Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Toroidalny zbiornik LPG, koncepcja zamontowania.
Autor Wiadomość
silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2014-02-03, 20:37   

Panowie ja rozumiem roznice zdan ale robie gaz zawodowo i wielozawor nie wentylowany powietrzem zewnetrznym nie przejdzie prxegladu i moze dlatego w kamperkach mozecie siedziec na butli i diagnosta tam nawet nie zajrzy.
Przepis mowi ze odudowa wielozaworu i rorki doprowadzajace musza byc szczelnie odizolowane od wnetrza pojazdu , dlatego obudowa wielozaworu wchodzi pod auto poprzez peszle wenylacyjne.
Jak to ma zgodnie z przepisami wejsc do kampa , nie wiem ale zrobicie co chcecie.

Natomiast kolega donat niech bzdur nie pisze o prawych i lewych gwintach , chyba ze w angliku jakims lub zabytku. Wszystkie inne kreca sie w te sama strone i tylko skok gwintu jest niekiedy rozny

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------
Postaw piwo autorowi tego posta

Donat 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Piwa: 71/57
Wysłany: 2014-02-03, 21:23   

Kolego tak dla porządku Donat to moje imię więc pisz je z łaski swojej z dużej litery, a wracając do tematu gwintów to może i bzdury pisze ale z autopsji wiem że w instalacji mojej przyczepy oraz kampera oraz dwóch przyczep moich znajomych gwinty w instalacji gazowej to lewy gwint 1/4 cala, i do takich strasznych zabytków to one nie należały (pomijając mojego kamperka) najmłodsza przyczepka była z 1999 roku. A jeśli ktoś potrzebuje zaopatrzyć się we wszelkiego rodzaju złącza gazowe i wodne to polecam: http://www.gomet.radom.pl/index.php

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2014-02-03, 21:35   

Jak już pisałem w założycielskim poście, zbiornik umieszczę pod podłogą.
Doprowadzę lotny do schowka i tam wpuszczę go w instalację jak z butli 11kG.
W tym schowku obecnie jest butla, 2 reduktory, zawory i dystrybucja.
To wszystko oprócz butli zostanie bo mi tam przeszkadzać nie będzie.
Nie wiem jeszcze gdzie zamontuję gniazdo do tankowania, ale to najmniejszy problem.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2014-02-03, 21:41   

Zeby nie bylo ze sie upieram , jestem poprostu dociekliwy, gdzie w jakim modelu i marce te lewe gwinty przy gazie byly. Jakis model przykladowy kol.Donat

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

Donat 
weteran

Wysłany: 2014-02-03, 21:46   

moja dawna przyczepa Burstner rocznik 1997 i mój Hymercar rocznik 1985 , plus wszystkie 50 mbar reduktory na butle 11 kg jakie miałem w ręku, tzn reduktor nakręcany na butle a z drugiej strony gwint do przyłączenia węza elastycznego

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2014-02-03, 21:55   

Eeee tam ,okreciles kota ogonem bo pisales o gwintach w instalacji gazowej a teraz tylko o reduktorach.

Wszystkie gwinty na rorkach sa prawe i tyko reduktory maja lewe , tu z kolei ja nie slyszalem o prawych ale nie wiem bo moze sa. :kawka:

Donat 
weteran

Wysłany: 2014-02-03, 21:59   

nigdzie nie napisałem że tylko w reduktorach :-) lewe gwinty były na zaworach odcinających i przy odbiornikach w piecu i lodówce, a na reduktorach wszystkich które miałem w rekach a było ich całkiem sporo

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2014-02-03, 22:37   

Cytat:
:confused
:lol:

szadok
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: przyczłapka
Piwa: 7/20
Wysłany: 2014-02-04, 10:12   

majsterek napisał/a:
Panowie ja rozumiem roznice zdan ale robie gaz zawodowo i wielozawor nie wentylowany powietrzem zewnetrznym nie przejdzie prxegladu i moze dlatego w kamperkach mozecie siedziec na butli i diagnosta tam nawet nie zajrzy.
Przepis mowi ze odudowa wielozaworu i rorki doprowadzajace musza byc szczelnie odizolowane od wnetrza pojazdu , dlatego obudowa wielozaworu wchodzi pod auto poprzez peszle wenylacyjne.
Jak to ma zgodnie z przepisami wejsc do kampa , nie wiem ale zrobicie co chcecie.

Majsterek, ale przecież piszesz, że standardowa obudowa wielozaworu (która jest wg atestacji wystarczająco szczelna) musi być wentylowana. I wystarczy tylko peszel wentylacyjny wypuścić pod podłogę auta. Sama butla może (i najczęściej tam właśnie jest) siedzieć bezpiecznie wewnątrz pojazdu.

__

"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles

szadok
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-02-04, 10:22   

eMWu napisał/a:
Czy w zbiorniku jest inne cisnienie jak w butli 11 kg???? Niech mnie ktos oswieci. dziekuje.

