Prom Patras - Ancona/ Wenecja |
Autor |
Wiadomość |
Sznurek
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Paź 2011 Piwa: 42/9 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 2014-02-01, 20:11 Prom Patras - Ancona/ Wenecja
|
|
|
Poszukuję informacji z doświadczenia innych apropos zakupu biletów na ww trasie. Chodzi mi, czy kupować wcześniej przez net czy też na miejscu w porcie tuż przed wypłynięciem. Czy ktoś ma wiedzę jaka jest ewentualnie różnica w cenie no i kwestia dostępności w porcie. Czy zdażają się sytuacje, że po prostu nie ma miejsc ??
Z góry dziki z pomoc. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-02-01, 22:18
|
|
|
Raczej różnicy w cenie nie ma jeśli jest to niewielka. Ja zawsze kupowałem na ostatnia chwilę. Jednego razu z Ankony 10 minut przed odpłynięciem. Tak też kiedyś kupowałem w Barcelonie na Majorkę i kupowaliśmy z Korsyki na Sardynię. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
jedrek49
weteran badz zawsze usmiechniety
Twój sprzęt: sprinter CDI 2,7 316
Nazwa załogi: jedrek49
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Piwa: 52/3 Skąd: Rzeszow
|
Wysłany: 2014-02-02, 08:23
|
|
|
witam
Plynalem promem na tej trasie 2 razy i kupowalem bilet przed wyplynieciem .slyszalem ,ze przed samym wyplynieciem mozna kupic bilet taniej ,ale to informacja niesprawdzona ,plynelismy w 2012r z Patras do Wenecji ,spalismy w camperku
pozdrawiam
jedrek49 |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-02-02, 11:32
|
|
|
Płynąłem z Igumenisty do Wenecji kupwane w porcie cena 200Eur |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
piotr.sto
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2011 Piwa: 5/27 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-02, 12:20
|
|
|
jedrek49 napisał/a: | spalismy w camperku |
Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem? Czy kupujesz w kasie specjalne bilety? Czy wykupujesz fotele i po prostu ich nie zajmujesz? Czy podczas rejsu można swobodnie przemieszczać się pomiędzy pokładem mieszkalnym a samochodowym? |
|
|
|
 |
Duduś
stary wyga

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Paź 2008 Piwa: 29/6 Skąd: ze stawu
|
Wysłany: 2014-02-02, 12:21
|
|
|
koko napisał/a: | Płynąłem z Igumenisty do Wenecji kupwane w porcie cena 200Eur |
Cena bardzo atrakcyjna - więcej zapłaci się za paliwo i opłaty
Mi wychodzi niecałe 500 euro ale może źle szukam |
_________________ " ..jak zwykle słucham niemodnej muzyki
jak zwykle jest mi wszystko jedno
jak zwykle piszę beznadziejne teksty
jak zwykle trafiam w sedno..."
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/302 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2014-02-02, 12:28
|
|
|
piotr.sto napisał/a: | jedrek49 napisał/a: | spalismy w camperku |
Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem? Czy kupujesz w kasie specjalne bilety? Czy wykupujesz fotele i po prostu ich nie zajmujesz? Czy podczas rejsu można swobodnie przemieszczać się pomiędzy pokładem mieszkalnym a samochodowym? |
Trzeba szukać opcji Camping on Board. Trudno ją czasem znaleźć na stronie przewoźnika. Myślę, że może to zależeć od ilości chętnych na dany rejs.
Płynąłem na tej trasie. Bilety kupowaliśmy w porcie przed wypłynięciem.
Po promie możesz poruszać się swobodnie. Masz do dyspozycji podłączenie prądu i sanitariaty. |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-02-02, 13:16
|
|
|
A płynął ktoś promem na Elbę, polecam Moby Dicka jego miłośc.
313 (640x480).jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7947 raz(y) 184,15 KB |
320 (640x480).jpg Wczesniej była tu tylko Walewska |
 |
Plik ściągnięto 7947 raz(y) 175,66 KB |
|
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2014-02-02, 13:24
|
|
|
piotr.sto napisał/a: | Jakie są możliwości spania w kamperze podczas rejsu promem? |
Tu masz trochę zdjęci z takiego wyjazdu.
http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=21 |
|
|
|
 |
piotr.sto
zaawansowany

