Przesunięty przez: janusz 2011-02-11, 14:39 |
Zakopane |
| Autor |
Wiadomość |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2014-03-05, 21:38
|
|
|
| Oj Zakopane ! Ostatnio byłem tam w 2005 roku i niech tak zostanie .Niech będzie zakopane.Nie skłamie że byłem w tej miejscowości z 50 razy w swojim życiu ale już do konca życia moja noga tam już nie powstanie.Ostatnio jak tam byłem to luda tam było jak na Marszałkowskiej w Warszawie .Juhasy przetargi robiły na kwatery a naganiacze natrętni stali ulotkami w torbach na wejsciach na szlaki . Reklamowali wszystko noclegi, lokale i inne tam bzdety wraz z podrabianymi i nic nie mającego wspólnego oscykami .FilM " Szpilki na Giewoncie" to mały pikuś tej nędznej dzisiaj miejscowosci .MIEJSCE TO DZISIAJ U MNIE POSRÓD WSZYSTKICH POLSKICH GÓR MIESCI SIE NA SAMYM koncu.Nie idzie to że dużo ludzi ale o to że mało turystów górskich .Watachy pijaczków w adidaskach na szlakach a każdy zamiast najbardziej potrzebnych rzeczy podczas wędrówek w jak by nie było trudniejszych warunkach pogodowych i terenowych mają wypchane reklamówki z podstawowym spożywczym trunkiem w puszkach z reklamą każdego piwa w Polsce .Mógł bym WYLICZYC wiele takich denerwujących obrazów ale kto tam zagląda to doskonale wie .Najgorsze jest to że za te wątpliwej atrakcji górale już dawno zatracili poczucie polskiej rzeczywistości w cenach tej zakopconej miejscowości.Ja już na pewno im dutków nie odstąpie bo za wątpliwe atrakcje odpustowe a już nie za folklor płacenie to wyrzucanie dutków w błoto . Olimpiada w Zakopanym to będzie ostatni gwózd do trumny tej miejscowości .I to by było na tyle.To mój osobisty osąd a jak ktoś ma inny to jego sprawa i problemy. |
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-03-05, 21:51
|
|
|
A ja mam pytanko jaki przepis mowi o pojazdach 220-500 mm . bo na 6 stronie o tym mowa.
To skoro jezdze osobowym o dlugosci 508 mm to mi nie wolno |
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2014-03-05, 22:25
|
|
|
| Polecam mały parking na dwa kamperki. Koniec Zębu w prawo na Gubałówke, przy drewnianym kościele. Do Zakopanego 20 min. - pieszo z górki i ten widok - dech zapiera |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Piwa: 96/125 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-03-05, 22:27
|
|
|
| janus napisał/a: | | Mazury napisał/a: | | janus napisał/a: | Ale jeżeli chodzi o zdjęcie użyte w artykule to kamper tam postawiony niestety łamie przepisy - parking dla pojazdów poniżej 2,5T |
Skąd takie stwierdzenie ? Pytam, bo z tego co widzę (a mogę się mylić):
Pod znakiem nie ma tabliczki określającej DMC, a pojazd nie parkuje ani jednym kołem na chodniku.
Samochody o masie powyżej 2,5 tony mogą parkować jedynie na jezdni. Dla nich wjazd na chodnik choćby jednym kołem jest zabroniony, wynika to z przepisów. Tutaj jest parking i brak tabliczki <2,5t
Tabliczka pod znakiem (w tym artykule) informuje, że wszystkie samochody, również <2,5t muszą parkować równolegle do chodnika, nawet gdyby chodnik miał niewiadomo ile szerokości. Gdyby tej tabliczki nie było, samochody <2,5t mogą parkować jak chcą , nawet kołami na chodniku, pod warunkiem zostawienia 1,5 metra szerokości chodnika dla pieszych i nie będą wystawać obrysem na jezdnię.
Reasumując. art 47 zabrania parkowania na chodniku pojazdom o DMC > 2,5 t. Jeżeli jest taka zatoczka parkingowa jak na zdjęciu i nie ma zakazu określającego DMC, samochód > 2,5t może tam parkować. |
Niestety umieszczenie pod znakiem D18 (Parking) tabliczki T30 nie tylko określa w jaki sposób należy parkować na wyznaczonych miejscach, ale i ogranicza możliwość postoju dla pojazdów do 2,5T |
Potwierdza się powiedzenie, że człowiek uczy się całe życie Znalazłem taką informację dopiero w opisie znaku T-30 , a w kodeksie w punkcie "Zatrzymanie i postój" próżno tego szukać. |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-03-05, 23:49
|
|
|
tak, tak kolega Janus ma rację |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2014-03-06, 07:45
|
|
|
| Mazury napisał/a: |
Potwierdza się powiedzenie, że człowiek uczy się całe życie Znalazłem taką informację dopiero w opisie znaku T-30 , a w kodeksie w punkcie "Zatrzymanie i postój" próżno tego szukać. |
Ja także dopiero teraz się o takim ograniczeniu dowiedziałem
à propos powiedzenia, to niektórzy dodają jeszcze do tego, że ... głupi umiera [/b] |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
Mazby
trochę już popisał

