|
|
|
Montaż listwy ledowej pod markizą |
| Autor |
Wiadomość |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-04-16, 23:04
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | Bronek, to nie idzie o to żeby tylko było widno.To jest bajer ,który musi być na całej długosci markizy, a najlepiej przez dwie długości pod markizą i na części ruchomej. |
Oj Zbysiu sam pchasz się do gipsu |
Sławciu, Twoich nie oglądałem ,ale "uderz w stół...". Najgorzej boję się reakcji Makrajwera; |
|
|
|
 |
pejpel
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 1.9 td Dethleffs Globetrotter 531
|
Wysłany: 2014-04-17, 06:09
|
|
|
Starałem się wyciągnąć jakąś wiedzę dla siebie ze wszystkich postów tutaj i skorzystałem też z doświadczenia Donalda.
| donald napisał/a: |
[...]No i juz wiem teraz ze ledy ledom nierówne. .ja szukam teraz pod markize ledow 5050 epistar albo cree... sąto drogawe diody ale markowe... |
Jako, że moje nastawienie do ledów ogólnie nie jest najlepsze, pomyślałem, że skoro Donald był niezadowolony z "normalnych" ledów i wybrał takie jak napisał, to pewnie są lepsze. Bo niektórym wystarcza że coś tam świeci, a inni chcą mieć takie, żeby nie mieć do nich żadnych wątpliwości.
Z oferty strony którą podałeś, wybrałem takie, które są najbardziej podobne do moich, żebyś mógł porównać parametry. http://www.premiumled.pl/...zawa-225d.xhtml
Żeby było jasne, nie chcę się tu kłócić i nic udowadniać z moimi ledami. Mam nadzieję, że spełnią swoje zadanie i tyle. Tak naprawdę przed zakupami powinienem obejrzeć jak to macie rozwiązane u siebie, byłoby prościej. Jeśli to co kupiłem nie jest jakąś katastrofą, poza pobieraniem prądu też świeci, to chętnie pokażę a jak będzie tylko brało prąd no to hmm będziemy razem się z tego śmiać. |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2014-04-17, 06:59
|
|
|
Pejpel. Jak rozumiem kupiłeś już te LEDy. Zatem je po prostu przymierz. Na początek nawet nie musisz robić dziury w ścianie kampera do przewodu. Zaletą samoprzylepnych LEDów jest to ,że możesz je przykleić i jak coś się nie będzie podobać to odkleić. One mają się podobać przede wszystkim Tobie, a nie ludziom na zlotach.
Osobiście początkowo spodobał mi się pomysł z dodatkową listwą , ale po zastanowieniu uważam,że to przerost formy nad treścią i tworzenie dodatkowej przestrzeni np. na wilgoć. Jak wszystko będzie nufka funkiel to będzie dobrze , ale po sezonie, dwóch ...?
Ja swoje LEDy kupiłem na giełdzie samochodowej. Kupiłem ze 20 mb. W grubym silikonie. ARCADARKA zamontował je na pałę, czyli wprost na samoprzylepiec ten który jest przy LEDach, bez dodatkowego doklejania, uszczelniania itp. Świecą już trzeci sezon. Mam je zarówno na zewnątrz pod markizą, jak i w garażyku, oraz w sypialni. Z tego wszystkiego , na razie po dwóch sezonach przestały świecić 3 diody w garażu - zapewniam,że nie odczuwam braku światła mimo to, reszta zachowuje się rewelacyjnie. Pod markizą , jest odcinek ok. 10 cm z ok 3 metrów całości, gdzie raz na tydzień , może raz na dwa lekko odkleja się fragment paska. Wystarczy dopchnąć pasek do kleju i spokój. W ogóle mnie to nie przejmuje, nie próbuję tego podklejać kropelkami, ani niczym takim, bo w razie czego zawsze mogę całą listwę bez śladu odkleić i wymienić na nową wykorzystując tylko kabelki do podłączenia. Lepsze jest wrogiem dobrego. A tu chodzi o to ,że ma być łatwe, tanie, estetyczne i praktyczne. (ceny LEDów z metra to śmiech w porónaniu np. z orginalnymi lampkami do kamperów. |
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2014-04-17, 08:19
|
|
|
| HarryLey4x4 napisał/a: | | Na początek nawet nie musisz robić dziury w ścianie |
Ledy pod markizą mam już w drugim kamperze i nie wierciłem dziury w ścianie.
Do podłączenia wykorzystałem lampkę,którą ledy zastępują.
Przeszedłem przewodami przez klosz lampki i po uprzednim obcynowaniu ,wcisnąłem przewody w gniazdo żarówki.W ten sposób mam ledy na tym samym włączniku. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
pejpel
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-04-17, 08:20
|
|
|
Jasne No ja się skłaniam ku listwie jednak. Mam wszelkie możliwości, bo profil amelinowy też już kupiłem. Więc mogę założyć z profilem albo bez. Zobaczę w żabim raju jak to u kogo wygląda i zdecyduję. A przymierzyć niestety nie mogę, bo Kamper od dwóch tygodni u mechanika utknął. Bardzo mocno zakładam, że na żabi raj będzie.
PS zapisałem się na listę naprawczą. Czy mogę założyć że Darek z alpo który będzie tam naprawiał różne rzeczy ma rzeczy potrzebne do podłączenia tego? Np kabelki jakieś? Pawcio pisał, że po drodze jest hurtownia, więc w razie czego wrócę do niej. |
|
|
|
 |
GOSIAARCADARKA
weteran

