|
| Autor |
Wiadomość |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:28
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | oskp napisał/a: | | przeczytaj pouczenie na dole |
Przeczytałem - dzięki za info
Tylko jak to ma wyglądać "zgłość organowi wydającemu DR wszelkie zmiany" |
Zapewne należy przynieść:
-fakturę zakupu silnika wraz wyciągiem z bazy danych Policji o niekradzieżowym pochodzeniu,
-fakturę z zakładu dokonującego zamiany z wpisem do listy zakładów upoważnionych do dokonania takowej,
-odpis świadectwa homologacji dla silnika, pojazdu, pojazdu ze starym silnikiem i pojazdu z nowym, ew. świadectwo PIMOT
Sławku - kto dużo pyta to dużo odpowiedzi dostaje |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:34
|
|
|
| janus napisał/a: | | Sławku - kto dużo pyta to dużo odpowiedzi dostaje |
Podejrzewam, że fantazja Cię mocno poniosła z tymi fakturami chociaż to wszystko możliwe, bo Polska to dziwny kraj |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/303 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:46
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | janus napisał/a: | | Sławku - kto dużo pyta to dużo odpowiedzi dostaje |
Podejrzewam, że fantazja Cię mocno poniosła z tymi fakturami chociaż to wszystko możliwe, bo Polska to dziwny kraj |
Poniosła , poniosła , faktura potrzebna tylko przy zmianie rodzaju pojazdu |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/303 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:50
|
|
|
| Bronek napisał/a: | PANOWIE . temat ważny i dobrze ,że dyskutujecie. Bo to jednak jest jakaś wiedza.
Przyczepa do 750 DMC musi byc co roku jak ma hamulec najazdowy.
Dla spadku ciśnienia dyskusji i problemu ważności Świąt Wielkiej Nocy nad Św Bożego Narodzenia - ::::
Dla rozlużnienia mam sportoweogo kabrioleta z ponad 5 litrowym silnikiem V8 zarejestrowanym na ciężarowy , o masie wlasnej 1350 kg O małym bagażniku takin 70x 90 cm i DMC 2744 KG Ciekawe CHYBA złoto lub ołów miałbym przewozić
Mogę ciągnąć przyczepke lekką wiadomo i z hamulcem do 2200 kg
A .... IT JEST ZAREJESTROWANE JAK CIĘŻAROWY !!!!
Taki kupiłem i do tego był bez żółtych kierunkowskazów z palącymi non stop pozycyjnymi i światłami mijania bez "skosów"
TEGO NIKT NIE POJMIE > OCZYWIŚCIE JUŻ ZAREJESTROWANEGO W POLSCE !!! |
Długo myślałem o tym Twoim przypadku , myślę , że ktoś pomylił jednostki miary i lbs uznał za kg.
Odczytaj dane z tabliczki znamionowej |
|
|
|
 |
Simbus
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2013 Piwa: 10/16 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:18
|
|
|
| rawicki@op.pl napisał/a: |
...pojazd specjalny podlega corocznym badaniom technicznym na podstawie art.81 ustawy PORD, ust.5 |
Tak czy inaczej to mi wystarczy, kolego rawicki@op.pl - dziękuję za konkretną odpowiedź. Tak jak lubię, szybko i bez zbędnych wywodów. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:35
|
|
|
| oskp napisał/a: | | Bronek napisał/a: | PANOWIE . temat ważny i dobrze ,że dyskutujecie. Bo to jednak jest jakaś wiedza.
Dla spadku ciśnienia dyskusji i problemu ważności Świąt Wielkiej Nocy nad Św Bożego Narodzenia - ::::
Dla rozlużnienia mam sportoweogo kabrioleta z ponad 5 litrowym silnikiem V8 zarejestrowanym na ciężarowy , o masie wlasnej 1350 kg O małym bagażniku takin 70x 90 cm i DMC 2744 KG Ciekawe CHYBA złoto lub ołów miałbym przewozić
Mogę ciągnąć przyczepke lekką wiadomo i z hamulcem do 2200 kg
A .... IT JEST ZAREJESTROWANE JAK CIĘŻAROWY !!!!
Taki kupiłem i do tego był bez żółtych kierunkowskazów z palącymi non stop pozycyjnymi i światłami mijania bez "skosów"
TEGO NIKT NIE POJMIE > OCZYWIŚCIE JUŻ ZAREJESTROWANEGO W POLSCE !!! |
Długo myślałem o tym Twoim przypadku , myślę , że ktoś pomylił jednostki miary i lbs uznał za kg.
Odczytaj dane z tabliczki znamionowej |
Ponieważ jeździłem z przyczepą o 1000 DMC to bardzo mnie nurtował ten problem. Na szczęście z racji "pogiętego samochodu" policjantów bardziej interesował sam samochód . Tylko raz jeden na motocyklu błysnął inteligencja i przyczepiał sie do homologacji świateł DOT . Ale tu pomogło ,że jam też motocyklista .
Przeglądając papiery samochodu instrukcję nigdzie nie doczytałem o "amerykańskim DMC , podane jest tylko ile razem z przyczepą może to auto mieć masy . I tak jak piszesz pewnie walneli z powietrza . Zresztą ten co sprowadzał to specjalnie wybrał opcję ciężarowego by łatwiej sprzedać.
Kierunki jednak dorobiłem i amerykańskie ciągle soię palące przednie markery odciąłem . Reflektorów sie nie dało zmienić , bo autko w 2700 szt. tylko powstało i na rynek amerykański i kanadyjski.
