Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Carthago T 4.9 vs Hymer T 614 CL
Autor Wiadomość
Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2013-11-27, 12:56   Carthago T 4.9 vs Hymer T 614 CL

Ostatnio niektórzy polecają Carthago. Postanowiłem sprawdzić odpowiednik "mojego" Hymera w ofercie Carthago.

Carthago Chic T 4.9 (vs Hymer T 678 CL)
http://www.carthago.com/u...rer_T_EN_01.pdf

++ szerszy, ale nie wyższy garaż z drzwiami 114
+ nieco lepsza podwójna podłoga
+ GRP front i dach
+ drugi akumulator w standardzie
+ nie muszę pochylać głowy pod łóżkiem opuszczanym
+ wyciąg kuchenny

--- 8 cm węższy i ciaśniejszy,
--- cięższy o ok 100 kg
-- mniej miejsca nad tylnym łóżkiem prawie jak w alkowie
- wąskie drzwi
- kanciaste przyciski drzwiczek kaleczące główkę dziecka
- o 40 litrów mniejszy zbiornik wody
- gorsze okna

Cena bez opcji 72250
Pakiet z klimą i tempomatem 2350
Pakiet łóżko opuszczane i okno 1990
Kable pod solary i głośniki z tyłu 195+365+195=755!!! (W Hymerze 220)
Cena razem z opcjami 77345 - 21% więcej od Hymera.

Masa pustego 3080 - pozostaje 420 kg na paliwo, wodę, kierowcę itp.

Hymer w podobnej konfiguracji 63800 i masa 2980 kg - 100 kg więcej ładowności.
Postaw piwo autorowi tego posta

grzegorz997 
doświadczony pisarz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2013-11-27, 13:48   

Wszystko zależy od punktu odniesienia tzn. jakie modele porównujemy według mnie bardziej odpowiednia będzie seria c-tourer T , a szczególnie model c-tourer T 148 H, który pusty waży 2850kg i kosztuje wersja podstawowa 64,5 tys., niż podana w zestawieniu droższa seria chic c-line T

11.JPG
Plik ściągnięto 117 raz(y) 127,45 KB

12.JPG
Plik ściągnięto 105 raz(y) 124,34 KB

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-27, 14:20   

grzegorz997 napisał/a:
Wszystko zależy od punktu odniesienia tzn. jakie modele porównujemy według mnie bardziej odpowiednia będzie seria c-tourer T , a szczególnie model c-tourer T 148 H, który pusty waży 2850kg i kosztuje wersja podstawowa 64,5 tys., niż podana w zestawieniu droższa seria chic c-line T

--- On jest na zwykłej ramie, a nie AL-KO. Wg mnie to duża różnica
- 4 cm wyższy
--- szerokość zewnętrzna 227 lub 227-10 nadkola=217 co daje nam odpowiednio 8 lub 18 cm mniej wewnątrz, a to sporo. Z tego powodu nie kupiłem w podobnej cenie integrala Exis, bo w środku jest wąsko i mniej przestrzennie.

Po doliczeniu pakietu Chassis i Komfort, ramy AL-KO (możliwa do zamówienia dopiero od przyszłego roku), większych drzwi garażu po lewej stronie, skyroof, kable do radia i kamery, i satelity

64500+2250+2190+1990+595+820+365+195+195
=73100 eur

Masa 2+2+5+6+4-50+57+42+2850
=2918 kg

Bez rewelacji.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2013-11-27, 14:36   

Porównanie fiata z mercedesem materiały zamki,klamki ,prowadnice, zawiasy, mechanizm opuszczania łóżka, wykonanie ,wykładzina wnętrza,okna w ramie. Hymer S to standard w Carthago

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-27, 14:38   

koko napisał/a:
Porównanie fiata z mercedesem materiały zamki,klamki ,prowadnice, zawiasy, mechanizm opuszczania łóżka, wykonanie ,wykładzina wnętrza,okna w ramie. Hymer S to standard w Carthago

Jakiej marki i typu są te elementy w obu firmach?
Jeśli chodzi o okna, to Hymerowskie S7 chyba jest lepsze od S5, czy nie?

grzegorz997 
doświadczony pisarz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2013-11-27, 14:41   

Sądzę, że nie za bardzo można porównywać cen tych samochodów, gdyż te dane z katalogów odnoszą się do nico innych silników i to może być wadą lub zaletą, zależnie od własnej perspektywy.

