Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak dopieścić akumulatory - ładowarki z górnej półki
Autor Wiadomość
maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2013-11-21, 23:25   jak dopieścić akumulatory - ładowarki z górnej półki

Coraz częściej pojawiają się pytania o ładowanie i utrzymanie akumulatorów, może w związku z rosnącą liczba blaszakowych przeróbek a może związane z sezonem zimowym. Ponieważ większość CT kamperbractwa szczerze poleca jedno konkretne rozwiązanie jako super hiper the best, dla przekory postanowiłem poszukać innych, spełniających te same funkcje ale w nieco bardziej przystępnych cenach.

Podstawowe założenia - szukam urządzeń działających wieloetapowo których zadaniem jest regeneracja(najbardziej istotny i znaczący parametr), ładowanie i utrzymanie średnich i dużych akumulatorów, Praca w miarę bezobsługowa , wszystkie dostępne w Polsce.
No to jedziemy:

CTEK MXS7.0 - OD tego zaczynamy Chwalona wszem i wobec nie tylko przez brać kamperową, ale tez przez specjalistów różnych branż - elektroniki, systemów zasilania i samochodziarzy.
ceny od 430 do 560 PLN

Haze SW 121180 - cena na zapytanie u dystrybutora. za granicą to rząd 70 GPB. :) Informacji po polsku mało ....
<edit> Znalazłem Speckę Techniczną tej ładowarki i... muszę przyznać że ciekawie to wygląda. POtrafi podnieśc 12V aku w którym tli się napięcie od 3V w górę, a to już jest poziom ... reinkarnacyjny. :)

Inelco Keepower Medium
ceny od 374-450 PLN

Schumacher SCI 10A - produkt amerykanski
Ceny 240-280 PLN - dostępne są również wersja 12A ceny niewiele większe

UltiPower 10A - Chinszczyzna, ale do tanich nie należy.
<edit - poprawa linku na nowsze modele...>
Wymyśłili sobie technologię albo odwrotnego impulsu albo wstecznego impulsu jakby to dokładniej przetłumaczyć. Cokolwiek to jest...
Ceny od 355 - 420 PLN

Battery Controller BC9000 Włoski produkt, to we włoskim stylu opisany - czyli dużo i wylewnie, ale mało detali :) Z dostępnością chyba za dobrze nie jest, ale wypłynął w poszukiwaniach wiec... wart uwagi.
Cena 405 pln

Xunzel 12V CC - firma z wypaśną stronką, ale nic poza tym ... specjalizuje się w systemach energii odnawialnej. Specyfikacja niestety tylko po hiszpańsku:
Cena 367 PLN

Helvi Discovery 16 - włoski wynalazek.
Model ma 4 zakresy prądu ładowania, max do 16A co czyni z niego potężne narzędzie serwisowe dla warsztatowców. niestety producent zaszpanował cyfrowym sterowaniem(wyświetlaniem) co wpłynęło na cenę, a nieco słabsze i bardziej atrakcyjniejsze cenowo modele nie mają funkcji odsiarczania.

Detronik D10A - Polska konstrukcja.
Producent nie ma strony internetowej wiec pozostają nam tylko strony dealerów
Wg użytkowników dobra konstrukcja tylko czuła na przepięcia - warto zainwestować w listwe przepieciowa. Nawet z takim extra wydatkiem jeśli chodzi o wielkość cenę i może być naprawde konkurencyjna do najlepszych. POnadto - może służyć jako normalny zasilacz. Ceny 210-260 PLN

SEMI MTM 12-10 - POlska produkcja firmy siedzacej w branzy od ponad 30 lat. poza gabarytami chyba nie odbiega zawansowaniem od najlepszych. Na stronie firmy sa dosc szczególowe opisy.
Cena 346 PLN

<edit - wynik dyskusji w wątku>
Bosch C7
Znana marka - dość szerokie pole zastosowania, wręcz nietypowe jak na niemiecką myśł techniczną. OPis w wątku poniżej.

