|
Fotele do jazdy bokiem |
| Autor |
Wiadomość |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2013-10-17, 20:02
|
|
|
| tadek27 napisał/a: | | od czerwca tego roku zmieniły się przepisy co do zmian konstrukcyjnych w pojazdach. |
Coś mi się wydaje, że czerwcowe zmiany dotyczą pojazdów rejestrowanych w Pl po raz pierwszy. Czyli jeśli nie chcę zarejestrować czegoś od początku tylko dokonać zmian w istniejącym (zarejestrowanym) to nic się nie zmieniło. Wolno to samo co było wolno przed czerwcem. |
| Ostatnio zmieniony przez inhalt 2013-10-17, 21:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2013-10-17, 21:38
|
|
|
niby wolno ale tam pracuja ludzie ktorzym nie koniecznie chce sie dociekac jak jest.
rzeczywistosc wyglada tak ze ja na kampera przerejestrowalem jumperka na wszelki wypadek przed terminem zmian ale wlasciwie to zlozylem dokumenty a faktory na przerobke donosilem pozniej z datami lipcowymi i panienka zarejestrowala wiec raczej mozna jak w poscie powyzej i tylko brak wiedzy panienek w okienku o tym decyduje.
to samo z iloscia osob , twierdze ze mozna.
kolejnosc znam-
f/vat z przerobki z firmy z odpowiednim PKD
przeglad
wydzial komunikacji
na koniec monopolowy w celu nabycia przyborow do oblewania foteli |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2013-10-17, 23:30
|
|
|
| Tyle postów napisano, a nikt nie napisał, ze najważniejszy jest problem z wagą auta. Bo przyjmuje sie 75kg osoba + 25 kilo bagażu + waga gotowego auta do jazdy z zamontowanymi na stałe dodatkami + 5% na zanieczyszczenia wilgoć błoto itp. Jak auto gotowe do jazdy waży 2800 lub wiecej to jest bez szans przy DMC 3500kg. Przeglądając ogłoszenia na mobile.de można zauważyć auta o 4 siedzeniach z pasami, a zarejestrowane są na 2 lub 3 osoby. Tylko w Polsce nie zwiększa się masy własnej po montażu anten, telewizorów solarów czy markizy itp. a powinno się. Auto 7m dobrze wyposażone waży w granicach 3200kg i 4 osoby to jest za dużo. |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-10-20, 20:27
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Jeżeli w niemieckim dow. rej. kamper miał 6 osób, a polskim 4 to można to odkręcić znowu na 6 ? / 4 pasy i dwa siedzenia tyłem do jazdy/ |
dokładnie tak to działa sciąga się odpis z homologacji od producenta (wpisane są tam również wszystkie wagi, bo powinny być zmienione) , oświadczenie lub faktura na zmiany , diagnosta na stacji okręgowej i wydział komunikacji. niestety nie jest to łatwa droga, często odpis homologacji trzeba sciągać z zagranicy bo u Polsce firma nie ma bazy danych i droga się wydłuża , ale jest do przejścia |
_________________ Pozdrawiam
tadek
 |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-10-20, 20:35
|
|
|
| inhalt napisał/a: | | tadek27 napisał/a: | | od czerwca tego roku zmieniły się przepisy co do zmian konstrukcyjnych w pojazdach. |
Coś mi się wydaje, że czerwcowe zmiany dotyczą pojazdów rejestrowanych w Pl po raz pierwszy. Czyli jeśli nie chcę zarejestrować czegoś od początku tylko dokonać zmian w istniejącym (zarejestrowanym) to nic się nie zmieniło. Wolno to samo co było wolno przed czerwcem. |
może jest to prawda , ale niestety chcą przerejestrować samochód firmowy z kratką-ciężarowy na osobowy diagnosta zażądał odpisu z homologacji pierwotnej , że pojazd był wyprodukowany jako osobowy i oświadczenia na demontaż kratki od firmy z PKD , dopiero przeprowadzi przegląd na zmiany konstrukcyjne. samochód w kraju od 8 lat. także nie za bardzo wiem czego to się tyczy , sprawdzę u źródła w tygodniu |
_________________ Pozdrawiam
tadek
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2013-10-20, 21:25
|
|
|
Fotel do jazdy bokiem jest oferowany jako dodatkowe, piąte miejsce np. w nowym Hymerze T CL za dopłatą 700 euro. Tzn jest istniejąca kanapa, a zmiana polega na instalacji pasów i wpisie w dowodzie rejestracyjnym.
Jak to robią? |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2013-10-20, 21:39
|
|
|
| z kanapy do jazdy bokiem robią jedno miejsce do jazdy tyłem poprzez dodania oparcia i pasów i wyjęcia poduszki gdzie jest przygotowane miejsce na nogi zamiast schowka |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2013-10-20, 23:33
|
|
|
| eler1 napisał/a: | | z kanapy do jazdy bokiem robią jedno miejsce do jazdy tyłem poprzez dodania oparcia i pasów i wyjęcia poduszki gdzie jest przygotowane miejsce na nogi zamiast schowka |
Schowek na buty traci się wtedy bezpowrotnie, czy jest możliwość przekładania poduszki i odzyskania kanapy wraz ze schowkiem? |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-10-21, 06:43
|
|
|
| tadek27 napisał/a: | | (wpisane są tam również wszystkie wagi, bo powinny być zmienione) , oświadczenie lub faktura na zmiany , diagnosta na stacji okręgowej |
diagnosta na stacji okręgowej się pomylił i wyszło 4 a nie 6./wagi pozostały te same/ |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2013-10-21, 09:56
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: |
Schowek na buty traci się wtedy bezpowrotnie, czy jest możliwość przekładania poduszki i odzyskania kanapy wraz ze schowkiem | raczej tak przynajmniej tak miała mobilvetta z tego co pamiętam |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
|
|