|
|
|
Nowe opony na przod czy na tyl |
| Autor |
Wiadomość |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 350/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2013-12-21, 13:49
|
|
|
| salut napisał/a: | | Ja bym poszedł jeszcze dalej i nowe dał na lewą stronę a stare na prawą |
Ewentualnie jedna nowa na prawym przodzie druga nowa na lewym tyle.
Każda oś będzie miała nową gumę i będzie z każdej stony.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2013-12-21, 14:36
|
|
|
| zbychu napisał/a: | | Koled: zy , a jak jest z zimowymi oponkami , ja dwie nowe założyłem na tył a letnie zostawiłem z przodu. |
Tak 15 lat temu wpadłem w poślizg i wylądowałem w rowie.Ale wtedy nie mieliśmy doświadczenia z zimówkami ,dzisiaj wolałbym jechać na letnich. |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2013-12-22, 17:02
|
|
|
| Ja dwie nówki założyłem na tył .Napęd mam również na tylne koła. Na stacji diagnostycznej powiedzieli mi że dobrze zrobiłem .Na diagnostyce wyszedł bardzo dobry wynik.Po jednym sezonie jazdy wszystko sprawdza sie dobrze i na zakrętach i przy hamowaniu. |
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 112/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-12-22, 18:02
|
|
|
Nówki zawsze na tył. Bez względu na napęd. Ale nigdy w życiu łaczyć letnie z zimowymi.
Chyba, że tak jak radzi Andrzej. Wtedy wszędzie są jednakowe.
Z przodu
Z tyłu
Z lewej strony
Z prawej strony
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Piwa: 96/127 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-12-22, 19:40
|
|
|
Kup cztery nowe ! Pomijając wszystkie badania, najlepiej się czuję na nowych oponach.
tutaj porównanie
Zdaniem austrackiego automobilklubu ÖAMTC montowanie gorszych opon z tyłu grozi poślizgiem oraz niebezpiecznym w skutkach uderzeniem bocznym. Dotyczy to także aut przednionapędowych. Regularne przekładanie opon z przodu na tył, może tylko nieznacznie zmniejszyć powstawanie sporych różnic zużycia opon. Ale czy nie powinno się lepszych opon zakładać na przód, gdy samochód napędzany jest przez przednie koła?
ÖAMTC sprawdził jak zachowywać się będzie samochód przednionapędowy z lepszymi oponami raz z przodu a raz z tyłu, i na ile pomocny w tej sytuacji będzie system ESP. Badanie dotyczyło opon letnich. Okazało się, że montowanie opon różniących się od siebie głębokością bieżnika podnosi ryzyko wypadku. Test był dwuetapowy. W obu przypadkach używano opon marki Michelin.
Pierwszy etap testu nie przewidywał znacznych różnic między oponami. Różnica w głębokości bieżnika wynosiła tylko 1,5 mm. Opony były tego samego modelu, wieku i równie długo w użyciu.
W drugim teście wykorzystano dwie nowe i dwie używane opony. Opony starsze były poprzednim modelem marki a różnica profilu wynosiła około 3 mm.
Test ÖAMTC wykazał, że lepsze opony montowane na przednich kołach zapewniają krótszą drogę hamowania oraz większe bezpieczeństwo w przypadku aquaplaningu. Lepsze ogumienie z tyłu oznacza większą stabilność w zakrętach i nagłych zmianach toru jazdy, szczególnie na mokrej nawierzchni. W przypadku opon o małej różnicy w grubości bieżnika (ok. 1 mm) różnice w zachowaniu auta nie są wcale duże a system ESP znakomicie radzi sobie w korygowaniu toru jazdy co odpowiednio przekłada się na bezpieczeństwo. Jeśli samochód wyposażony jest w ESP a opony nie różnią się od siebie znacznie pod względem jakość bieżnika, można pokusić się o przekładanie opon z przodu na tył i odwrotnie.
Przy dużej różnicy w jakości ogumienia na poszczególnych osiach musimy liczyć się ze znacznym wzrostem ryzyka. Gdy starsze opony zamontujemy na tylne koła, znacznie wzrośnie nadsterowność pojazdu i ryzyko niebezpiecznego w skutkach poślizgu, z którym nie poradzi sobie system ESP. Jeśli z kolei starsze opony zamontujemy z przodu, bardzo mocno wydłuży się droga hamowania.
Z tych powodów ÖAMTC zaleca, by odpuścić sobie kombinację z dwiema nowymi i dwiema gorszymi oponami. Gdy opony są znacznie zużyte zdecydowanie warto zakupić cztery nowe opony, gdyż zakup dwóch będzie mijał się z celem jakim jest bezpieczeństwo jazdy. Jeśli jednak z jakiegoś względu przymuszeni jesteśmy do zakupu tylko dwóch opon, austriaccy specjaliści polecają w lepsze opony uzbroić tył aut |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
| Ostatnio zmieniony przez Mazur 2013-12-22, 19:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2013-12-22, 19:40
|
|
|
Jestem takiego samego zdania, na początku tego tematu wyraziłem taką opinię. Wynika ona z długoletniej praktyki.