Twój sprzęt: cośtam330 na Talento'93 1.9D
|
Wysłany: 2014-03-06, 09:42
|
|
|
| majsterek napisał/a: | A ja mam pytanko jaki przepis mowi o pojazdach 220-500 mm . bo na 6 stronie o tym mowa.
To skoro jezdze osobowym o dlugosci 508 mm to mi nie wolno |
Nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć dokładnie, ale taką uwagę mi zwrócono kilka razy na osiedlowych parkingach. Byc może to jest norma koperty parkingowej. Nie wykluczone, ze jakieś cm w te lub we wte. Ten wymiar tez jest limitem na promach.
Co do dyskusji o tym parkingu w Zakopanem to mogę tam zajrzeć i sprawdzić. Choć wygląda mi to na zatoczkę przy Grunwaldzkiej i wszystko jest OK.
Problem nie polega na łamaniu przepisów, bo do tego nikt nie namawia tylko o złym podejściu do turystów w Zakopanem. Niestety jest to nagminne. Jeśli na zakazie stoją auta to mandaty zarobia te bez KTT na rejestracji.
mazby |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-03-06, 10:39
|
|
|
| Z tą długością to jest tak aby tył nie wystawał poza kopertę, jak stajemy równolegle to dł. jest obojęta . Na promach to takim rozgraniczeniem jest przeważnie 6m. Spotkałem się we Włoszech z zakazem parkowania powyżej 6m,ale to jest wyrażnie zaznaczone. |
|
|
|
 |
arek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato Bavaria T61
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Paź 2007 Piwa: 4/11 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 2014-03-07, 21:28 parking
|
|
|
Może ktoś podzieli się wiedzą o miejscach na nocleg poza Zakopanem na tzw.łonie natury,
blisko szlaków i atrakcyjnych miejsc |
|
|
|
 |
Mazby
trochę już popisał

|
Wysłany: 2014-03-08, 10:29 Re: parking
|
|
|
| arek napisał/a: | Może ktoś podzieli się wiedzą o miejscach na nocleg poza Zakopanem na tzw.łonie natury,
blisko szlaków i atrakcyjnych miejsc |
jest bardzo wiele miejsc... ale jedna zasada: żyj i daj żyć. Jeśli zachowujesz się dyskretnie, nie campujesz dłużej jak 2-3 dni i nie śmiecisz to można w wielu miejscach. Zarówno na obrzeżach parku jak i przy domach. jak będziecie się wybierać w konkretnej porze to dajcie znać. Znajdę wam miejscówki, zarówno dzikie jak i przy domach.
mazby |
|
|
|
 |
arek
zaawansowany
|
Wysłany: 2014-03-08, 11:09
|
|
|
| Na 99% chcemy jechać na weekend majowy |
|
|
|
 |
Mazby
trochę już popisał

|
Wysłany: 2014-03-08, 16:37
|
|
|
na 99% będę w okolicy, a jak nie to wam coś załatwię. mam fajnego sasiada który ma duzy parking nad rzeką w Jesionkówce (Poronin) i zawsze mnie zapewniał, że przyjmie moich znajomych kamperowców.
 |
|
|
|
 |
arek
zaawansowany
|
Wysłany: 2014-03-08, 20:30
|
|
|
| Dzięki będziemy pamiętać |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2014-03-08, 22:01
|
|
|
| Mazby napisał/a: | na 99% będę w okolicy, a jak nie to wam coś załatwię. mam fajnego sasiada który ma duzy parking nad rzeką w Jesionkówce (Poronin) i zawsze mnie zapewniał, że przyjmie moich znajomych kamperowców.
[url=http://i945.photobuc...onk.jpg]Obrazek[/URL] |
Jak już to podaj namiary GPS |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2014-03-08, 23:12
|
|
|
| Mazby napisał/a: |
Problem nie polega na łamaniu przepisów, bo do tego nikt nie namawia tylko o złym podejściu do turystów w Zakopanem. Niestety jest to nagminne. |
W zeszłym roku byłem w Zako i wynajalem dorożkę do Krupówek. Umówiłem się na 80 zł. Dojechaliśmy, dałem 100 bo nie miałem inaczej. Dojechaliśmy na taki postój gdzie było Dużo tych dorożek. Pan nie miał wydać ofkors i poszedł rozmieniać. Przypadkowo jakoś Nikt nie miał rozmienić. Chodził po kolegach no i żaden jakoś nie miał. I zapłaciłem 100. I mam w dupie tych pazernych górali. Fiuty. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
|
|