|
|
Val di Fassa, kamperem, narty, kości-przecierka. |
Autor |
Wiadomość |
Jary70
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.3 JTD Max SAMORÓBKA
Nazwa załogi: DOJARKA
|
Wysłany: 2014-04-07, 22:16 Val di Fassa, kamperem, narty, kości-przecierka.
|
|
|
Narty i kamper chodziły mi po głowie od momentu zakupu swojej "Dojarki". Kupiona na zimówkach z orginalną ścianką termiczną oddzielającą kabinę od zabudowy.
Podczas remontu skrzętnie izolowałem ewentualne mostki termiczne: nadkola, gniazdo 220V, myślałem nad dociepleniami.
Pochłaniałem wszystkie relacje z wyjazdów kamperowo-narciarskich.
Intuicja pchała mnie w kierunku zimowego kamperowania, rozsądek i rodzina hamowały zapędy.
Zbierałem doświadczenia podczas letnich wyjazdów i informacje na temat zimowych kempingów. Obserwowałem kempingi podczas wyjazdów narciarskich: obozowisko w Jakuszycach podczas zawodów psich zaprzęgów, kemping w Harrakovie każdego znajomego, który wracał zasypywałem pytaniami, a kampery były?
Podczas złotu w Uniejowie i odwiedzin rok później, sprawdzałem temperaturę w środku kamperów.
Podczas jednej zimowej parapetówki w Uniejowie po sprawdzeniu temperatury w środku wyleciałem dosłownie na zewnątrz poleżakować, ale szacowni koledzy nie pozwolili
Włodzia jeszcze raz przepraszam a Jarkowi dziękuje.
Sylwestra śpimy w kamperku.
Relacja Kolegi Marcincin przypieczętowała decyzję wyjazdową, pozbierałem informację i zaczepiłem kolegę Andrzeja.
Całą zimę motywowaliśmy się wzajemnie wyjdzie , nie wyjdzie. Wyjazd na ferie na Chopok i rozglądanie się za kamperkami.
Wkurzał bezczynnie stojący nowy nabytek Rimorek z webasto.
Pozbierałem informację przesłałem linki kompleksu i kempingu usłyszałem WOW i decyzja jedziemy, jak nie pojedziemy będziemy żałować cały rok.
Alledrogo zakup okazyjny kół na zimówkach za 1200PLNów komplet, i dziwne spojrzenie klienta na wekendzie ma być +20, a oni zimówki kupują.
Zabieram paski rozrządu z których mają być łańcuchy. Nie wydaje się żeby były potrzebne jak i zimówki ale...
Wyjazd 22 marca biegamy po firmie do końca i o 18 udaje się wyjechać z Rzeszowa. Jedziemy trzech facetów przecierać szlaki dla wyjazdów rodzinnych. |
_________________ Zawsze w stronę słońca
 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-07, 22:58
|
|
|
Zaplanowałem przyjazd na kemping Vidor w miejscowości Pozza di Fassa:
http://www.campingvidor.it/eng/index.html
Mamy do przejechania 1200 km i warto mieć miejsce docelowe gdzie możemy ochłonąć z trudów podróży.
Jedziemy na maxa zmieniając się co 300,400 km ile który wytrzymuje. Przygoda działa jak energetyk, ale wspomagam się nad ranem kawą i Red....
Trasa: Rzeszów-Kraków-Cieszyn (brak stacji przed granicą tankujemy na Czeskim Shell - zakup winiet kartą za korony nie chcieli w EURO), Brno, Wiedeń (zoonk Hołek pogonił nas przez Znojmo, lepiej jest chyba na Mikolov, ciągneło mnie na Wieden ale to w lecie i się trochę pogubiłem), Salzburg, Innsbruck , przełęcz Bremen (8,5 euro za przejazd) i na Bolzano płatnymi. Tankujemy w Austrii we Włoszech drogo:
http://www.e-petrol.pl/in...je-paliw-europa
Ceny są wyższe od prezentowanych tankujemy na autostradach, ale tendencje są zachowane.
Wokół wiosna, nadzieja szusowania to oddalone zaśnieżone szczyty, ze zjazdu z autostrady żegnają nas rozkwitłe forsycje.