<edit - inna propozycja>
Ring RSC 512 (RSC516)
Prostownik sprzedawany przez polskiego producenta akumulatorów - produkcja jednak już nie nasza. Na obcych stronach WWW można znaleźć już nieco nowsze wersje - niemniej jednak prostownik ma wszystko co trzeba by znaleźć się na mojej liście. Jedna z bardziej przydatnych funkcji to dobór prądu ładowania - pozwala obsłużyć szeroki zakres bateryjek. wersja RSC516 z max prądem ładowania 16A.
Cena 290 PLN dość rozsądna.

<edit - inna propozycja z dyskusji>
Tecmate Optimate - modele 5 i 6
Amerykańska (Belgijska ?) firma, produkty dostępne w sprzedaży internetowej m.in na A..gro.
model Optimate 5 - pro forma wspominam - mały prąd ładowania, prostszy program z odsiarczaniem i zaawansowanym monitoringiem akumulatora.
Optimate 6 znacznie bardziej nam leży - to inteligentny mikroprocesorowy kombajnik z mocno rozbudowanym 9etapowym programem ładowania kontroli i utrzymania akumulatora. 3 etapy odsiarczania...no no no ... niech no tylko zobaczę charakterystykę ...
W obu modelach zakres pojemności obsługiwanych aku podany przez producenta to zdrowe przegięcie - jak w niżej wspomnianym IVT. iście amerykański rozmach w reklamie...
ceny Optimate 5 300-350 PLN, Optimate 6 - 380-440 PLN. Sporo, ale i tak mniej niż hołubiony przez wszystkich sprzęt.

Produkty inne warte odnotowania:
<edit>
Sunstorm 4/6/8/12A 12V
To chińska produikcja o sporych możliwościach i baaardzo atrakcyjna cenowo. W innych propozycjach ląduje dlatego że jest to prostownik z doborem prądu łądowania i możliwośćia załączenia ręcznego procesu odsiarczania. mikroprocesor pilnuje tylko samego ładowania. POdaję stronę sprzedawcy dlatego że doszukać się czegokolwiek na stronach producenta trudno, pod indeksem są inne zdjęcia, a pod zdjęciem identycznego sprzętu - zupełnie inne parametry.

Stef-pol EST-516M - Polska chwalona przez specjalistów ladowarka, niestety nie trafilem w opisach na na informację dotycząca odsiarczania.

IVT Battery trainer Pb - wynalazek zza Odry.
Produkt mocno odstaje parametrami od pozostałych jednak niemiecka firma twierdzi ze może on pobudzić do życia nawet akumulatory pojemności 120Ah... Zdecydowałem się wiec na pokazanie jej w zestawieniu, głównie ze względu na bardzo atrakcyjna cenę.
Moim zdaniem urządzenie to kombinacja malej ładowarki i modułu odsiarczającego ze szczególnym naciskiem na to ostatnie. w odniesieniu do sprzętu z głównej listy zrobi swoje na dużym akumulatorze - ale będzie to trwało odpowiednio długo, pytanie czy tak samo dobrze jak ladowarki z wyzszym prądem...Chyba niedostępny w Polsce.
Cena ok 40 EUR.

<edit>
[URL= http://www.toya24.pl/medi..._instr.pdf]Yato YT-83016[/URL]
tak się naszukałem a tu wskoczył popularny na necie produkt ...
Toya jest polską firmą dystrybuującą taniochę do supermarketów pod nazwą własną - i paroma innymi. . Dla bardziej wybrednych klientów powstała anagramowa marka Yato – sygnuje się nią narzędzia dla profesjonalistów. I fakt – te narzędzia wytrzymują znacznie więcej, a ceny są dość rozsądne.
W naszym przypadku mamy naprawdę tanią mikroprocesorową ładowarkę obsługiwaną ręcznie, z możliwością wyboru odsiarczania jako opcjonalnego procesu.
Jest jeszcze jedna fajna rzecz na którą warto zwrócić uwagę – Ładowarka może służyć jako zasilacz w aucie podtrzymujący jego „życiowe parametry” wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka zapalniczki wybrać tryb pracy i ... można wyjąć akumulator a np pamięć radia nie zostanie skasowana. Funkcja był dostępna w paru wcześniej wymienionych ładowarkach - za znacznie wyższą cenę ...
Zakres cenowy 210-300 PLN, dość popularna na necie.