Nazwa załogi: ARCADARKA
|
Wysłany: 2014-04-17, 09:41
|
|
|
Harleyku, przyjrzyj się dokładnie co masz. Twoje ledy pod markizą były dodatkowo doklejane i uszczelniane zarówno od góry jak i od dołu taśmy ledowej.
Dlatego Twoje ledy trzymają się już trzy sezony i będą się trzymać przez wiele następnych. |
_________________ www.arcadarka.pl |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

|
Wysłany: 2014-04-17, 22:48
|
|
|
No to się poprawiam....
Nie byłem świadom, że miszczu Darek czymś podklejał.
Niestety tak jak pisałem, coś tam popuszcza , ale na razie nie groźnie. |
|
 |
Adecneo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-04-19, 22:42
|
|
|
| Polecam patent Bronka. U mnie jest podobnie, tyle że w listwie pod kątem 60 stopni. Ledy ze sterownikiem RGB na pilota. Jutro podeślę fotki jak to u mnie wygląda |
|
|
|
 |
salut
weteran

Twój sprzęt: Weinsberg Cara Loft 700 MEH
Nazwa załogi: SALUCIKI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2010 Piwa: 112/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-04-21, 17:51
|
|
|
| wbobowski napisał/a: |
A drugie stwierdzenie o mocy 14,4 W/m, toż to by był straszny reflektor. Moje mają 4,8 W/m przy 300 ledach na 5 m i tylko takie były w sprzedaży 1,5 roku temu. Chyba, że to się tak zmieniło przez te 1,5 roku. |
Nic się nie zmieniło. Twoje ledy pobieraja 4,8 W/m ale są pewnie mniejsze. Nie 5050 tylko 3528.
To jest wielkość diody.
SMD 3528
Napięcie zasilania: 12V DC
Moc poboru prądu / 1mb: 4,8W
Ilość diod na 1mb: 60
Ilość diod na 5mb: 300
Rodzaj diod: led smd 3528
Jasność na 1 diodę: 6lm
Barwa światła: Ciepła Biała
Kąt świecenia: 120 stopni
Długość jednej rolki: 25mb
Kolor podłoża: biały
Szerokość: 8mm
Klasa szczelności: ip65
Żywotność: do 50 tys godzin
Certyfikaty: CE
SMD 5050
Napięcie zasilania: 12V DC
Moc poboru prądu / 1mb: 14,4W
Ilość diod na 1mb: 60
Ilość diod na 5mb: 300
Rodzaj diod: led smd 5050
Jasność na 1 diodę: 18LM
Barwa światła: Ciepła Biała
Kąt świecenia: 120 stopni
Długość jednej rolki: 25mb
Kolor podłoża: biały
Szerokość: 10mm
Klasa szczelności: ip65
Żywotność: do 50 tys godzin
Certyfikaty: CE
I to cała różnica poboru prądu i jasności swiecenia.
|
_________________ I don't need Google, my wife knows everything !!!
 |
|
|
|
 |
pejpel
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-04-21, 19:35
|
|
|
Ja tu już nic nowego nie wniosę do tego wątku, przynajmniej do czasu zamontowania ledów na kamperze, co stanie się mam nadzieję w najbliższy weekend. Ale kolejny raz dziękuję za tak szeroki odzew i tyle cennych informacji. Ja też dodam zdjęcia mojego oświetlenia, ale dopiero jak będę je miał, jestem to Wam chyba winny |
|
|
|
 |
levisdj
trochę już popisał levisdj
Twój sprzęt: FIAT DUCATO BENIMAR EUROPE 6000
Nazwa załogi: luiggi
|
Wysłany: 2014-04-25, 10:58
|
|
|
WITAM
Temat pasków ledowych przerobiłem już jakiś czas temu, obecnie w moim nowym nabytku LMC LIBRTY 566 mam wewnątrz pod szafkami zamontowaną taśmę LED ale RGB więc i kolor można dowolnie zmienić i nastrój też :-). Co do oświetlenia zewnętrznego to rozważam opcję zakupu reflektora LED oczywiście na 12V, tylko musiałbym zmodernizować obudowę i zastąpić ją czymś innym bo oryginalna nie bardzo pasuje.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

|
Wysłany: 2014-04-25, 21:38
|
|
|
| o jakim reflektorze piszesz ? |
|
 |
levisdj
trochę już popisał levisdj
Twój sprzęt: FIAT DUCATO BENIMAR EUROPE 6000
Nazwa załogi: luiggi
|
Wysłany: 2014-05-18, 19:40
|
|
|
Myślałem na reflektorem led w obudowach podobnych do halogenowych ale.....
zamontowałem
Pasek led kolor ciepły biały w profilu kontowym 45" z mecznym "deklem" i oki daje radę.
Całość ma długość 4 metry |
|
|
|
 |
Antoś
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-06-17, 10:29
|
|
|
| Witam temat stary lecz nowe pytanie mam.Doprowadzenie zasilania do markizy .Czy robiąc otwór przez markizę i ścianę nad lodówkę należy zdemontować markizę i jakoś uszczelnić ten przewiert , o ile tak to czym. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 364/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2020-06-17, 10:36
|
|
|
| Antoś napisał/a: | | Czy robiąc otwór przez markizę i ścianę nad lodówkę należy zdemontować markizę i jakoś uszczelnić ten przewiert , o ile tak to czym. |
Zdecydowanie lepiej i wygodniej jest zdemontować markizę, to tylko kilka blachowkrętów
Ja uszczelniałem zwykłym uszczelniaczem dekarskim, bezbarwnym i należy to uszczelnić.
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|