Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kraków i Oświęcim w weekend majowy
Autor Wiadomość
HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2014-04-27, 17:10   Kraków i Oświęcim w weekend majowy

Witajcie.
Weekend majowy 2014 chciałbym spędzić z rodziną w Krakowie , a na koniec pokazać dzieciom obozy w Oświęcimiu i Brzezince.
Na ten moment szukam wszelkim pomocnych informacji na temat ciekawych w tym okresie imprez w Krakowie, ewentualnie dogodnych miejsc postojowych i wypadowych.
Niestety pogoda nie napawa zbyt optymistycznie, ale mam nadzieję ,że nas za bardzo nie zmoczy.

Ponadto mam prośbę do osób , które wiedzą coś konkretnego na temat Muzeów w Oświęcimiu. Szukam informacji na temat parkingów. Na stronie głównej muzeum jest podane ,że parking w Oświęcimu I jest płatny (30 PLN - ale nie wiem czy jednorazowo , czy może za godzinę, a nie wiem jak wygląda z ceną za kampera), natomiast w Oświęcimiu i czy w ogóle kamper jakoś tam wejdzie.W Brzezince jest bezpłatny, ale nie wiem czy można tam zapoczątkować zwiedzanie i ewentualnie czy jest to parking jakkolwiek bezpieczny.
Widzę ,że nie można wcześniej zarezerwować miejsc i tu pytanie - czy w niedzielę weekendu majowego może tam być dużo ludzi - znaczy na tyle dużo ,że może być problem z wejściem ?
Chcę to miejsce zostawić na trasę powrotną, ale nie wiem jak wygląda specyfika zwiedzania tego miejsca. Byłem tam ze 25 lat temu...

Postaw piwo autorowi tego posta

yaro 65 
zaawansowany

Twój sprzęt: Sprinter 212D
Piwa: 10/9
Wysłany: 2014-04-27, 21:05   

Jutro będę w Oswięcimiu mogę dopytać o cenę parkingu głównego, można stać również na drodze prostopadłej do parkingu , sprawdzę i napisze .
W Brzezince nie powinno być problemu z postojem .
Zwiedzanie Brzezinki to spacer na min 3h , kilka baraków / kwarantanny / drewniane , przy samym ogrodzeniu , budynki z cegły, łaźnie , baraki , sonderkomando , krematoria / ruiny / , doły spaleniskowe ,obóz przedstawia rozmiar fabryki śmierci .
Warto podjechać pod cmentarz jeńców rosyjskich , pierwszą komorę gazową zrobioną z domów mieszkalnych , w prawo przed bramą główną i w lewo , są drogowskazy .
Obóz w Oświęcimiu pozwala na poznanie historii , film , dowody na ekspozycjach , warto wziąc przewodnika .

W drodze z Krakowa do Oświęcimia , polecamDK 780 z uwagi na ruch umiarkowany, można zwiedzić ,
klasztor w Alwerni z ciekawa historią powstania osady
oraz skansen , w Babicach na jedynym rondzie w prawo .

pozdr. Jarek

HarryLey4x4 
weteran

Wysłany: 2014-04-27, 21:45   

Bardzo dziękuję. Będę czekał na info o parkingach.
W sumie chcę zostawić Oświęcim na niedzielę, ale w ten sam dzień muszę wrócić do Poznania o przyzwoitej porze, bo w poniedziałęk dzieciaki idą do szkoły.
Musze wyważyć ilość informacji jakie dostaną dzieciaki na pierwszy raz. Dziś historii w szkole nie uczą jak dawniej. Teraz 14 latka jest z historią dopiero na Jagiellonach, a 10latka to już w ogle. Tylko najstarsza będzie coś kojarzyć. Wiedzą mniej więcej ,ale musimy im mimo wszystko dozować te informacje...
Program musze dopasować. Tak czy inaczej chciałbym,żeby przynajmniej coś zrozumiały.

