarczonych paczek to nie ma kasy aby utrzymać rodzinę |
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-14, 16:24
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | ps. ciekawe kiedy jeszcze bardziej zwolnie | na koniec |
 |
|
|
|
 |
gardamm
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: FIAT Talento 1991 GRANDUCA 49
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2013-10-14, 17:05
|
|
|
| gregu napisał/a: | | szymek1967, nie meczy Cie to, ze musza Cie tiry wyprzedzac? |
Ja się mu daje wyprzedzić i mkniemy 85/h -ja w tunelu aerodynamicznym. Kiedyś jeden "Roman" to po wspólnej 120 km jeździe nawet zaczekał na mnie jak zostałem na światłach, ale zrezygnowałem bo miał mało napisów na plandece i wszystkie zdążyłem przeczytać wczesniej ) |
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2013-10-14, 18:16
|
|
|
| eler1 napisał/a: | | na koniec |
no ba...
ps. ale kiedy to bedzie ,e ?
|
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
gregu
zaawansowany

Twój sprzęt: CaliforniaExclusive'03
Nazwa załogi: Hotel California
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Paź 2010 Piwa: 8/16 Skąd: B-Mitte
|
Wysłany: 2013-10-15, 06:56
|
|
|
| gregu napisał/a: | szymek1967, nie meczy Cie to, ze musza Cie tiry wyprzedzac?
|
| szymek1967 napisał/a: |
zupełnie nie, mam to delikatnie mówiąc "w pompie "
P |
Wolno Ci, choc szkoda.
Nie jestesmy sami na drodze ktora jakas dynamike ma i warto brac w tym udzial chociazby dla wlasnego bezpieczenstwa.
To tak jak z milosnikami lewego pasa na drogach szybkiego ruchu i autostradach - dopiero argument o strzale przedniego lewego kola do nich przemawia..
| gardamm napisał/a: |
Ja się mu daje wyprzedzić i mkniemy 85/h -ja w tunelu aerodynamicznym. Kiedyś jeden "Roman" to po wspólnej 120 km jeździe nawet zaczekał na mnie jak zostałem na światłach, ale zrezygnowałem bo miał mało napisów na plandece i wszystkie zdążyłem przeczytać wczesniej ) |
Tak, to czyni cuda w temacie spalania.. nigdy mi auto tak malo nie spalilo...
Ale poza autostrada sobie tego nie wyobrazam, tak malo widac cos sie dzieje przed poprzedzajacym autem... |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/168 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-10-15, 07:03
|
|
|
| gregu napisał/a: | | argument o strzale przedniego lewego kola do nich przemawia |
nie znam powiesz coś więcej ?? |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
gregu
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-10-15, 07:10
|
|
|
martini44, jadac prawym pasem masz duzo wieksze szanse na wyprowadzenie auta, bo masz zarowno z jednej jak i z drugiej pas ruchu. Jadac po lewym masz w tej sytuacji trawe i barierke... malo szans.
Po autostradach jezdze sporo i niejeden wypadek pojedynczego auta widzialem. Szczegolnie w krajach w ktorych autostrady dopiero powstaja. Kiedys na A2 strzelilo przednie gkolo w aucie ktore jechalo tuz przedemna, ktore zamierzalem wlasnie wyprzedzic.. Obsluga autostrady uswiadomila mnie wtedy, ze takich historii maja tu na peczki - raz w tygodniu to minimum. Nie jestesmy swiadomi jak wazne jest przy wiekszych predkosciach cisnienie w kolach.
Ludzie jezdza szybko na flakach, boki opony zginane i prostowane co obrot kola sie przegrzewaja, przecieraja i trach.. |
|
|
|
 |
gardamm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-10-15, 07:28
|
|
|
| gregu napisał/a: | martini44, jadac prawym pasem masz duzo wieksze szanse na wyprowadzenie auta, bo masz zarowno z jednej jak i z drugiej pas ruchu. Jadac po lewym masz w tej sytuacji trawe i barierke... malo szans.
Po autostradach jezdze sporo i niejeden wypadek pojedynczego auta widzialem. Szczegolnie w krajach w ktorych autostrady dopiero powstaja. Kiedys na A2 strzelilo przednie gkolo w aucie ktore jechalo tuz przedemna, ktore zamierzalem wlasnie wyprzedzic.. Obsluga autostrady uswiadomila mnie wtedy, ze takich historii maja tu na peczki - raz w tygodniu to minimum. Nie jestesmy swiadomi jak wazne jest przy wiekszych predkosciach cisnienie w kolach.
Ludzie jezdza szybko na flakach, boki opony zginane i prostowane co obrot kola sie przegrzewaja, przecieraja i trach.. |
A jaka masz teorie na temat tych co najpierw poganiają stare campery światłami , a zaraz skręcając w prawo wjeżdżają na lewy pas?
Poza teorią o skoku cywilizacyjnym- "Za szybki skok cywilizacyjny przesiadł sie z wozu drabiniastego do samochodu i dalej się boi że dyszlem na mostku nie trafi w brame" |
|
 |
gregu
zaawansowany

|
Wysłany: 2013-10-15, 07:33
|
|
|
gardamm, nie bardzo wiem o czym piszesz, ale generalnie wydaje mi sie, ze o technikach i stylu jazdy warto rozmawiac, bo nikt nas nie edukuje w temacie.
W kraju w ktorym mieszkam odpowiednik PZMotu wysyla do czlonkow miesiecznik w ktorym tematy bezpieczenstwa i zachowan na drodze sa poruszane i dociera to do naprawde duzej liczby czytelnikow. U nas pozostaje internet.. |
|
|
|
 |
gardamm
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2013-10-15, 07:44
|
|
|
| gregu napisał/a: | gardamm, nie bardzo wiem o czym piszesz, ale generalnie wydaje mi sie, ze o technikach i stylu jazdy warto rozmawiac, bo nikt nas nie edukuje w temacie.
W kraju w ktorym mieszkam odpowiednik PZMotu wysyla do czlonkow miesiecznik w ktorym tematy bezpieczenstwa i zachowan na drodze sa poruszane i dociera to do naprawde duzej liczby czytelnikow. U nas pozostaje internet.. |
Pisze o tych co się im wydaje , że tylko oni umieją zachować się na drodze |
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2013-10-15, 10:15
|
|
|
a ja lubię stosować się do ograniczeń prędkości i jak na razie jedyny przypadek road rage, który mnie spotkał w życiu miał miejsce w cywilizowanej ponoć Skandynawii, a dokładnie w Finlandii.
(zresztą w porównaniu z taką np Estonią Finlandia wydała mi się niczym innym niż smród, brud i ubóstwo, a tabuny pijanych Finów i Finek awanturowały się już na promie) |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2013-10-15, 11:26
|
|
|
krimar | Cytat: | | tabuny pijanych Finów i Finek awanturowały się już na promie) |
Na promie ze Szwecji awanturują się juz na promie pijani Szwedzi (nie wszyscy bo obraziłbym trzeźwych pasażerów) którzy nie wysiadają w Polsce tylko piją dalej. O dziwo wysiadając po nawrotce w Szwecji są grzeczni chociaż dalej nietrzeźwi. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
|
|