Zarówno w butli 11kg, 5kg 2, 1kg jak i w butlach samochodowych ciśnienie gazu jest takie samo. Zmienia się ono w zależności od temperatury, nie zmienia się w czasie ubytku gazu. Oczywiście pod warunkiem, że mamy w niej płynny LPG na dole a poduszkę gazową na górze. Gdy gazu płynnego zabraknie ciśnienie gwałtownie zacznie spadać. Gdy nie będzie poduszki gazowej (np przepełniona butla turystyczna) ciśnienie może wraz ze wzrostem temperatury wzrosnąć powyżej dopuszczalnego i nieszczęście gotowe. Dlatego butle samochodowe są bezpieczniejsze od butli 11kg czy turystycznych. W wielozaworze jest zawór nadmiarowy (bezpieczeństwa), który w razie draki wypuści nadmiar gazu, niedopuszczając do rozerwania butli.

__

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2014-02-04, 10:43   

majsterek napisał/a:

A wielozawór to nie jest przypadkiem ten okrągły placek co z góry butli wystaje? Bo jeśli tak, to przeszło przynajmniej cztery przeglądy.

szadok
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-02-04, 11:22   

koder, w czerwonym kółeczku masz zaznaczoną obudowę z wielozaworem.
Strzałkami - peszle w których idą przewody gazowe (od tankowania i do silnika), przewody elektryczne (do elktrozaworu i do wskaźnika ilości gazu). Peszle są wypuszczone pod podwozie i w razie nieszczelności wielozaworu bądź złączek maja zadanie wypuścić nadmiar gazu i wentylować przestrzeń wielozaworu. Tych otworów pod podwoziem nie wolno zaślepiać (silikon etc odpada).
Jak sam wielozawór wygląda widać na drugim zdjęciu.
Na trzecim wielozawór w obudowie (ściągnięty ten przeźroczysty dekiel).
Znalazłem jeszcze zdjęcie butli toroidalnej.
Widać dekiel z uszczelką. Strzałka zaznaczyłem otwór do wentylowania wypuszczony pod podłogę (jeśli butla siedzi w bagażniku)

wielozawor.jpg
Plik ściągnięto 11320 raz(y) 38,24 KB

butla toroid.jpg
Plik ściągnięto 11311 raz(y) 23,51 KB

butla.jpg
Plik ściągnięto 275 raz(y) 121,15 KB

butla2.jpg
Plik ściągnięto 282 raz(y) 135,96 KB

__

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2014-02-04, 11:35   

Szadok, tak podejrzewałem. To zdjęcie już jest nieaktualne, od roku butlę mam pod samochodem. Przytaczałem je wyłącznie po to, by skonfrontować z opinią, że wielozawór musi być na zewnątrz samochodu. Jak widać nie musi, zbiornik i przewody ciśnieniowe były w środku i ta instalacja bez problemu przechodziła przeglądy na dwóch różnych stacjach. Z tego mogę wnosić, że można by się pokusić o taką instalację w kamperze - przecież dodanie tu parownika nie będzie jakoś ryzyka podnosić. Szczególnie, jeśli zamontować go w miejscu, gdzie oryginalnie była butla i jest odpowiednia wentylacja.

Oczywiście wszyscy pamiętają, że gdy na wsi butla 11kg jest podłączona do zwykłej kuchenki w domku, to stoi sobie zwykle gdzieś obok w kuchni po prostu na podłodze, bez żadnej szczególnej wentylacji.

szadok
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-02-04, 11:55   

koder, Co do samej butli, to wątpliwości nie mam żadnych, że można bezpiecznie wewnątrz zamontować, choć wentylację na zewnątrz zapewnić należy. Natomiast co do parownika. Nie wiem - ale bałbym się. Nie znam przepisów, natomiast mam doświadczenie, że w parowniku sparciały membrany i gaz wydostawał się na zewnątrz.

Teoretycznie, w kamperze membrany nie będą tak pracowały jak przy silniku (zmienne podciśnienie z kolektora ssącego), więc żywotność powinna być większa, ale jakieś tam ryzyko jest. W zasadzie w reduktorach gazowych też są membrany (z jednej strony lotny LPG, a z drugiej atmosfera), ale reduktor teoretycznie powinieneś wymieniać co 10lat.
A czy ktoś będzie pamiętał o wymianie parownika..?
Ale, moim zdaniem, śmiało można by zastosować parownik samochodowy umieszczony gdzieś na zewnątrz a podgrzewany zamiast płynem chłodniczym - powietrzem z trumy.
No i raz na jakiś czas kontrola szczelności na zaprzyjaźnionej stacji diagnostycznej lub u gazownika z odpowiednim miernikiem (bo samymi mydlinami to przy parowniku niewiele sprawdzisz)

Natomiast co do kuchenek w domu: kubatura kuchni jest jakby większa niż szafki w kamperku, więc i gazu proporcjonalnie może wyciec więcej zanim stworzy mieszankę wybuchową ;)
Dodatkowo jednak w pojeździe są drgania, więc i ryzyko potencjalnego rozszczelnienia większe...

__

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2014-02-04, 12:20   

Janus napisał mam zbiornik (jaki on by nie był)w SZCZELNYM schowku WENTYLOWANYM z boku i od spodu.a więc praktycznie na ZEWNĄTRZ.
Proszę was materia jest zbyt niebezpieczna by eksperymentować Truma robi elementy bezpieczeństwa podgrzewania itp nie bawcie się zapałkami
Były pracownik fabryki kuchni gazowych Konrad

Odpowiedz do tematu