Dla osób które juz zainwestowały w dobry sprzęt ale nie maja funkcji regeneracji(odsiarczania) akumulatora - mam dobrą informację: nic straconego. Są dostępne "nakładki" które działają po podłączeniu do akumulatora i zasilane z niego dostarczają odpowiednie impulsy regenerujące akumulator.
nie doczytalem czy moga pracowac równolegle z ładowarką lub tez na akumulatorze podlaczonym do systemu - moim zdaniem to ryzykowne ale rade doczytać instrukcję jak ktoś się zdecyduje.
Cena... dla normalnego człowieka w miarę przyzwoita, a dla tych którzy maja większa ilość akku do ładowania i obsługi - akceptowalna ... Dla mnie jako elektronika trochę za wysoka:)

Moduły odsiarczające
Infinitum
http://www.syguda.eu/?ukl...cy-infinitum,40

Maximizer 12A
http://baterie-a.pl/produ...nie-wydluza-zyw

IVT Battery activator - brak info o dostenosci na polskim rynku.
http://www.ivt-hirschau.d...products_id=136

PowerPulse - to jakieś extremum dla snobów- ładowarki z tej firmy wam daruje bo cena chora ...7kPLN
http://pbgras.com/haspol.com/735p.htm

No to mamy poszerzone horyzonty.
POwyższe ładowarki mogą stanowić elementy energobloków w samoróbkach.
Ostatnio zmieniony przez maszakow 2015-06-10, 19:45, w całości zmieniany 9 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 5 piw(a):
Bigos, Tadeusz, zibikruk, koder, Żukołak
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1595/2326
Wysłany: 2013-11-21, 23:33   

Maszakow, popracowałeś troszkę nad tym zestawieniem, ale ta praca nie pójdzie na marne.

Koledzy potrzebują takich informacji.

Świetnie, że dałeś linki - prowadzą jak po sznurku do celu.

Dzięki. :spoko

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2013-11-22, 09:04   

maszakow - wielkie dzieki za zestawienie, kiedyś szukając ładowarki dla siebie nie byłem w stanie zebrać tylu propozycji :)

Z moich doświadczeń - używam Keepower Medium, kupiłem go jeszcze do przyczepy kempingowej ale znakomicie sprawdził się do wszystkich akumulatorów "w domu". Zimą to nawet sąsiedzi go pożyczają na nocki :)

dyha
zaawansowany

Piwa: 16/14
Wysłany: 2013-11-22, 17:26   

JA!...jeszcze Ja!!..... [hura]
W ramach poszerzania horyzontów chciałem przedstawić BOSCHa C-3
Już drugi rok sprawdza się znakomicie w podróżach małych i dużych jak i zimowych ładowaniach
http://allegro.pl/ladowar...3676301724.html

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-11-22, 22:46   

te male sa wsie podobne . na warsztacie mam 4 rozne i najlepiej sprawuje sie c-tek i nie trzeba go uruchamiac.

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2013-11-23, 01:30   

Dziękuję wszystkim - na zdrowie. :ok
Jeśli ktoś tak jak dulare używa kóregoś z wylistowanych sprzętów (POZA CTEKIEM o którym już dużo wiemy - chyba że ktoś musi powiedzieć coś czego jeszcze nie wiemy ... :) tylko krótko i uwaga na model bo firma ma kilkanaście produktów) będę wdzięczny za opinię.
Jeśli ktoś zna inne tego typu sprzęty polskie lub obce - zapraszam do podzielenia się toa informacją.
Dyha - dzięki za propozycję ale nie doczytałeś założeń :) - gdybym rozdrabniał się na takie urządzenia nie skończyłbym tego postu w 2 tygodnie... :) . Doceniam jednak propozycję i oto krótki rzut oka. Trochę cię załamię:
Bosh C3 ze strony producenta
to jest dość zaawansowany prostownik ale ma za mały prąd ładowania w porównaniu do wszystkich powyżej wymienionych sprzętów. NIE MA TEŻ FUNKCJI ODSIARCZANIA na którą zwracam szczególną uwagę. tak więc akumulator owszem naładuje ale będzie to trwało długo, a w przypadku umierającego akumulatora - niestety go nie uratuje. Co prawda będzie go próbował naładować jeśli akumulator będzie miał napięcie minimum 7,5V - ale go NIE ZREANIMUJE, nie przywróci mu sprawności.
Ceny - od 200 do 280 PLN, znalazłem na sieci informację że w 2011 kupowali ludzie to za 150 -180 PLN a więc albo niedokładnie sprawdzałem, albo inflacja - albo szybko nabrał wartości.

