Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-19, 11:40
Uszczelka głowicy
Autor Wiadomość
ML 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
Piwa: 5/3
Wysłany: 2008-09-01, 22:43   

stefan napisał/a:
Witam!
ML napisał/a:
to już się sprawdza po ich zamontowaniu, najlepiej wodą i sprężonym powietrzem
:shock: :shock: -o nafcie slyszalem....sprawdzic plaszczyzne glowicy to nie jest taka wielka filozofia.Warto natomiast sie zastanowic dlaczego i w ktorym miejscu sie wygiela. :ok Pozdrawiam.Stefan.

Metod sprawdzania jest oczywiście więcej :) Ja mówiłem o najprostszej, która polega na nalaniu na zamknięty zawór wody, przytrzymaniu go i dmuchnięciu sprężonym powietrzem pod zawór - jak jest żle stoczone gniazdo (a często się to zdarza niestety) to widać bąbelki i sprawa jasna. Oczywiście, że powinno się po przejechaniu ok 600-1000 km głowicę powtórnie dokręcić.
Co do miejsca, w którym "głowica puściła" to różnie to bywa, raz widać po śladach, gdzie "wydmuchało" uszczelkę, ale miałem też przypadek, że był pęknięty kanał wewnętrzny i ciężko było to wypatrzyć (spawanie nie pomogło i głowica poszła na złom). Faktem jest, że ten silnik ma bardzo delikatną głowicę i trzeba bardzo uważać na temperaturę silnika, bo przegrzanie może się zakończyć spektakularnym wybuchem okraszonym białym dymem z rury wydechowej (raz się w ten właśnie sposób skończyła moja wyprawa nad Bałtyk) :-/

Pozdrowienia.

Odpowiedz do tematu