|
Koniec/początek sezonu |
| Autor |
Wiadomość |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 48/54 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2014-01-08, 11:26 Koniec/początek sezonu
|
|
|
Wiele zostało napisane jak ofoliować lub gdzie ukryć kamperka na zimę, ale nie o tym chcę pisać.
Jeżdżąc tuż przed Świętami Bożego Narodzenia po północnej części niemieckiego kraju widzieliśmy całą masę kamperów. Tak jakby to nie okres zimy. Jeżdżąc po naszych drogach w tym okresie zobaczyć kampera to cud istny... chyba, że to mój kamper . Ja zakończyłem sezon 31.12.2013 o godzinie 24.00 będąc z Jolą ((Niespodzianką) na Sylwestrze Polsatu w Gdyni, a rozpoczęliśmy sezon 01.01.2014 o godzinie 00.00 w Nowy Rok . Miałem nawet okres, kiedy używałem kampera jako samochodu "codziennego".
I z tąd moje pytanie: ilu z nas sezon ma cały rok, bo może to nie wypada... zimą... kamperem... |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-01-08, 11:32
|
|
|
| Krzysiu z tą zimą to jest tak, że nie wszyscy mają opony zimowe. Kamperem zimą nie robi się dużo kilometrów , bo jeśli dużo to raczej wyjazd do ciepłych krajów i zimówki są niepotrzebne ale i praca wtedy jest niepotrzebna/przeszkadza. Jeżdżąc zimą rocznie 1000 km to należy wyrzucić zimowe opony po 5 tyś kilometrów bo są stare. Jakoś to mało ekonomiczne jest dla większości kamperowców. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2014-01-08, 12:33
|
|
|
Janusz, no właśnie czemu zimą to tylko ciepłe kraje?
Mnie nie chodzi by z kampera robić ratrak Może źle zadałem pytanie. Piszesz o 1000km i o to chodzi. Czy używamy tylko 1-2 może 3X w roku, czy używamy "na co dzień" ? Moim zdaniem używanie sporadycznie to traci sens mówienie o kamperowaniu. Ja tylko w czasie majowego urlopu przejechałem 16 czy 18 tys km, później przestałem patrzeć na licznik. Jeżdżę, jeżeli tylko można, cały czas. Nie zawsze są to dalekie wyjazdy. |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2014-01-08, 13:44
|
|
|
Sporo zależy od tego jakiego kampera się akurat posiada... jak wielki to więcej stoi bo używanie go codziennie jest trudnym, szczególnie w miastach... łatwiej tyłek wsadzić do jakiejś osobówki ,,,
...jak mały albo elegancki blaszaczek to można się bawić i do kościoła w niedzielę
Osobiście widzę w ciągłym ruchu jekieś cztery sztuki plątające się po Gdyni i mojej , wiejskiej północnej , okolicy ...są to starsze modele ok 5 m do 1994 roku + jeden jakiś składaniec buda stara a dziób koło 2000 .... kamperowych blaszaków naliczyłbym jakiś 5 szt ale wśród nich są specjalistyczne pod transport motocykla crosowego ... więc coś się dzieje , smutno nie jest |
|
|
|
 |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-01-08, 14:29
|
|
|
Natomiast w górach w okresie zimowym jest sporo kamperów parkujących przy stokach narciarskich lub przy termach i basenach |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 192/910 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2014-01-08, 15:30
|
|
|
ale już w przyszłą sobotę (a może nawet w piątek?) w Uniejowie zobaczymy ich kilkadziesiąt ... frajda to wielka będzie ! Ciekawe, czy mróz nas ściśnie tak jak rok temu ... już się cieszę! |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2014-01-08, 16:16
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Krzysiu z tą zimą to jest tak, że nie wszyscy mają opony zimowe. Kamperem zimą nie robi się dużo kilometrów , bo jeśli dużo to raczej wyjazd do ciepłych krajów i zimówki są niepotrzebne ale i praca wtedy jest niepotrzebna/przeszkadza. Jeżdżąc zimą rocznie 1000 km to należy wyrzucić zimowe opony po 5 tyś kilometrów bo są stare. Jakoś to mało ekonomiczne jest dla większości kamperowców. |
I na taką właśnie okoliczność kupuje się opony całoroczne i nie ma wymówki |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-01-08, 16:30
|
|
|
| janus napisał/a: | | I na taką właśnie okoliczność kupuje się opony całoroczne |
Też tylko takich używam, problem byłby, gdyby jechać np. do Czech i innych takich. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-01-08, 16:38
|
|
|
| JaWa napisał/a: | | Też tylko takich używam, problem byłby, gdyby jechać np. do Czech i innych takich |
dlaczego ?? |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Simbus
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2013 Piwa: 10/16 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2014-01-08, 17:11
|
|
|
Zaczyna się |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2014-01-08, 17:20
|
|
|
| JaWa napisał/a: | | Też tylko takich używam, problem byłby, gdyby jechać np. do Czech i innych takich |
Wszędzie opony oznakowane M+S są uznawane jako dopuszczalne w okresie obowiązywania ogumienia zimowego
| Sinbus napisał/a: | Zaczyna się |
Dobre |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-01-08, 17:38
|
|
|
| janus napisał/a: | | Wszędzie opony oznakowane M+S są uznawane jako dopuszczalne w okresie obowiązywania ogumienia zimowego |
Można więc jechać do naszych południowych braci. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
zrenica
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp 46
|
Wysłany: 2014-01-08, 17:45
|
|
|
Witamy,
w minionym roku kamperka naszego kochanego odpaliliśmy w lutym 2013 (wyjazd do Francji na 6 miesięcy) i uśpiliśmy go pod koniec grudnia 2013. Teraz trochę sobie odpoczywa, ale już pod koniec lutego 2014 znowu ruszamy w trasę więc nasz domek na kółkach na pewno nie jest pojazdem tylko sezonowym. W 2013 roku spędziliśmy w nim prawie 8 miesięcy więc można powiedzieć, że to nasz dom
Pozdrawiamy i życzymy jak najwięcej chwil w kamperkach
to jest prawdziwe zycie! |
_________________ www.dookolaeuropy.blogspot.com - kamperowo
www.kamperowyweganizm.blogspot.com - kulinarnie |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
wojtek0
zaawansowany

Twój sprzęt: AUTOSTAR
Nazwa załogi: Wojtki
|
Wysłany: 2014-01-08, 18:21
|
|
|
My naszym camperkiem brykamy przez cały rok, wlaśnie wróciliśmy z któdkiego wypadu na narty ,aby za dwa tygodnie wystartować znowu na ferie ,i coś mi się wydaje że w zimie przejadę więcej kilometrów niż latem
a tak było w niedzielę w Kluszkowcach-parking
P1050121 - Kopia.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4326 raz(y) 193,26 KB |
|
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2014-01-08, 18:22
|
|
|
| zrenica napisał/a: | W 2013 roku spędziliśmy w nim prawie 8 miesięcy więc można powiedzieć, że to nasz dom
to jest prawdziwe zycie! |
Jesteście lepsi nawet ode mnie Hej przygodo |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
|
|