IMAG0228.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 101,27 KB |
Wiosna na zjeździe.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 57 raz(y) 115,93 KB |
|
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-04-08, 08:39
|
|
|
Dobrze się zapowiada... |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
westa76
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Vw T2 Westfalia, Fiat Ducato w budowie
Nazwa załogi: Miziaki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Cze 2011 Piwa: 5/17 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2014-04-08, 08:52
|
|
|
Co prawda narciarz ze mnie żaden, ale kierunek fajny i zapowiada się super, czekamy na więcej
Pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-08, 20:01
|
|
|
Dzięki za doping więc jedziemy dalej:
Otępieni trudami podroży zjechaliśmy z autostrady na polecenie Hołka i w góry 34 km serpentynami, wbiliśmy się na przełęcz 2200 metrów, żeby dostać się do Pozza di Vassa. Im bliżej celu, tym więcej widać kompleksów narciarskich. Poruszamy się wolno, zakręty nawet 160 stopni, mijanki z autobusami w miarę możliwości, jak jest zatoczka lub parking przydrożny w mijanym miasteczku zatrzymujemy się przepuszczając osobówki i tubylców. Drogę mamy czarną, ale dobrze, że mamy zimówki, na poboczu widnieją ledwo wystające słupki (mają ze trzy metry), znak walki drogowców z przed paru tygodni ze śniegiem. Dojeżdżamy do Pozza ok. 9,30, kemping położony jest za miastem na końcu malowniczej doliny. Od razu rzuca się w oczy czystość, schludność ład i porządek jest to biznes rodzinny.
Meldujemy się i nie uzupełniając wody stajemy wśród braci kamperowej na stanowisku komfort, nie wpuszczają na standard z uwagi na brak utwardzeń. Mamy dostęp do gazu, kanalizacji i prądu, woda w zimie nieczynna
Kemping jest niesamowicie wetknięty pomiędzy masywy górskie, jest wszystko mający czego to niemający (macie wszystko w linku).
Pogoda zachmurzenie i odwilż, nie przeszkadza mi w spożyciu zasłużonego piwka.
Zasłużone piwko po podrózy.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 222,24 KB |
IMAG0233.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 76 raz(y) 90,86 KB |
IMAG0248.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 58 raz(y) 127,44 KB |
Narty Val di Fassa 034.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 218,43 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-08, 20:37
|
|
|
Rozglądamy się po kempingu, gdzie łazienki, dwa kompleksy jeden 20 m od nas: czyste i ciepłe, stanowisko do mycia naczyń, suszarnia pralnia, wc kimik czyli serwisik itd.
Budynek główny: recepcja, restauracja, basen z spa,sauna itp.
Kompleks posiada domki i przyczepy kempingowe do wynajęcia.
Jemy co musimy zjeść z podróży i ruszamy rozeznać się w terenie czyli w "miacho". Po drodze zabawy w śniegu i czym popadnie.
IMAG0253.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 93,97 KB |
Narty Val di Fassa 057.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 124,93 KB |
Narty Val di Fassa 059.jpg cholerka nie było kluczyków:( |
 |
Plik ściągnięto 57 raz(y) 186,23 KB |
azienki, pralnia 056.jpg Łazienki czyściutkie można za 10 euro dziennie wynająć privat. W suterynie pralnia myjnia i suszarnia, w suszarni trzymałem ręcznik kompielowy. |
 |
Plik ściągnięto 69 raz(y) 183,18 KB |
Domek Barbie.jpg Bardzo kolorowe budyneczki |
 |
Plik ściągnięto 67 raz(y) 255,04 KB |
Narty Val di Fassa 043.jpg jest fajnie, chociaż prognozy na jutro liche: ma padać i odwilż podejmujemy decyzję, że nie ruszamy na narty. |
 |
Plik ściągnięto 66 raz(y) 145,38 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-08, 20:50
|
|
|
Po drodze do miasteczka discount, tu uzupełnimy braki (płyn do mycia naczyń). W miasteczku kupujemy skipas rozszerzony trzy dni za 113 Euro, w kasach przy gondoli tylko dzienne 39 euro.
Plan ruszamy w poniedziałek (później okazał się bardzo rozsądny).
