Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Akumulator w zabudowie
Autor Wiadomość
dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2013-12-10, 15:18   Akumulator w zabudowie

Starałem się przeczytać różne wątki dotyczące prądu w kamperze i mam wątpliwości.

Dzisiaj przy okazji wyciagania akumulatorów na zimę obejrzałem sobie trochę dokładniej instalację zasilania zabudowy. Obecnie mam co następuje:

1) Akumulator 74 Ah pod siedzeniem kierowcy - i to miejsce wygląda na oryginalne.
2) Akumulator 110 Ah w bakiście za siedzeniem kierowcy - ten wygląda na dołożony nieoryginalnie (sposób mocowania, okablowanie itp nie pasują do reszty elektryki)
3) Do aku pod siedzeniem jest podpięte oprócz grubych oryginalych kabli prowadzących do energobloku jeszcze kilka par prowadzących do innych urządzeń (np. przetwornicy, reszty nie identyfikowałem) - bałagan tam jest straszny
4) Dla ustalenia pozostałych parametrów - rozruchowy aku ma 74 Ah; alternator podczas jazdy doładowuje akumulatory pokładowe; na postoju przy podłączonym 230V ładowane są tylko akumulatory zabudowy.

Moje pytania:
5) Czy potrzebuję dwóch akumulatorów w zabudowie? Wiem że to będzie zależało w dużej mierze od tego jak kamper będzie używany. Planuję postoje na dziko ale krótkie, 1-2 noce, później przejazd na inne miejsce czyli liczę na to że alternator podładuje mi aku zabudowy. Na wyposażeniu są lampy ledowe, ciśnieniowa pompa wody, bojler, truma. TV właśnie zdemontowałem i nie wiem czy będę montował, będzie natomiast laptop. Pytam czy potrzebuję bo chętnie pozbył bym się dodatkowego aku z bakisty. Jego instalacja jest wykonana niechlujnie, mocowanie zajmuje mi sporo cennego miejsca a jednocześnie jego waga jest dość duża...
6) Czy ładowanie takiego zestawu w zabudowie (74+74+110 Ah) nie jest zbyt obciążające dla alternatora (...do tego lodówka...)? Czy to nie jest dodatkowy powód dla którego warto przejść na jeden akumulator w zabudowie?
7) Jeśli na wyjazdach zauważę że mamy za mało prądu to poszedł bym raczej w kupno solara. Czy to też nie jest powód dla którego warto by się pozbyć drugiego aku w zabudowie?
8) Niepokoi mnie to że każdy akumulator jest "z innej parafii" - zarówno w sensie pojemności jak i marki i wieku. Czy to nie jest niekorzystne?

Jeśli możecie, napiszcie mi proszę jak duże akumulatory macie w zabudowie i na ile czasu starczają Wam przy postojach na dziko latem a na ile wiosną / jesienią.

Będę wdzieczny za wszelkie uwagi - liczę na Wasze doświadczenie. Nie staram się na siłę pozbyć dodatkowego akumulatora, ale nie wiem czy jest sensowne go trzymać. Wolał bym mieć mniej balastu (w sensie obciążenia i w sensie czegoś co się może zepsuć)

moje akumulatory.JPG
Plik ściągnięto 2560 raz(y) 65,73 KB

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 143/44
Wysłany: 2013-12-10, 15:34   

Wywal jeden akumulator z zabudowy.
Jeden Ci wystarczy.U mnie jest 100Ah.Zostaw ten ,który lepiej "trzyma"

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Postaw piwo autorowi tego posta

wagabunda 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: BOXER BUROW MOBIL
Nazwa załogi: Janki
Piwa: 2/16
Wysłany: 2013-12-10, 19:40   

Napisz jaką masz lodówkę;absorbcyjna wystarczy jeden akumulator
-z agregatem pozostaw dwa

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2013-12-10, 20:04   

U mnie .pod maską czyli rozruchowy,jeden.W zabudowie dwa identyczne po 100Ah każdy , ale tak było oryginalnie .Myslałem tak jak ty,tzn,jeden wywalić.Dobry solar załatwiłby sprawę.Stałem kilka razy po parę dni bez podpięcia pod 230V.Nigdy mi nie brakło prądu.(mam solar)

dulare 
weteran

Wysłany: 2013-12-10, 21:56   

Lodówkę mam zwykłą absorbcyjną, starego Electroluxa (tzn względnie starego, 2000 rok produkcji)

Myślę sobie tak, zrobię sobie jakieś porządne konektory na kablach łączących akumulatory zabudowy. Na wiosnę założę jeden (ten 74Ah pod siedzeniem kierowcy) a drugiego nie będę na początku zakładał. Jak uznam że jednego mi mało, to będę mógł zamontować drugi i podpiąć konektorami (żeby mi na codzień gołe klemy od drugiego akumulatora nie wisiały).

