Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wentylacja części kuchennej kampera
Autor Wiadomość
EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2011-04-15, 21:04   wentylacja części kuchennej kampera

W kamperze mam okna dachowe nad alkową i z tyłu nad piętrowym łóżkiem
środkowego okna dachowego nie ma bo jest klima

w poprzednich kamperach miałem nad kuchnią okno - otwierało siew trakcie gotowania i było zgłowy, teraz mam problem z wentylacją

kupiłem wentylatorek dachowy taki niby wywietrznik - frankana Okno dachowe ø 20 x 12,5 cm 494 g 206/904
narazie założyłem w łazience i chciałem z drugiego zrobić wyciąg kuchenny

:shock: żałuje że mnie pokusiło :gwm
wentylatorek wydajnośc ma dobrą jak na swoją wielkość ale hałas robi większy jak moja klima dachowa :stop:

może macie w swoich kamperach jakieś sposób na wietrzenie gdy nad kuchnią nie ma okna dachowego?

wywietrznik dachowy.jpg
Plik ściągnięto 5880 raz(y) 51,47 KB

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r
Postaw piwo autorowi tego posta

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2013-11-29, 17:48   

Widziałem male okapy z filtrem węglowym. Niektóre pracują w obiegu zamkniętym, a inne w otwartym i w szafce nad kuchenką jest kolano do kratki w ścianie kampera. Zastanawiam się które rozwiązanie lepsze, a zwłaszcza które sprawdzi się w zimie? Sam wkład filtracyjny z węgla aktywnego usunie zapachy, ale nie parę wodną która gdzieś się przecież potem musi skroplić. Latem można otworzyć okno oraz drzwi, a zimą? Nie gotować kapusty???

Notker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW LT35
Piwa: 13/2
Wysłany: 2014-01-02, 17:03   

Ja wygiąłem sobie najzwyczajniej okap kuchenny na miarę z dekarskiej blachy powlekanej 0.5mm na giętarce u dekarza. Wpierw robisz szablon siatki ostrosłupa sciętego z brystolu jak w szkole na geometrii. Następnie należy zaniesć to do zakładu dekarskiego gdzie wytna wg szablonu z blachy i wygną elegancko. Łączymy potem szew nitami. Dorabiamy do tego redukcję z kwadratu na okrąg do rury typu "spiro" z castoramy i kupujemy na allegro wentylator 12V oraz regulatorem obrotów 12V dostosowany do mocy wentylatora. Rure spiro prowdzisz na zewnątrz tam, gdzie ci pasuje. Całość wygląda tak jakby fabryka robiłą.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-01-02, 20:56   

I ja dorzucę patenty...

Nad kuchenką w przyczepie wykorzystałem ładną nowiutką Blachę do Ciasta 50x40 cm . Miała więc ladnie uformowane brzegi ok 8 cm i
I tak jak wyżej - otwornicą , dziura w dachu w k która wstawiłem orginalny kominek Trumy z wentylatorkiem odpowiednio "wymodelowanym 12v od kompa. Było dobrze

Potem zachciało mi sie jeszcze zmieniać .
To kupiłem taniutki okap / pochlaniacz kuchenny - niski 8 cm firmy Gorenie za ok 100zl na Allegro.
Ponieważ szerokość 60 cm była ok , ale głębokość za duża . To odciąłem mu tyłek ok 10cm i zaślepiłem w/w tył odcięta blachą .
Następnie dokręciłem do sufitu zwykłymi czterema wkrętami . Tak by otwór wylotowy pasował do w/w otworu z kominkiem . Dodam że okap miał wylot górny i tylko po otwarciu widać ile mozna obciąć by nie dojechać do silnika.

Zalety to pomimo że z fi 10 cm dmucha w kominek ok 7-8 cm jest wydajniejszy .
Wygląd profesjonalny , oświetlenie i zmiana szybkości .

Wady 230V i wiekszy hałas tak jak zwykły pochłaniacz kuchenny.

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2014-01-03, 00:30   

Bronku - trzeba było iść do biedronki - tam okapy kuchenne były na wyprzedażach bodajże po 40-50 PLN jak nie mniej ... :-P cytuję "przytuliłem drogą kupna" koniec cytatu takowy kiedyś kiedyś parę lat temu :)

Marku - obroty wentylatora można zmniejszyć każdy domorosły elektryk elektronik powinien ci w tym pomóc. jeśłi to tanie rozwiązanie to starczą 1-2 komponenty w cenie 0,10 PLN i grosze będzie kosztowała pomoc - jeśłi coś lepszego - to w tym momencie można kupić gotowy "sterownik" zasilania takiego wentylatorka (tzw regulator PWM) ceny do 20-50 PLN... mniejsze obroty - mniej hałasu.
Z bardziej ekstremalnych rozwiązań można wymienić silnik takiego wentylatora na "lepszy"

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-01-03, 07:08   

Jam nie sknera , ale ważne było by był jak najniższy. W porównaniu z dedykowanymi , do kamperów za ok 850zł każdy normalny niemal jest tańszy .

Nic mnie tak nie cieszy jak samodzielne kombinacje , modyfikacje i innowacje....
Czasem to nawet wychodzi , a czasem nie . Niejednokrotnie drożej ... Lecz........????

Tu mała dygresja:
Jak zwykle kojarzy sie mi to z seksem- Czy zawsze po bożemu??? . Czy zawsze zgodnie z przeznaczeniem "elementu"???

KONIEC DYGRESJI.

Ad rem :Też mam taki wentylatorek i załuje ,że kupiłem bo leży . W środkowej cz pojazdu niedaleko kuchni jest zwykłe uchylne okno 28 cm . Bez wentylatora , ale go tam wstawię . I pytanie czy przepłacac na orginalny , czy kombinować ??? I jak z zasilaniem ? Pewnie gdzieś w suficie leci jakiś kabel.
Ps Z biedronki mam trzy laptopy . I działają juz 2 lata :spoko

Ps. Wiem ,że nie ten dział i może nie wypada , ale moja wypasiona przyczepka przystosowana na dwie osoby z wieloma modyfikacjami jest do oddania w dobre ręce . Komuś , kto nie postawi jej na działce , bo serce by mi pękło . Kupiłem za 15 tys , wsadziłem z 5 tyś , a oddam za ok 13 tys . Inaczej zostaje jako masa spadkowa.

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 85/427
Wysłany: 2014-01-03, 10:32   

Bronek moja cepka poszła na działkę (łąkę) jeszcze ją sam zaciągnełem .oj bolesne to było jak odjeżdzałem . :(

Odpowiedz do tematu