Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2008-06-12, 11:46
Gdzie można nocować?
Autor Wiadomość
CrazyJack 
zaawansowany
100% włóczykija

Twój sprzęt: T5 California 4x4
Nazwa załogi: CrazyTeam
Piwa: 18/9
Wysłany: 2008-04-16, 22:29   

Może kamper tak jak polski jacht na wodach międzynarodzowych,
powinien być autonomiczną jednostką terytorium właściciela... teoria mojej pani Gosi.
...ewentualnie terytorium Wolnej Republiki CamperTeam -
powinniśmy zgłosić to jako projekt nowej ustawy :haha:

Czyli wolność Tomku w swoim domku :ok :haha: :haha:

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2008-04-16, 22:48   

CrazyJack napisał/a:
Czyli wolność Tomku w swoim domku

Wolność Tomku w swoim kamperku :spoko

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2008-04-17, 08:27   

Co do wiarygodności miejsc na camperpark.pl

Jak nie trudno wywnioskować jedna osoba nie jest w stanie potwierdzić wszystkich miejsc. Gdziekolwiek bywam zawsze staram się potwierdzić i uaktualnić. Powiem tak - 90% jest aktualnych.

W Poczdamie - było miejsce postojowe - tylko kilkadziesiąt metrów obok tego które było zaznaczone - sądzę że zostało przeniesione ponieważ dokładnie w tym miejscu był parking ze szlabanem - ale tuż obok był specjalny parking dla kamperów - Uaktualniłem pozycję i jest OK.

W Lubece natomiast wybudowano w tym miejscu co był stellplatz jakieś centrum handlowe. Usunięty z mapy.

A na Rugii wszystko było OK i pozycja i dostępne usługi.

NIGDY NIKT NIE WYDA SPISU ZAWSZE AKTUALNEGO - nawet książka telefoniczna nie jest zawsze aktualna.

Zauważcie że, gdyby masa ludzi sprawdzi po dwa, trzy miejsca - przy okazji - mielibyśmy bardzo dobrą bazę danych.

Ze swej strony mogę zobowiązać się by zmieniać kolor ikonki miejsc które zostały potwierdzone przez kogoś z forum.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-04-17, 09:37 ]
cool_kuba napisał/a:
Miał bym wielką groźbę do kogoś, kto posiada wyżej wymienioną książkę:

Ja się nie przyznam nawet pod groźbą :haha:

Sol-Wagon 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: kombi=teraz / kamper=marzenie)
Piwa: 2/1
Wysłany: 2013-02-14, 19:43   

odgrzewam temat...
czy na kempingu w Norwegii mogę spać 1 noc w samochodzie osobowym czy muszę rozbijać namiot?
(w przypadku gdyby np. noc okazała się zimna lub była duża ulewa);
Postaw piwo autorowi tego posta

artek_1972 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-12-07, 22:58   

Robin napisał/a:
Znalazłem takie coś..... i jestem przerażony.

Spałem pod wpływem alkoholu w samochodzie !

Mam następujący problem. Będąc w Szkocji zaparkowałem samochód na parkingu i poszedłem do pubu na obiad gdzie również wypiłem alkohol. Poszedłem spać do samochodu. W nocy obudziła mnie policja i zabrała do aresztu gdzie zbadano mi zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu. Wykryto ponad 1 promil.Zabrano mnie do aresztu a po dwóch dniach miałem rozprawę sądową. Ponieważ nie posiadałem adresu zamieszkania w Szkocji sędzia nie chciał się początkowo zgodzić na wypuszczenie mnie. Wówczas dowiedziałem się , że w Szkocji przebywanie przy kierownicy pod wpływem alkoholu jest (przestępstwem lub wykroczeniem-tego nie wiem) Ostatecznie sędzia zgodził się mnie wypuścić ponieważ na rozprawie oświadczyłem , że czuję się niewinny. Następnie wróciłem natychmiast do kraju. Na rozprawie jednak sędzia oświadczył, że będę musiał stawić się do Szkocji na dwie kolejne rozprawy w czerwcu i lipcu. Oświadczył również, że jeżeli się nie stawię zostanę aresztowany. Gdybym przyznał się do winy dostałbym mandat ok. 200 funtów i mogłoby być odebrane mi prawo jazdy na jakiś czas. Ponieważ nie posiadam środków finansowych aby pojechać na te rozprawy więc z calą pownością zapadnie na nich wyrok aresztu. I tutaj mam pytanie. Jakie grożą mi konsekwencje skoro teraz jestem już w Polsce. Czy istnieje taka możliwość aby za takie wykroczenie Sąd Szkocki mógł zwrócić się do do Sądu Polskiego abym odbywał orzeczoną karę w Polsce. Jestem wystraszony bo nigdy nie byłem karany a powyższe wykroczenie popełniłem zupełnie nieświadom tego , że spanie w samochodzie zaparkowanym na parkingu jest tam tak poważnie traktowane. Przypominam, że samochodu nie prowadziłem pod wpływem alkoholu. Oczywiście ani teraz ani w przyszłości nie wybiorę się już do Wielkiej Brytani. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i radę.