JA OSOBIŚCIE BYM GO JEDNAK NIE KUPIŁ - a dlaczego ? Z lepszych opisów technicznych aniżeli ta firmowa ulotka wynika że ma te same parametry i funkcje co...przywoływany wielokrotnie na forum prostownik z Lidla o wartości 69 PLN. :) Akurat dzisiaj byłem w Lidlu (co niestety przypłaciłem strzałem paska klinowego w aucie zastępczym :( ), są, zauważyłem i przeczytałem instrukcję i z grubsza moge powiedzieć że są bardzo podobne jeśli chodzi o parametry ... przypadkowa zbieżność ? Ciekawe... NIe rozbiorę Twojego a póki fundusze mam zamrożone z powodu remontu auta nie szarpnę się też na prostownik lidlowy ale tak mnie kusi by zajrzeć do środka...

JEdna refleksja po lekturze instrukcji lidlowej ładowarki oraz bosha - jest jeden parametr który moim zdaniem jest istotny przy doborze prostownika, a który zależy od tego, do jakiego celu go kupujemy. Chodzi o napięcie akumulatora przy którym ładowarka podejmie ładowanie lub regenerację. Wszystkie prostowniki z łównego posta mają "moc" odsiarczyć i postawić padnięty akumulator na nogi jednak zależy to od stanu akumulatora i jego napięcia. Jedna z nich może to robić od kompletnej padaki czyli 1,5V - większość z nich wymaga jednak znacznie lepszego stanu - 5V lub 7,5V. Jeśli ktoś kupuje ładowarkę z myślą o reanimacji - musi na to zwrócić uwagę, Natomiast dla 99% pozostałych użytkowników to nieistotne bo nikt aż tak nie dobija bateryjek.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2013-11-23, 10:35   

Właśnie zanabyłem w lidlu :idea

dyha
zaawansowany

Wysłany: 2013-11-23, 19:19   

Drogi Maszakow pragnę Cię uspokoić iż daleki jestem od załamania faktem posiadania tak mizernej ładowarki .Wiesz.......z ładowarkami jest jak z pralkami automatycznymi. Posiadają trylion programów piorących a i tak korzystamy z programu nr.2. Może i nie posiada funkcji odsiarczania,nie uratuje świata i rozładowanego akumulatora poniżej 1,5V.
A że ładuje długo.....mnie się na wakacjach nigdzie nie spieszy.Kiedy ja idę sobie pogmerać paluchem w ciepłym piachu na plaży tam.....małe niemieckie krasnoludki zamknięte w tej ładowarce w trudzie i znoju napiepszają by naładować mały niemiecki akumulator.Wracam ja sobie zrelaksowany z tej gorącej plaży a tam.....NAŁADOWANE!! I tak sobie odpoczywamy, ja pod markizą z lampką wina,a niemieckie krasnalki w tej budce. ALE NIE !!!!! za dziadka!....za wrzesień 39!.....za NRD !(taki fajny kraj był tylko dziewczyny brzydkie) włączam wszystkie możliwe odbiorniki aby te małe niemieckie ludki co w tej skrzyneczce.....znów miały co w nocy robić kiedy ja znużony upałem i toskańskim winem z kartonu za 2e zalegnę z mą lubą aby o poranku przecierając ze zdziwienia oczęta zaspane stwierdzić że......NAŁADOWANE!
Takiego ci ja drogi Maszakow szukałem urządzena które spełnia moje oczekiwanie a że Ty byś go nie kupił coż......"ja nigdy nie pokocham dziewczyny która słucha disco -polo" ,świat dlatego jest tak fascynujący bo się różnimy
:spoko :

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/89
Wysłany: 2013-11-23, 20:50   

Dyha, Tobie ( akku ) nie jest potrzebne odsiarczanie bo masz zawsze naładowany. :-P

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2013-11-23, 22:05   

dyha, Sam wyrwałeś się z ławki
Cytat:
JA!...jeszcze Ja!!.....
, tak więc sprawdziłem twoją propozycję. Tobie wystarcza - OK, ja odnoszę się do KONKRETNYCH założeń tematu i piszę SWOJĄ OPINIĘ. Nie wiem dlaczego tak cię to ubodło, chyba nie byłem złośliwy w stosunku do Ciebie.