Salut masz rację! |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2013-12-22, 20:35
|
|
|
| eMKa napisał/a: | Zostaje przy swoim |
Krzysiu, ja też. Założyłem dwie nowe na przód i nie zamierzam zmieniać... nawet po tych mądrościach cytowanych przez kolegów.
Bo cóż jest podstawowym argumentem za nowymi na tył Ano hamowanie w zakręcie. Dla mnie ten, kto hamuje w zakręcie to sam już guza szuka. Hamuje się przed zakrętem, a w zakręcie to można już tylko przyspieszać. Popytajcie zawodników rajdowych.
Wolę mieć pewniejsze hamowanie i przyspieszanie na prostej, bo w zakręcie nie wyprzedzam raczej ciężarówek.
A mając świadomość, że z tyłu mam gorsze opony... to przed zakrętem zdejmuję nogę z gazu.
Tylko tyle i aż tyle. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/303 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-12-22, 20:51
|
|
|
A ja myślę , że wychowani na PF 126 p , ewentualnie 125p , czyli tylnonapędowcach ,zawsze nowe opony założą na przód
Takich kierowców nie przeraża uślizg tylnej osi , bo instynktownie wiedzą , a raczej robią to , co im doświadczenie dyktuje
Nowe opony zakładam na przednią , napędzaną oś , dupą / tylną osią / nie przejmuję się , umiem sobie z nią radzić |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-12-22, 20:57
|
|
|
| oskp napisał/a: | | Nowe opony zakładam na przednią , napędzaną oś , dupą / tylną osią / nie przejmuję się , umiem sobie z nią radzić |
Robię dokładnie tak samo.
I będę tak robił.
Doceniam i szanuję doświadczenia kolegów, ale mam swoje własne z 50 -ciu lat za kółkiem.
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 112/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-12-22, 21:06
|
|
|
| oskp napisał/a: |
dupą / tylną osią / nie przejmuję się , umiem sobie z nią radzić |
Zwłaszcza ja ta dupa/nacisk na tylna oś ma ok 2 ton.
Ok
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 577/47 Skąd: Małopolska

|
Wysłany: 2013-12-22, 21:21
|
|
|
Ja myślę, że z tych dwóch rozwiązań o które się spieracie, najlepsze jest to trzecie - założyć 4 nowe
Tak będzie bezpiecznie, porządnie i zgodnie z tzw. kulturą techniczną |
|
|
|
 |
Yans
weteran wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Piwa: 111/1855 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2013-12-22, 21:37
|
|
|
| oskp napisał/a: | A ja myślę , że wychowani na PF 126 p , ewentualnie 125p , czyli tylnonapędowcach ,zawsze nowe opony założą na przód
Takich kierowców nie przeraża uślizg tylnej osi , bo instynktownie wiedzą , a raczej robią to , co im doświadczenie dyktuje
Nowe opony zakładam na przednią , napędzaną oś , dupą / tylną osią / nie przejmuję się , umiem sobie z nią radzić |
Dokładnie tak samo myślę... Moje doświadczenie sięga lat 80-tych. I osobówek i ciężarówek. Dlatego mało przejmuję się tyłkiem. Zawsze dotychczas dawałem sobie radę z nim. Raczej zajmował mnie przód. A opony zimowe są dla mnie wspaniałą pomocą w rozwiązywaniu problemów. Cały rok jeżdziłem moim kampiórkiem na zimówkach z przodu. Miałem obawy przed wyjazdem na Węgry. Wiadomo góry i upał... Ale to bzdura. Jak prędkość nie przekracza 80 , to nie ma obaw... Dodatkowo zimówki są wspaniałe na mokrą ,śliską trawę ,po deszczu... Niejednokrotnie nad jeziorkiem przetestowane...
Nowe zimówki to rewelka. Na 2 osie sukces, na 4 pełne bezpieczeństwo ,ale tylko wtedy , kiedy kierowca jest normalny... Dzikus nawet w klatce zrobi sobie krzywdę... |
_________________ Praca jest najgorszą formą spędzania wolnego czasu....
A każdy dzień jest raz w życiu...
Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.
Tomek
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-12-22, 22:16
|
|
|
| Która opona wg Was wytrzyma lepiej 5.5 atm ciśnienia z tyłu - nówka czy 5-6 letnia? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/303 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-12-23, 09:13
|
|
|
Odpowiednio dobrana , z wystarczającym indeksem nośności |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-12-23, 09:50
|
|
|
| oskp napisał/a: | Odpowiednio dobrana , z wystarczającym indeksem nośności |
Indeks taki sam. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|