|
Brudne rolety |
| Autor |
Wiadomość |
kiniaela
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Chausson welcome 26 Ford Transit
Nazwa załogi: Świetki
|
Wysłany: 2014-03-12, 12:47 Brudne rolety
|
|
|
Hej :D
Siedzę sobie na tym forum jakis czas, czytam, czytam, czytam. Juz ciut wiem, ale to wciąz kropla. Wszystkie pytania wyjdą w praktyce
Zdążylismy z moim Lolem zanabyc drogą kupna b. starego kamperka i powolutku go szykujemy przed pierwszą wyprawą. Remontu nie będzie, będziemy korzystać w takim stanie jak jest.
Ale posprzątać go trzeba, zwłaszcza, że mam silna alergie na roztocza.
Z tapicerka sobie radze, natomiast napotkałam problem w postaci b. brudnych rolet. Chyba nie był czyszczone od nowości, czyli od 1987 roku
Zastanawiam się, jak je doprowadzic do białości, nie uszkadzając jednoczesnie. Nie chce ich rozmontowywac, bo jak znam mojego Lola, nigdy nie wróca na miejsce :D hehehe
Jakby to były zwykłe firanki to namoczyłabym na noc - ale tak?
Prosze o pomoc! :D
k. |
|
|
|
 |
kiniaela
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-03-12, 13:05
|
|
|
dopisze jeszcze, szukałam na forum takiego tematu, ale nie udało mi się znaleźć, mało tego, nie wiedziałam, w którym podforum zamieścić pytanie! :D
Wiec jakby co, to podlinkujcie mi proszę i juz ;D
k. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-03-12, 16:41
|
|
|
Płyn Karcher do bardzo ciężkich zabrudzeń, do mycia plandek TIR. Dobrze opryskać i za kilkanaście minut samo zejdzie. Tylko spłukać wodą.
PS
Stężenie 4x mocniejsze, niż zalecane na opakowaniu. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
kiniaela
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-03-12, 17:54
|
|
|
ooo, dzieki!!! na all do dostania?
k. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
kiniaela
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-03-12, 18:47
|
|
|
już zobaczyłam, super
bardzo bardzo dziekuję :D
k. |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Piwa: 96/125 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-03-12, 20:31
|
|
|
Cześć,
To nie jest reklama, nie mam nic wspólnego z firmą(nawet u nich nie kupowałem, wyskoczyła w google), natomiast korzystałem z chemii pt. Dimer, jak za duże stężenie to nawet lakier schodzi. Polecam, ale należy stosować z rozsądkiem bo z kampera "biała woda" zaczęła lecieć jak za mocno stężyłem roztwór na dach..
http://www.motochemia.pl/...udzen-p-57.html |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
kiniaela
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-03-12, 23:09
|
|
|
jutro odwiedzę sklep z chemią, zobacze i dimer dziekuje
k. |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2014-03-12, 23:13
|
|
|
| Kiniaela, nie wiem jaką masz dużą alergię na roztocza, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie ,żeby nie przetapicerować mebli w starym kamperze przy takiej alergii. Koszt leczenia w stosunku do przetapicerowania niewspółmierny.Mam córkę, która na roztocza jest uczulona poza skalą - czyli maksymalnie i na razie nie zdarzyło się nic. Myślę ,że zasługą to jest głównie wymiany wszystkiego na nowe - mówię o tapicerce , a co dłuższe użytkowanie alergoff na materiały. |
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2014-03-12, 23:32
|
|
|
| Przy alergii dobry skutek przynosi ozonowanie kampera,wytłucze wszystkie roztocza,grzyby i pleśnie,Potem wystarczy wytrzepać gąbki i można spokojnie przez dwa sezony używać,dłużej nie bo poziom alergenu i roztoczy czasami daje w kość. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/483 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
Wysłany: 2014-03-13, 06:13
|
|
|
| Kiniaela, wpadnij po drodze do mnie , posiadam ozonator duzej mocy, dla członków CT gratis. Zobacz ponizej strone domserwis i czyszczenie ozonem. |
_________________ Rozum przychodzi z wiekiem, najczęściej jest to wieko trumny. |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2014-03-13, 08:04
|
|
|
| HarryLey4x4 napisał/a: | | Kiniaela, nie wiem jaką masz dużą alergię na roztocza, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie ,żeby nie przetapicerować mebli w starym kamperze przy takiej alergii. |
Roztocza giną przy ujemnej temperaturze. Jak kamperek stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu lub pod chmurką, to co roku ma bezpłatną usługę pozbycia sie roztoczy.
Też mam alergię i żeby pozbyć się roztoczy wystawiam na mróz materac i pościel oraz inne przedmioty, w których mogą siedzieć roztocza (dywany, narzuty itd) - to działa Pozdrawiam:spoko |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-03-13, 08:08
|
|
|
| Jak sprawdzić czy się ma alergię na roztocza? |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2014-03-13, 08:22
|
|
|
| koko napisał/a: | | Jak sprawdzić czy się ma alergię na roztocza? | Są specjalne testy na skórę - roztocza , grzyby, pyłki i inne
Ozonowanie super sprawa polecam ale połączone z praniem i generalnym sprzątaniem |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
kiniaela
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-03-13, 08:28
|
|
|
Doprecyzuję.
Alergenem nie są roztocza same w sobie, tylko ich odchody. O ile zatem roztocza gina w ujemnych temperaturach - tak odchodów nie da się niestety tak inicestwić
Uczulenie mozna podejrzewać jeśli - wchodzimy do zakurzonego meszkania/domu i zaczynają się niepokojąca objawy - u mnie - puchniecie oczu, cieknący katar, świąd twarzy, duszności.
Potwierdzenie dają testy skórne i z krwi.
Ja sporo podróżuję - nie ruszam się bez swojego zestawiku antyhistaminowego :D więc mam opanowaną sprawę.
HarryLey4x4 - nie dajmy się zwariować :D co mogłam zdjęłam i wyprałam porządnie, zostały gabki gołe i jedna kanapa boczna otapicerowana na stałe. W sb mam umowionego kolege ze specjalistycznym sprzętem, elegancko mi to zdezynfekuje oraz wypierze. Wczoraj z nim gadałam.
Kalinin, Twoja propozycja jest wręcz nie do odrzucenia. Tylko ja nie ma smiałosci - taka świeżynka ma wpaść do kogos po gratisowa usługę... :D Ale jak się juz lepiej poznamy to czemu nie Do Uniejowa się wybieracie? Bo tam zadebiutuję z rodzinką i naszym zgniłkiem. Ma nadzieję doczyścic go jako tako do tego czasu. Bo zapuszczony, że auć :D
k. |
|
|
|
 |
|
|