Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prom Patras - Ancona/ Wenecja
Autor Wiadomość
janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2014-02-02, 21:05   

gryz3k napisał/a:
Płynąc z Sycylii do Genui dostaliśmy kod do otwierania drzwi lub jakiś klucz

Mam nawet taki klucz do dziś, albo ja zapomniałem oddać albo ktoś zapomniał odebrać. :haha:

klucz.jpg
Plik ściągnięto 6369 raz(y) 77,89 KB

Sznurek 
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Piwa: 44/9
Wysłany: 2014-02-03, 08:32   

Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją i wystarczy przyjechać odpowiednio wcześniej przed wypłynięciem i nie powinno być problemu z biletami ?
Oczywiście wcześniej sprawdzić rozkład i oraz które promy oferują opcję "camping on board".
Postaw piwo autorowi tego posta

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2014-02-03, 08:50   

Sznurek napisał/a:
Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją i wystarczy przyjechać odpowiednio wcześniej przed wypłynięciem i nie powinno być problemu z biletami ?

Ale nie wszędzie, z tego co ja się orientuję, to do Anglii (tunel lub prom) taniej wychodzi zarezerwowany :spoko

Sznurek 
zaawansowany

Wysłany: 2014-02-03, 08:58   

Halo, halo !!!
W temacie nie pytam o prom ani do Anglii ani też na Elbę :/

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2014-02-03, 10:31   

Sznurek napisał/a:
Wobec powyższego rozumiem, że można przyjąć, że nie ma co zawracać sobie głowy wcześniejszą rezerwacją

Też nie tak, bo jeżeli masz już kupiony bilet to zostaje tylko formalność pójścia do kasy/biura przewoźnika i coś z nim zrobić. (Miejsce dla Ciebie na promie jest zapewnione). Albo zarejestrować albo wymienić elektroniczny bilet na normalny. Różne firmy mają różnie. W każdym razie mało która honoruje wydruk z komputera, zasadniczo trzeba mieć jakiś bilet z kasy. Co prawda nie na tej trasie ale u Włochów mieliśmy problem z takim biletem i już ręce nas bolały od tłumaczenia gdzie chcemy popłynąć. Trzeba było zaprzyjaźnić się z panią z biura. Dobrze, że było nas dwóch, ja i Elek to jakoś daliśmy jej radę. :haha: Z kamperowaniem jest o tyle prościej, że jak nie załapiesz się na ten prom to załapiesz się na inny. Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży, czy się trafi na odpowiednie nabrzeże o czasie. Fajnie jest w Wenecji bo z parkingu gdzie można spać do portu jest piechotą 10-15 minut. Można przyjechać znacznie wcześniej, zaliczyć nocną Wenecję i dopiero na drugi dzień popłynąć. W Ankonie port jest w centrum miasta i trochę gorzej z noclegiem.

Sznurek 
zaawansowany

Wysłany: 2014-02-03, 10:38   

janusz napisał/a:
Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży,

Właśnie do tego zmierzam. Ponieważ nie mam ani kupionego ani zarezerwowanego to po Waszych wypowiedziach raczej nie będę tego robił. Po prostu przyjadę kilka godzin wcześniej na przystań i będę miał nadzieję, że się załapię :)
A planuje płynąć z Grecji (Patras) do Włoch (Ancona).

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2014-02-03, 10:52   

Sznurek napisał/a:
Halo, halo !!!

W temacie nie pytam o prom ani do Anglii ani też na Elbę :/

PARDON, nie wszystkie tematy czytam od początku :spoko
Zdarza się, że gdy startujesz nie zawsze przewidzisz gdzie wyladujesz :spoko

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2014-02-03, 12:09   

Sznurek napisał/a:

To jeszcze pomyśl i przeanalizuj czy warto do Ankony. Oczywiście zależy co masz zamiar robić w Italy. Jeżeli wracać do Polski to moim zdaniem lepiej do Wenecji. Oszczędzasz jakieś 300 km na kołach a cena biletu na prom chyba podobna. Trzeba byłoby sprawdzić. Oczywiście można to sprawdzić przy wyjeździe z Patras i zadecydować w ostatniej chwili. Biura linii są w jednym budynku.

MiGa 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Mobilvetta K-Yacht TEKNO LINE 89
Piwa: 2/4
Wysłany: 2014-02-03, 18:46   

W Patras uważaj na "smagłych" mlodzienców . Zgodnie z tym co napisał janusz przyjechalismy kilka godz. wczesniej ,aby nie spóznic się na prom , wymienic bilety na normalne a także zrobic ostatnie zakupy. Na parkingu przed sklepem sieci SPAR/naprzeciwko portu/ próbowali dobierac się do naszego kampera a jednego z nich przegoniłem gdy próbował wejsc pod samochód. Przed wjazdem na właściwy parking promowy wszystkie kampery i nie tylko były poddawane drobiazgowej kontroli także na okolicznośc czy nie mamy niechcianych pasażerów. Ochrona zaglądała do wszystkich zakamarków kampera w tym także za pomocą lusterka na specjalnym wysięgniku sprawdzali podwozie. Płyneliśmy do Ancony.