|
Wysłany: 2014-02-02, 14:25
|
|
|
Ech... Niepotrzebnie przypomniałeś te zdjęcia Zaraz spojrzałem za okno, później na kalendarz i aż głębiej zapadłem się w fotel...
Podsumowując - rozumiem, że nawet gdyby nie było dostępnej opcji camping on board, to wykupuję sobie fotele i spokojnie śpię w kamperku.
Na tej stronie znalazłem opcję CoB na trasie Ancona - Patras w cenie 294 E za 2 osoby + kamper do 6 m i powyżej 2 m wysokości. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2014-02-02, 14:43
|
|
|
piotr.sto napisał/a: | rozumiem, że nawet gdyby nie było dostępnej opcji camping on board, to wykupuję sobie fotele i spokojnie śpię w kamperku. |
Tak se ne da.
Jeżeli niema opcji "campin on board" to ładownia jest zamykana i w czasie rejsu nie ma dostępu do kampera. Do tego w ładowniach takich bez okien panuje temperatura pewnie z 50 st. C. i jest okropnie dużo spalin. Wiele naczep ma spalinowe agregaty chłodnicze i one podczas jazdy pracują. Aby spać w samochodzie musi byc otwarty, w sensie z oknami, pokład. Takim promem też płynęliśmy do Maroka. To był ten sam prom co kiedyś pływał do Grecji, mimo że pokład był przystosowany do kamperów to i tak nie dało się tam nocować.
piotr.sto napisał/a: | Na tej stronie znalazłem opcję CoB na trasie Ancona - Patras w cenie 294 E |
Za moich czasów znaczy jak myśmy płynęli to do dyspozycji były tylko promy Minoan (aktualnie właścicielem jest chyba Grimaldi) i Anek. Teraz widać, że jest ich więcej. Po Adriatyku da się tak pływać bo to może jest bardzo spokojne, rzadko kiedy huśta. A przez 7 lat to i ceny trochę poszły w górę. |
|
|
|
 |
piotr.sto
zaawansowany

|
Wysłany: 2014-02-02, 14:56
|
|
|
janusz napisał/a: | Jeżeli niema opcji "campin on board" to ładownia jest zamykana i w czasie rejsu nie ma dostępu do kampera. |
Dlatego pytałem o swobodę poruszania się między pokładem samochodowym a mieszkalnym w czasie rejsu. Janusz - dzięki za informację - w trakcie mojej pierwszej, wielkiej wyprawy kolejna rzecz już mnie nie zaskoczy |
|
|
|
 |
MiGa
trochę już popisał
Twój sprzęt: Mobilvetta K-Yacht TEKNO LINE 89
|
Wysłany: 2014-02-02, 14:57
|
|
|
W 2012 roku we wrześniu płynąłem promem na tej trasie w dwie strony z opcją camping on board Miałem wykupiont bilet kilka miesięcy wcześniej. W kasie w porcie w Anconie poinformowano mnie źe Linia wycofała sie z tej opcji i w zamian zaproponowano mi kabinę środkową oraz talon na dwa posiłki dla kazdej osoby. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2014-02-02, 15:11
|
|
|
piotr.sto napisał/a: | Dlatego pytałem o swobodę poruszania się między pokładem samochodowym a mieszkalnym w czasie rejsu. |
Płynąłem już kila razy promowo-kamperowo. Gdy auto jest w ładowni i potrzeba się do niego dostać to można poprosić w recepcji i ktoś pójdzie z tobą żebyś mógł dostać się do niego. Pokład zamykają po ruszeniu statku i otwierają po zatrzymaniu w porcie. Otwarty też jest w czasie międzylądowania. Często do Patras międzylądowanie jest w Igumenicy.
Za którymś razem płynęliśmy z Wenecji do Patras i w czasie rejsu zmieniliśmy zdanie, postanowiliśmy wysiąść w Igumenicy, też nie było z tym problemu. Jeżeli celem podróży są na przykład Ateny to wysiadając w Igumenicy jest się szybciej o jakieś 6-8 godzin. |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/302 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2014-02-02, 20:22
|
|
|
Janusz ma rację. Napisałem nieprecyzyjnie. Poruszać się możesz swobodnie mając wykupioną opcję Camping on board.
Płynąc z Sycylii do Genui dostaliśmy kod do otwierania drzwi lub jakiś klucz, nie pamiętam dokładnie. Chodziło o to by inni pasażerowie nie wchodzili na pokład dla kamperów. |
|
|
|
 |
|