Jeżeli miałbym zamawiać Hymera to raczej wybrałbym model Exsis-i 578 jak by była możliwość zamówienia z silnikiem 2.0

koko 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-27, 14:50   

Carthago u Palmowskiego się nie kupi

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-27, 14:51   

grzegorz997 napisał/a:
Sądzę, że nie za bardzo można porównywać cen tych samochodów, gdyż te dane z katalogów odnoszą się do nico innych silników i to może być wadą lub zaletą, zależnie od własnej perspektywy.

Różnica ceny silnika to 1500 euro. Zakładam że da się zamówić każdy z nich z silnikiem 2.0, bo jeśli nie, to... doliczamy 50 000 zł. :)

Jeżeli chcemy przeskoczyć z klasy średnio niższej np. Weinsberg, Carado do wyższej jak Hymer, to trzeba doliczyć ok 15000 euro. Tutaj koledzy sugerują że zamiennikiem Hymera jest Carthago zapominając, że ta zamiana wymaga doliczenia następnych 12000 euro. Tylko że wtedy doliczamy jeszcze 5000 i mamy integrala. :)
Ostatnio zmieniony przez Johny_Walker 2013-11-27, 14:54, w całości zmieniany 2 razy  

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-27, 14:53   

koko napisał/a:
Carthago u Palmowskiego się nie kupi

Kto kupuje u Palmowskiego? Mnie na to nie stać. Klient w ostatniej chwili dowiaduje się o 2000 euro za dostawę. :)

grzegorz997 
doświadczony pisarz

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2013-11-27, 15:00   

Natomiast jeżeli wybrał bym carthago, które jest droższe od hymera, to było by to coś z serii
c-tourer I - może142 QB.
Jednak na razie są to rozważania czysto teoretyczne.

koko 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-27, 15:07   

Okna 678 cl ma bez (futryny) tylko dokładane najtańsza wersja.

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-27, 15:15   

koko napisał/a:
Okna 678 cl ma bez (futryny) tylko dokładane najtańsza wersja.

678 ma aluminiowe ramy S7, a Carthago plastikowe S5.

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2013-11-27, 15:18   

Kolego Jonny
przeczytalem jeszcze raz caly temat (i jego odblaski), i dalej nie rozumiem pewnych rzeczy ,jedziesz kupujesz, placisz zaliczki ,a potem pytasz o rady .
W sumie bardzo proste zapytania lozko, GFK,dostales odpowiedzi mysle ze zadawalajace,ja ze swojej strony napisalem inni tez dodali swoje 3 grosze , ale dalej nie kapuje jak wpadles na Carthago , ja piszac mojego posta po Twoim wyborze , podaniu ceny jako „porownywnywalnego producenta“ mialem na mysli Adrie lub Bürstnera ,jezeli chodzi o cene i ewentualne wykonanie i czesciowe uzywanie czesci z ktorych sa zbudowane i wyposazone. Podstawowa,wypowiedz fachowa „“““ Tak jak kamper wyglada na sucho““““.Nie wszystkim jest to porownanie znane ,ale to nic.
Ty z kolei zaczynasz z Carthago , a wiec jeszcze raz
sam napisales ze Carthago jest kilkanascie tysiecy drozsze i to jest prawda, a wiec nie porownuj Carthago z Hymerem nie majac zielonego pojecia o wykonyniu, uzytych materialach ,zamkach , drzwiach ,podlodze, systemie ogrzewania , nadmuchu pozameblowym ,tapecie wewnetrznej, prowadzenia rur grzewczych i zastosowanej elektronice .
To sa dwa rozne Kampery , i znajduja sie na innej polce.
Naturalnie jest zblizenie w serii Hymera < S 600 do Carthago lub wrecz , te kampery sa prawie jednakowe (roznia sie linia i wygladem zewnetrznym)ale technika jest niewiele sie rozniaca.(ale ceny zaczynaja sie od 80 tys do gory)
Ale to jest inna cena , przez Ciebie podana cena 50 tys w zaden sposob nie pasuje do nowego dobrze wyposazonego, z aluminiowa listwa dolna , z poszyciem aluminiowym (zewnatrz i w srodku) jakim jest Carthago.
Zwroc uwage ze za 45 do 50 tys dostaniesz
http://palmo.beepworld.de/
http://suchen.mobile.de/f...ter-534205.html
Miales tez pytanie o instrument sterujacy do Trumy , to ma Carthago od 2013 roku w seri , bez dodatkowej doplaty, pytales o dach GFK to tez jest w seri w cenie . Nie mozna wziasc innego dachu.
Carhago ze wzgledu na cene nie produkuje kamperow na Fordzie , i z silnikami 2,0, nie walczy tak o sprzedaz jak Hymer .Chociaz wypuscili Turera coby trafic tez do mniej zamoznego klienta,a od tego roku maja w sprzedazy nawet blaszaka ,ale juz nie jako Carthago tylko Malibu http://www.malibu-carthag...ve-wohlfuehlbus Carthago nie kupisz u Palmowskiego.