Co do Krakowa , to może ktoś może polecić jakieś spektakle teatralne, na które można wziąć dzieciaki. Szukam po necie, ale jakby się uwzięli , wszystko , albo o gejach, albo nagusy na scenie... Oj ta Galicja :haha:

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2014-04-27, 21:49   

Nam najbardziej pasuje Teatr Groteska.... jeśli chodzi o dzieci :spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 504/29
Wysłany: 2014-04-27, 22:16   

Jadąc z Krakowa do Oświęcimia możesz wybrać również drogę przez Kalwarię Zebrzydowską i Wadowice.
Po drodze polecam:
1. Klasztor w Kalwarii Zebrzydowskiej wraz z przyległym parkiem
2. Wadowice (odnowiony nie dawno rynek, Bazylika, Dom Papieski z nowo otwartą wystawą multimedialną)
3. Parki rozrywki w miejscowości Inwałd ok 5km od Wadowic po drodze do Andrychowa (Park Miniatur, Warownia z ruchomym ziejącym ogniem smokiem, Park Dinozaurów )
4. Ośrodek na Kocierzu ( ok, 7km od Andrychowa) z restauracjami, kafejkami, krytym basenem, spa , parkiem linowym i mnóstwem atrakcyjnych widokowo miejsc do spacerów)
5. Jezioro Żywieckie , Zapora w Tresnej, Góra Żar z kolejką torową i unikalną elektrownią szczytowo-pompową i należącym do niej wielkim zbiornikiem na szczycie góry , oraz pięknym widokiem (z Kocierza wystarczy zjechać parę kilometrów na drugą stronę i jesteś nad jeziorem)

Będąc nad jeziorem można kierując się na Kęty dojechać do Oświęcimia , lub zrobić jeszcze dodatkowo wypad do Żywca gdzie polecam muzeum Browaru.

Z kolei będąc wcześniej w Wadowicach można jeszcze wybrać trochę dłuższą drogę , kierując się na Suchą Beskidzką . Można wtedy dodatkowo zobaczyć zaporę w Mucharzu za Wadowicami i cały nie zalany jeszcze teren (za jakiś czas będzie tam już jezioro) , słynną karczmę Rzym w Suchej, i dojeżdżając inną drogą do jeziora żywieckiego , zaliczyć samo jezioro, Żywiec , Górę Żar, wrócić przez Kocierz do Andrychowa i stamtąd kierując się na Kęty dojechać do Oświęcimia (albo wtedy zaliczyć parki rozrywki w Inwałdzie bo to tylko 5km od Andrychowa i dopiero potem do Oświęcimia )

Niezależnie co wybierzesz , będziesz zadowolony , ale pod warunkiem że pogoda dopisze, czego życzę .
Wprawdzie prognozy są kiepskie , ale cała nadzieja w tym że zazwyczaj są mało trafione :spoko

HarryLey4x4 
weteran

Wysłany: 2014-04-27, 23:59   

Dziękuję , wszystkie informacje bardzo przydatne.
Czy mozecie mi podpowiedzieć , gdzie kierować się na parking w Krakowie, aby zatrzymać się najbliżej dworca głównego PKP. Muszę odebrać jedną z córek z pociągu, ale nie wiem jak zaplanować dojazd kamperem. Widzę ,że tam są jakieś wiadukty, a nie do końca mogę mieć zaktualizowaną mapę z wysokościami dopuszczalnymi., Najchętniej omijałbym przejazdy pod wiaduktami. Który parking będzie bezpieczny pod tym względem ?? Zapewne pojadę z parkingu ELCAMPU

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 504/29
Wysłany: 2014-04-28, 00:42   

Nad peronami dworca głównego PKP znajduje się odkryty parking na który wjedziesz bez ograniczeń wysokości. Takie ograniczenia są na parkingu przylegającej do dworca Galerii Krakowskiej ale tam nie ma potrzeby się pchać. Z tego odkrytego parkingu są bezpośrednie zejścia na perony.
Gdyby z jakiegoś powodu nie udało Ci się tam zaparkować (np. brak miejsca ) to jadąc od strony Alei (zjazd w prawo z alei i na pierwszych światłach w lewo, tak jak do wjazdu na parking Galerii Krakowskiej) jest duży plac na którym też parkują samochody, a z niego na dworzec jest kilka kroków.
Po samym Krakowie jak będziesz się trzymał głównych szlaków to raczej nie trafisz na żaden za niski wiadukt.