PO przestudiowaniu ulotki Boscha stwierdzam że do propozycji powinna też trafić większa siostra sprzętu posiadanego przez Dyhę, czyli ładowarka Bosch C7. Zaraz ją tam umieszczę.
Posiada odsiarczanie, prąd ładowania jest ustawiany na 2 poziomach dla bardzo małych (duże motocykle i bardzo malutkie autka) i dużych akumulatorów. Może pracować jako zasilacz o określonej wydajności prądowej, co znacznie bardziej rozszerza jej możliwości zastosowania.
NIe zwracałem na to uwagi przy innych sprzętach skupiając się głównie na istotnym dla nas napięciu 12V. C3 ma opcję dla aku motocyklowych 6V natomiast C7 - ma opcję na obsługę ciężarowych 24V (no raczej niezbyt dużych ciężarówek) ale chyba jest jedyną ładowarka z takim napięciem jako opcją.
Ceny ... uah... duża rozpiętość. na samym Alle-nie-zawsze-drogo od 290 do 610 PLN.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-11-23, 23:30   

wiem co knujesz , chcesz uratowac wspomniane gdzies-kiedys akumulatory a ladowarka bedzie przy okazji do kamperka :idea

ciekawe czy realne jest zregenerowanie sie starych akumulatorow do jakichs przyzwoitych wartosci :?: :?

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

jarko_66 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 3
Piwa: 42/27
Wysłany: 2013-11-24, 10:09   

maszakow :pifko dobra robota :pifko

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2013-11-24, 11:43   

majsterek napisał/a:
wiem co knujesz

Przeczytaj wstęp do tematu, będziesz wiedział, a nie czytał w myślach.
Cytat:
ciekawe czy realne jest zregenerowanie sie starych akumulatorow do jakichs przyzwoitych wartosci :?: :?

Jest możliwe - dużo zależy od stanu samego akumulatora. Jeśli płyty nie zostały zniszczone w środku to mozna go reanimować stosując różne metody - i udaje się to w 50-60% przypadków. nie jest to zdrowa i czysta i szybka zabawa dlatego większość normalnych ludzi odpuszcza sobie takie igraszki. :ok

dyha
zaawansowany

Wysłany: 2013-11-24, 20:25   

maszakow napisał/a:
Nie wiem dlaczego tak cię to ubodło, chyba nie byłem złośliwy w stosunku do Ciebie.

Maszakow luz!! nic mnie tam nie bodzie! polubiłem Cię jak brata.Zawsze z ciekawością czytam posty Twe przepełnione wiedzą organoleptyczną .A ja to......, tylko takie wygłupy kolesia co się zioła napalił. Wybacz że czasami wysiłek Twój w żart obrócić próbuję .Chętnie bym się z Tobą w mieście Łodzi wódki napił.
(dlaczego w Łodzi?) Bo to połowa drogi która dzieli nas

P.s przysięgam że dzisiaj :kwiatek nic a nic............... no może trochę..... :yay: :ski:

Witek G 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: CHAUSSON Flash08 2009
Nazwa załogi: RED CAMP
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2013-12-15, 20:35   

Kupiłem CTEK MXS 7.0. Myślałem, że trochę wiem o akumulatorach, ale zgłupiałem po przeczytaniu instrukcji. Nie wiem jak rozpoznać jakie mam akumulatory czy NORMAL czy AGM. Nie mogę znaleźć także łopatologicznej informacji co to są akumulatory AGM. Kiedy korzystać z programu z NORMAL a kiedy ze śnieżką/AGM kiedy SUPPLY a kiedy RECOND.
Czy można zostawić na zimę podłączony prostownik i na jakim programie.
Mam Chaussona Flash 08 na Ducato III z 2009 roku.
A może lepiej podłączyć zasilanie 230V na cały okres zimowy ?

Odpowiedz do tematu