No i co Wy na to.....

Pozdrawiam - Robin :hide:

Witam!
W którym miejscu w samochodzie spałeś?
Z tyłu?
za kierownicą?
na Miejscu pasażera?
Pozdrawiam!

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2013-12-08, 20:21   

Sol-Wagon napisał/a:
odgrzewam temat...
czy na kempingu w Norwegii mogę spać 1 noc w samochodzie osobowym czy muszę rozbijać namiot?

W Norwegi możesz spać jak chcesz na każdum parkingu.

artek_1972 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-12-08, 23:10   

krzlac napisał/a:
Sol-Wagon napisał/a:
odgrzewam temat...

W Norwegi możesz spać jak chcesz na każdum parkingu.

Prawo dostępu

Każdy w Norwegii ma prawo dostępu do dowolnego miejsca na terenie całego kraju; początkowo było to prawo zwyczajowe, ale obecnie jest ustanowione jako prawo dostępu (nor. allemannsretten). Warto pamiętać, że prawo to opiera się na zasadach poszanowania przyrody, a turyści muszą zawsze okazywać szacunek rolnikom i właścicielom oraz innym użytkownikom, są też zobowiązani dbać o środowisko.

W praktyce prawo dostępu oznacza, że
Można poruszać się wszędzie na terenach otwartych („nieogrodzonych”), tzn. spacerować, jeździć na nartach i urządzać piknik w dowolnie wybranym miejscu. Przez otwarty teren należy rozumieć nieuprawianą ziemię. W Norwegii termin ten obejmuje większość terenów przybrzeżnych, bagien, lasów i gór. Małe wysepki nieuprawianej ziemi na obszarze uprawnym traktowane są jako teren otwarty. „Teren ogrodzony” jest własnością prywatną i obejmuje ziemię uprawną, tj. pola orne z lub bez upraw, łąki, pastwiska i ogrody oraz młode plantacje, działki budowlane i obszary przemysłowe. Od 15 października do 30 kwietnia, a więc w okresie gdy ziemia jest zamarznięta lub pokryta śniegiem, każdy ma dostęp do pól i łąk. „Teren ogrodzony” w rzeczywistości nie musi być otoczony ogrodzeniem.
Na jedną noc można rozbić namiot lub spać pod gołym niebem w dowolnym miejscu, w lasach lub górach, z wyjątkiem pól uprawnych i zatoczek. Należy jednak pamiętać o tym, że trzeba zachować odległość co najmniej 150 metrów od najbliższego domostwa lub miejsca zakwaterowania. Chcąc zatrzymać się na dłużej niż dwie noce w tym samym miejscu, należy poprosić o zgodę właściciela. Nie dotyczy to bardzo oddalonych miejsc lub obszarów górskich.
Miejsca do wyrzucania śmieci /nieczystości są oznakowane.
Nie wolno rozpalać ognisk w terenach zalesionych i blisko nich w okresie od 15 kwietnia do 15 września. Należy zachować szczególną ostrożność przy rozpalaniu ogniska w pozostałych okresach roku.
Ogólnie rzecz biorąc, można zbierać owoce leśne, grzyby i kwiaty, ale należy przestrzegać szczególnych zasad podczas zbierania malin moroszek w trzech najbardziej wysuniętych na północ regionach.

