|
Jak zdjąć stare naklejki fabryczne. |
| Autor |
Wiadomość |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2014-04-02, 23:53
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | Moja Krysia mordowała się zmywaczem do paznokci bez acetonu. |
Zbysiu, tak jak Sławcio Ci napisał... kiedyś podpowiedziałem, że nic lepiej nie rozpuszcza klejów jak rozpuszczalnik terpentynowy np. Terpin czy kiedyś Terpentin. Tyle, że po tym zostaje powierzchnia lekko tłustawa (tak to wygląda) i zmyć można już byle czym... np. jakimś środkiem do mycia lub benzyną ekstrakcyjną.
Poza tym to już było omawiane na forum, tylko nie mam teraz czasu szukać (zobacz godzinę pisania postu). |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 29/143 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2014-04-03, 00:02
|
|
|
Ja trenowałem już różne sposoby pozbywania się naklejek z urządzeń i najlepszym okazało sie WD-40 a resztki kleju rozpuszcza doskonale.
Poza tym przydaje się również w innych zastosowaniach i nie trzeba kupować specjalnych spray do etykiet.
Polecam |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-04-03, 07:13
|
|
|
| Mam już terpentynę i WD-40 idę walczyć dalej. najgorszy napis jakiś plastikowy na szybie kamperowej plastikowej,trochę boję się podgrzewać ,ale paskudztwo trzyma mocno. |
|
|
|
 |
Martin B
zaawansowany
Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2014-04-03, 07:31
|
|
|
Hallo! suszarka tylko podgrzac ,powoli folie bez pomocy ostrych narzedzi (bo one moga grund uszkodzic to obojetne lakier czy plexi) odciagnac ,pewnie bedzie sie na kawalki rwala....cierpliwosci.Jeszcze raz ODRADZAM uzywania rozpuszczalnikow azetonow itd .plexy szyby moga i beda napewno slepe-mleczne po uzyciu tych produktow. |
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam) |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2014-04-03, 13:05
|
|
|
| Napis Niemca na alkowie " MORITZ II " usunięty po wielkich bojach. Nic nie radziło oprócz zmywacza do paznokci bez acetonu. Spirytus został do wypicia. Napis na szybie zostawię ,wolę nie ryzykować.Będzie pamiątka po poprzednim właścicielu z Berlina.Może spotkam go kiedyś na trasie,bo znam go tylko z dokumentów.Jakoś ta nazwa nie bardzo mi się kojarzy, ale może to od miejscowości górskiej w Szwajcarii? |
| Ostatnio zmieniony przez zbyszekwoj 2014-04-03, 16:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Martin B
zaawansowany
Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2014-04-03, 16:23
|
|
|
| Hallo ! Mysle albo lepiej przypuszczam ze w twojej nazwie mniej o szwajcarie chodzi a wiecej o jednego bohatera z bajki Max und Moritz (to dwa lobuziaki jak Lolek i Bolek) dlaczego 2 ? pewno to byl drugi camper..... |
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam) |
|
|
|
 |
WALDZIOR
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER BR599 Renault Master
Nazwa załogi: Delfiny
|
Wysłany: 2014-04-03, 16:31
|
|
|
| Ja stare naklejki i nawet folię przyciemniającą z szyb zdejmowałem podgrzewając suszarką do włosów. Jest delikatniejsza od opalarki. Folia z szyb zeszła nawet z klejem. |
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2014-04-03, 16:41
|
|
|
| Martin B napisał/a: | | Moritz (to dwa lobuziaki jak Lolek i Bolek |
Teraz wiem dlaczego te litery są tak bajecznie kolorowe. Wyglądają jak cukierki"żelki".Chociaż przesłaniają mi trochę tylną szybę ,chyba je zostawię. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|