IMAG0254.jpg piękny kolorowy domek ze staro rustykalnym ogródeczkiem |
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 123,72 KB |
spacer po Pozza 2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 55 raz(y) 158,46 KB |
spacer po Pozza di Fassa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 56 raz(y) 139,64 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-08, 21:22
|
|
|
Wracamy na kemping ok 1,5 km.
Po lewej koniec trasy czerwonej nr 1 i łagodny podjazd obok kempingu do gondoli, ostatni narciarze zjeżdżają do Pozza, śnieg na dole jest mokry i ciężki. Trochę szkoda decyzji, jutro deszcz, jak na siłę wyjechalibyśmy, pierwsze zjazdy, mokry śnieg, zabójstwo dla mięśni.
Wracamy na kemping, mamy ochotę na partyjkę kości i pizzę w restauracji na kempingu i ZOONK wszystkie stoliki zarezerwowane. Lądujemy w kamperku, giercujemy namiętnie w tytularne kości przy moim Pendolino i piwku.
W kamperku 21 stopni, cieplutko i przytulnie.
Niedziela budzi nas prognozowanym deszczem, dudni po kamperze i odbiera humory. Uciekamy w grę rzymskich legionistów, rozterki, rozwadniamy polskim browarkiem.
Przeglądamy pozyskane mapy kompleksów narciarskich i okolicy - tworzy się plan .
Obiadkowy niedzielny schabowy wnosi do grupy wigor, za oknem deszcz ze śniegiem zamienia się w mokry śnieg.
Decydujemy się na popołudniowy knajping w miasteczku i to była kluczowa decyzja wyjazdu.
Spadło trochę śniegu.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 57 raz(y) 136,62 KB |
IMAG0243.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 60 raz(y) 105,63 KB |
|
 |
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 50/36 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-04-08, 21:42 Re: Val di Fassa, kamperem, narty, kości-przecierka.
|
|
|
Jary70 napisał/a: |
Relacja Kolegi Marcincin przypieczętowała decyzję wyjazdową, pozbierałem informację i zaczepiłem kolegę Andrzeja.
|
Cieszę się, że moje relacja pomogła w podjęciu jedynie słusznej decyzji |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-08, 21:48
|
|
|
Lądujemy w przytulnej kanajpce, pijemy lokale piwko.
Ktoś zamawia Jägermeister, po kolejce śnieg zaczyna padać intensywniej, teraz kolejka grappy sypie jak cholerka. Zauważyliśmy wszyscy zgodnie zależność im więcej pijemy tym bardziej pana śnieg, musimy zapewnić sobie dobre warunki na cały wyjazd .
a za oknem Mearry Christmas .jpg Armagiedon zasypało jak cholerka:) |
 |
Plik ściągnięto 6107 raz(y) 95,26 KB |
wiezorkiem piwko.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 65 raz(y) 137,37 KB |
Narty Val di Fassa 068.jpg co raz bardziej sypie, więc coraz więcej spożywamy:) |
 |
Plik ściągnięto 54 raz(y) 117,59 KB |
Narty Val di Fassa 072.jpg o cholera przesadziliśmy z tym śniegiem jak wrócić w taką śnieżycę ? |
 |
Plik ściągnięto 51 raz(y) 76,6 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-08, 22:01
|
|
|
Ktoś przypomina o wczorajszej rezerwacji w kempingowej restauracji. Lądujemy na firmowej pizza Vidor, oczywiście kości i piwko.
W sumie nie narciarski ale bardzo fajny dzionek, krokiem marynarskim wracamy w śnieżycy do kampera, jesteśmy dumni bo zapewniliśmy co najmniej 50 cm świeżego puchu dla całej doliny i odważni ponieważ świeży śnieżek zamortyzuje każdy powrotny upadek
A o poranku przez okienko zaiskrzyło słoneczko
Coś się w nocy wydażyło.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 58 raz(y) 141,27 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-08, 22:03
|
|
|
CDN Dobrej Nocki |
 |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

|
Wysłany: 2014-04-09, 10:45
|
|
|
Popatrz tutaj to Val di Fassa i Carezza
http://www.fassa.com/en/P...sa-and-Carezza/
Kolejny to super ski Dolomiti, którym możesz objechać wyciągami i kolejkami cały masyw tzw. dużą pentle i masz dostęp do różnych udogodnień np. darmowe WIFI. O tym troszki później. |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|