Ma to sens czy całkiem pozbyć się drugiego i nie zaprzątać sobie głowy?

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2013-12-10, 21:57   

Weź dobry amperomierz (o zakresie rzędu 20A) i zmierz pobory prądów z akumulatorów zabudowy. Włączając odbiorniki prądu (oświetlenie, pompy itp.) oszacujesz jaki prąd jest pobierany. Będziesz wtedy wiedział, na ile czasu starczy akumulator i czy potrzebny jest drugi.

Solar 130W jest w stanie dostarczyć dziennie ok. 25Ah-80Ah w zależności od pory roku i nasłonecznienia. Obliczenia są szacunkowe. Latem w ciepłych krajach, w ciągu dnia, solar jest w stanie naładować prawie cały akumulator.

Ja mam jeden akumulator zabudowy ok. 90Ah + solar 130W, oświetlenie LED i jestem samowystarczalny, jeśli chodzi o prąd i mój styl używania kampera.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2013-12-10, 21:58   

dulare napisał/a:
nie zaprzątać sobie głowy

Tak Ci radzę.

dulare 
weteran

Wysłany: 2013-12-10, 22:14   

Trochę żałuję że nie zrobiłem pomiarów zanim wszystko wymontowałem na zimę... Kamper stoi pod wiatą w "sąsiedniej" miejscowości i w grudniu raczej go już nie odwiedzę. Ale zasadniczo pomiar prądu mogę zrobić równie dobrze przy podłączonym prostowniku, nie muszę mieć od razu akumulatorów...

Nie wiem ile bierze pompa wody. Teraz zimą raczej tego nie zmierzę. Załóżmy z grubsza że dziennie 5Ah, wliczając elektornikę bojlera

Oświetlenie mam LED, włączając wszystko pobór prądu mam niecałe 2A (w sumie ledy na 22W), licząc nawet 5 godzin dziennie to 10 Ah

Nie wiem ile bierze Truma przy włączonym wentylatorze, ale to akurat łatwo zmierzyć. Załóżmy wstępnie że 10 Ah dziennie

Do tego jakieś ładowarki do telefonów, laptop z 12V, w sumie może będzie 30Ah dziennie, 74Ah starczy więc na 2 doby.

Kwestia czy później podczas 3-4 godzin jazdy alternator nadąży to naładować?

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2013-12-10, 22:33   

Raczej nie zdąży. U mnie o ile dobrze pamiętam obserwowałem prądy ładowania max. 6-8A z alternatora. Akumulatorów kwasowych nie powinno się ładować prądem przekraczającym 0.1 ich pojemności w Ah, tj. dla akumulatora 74Ah prąd ładowania nie powinien przekroczyć 7.4A.
Proces ładowania ma także swoje straty - naładujesz 100Ah a akumulator Ci odda np. 85Ah. Im mniejszy prąd ładowania/rozładowania tym mniejsze straty.

Zauważ, że bez solara masz ujemny bilans dzienny (licząc pobór prądu 74Ah/dobę, ładowanie 3-4 godziny z alternatora co 2 dni) i nawet jak będziesz miał 2 akumulatory, to także Ci zabraknie prądu, tyle że trochę później.

Pomyśl o dużym solarze.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 78/63
Wysłany: 2013-12-11, 20:38   

Ad.8
Łączenia akumulatorów.... Niestety ale ekspolatacja połaczonych ogniw to cięzki temat :)
Na mur beton nie wolno łączyć ze soba akumulatorów różnej pojemności, większy będzie prawie zawsze niedoładowany. Jeśłi akumulatory z różnej parafii pochodzą z tego samego okresu i mają mniej więcej porównywalne pojemności to będzie OK ale jeśli są między nimi spore róznice... długo sobie razem nie popracują - słabszy akumulator zamiast oddawać energię będzie się ładował kosztem drugiego.
Sprawdź w jakim są stanie i naładuj je porządnym sprzętem (nawet pożyczonym :) z odsiarczaniem - a potem rozładuj żarówką H1 - do napięcia 10,5V - i będizesz wiedizał jaką bateryjką dysponujesz.

dulare 
weteran

Wysłany: 2013-12-11, 23:25   

Mam porządny prostownik z odsiarczaniem (keepower medium).

Jak tylko dotrę do domu to zrobię test ładowania i rozładowania...

Akumulatory są różnych pojemności jak pisałem wyżej, w dodatku różnych producentów i różnym wieku... Na wiosnę założę chyba tylko ten mniejszy i pomyśle o stolarze...

Odpowiedz do tematu