Właśnie wróciłem z przejażdżki , słoneczko - stał 3 miesiace. I mialem go sprzedać . Tylko kto jest tak porąbany jak ja by kupić , " a to nie sa tanie rzeczy".
Zostawiam .
BO... bo gość z Merca SLS za ponad bańkę, na Shelu podszedł do mnie jak pompowałem koła , z pytankiem czy może fotkę strzelić. A ja mu sie nie zrewanżowałem w dobie komórek z aparatem .
Prożność wzięła górę . Takich jak on ma jest dużo , o porszakach itp nie wspomne . Moich jest z pięć w Polszcze |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:41
|
|
|
| Simbus napisał/a: | | Tak czy inaczej to mi wystarczy |
starczy bo musi....
ale co ja mam powiedzieć
od kilku lat, w tym samym urzędzie, (często u tej samej pani)
rejestruję co roku 1-2 nowe kampery - raz mam wpis 1rok, raz 3 lata
próbowalem wyjaśniać że .... "a poprzednim razem", ...."że drugie auto miesiac wcześniej"
...........ze "też u pani"-skutek................... piorunujace spojrzenie
konia z rzędem temu kto to zrozumie..
nie stresować się |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:49
|
|
|
W zależności od dnia cyklu i wieku urzędniczki . W dni płodne 1 rok . Po menopauzie 3 lata .
Ma to sens.
Czekała na propozycję. |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/51 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2014-01-05, 17:14
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | Korzystając z okazji, że mamy tu diagnostów na forum pozwolę sobie zapytać -
"czy po wymianie silnika w kamperku na inną pojemność powinienem poinformować o tym fakcie stosowne urzędy? |
Z tego co czytałem na innym forum /szukam ale nie mogę znależć / że jak się wymienia silnik na większą poj. powyżej 2 litrów a ma się opłaconą akcyzę poniżej 2 litrów to należy tą różnicę w UC dopłacić .????
Jak to faktycznie wygląd i czy to się w ogóle opłaca po podsumowaniu wszystkich kosztów,
może było by taniej ten kamper sprzedać a za zaoszczędzone pieniądze na wymianie silnika i związane z tym kłopoty kupić inny z większym silnikiem??? |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
piotr.sto
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2011 Piwa: 5/27 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-01-05, 18:38
|
|
|
| OMEGA napisał/a: | | jak się wymienia silnik na większą poj. powyżej 2 litrów a ma się opłaconą akcyzę poniżej 2 litrów to należy tą różnicę w UC dopłacić |
Polska to dziwny kraj... ale żeby aż tak..? A jeżeli ten silnik jest kupiony w PL? |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2014-01-05, 21:54
|
|
|
| oskp napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | janus napisał/a: | | Sławku - kto dużo pyta to dużo odpowiedzi dostaje |
Poniosła , poniosła , faktura potrzebna tylko przy zmianie rodzaju pojazdu |
Chopaki Nie wyczuliście żartu
Po prostu cały problem z tym silnikiem...... |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-01-05, 22:37
|
|
|
| papamila napisał/a: | | konia z rzędem temu kto to zrozumie |
szykuj konia z rzedem, albo jeszcze jedną, taką samą jak w Ciechocinku butelkę wina. Przeczytaj art.68 oraz art.81 ust.4 PORD, to zrozumiesz, upraszczajac zależy to od producenta lub importera czy uzyskał właściwe świadectwo homologacji. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-01-05, 23:09
|
|
|
| Bronek napisał/a: | PANOWIE . temat ważny i dobrze ,że dyskutujecie. Bo to jednak jest jakaś wiedza.
|
Bronek i Ty wymyślasz takie bery z tymi hamulcami najazdowymi, czy ten hamulec podlega dozorowi technicznemu ? Nie, nie - przyczepa lekka bez względu na to czy z hamulcem czy bez jest bez terminu. Widzę, że u was diagności dobrze radzą sobie z kryzysem, wymyślają nowe prawa a co za tym idzie dodatkową robotę. U nas też zresztą, jest taki właściciel stacji nieopodal, który do badania technicznego samochodu z hakiem za każdym razem dolicza 35 zł a opłata ta powinna być tylko przy pierwszym badaniu spełnienia warunków do ciągnięcia przyczepy, praktykuje to już od kilku lat i uchodzi mu to na sucho. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-01-05, 23:24
|
|
|
Zapomniałem kliknąć tego znaczka-????
Jam nie z tych co dadzą sie pociąć . Ale gdzies to przeczytałem . Wiem lekka do 750 i takowego nie wymaga. Z resztą sie nie bedę spierał .
Z naszymi diagnostami to masz rację. Starej gwardii coraz mniej. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-01-06, 08:08
|
|
|
Ale ale , co na temat tych akcyz musi byc bo kupilem busa zarejestrowanego w pl. Ale byl swierzo po sprowadzeniu i rejestracji , mial twardy dowod czyli wszystko ok. Zarejestrowany jako specjalny karetka wiec pewnie akcyza mala i tak faktycznie bylo.
Minely prawie 2 lata i urzad celny przyslal mi zapytanie czy pojazd jest urzytkowany zgodnie z danymi przy sprowadzeniu do kraju
Oddzwonilem na podany na pismie numer i powiedzialem co mysle na temat darmozjadow i nierobow na urzedniczych stolkach i zeby sobie pisala do poprzedniego wlasciciela bo ja kupilem pojazd zarejestrowany w pl.
Taka dziwna ale prawdziwa opowiesc |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
|