Poprostu sa pewne zasady cos co dobre musi kosztowac
i te medale mowia za siebie „König Kunde“ http://www.carthago.com/ tu masz do wgladu

http://www.hymer.com/ tu ich nie wiedze.

Nie chce Ci tutaj czegos wmawiac to sa poprosu fakty ,patrz na fotki w katalogach zwroc uwage na nr.rejestracyjne kamperow na fotkach ja na moim mam tez RV …... ,a wiec wiem o czym pisze.
ps.Moze nie calkiem po polskiemu ale staram sie poprawnie.
To nie jest reklama , nie jestem Dilerem
Kolega nazywa mnie " zwyklym objezdzaczem kamperow"
(pozdrawiam Toska)

A kolega Edzio do takich kupujacych mowi
„ kto nie ma miedzi niech na dupie siedzi“ tez go pozdrawiam.

DAKOTA

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-27, 15:39   

DAKOTA napisał/a:
Ty z kolei zaczynasz z Carthago , a wiec jeszcze raz
sam napisales ze Carthago jest kilkanascie tysiecy drozsze i to jest prawda, a wiec nie porownuj Carthago z Hymerem nie majac zielonego pojecia o wykonyniu, uzytych

Jak mogę go nie porównywać, jeżeli Ty i inni zaproponowaliście Carthago jako alternatywę dla mojego wyboru zapominając o takim "szczególiku", że jest to inna półka cenowa. Przecież ja sobie tego nie wymyśliłem. :)

Jeśli jednak sugerujesz Adrię lub Burstnera, to zwłaszcza ten drugi ma najprawdę fajną ofertę za 54 tys wersja jubileuszowa. Obejrzałem go dokładnie, aż tak dokładnie że o sobie częściowo amputowałem palca u ręki przesuwając tandetnie przymocowany stół. Na szczęście obyło się bez szycia, a rana się goi. To nie ta liga, co Hymer. Oglądałem ze wszystkich stron, zwracając uwagę np. na rodzaj okuć szuflad oraz kładąc się na ziemi oglądałem podwozie. Świetna cena wynika tylko z tego, że dorzucili kupę śmieci (po co mi nawigacja i TV za 2500 euro???), a potem zniżyli cenę wabiąc 10000 euro rabatem. Podobną ofertę miał Knaus.
Zarówno Knaus, jak i Burstner miały w podobnej cenie kupę zbędnej elektroniki i gadżetów zamiast ramy AL-KO i ścian bez drewna.

Ciekawe że niektóre Laiki, Burstnery czy inne rzekomo wyższej półki kampery mają zawiasy DGN. Dokładnie takie same, jak XGO czy Weinsberg. Psipadek?