Pozdrawiam!;)

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2013-12-09, 08:47   

Dokładnie tak jak piszesz. W sierpniu przejechałem prawie całą północną Norwegię od Tromso po Grense Jakobselv i nie wydałem ani jednej koronki na nocleg. Co wieczór spałem w innym miejscu. Wymagania miałem duże. Musiało być ładnie, miesce "skąpane" w wieczornym słońcu, nad wodą i jeszcze woda musiała być głęboka żeby ryby łapać z brzegu. Prawie zawsze się udało - choć nieraz szukanie długo trwało. Nigdzie nikt poza
" hello" złego słowa nie powiedział. To samo w Szwecji i Finladii. Wydawanie przeciętnie 200 NOK za camping wydaje się zbędne. Warunek-camper musi być samowystarczalny.
Przejechałem 8 700 km i wydałem na tzw. bytowanie camerem tylko 3 EUR za nabranie 100l wody w Finlandii. Prawdziwa WOLNOŚĆ.

artek_1972 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-12-09, 22:57   

krzlac napisał/a:
Dokładnie tak jak piszesz. W sierpniu przejechałem prawie całą północną Norwegię od Tromso po Grense Jakobselv i nie wydałem ani jednej koronki na nocleg. Co wieczór spałem w innym miejscu. Wymagania miałem duże. Musiało być ładnie, miesce "skąpane" w wieczornym słońcu, nad wodą i jeszcze woda musiała być głęboka żeby ryby łapać z brzegu. Prawie zawsze się udało - choć nieraz szukanie długo trwało. Nigdzie nikt poza
" hello" złego słowa nie powiedział. To samo w Szwecji i Finladii. Wydawanie przeciętnie 200 NOK za camping wydaje się zbędne. Warunek-camper musi być samowystarczalny.
Przejechałem 8 700 km i wydałem na tzw. bytowanie camerem tylko 3 EUR za nabranie 100l wody w Finlandii. Prawdziwa WOLNOŚĆ.

Hehe i pewnie się spotkaliśmy gawędząc wieczorem a teraz nie pamiętamy o ziomalach ;) choć dobry ziomal to... ale to nie zawsze tak jest czasem nie trzeba się wstydzić za rodaków i za to "wzniosem toast" następnym razem...
Jakby co pozdrawiamy! ;)

krzlac 
Kombatant

Wysłany: 2013-12-10, 11:02   

artek_1972 napisał/a:
krzlac napisał/a:

Hehe i pewnie się spotkaliśmy gawędząc wieczorem a teraz nie pamiętamy o ziomalach ;) choć dobry ziomal to... ale to nie zawsze tak jest czasem nie trzeba się wstydzić za rodaków i za to "wzniosem toast" następnym razem...
Jakby co pozdrawiamy! ;)

Toast też wznoszę. Ziomal jadnak nie kojarzę. Rozjaśnij mi umysł, proszę. Pozdrawiam

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2013-12-10, 12:05   

CrazyJack napisał/a:
Może kamper tak jak polski jacht na wodach międzynarodzowych,
powinien być autonomiczną jednostką terytorium właściciela... teoria mojej pani Gosi.

Popieram. Każdy kamper powinien mieć eksterytorialność oraz dostęp do morza!

Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 197/929
Wysłany: 2013-12-10, 14:04   

Johny_Walker napisał/a:
Każdy kamper powinien mieć eksterytorialność oraz dostęp do morza!
Ale tylko wówczas, gdy dowodzi nim 'prawdziwy Polak' ! ;)

Robinson_44 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Błękitek Ducato 3,0 H3L3 177 KM
Nazwa załogi: RobinSony
Piwa: 1/2
Wysłany: 2013-12-11, 22:59   

krzlac napisał/a:

Witam,

Czy zechciałbyś zdradzić te fajne miejscówki w Norwegii? :pad: W przyszłym roku planujemy na przełomie czerwca i lipca ok. 3 tyg. w Skandynawii (głównie Norwegia). Czasu niedużo jak na ten region więc warto go oszczędzać nie marnując ni chwili na ich szukanie. Przy okazji chciałem zapytać jak sprawuje się Twój nabytek z Ebacamp-u? Jesteś zadowolony?

Łączę pozdrowienia.

Idąc przed siebie nie oglądaj się wstecz, patrz dokąd zmierzasz, zawsze pamiętaj skąd przychodzisz.

Odpowiedz do tematu