HarryLey4x4 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 07:36   

Z maps google tak wynikało ,że na ten "dachowy" parking można wjechać..

amee 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymercamp 55
Piwa: 4/1
Wysłany: 2014-04-28, 09:40   

My też będziemy w Krakowie na weekend majowy, wyjeżdżamy z domu w środę po południu. Mamy do Krakowa 500 km więc pewnie późną nocą dojedziemy lub rano:) Zaplanowałam 2 dni w Krakowie, potem Wieliczkę i może nawet się uda do Zakopanego na dzień, w zależności od pogody. Parkujemy na camper placu ELCAMPU, więc może się spotkamy. Nasze pociechy to 11 i 6 lat, dlatego Oświęcim odpuszczamy. A w Krakowie to raczej szlakiem smoków, trasę zaraz będę ustalać korzystając z wpisów na naszym forum.

HarryLey4x4 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 10:19   

My zahaczymy o Elcamp ale chyba tylko nocleg z 30/1 maja - jak nie będzie to kolidować z dojazdami w ciągu dnia to może dłużej. Później możliwe ,że Clepardia.
Nasze dzieciaki to 10 14 16 . Oświęcim mimo wszystko warto zobaczyć. Zakopiec, Wieliczka była dla niektórych z nas wcześniej. Na jeden weekend nie da się zrobić wszystkiego, tym bardziej ,że pogoda ma być częściowo barowa.

Ostatnio zmieniony przez HarryLey4x4 2014-04-28, 10:29, w całości zmieniany 1 raz  

amee 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymercamp 55
Piwa: 4/1
Wysłany: 2014-04-28, 10:24   

To może się gdzieś spotkamy:) W Oświęcimiu byliśmy z mężem i pamiętam jak ogromne wrażenie zrobiła na nas wizyta. Dlatego z dzieciakami chcemy jeszcze poczekać. Syn pomimo 11 lat strasznie wrażliwy jest a młoda to chyba jeszcze nic nie zrozumie. Polecam relację Róży, pięknie opisane wiele zakątków Krakowa wraz ze zdjęciami. Dla nas to będzie przewodnik.

HarryLey4x4 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 10:32   

Oświęcim to wiadomo , ciężki temat, ale dla naszych już czas. Najgorzej będzie z najmłodszą. Ja byłęm w Oświęcimiu w podobnym wieku i wiem jak to wbija się w pamięć. Mimo wszystko to bardzo ważna częśc naszej historii, dlatego jedziemy.
My będziemy jechać na Elcamp zapewne także na wieczór, więc pewnie tam się uda zobaczyć. Macie kawał drogi zatem radzę wyjechać z rana.
My wyjeżdżamy już we wtorek , ale najpierw jedziemy do miasteczka galicyjskiego w Nowym Sączu zatem nasz skok na jeden raz to 540 km :-/

P.S.
Weekend majowy w Zakopanem to chyba raczej porażka ze względu na dojazd, ale kto komu zabroni :chytry

HarryLey4x4 
weteran

Wysłany: 2014-04-28, 14:55   

Czy możecie polecić jakiś kamping pomiędzy Krakowem a Oświęcimiem ?

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2014-04-28, 15:19   

w Zatorze można się zatrzymać przy Parkach Rozrywek Zatorland jak i Park Bajek i Wodnych Stworzeń http://zatorland.pl/Park-Bajek-62.html .... nie są to kempingi ale zawsze można pogadać z zarządcą ....
Jest jeszcze takie coś... nie byłem ale słyszałem http://www.riverpark.com....emid=60&lang=pl

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2014-04-28, 17:59   

W Alwerni jest kemping . Byłem tam w zeszłym roku. Skowronek, koliber ??? Coś od ptaka. Fajny nad takim małym zalewem.

Odpowiedz do tematu