Tutaj http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=17446 Ty sugerujesz że w tej cenie można dostać coś lepszego. Z dalszych Twoich wypowiedzi wynika, że chodzi Ci o Carthago. Teraz po udowodnieniu, że jest znacznie droższy piszesz, że to inna półka cenowa. To jak to jest? W tej cenie, czy inna półka?
DAKOTA napisał/a:

materialach ,zamkach , drzwiach ,podlodze, systemie ogrzewania , nadmuchu pozameblowym ,tapecie wewnetrznej, prowadzenia rur grzewczych i zastosowanej elektronice .

Ciągle nie otrzymałem odpowiedzi o markę okuć, ale co do okien, to wydaje się, że w Carthago są gorszej marki.
DAKOTA napisał/a:

Ale to jest inna cena , przez Ciebie podana cena 50 tys w zaden sposob nie pasuje do nowego dobrze wyposazonego, z aluminiowa listwa dolna , z poszyciem aluminiowym (zewnatrz i w srodku) jakim jest Carthago.

Nie wiem o której listwie piszesz? O zewnętrznej na dole? W Hymerze OIDP jest aluminiowa.
DAKOTA napisał/a:

Zwroc uwage ze za 45 do 50 tys dostaniesz
http://palmo.beepworld.de/
http://suchen.mobile.de/f...ter-534205.html

Widziałem i nie chcę. Nie ta liga. I nie lubię płacić 2000 euro za transport, a tego w cenniku nie było. :)
DAKOTA napisał/a:

Miales tez pytanie o instrument sterujacy do Trumy , to ma Carthago od 2013 roku w seri , bez dodatkowej doplaty, pytales o dach GFK to tez jest w seri w cenie . Nie mozna wziasc innego dachu.

Tak, dach GFK to fajna opcja. Wymieniłem ją w porównaniu. Zapewne nie bez wpływu na masę, któa też jest przez to większa, a 3,5 nie chcę przekraczać. Co do sterowania Trumy, to można to sobie później dokupić co potwierdził przedstawiciel firmy. Tylko zauważ że ja pytałem o to co mi ten gadżet daje i na razie widzę że niewiele, a właściwie to nic.
DAKOTA napisał/a:

Carhago ze wzgledu na cene nie produkuje kamperow na Fordzie , i z silnikami 2,0, nie walczy tak o sprzedaz jak Hymer .Chociaz wypuscili Turera coby trafic tez do mniej zamoznego klienta,a od tego roku maja w sprzedazy nawet blaszaka ,ale juz nie jako Carthago tylko Malibu http://www.malibu-carthag...ve-wohlfuehlbus Carthago nie kupisz u Palmowskiego.

Jeżeli nie produkuje 2.0, to różnica ceny w porównaniu z Hymerem nie wynosi 12000 euro, ale aż 24 000 euro. Ładna mi alternatywa. :) Czy muszę przypominać, że mamy w tej cenie ładnego integrala wyższej półki, albo za 20000 euro taniej integrala Pilote?
Nie zamierzam kupować u Palmowskiego, bo mnie nie stać na 2000 euro za transport, kiedy inni biorą standardowo 1000 lub zero.
DAKOTA napisał/a:

Nie chce Ci tutaj czegos wmawiac to sa poprosu fakty ,patrz na fotki w katalogach zwroc uwage na nr.rejestracyjne kamperow na fotkach ja na moim mam tez RV …... ,a wiec wiem o

Fakty są takie że Carthago miał być alternatywą dla Hymera, ale nią nie jest bo kosztuje dużo drożej.
DAKOTA napisał/a:

A kolega Edzio do takich kupujacych mowi
„ kto nie ma miedzi niech na dupie siedzi“ tez go pozdrawiam.

Zamiast siedzieć na dupie kupuję Hymera, a inni niech sobie ciułają na Carthago.

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2013-11-27, 17:17   

Zamiast siedzieć na dupie kupuję Hymera, a inni niech sobie ciułają na Carthago.[/quote]

i tak trzymaj podoba mi sie ta wypowiedz :ok

DAKOTA

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

Odpowiedz do tematu