raf0 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Heniuś/Hymer B574/
Nazwa załogi: B.A.Z.A.R.
Piwa: 6/4
Wysłany: 2014-02-03, 20:11   

Witam,
ja co prawda mało doświadczony w podróżach kamperowych, ale akurat ten temat przerobiłem tydzień temu.
Rezerwowałem bilet na prom Triest-Igoumenitsa na 25.07 linia Minoan.
Koszt 248,6 Eur za 2+2 i kamper do 6 m długości.
Nie na wszystkich promach jest Camping on Board z uwagi na to, że niektóre promy(jak już wcześniej ktoś napisał) mają zamykaną ładownię i tak jest właśnie w moim wypadku, w zamian za to jest oferta Camping All Inclusive, który polega na tym, że w tej cenie jest kabina(wewnętrzna) i jakaś zniżka na posiłki w restauracji.
W podanej cenie uwzględniony jest rabat za wczesną rezerwację 25% i 10% za przyłączenie się do klubu Minoan. Jeszcze jedna informacja, nie ma różnicy w cenie jeśli wybierzemy rejs do Patry. Poprosiłem jeszcze o informację odnośnie podróży tam i z powrotem (powrót jakoś w okolicach 16.08) i oferta dla takiego samego zestawu wyniosła 422 Eur.
Pozdrawiam

Sznurek 
zaawansowany

Wysłany: 2014-02-03, 21:45   

Rezerwowałeś poprzez stronę Minoan czy jakąś inną ??

raf0 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Heniuś/Hymer B574/
Nazwa załogi: B.A.Z.A.R.
Piwa: 6/4
Wysłany: 2014-02-04, 08:15   

Rezerwowałem przez maila z booking@minoan.gr, szybko odpowiadają i nie ma problemu z kontaktem po angielsku.

michał263 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Adria!
Piwa: 1/2
Wysłany: 2014-02-06, 15:49   

Właśnie otrzymałem odpowiedź z minoan"a;

please find below our offer regarding your booking request :

18.08.2014 TRS – PAT EUROPALINK / 23:00 arr. 20.08.2014 / 19:00 or

22.08.2014 TRS – PAT EUROPALINK / 23:00 arr. 24.08.2014 / 19:00 or

AB2 cabin + 2 Deck (infants) + 1 camper up to 6m long / “camping all inclusive”

The total cost will be : 235,50 euros (reductions inlc. : 15% early booking + 10% Minoan Bonus Club)

AP2 (pet friendly) cabin + 2 Deck (infants) + 1 camper up to 6m long / “camping all inclusive”

The total cost will be : 266,30 euros (reductions inlc. : 15% early booking + 10% Minoan Bonus Club)

Wynika z tego że opłaca się prędzej rezerwować -15% zniżki.

Z Poznania do Triestu jest 1000km a do Patry 2100km..
Jadąc z dwójką małych dzieci wydaje się być ciekawa opcja, odchodzi paliwo ..
Nie mozna pozostawać w kamperze ale w cenie jest kabina i zniżka 30% na konsumpcję na promie. Specjalne miejsce dla zwierząt nawet mają..
Trochę nakłamałem im z długością kampera - ma 660cm :)

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2014-02-06, 18:37   

Sznurek napisał/a:
Oczywiście wcześniej sprawdzić rozkład i oraz które promy oferują opcję "camping on board".
,Janusz ma duże doświadczenie w podrozy promami.My nie mamy wcale,ale wiemy od niemcow i sprawdziliśmy,ze nie ma roznicy w cenie z Patras lub Igumenista.oraz czy to Bari,czy Brindisi.Prawdopodobnie tak samo jest Ankona lub Wenecja.Kontrol dokladna była we Wloszech w porcie.My się wogole nie znamy na tym of board,nikt nie pyta.Z Patras był otwarty pokład i facio pozwolil nam zostać.Natomiast Kreta/pisalam o tym/,spaliśmy w kamperze bo odjazd był o 6 rano,potem plaza na Kitiarze.Odplywajac byliśmy ogladac to na pokładzie.Janusz oczywiście wejścia zamknięte a my nie mamy nic ze sobą.Waskie schodki sluzbowe szukane długo ,uratowaly nas.Temperatura wysoka w kamperze.Barbara

Krzysiek i Ola
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Hehn 2.5td
Nazwa załogi: Krzysiek i Ola
Wysłany: 2014-02-22, 21:06   

Sznurek napisał/a:
janusz napisał/a:
Mając bilet kupiony w przedsprzedaży zawsze jest taki niepokój czy się zdąży,

Właśnie do tego zmierzam. Ponieważ nie mam ani kupionego ani zarezerwowanego to po Waszych wypowiedziach raczej nie będę tego robił. Po prostu przyjadę kilka godzin wcześniej na przystań i będę miał nadzieję, że się załapię :)

Ja moge od siebie dodac ze bedac w Grecji we wrzesniu 2012 tez mielismy taki plan zeby wracac promem z Patras do Wenecji. Probowalismy kupic bilet w Patras dzien przed wyplynieciem i niestety nie bylo wolnych miejsc i musielismy wracac na kolach. :spoko

Odpowiedz do tematu