|
|
|
Zamiana kampera za granicą |
| Autor |
Wiadomość |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/209 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2014-05-09, 12:37 Zamiana kampera za granicą
|
|
|
Wszystkich zainteresowanych pozostawieniem swojego kampera zagranicą - w rozliczeniu przy nabyciu nowszego- pragnę poinformować, że wg polskich przepisów nie zwalnia to od zapłacenia pełnej akcyzy za sprowadzony nowszy model!
Informację taką uzyskałem w biurze informacyjnym służby celnej oraz w Krajowej Informacji Podatkowej.
Nie ma tu znaczenia, że kamper wywożony zagranicę miał już raz opłaconą akcyzę. Po jego zarejestrowaniu w naszym kraju nie można ubiegać się o jej zwrot. Nie płaci się też za różnicę wartości obu pojazdów, ale za całą wartość z faktury sprowadzanego samochodu! |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
| Ostatnio zmieniony przez @ndrzej 2014-05-09, 14:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bart.ek
zaawansowany
Twój sprzęt: E86
|
Wysłany: 2014-05-09, 12:58
|
|
|
| Co w tym dziwnego? Sprowadzasz samochód, rejestrujesz go po raz pierwszy w kraju, należy od niego zapłacić akcyzę, wszystko gra. |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2014-05-09, 13:24 Re: Zamiana kampera za granicą
|
|
|
| @ndrzej napisał/a: | Wszystkich zainteresowanych pozostawieniem swojego kampera zagranicą - w rozliczeniu przy nabyciu nowszego- pragnę poinformować, że wg polskich przepisów nie zwalnia to od zapłacenia pełnej akcyzy za sprowadzony nowszy model!
Informację taką uzyskałem w biurze informacyjnym służby celnej oraz w Krajowej Informacji Podatkowej.
Nie ma tu znaczenia, że akcyza za wywożony zagranicę samochód miał już raz opłaconą akcyzę. Po jego zarejestrowaniu w naszym kraju nie można ubiegać się o jej zwrot. Nie płaci się też za różnicę wartości obu pojazdów, ale za całą wartość z faktury sprowadzanego samochodu! |
hi
a mialo byc tak fajnie , Unia miala dawac kampery za pol-darmo lub doplacac do nich hahahahah
pije do tematu z przed roku
pozdrawiam
DAKOTA |
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2014-05-09, 14:14
|
|
|
| bart.ek napisał/a: | | Co w tym dziwnego? Sprowadzasz samochód, rejestrujesz go po raz pierwszy w kraju, należy od niego zapłacić akcyzę, wszystko gra. |
Wg mnie nie gra. Czy nie powinno być tak, jak w przypadku podatku od czynności cywilnoprawnych, gdzie płaci się od różnicy wartości pojazdów...?
Poza tym zapłaciłeś już jedną akcyzę "od luksusu" sprowadzając (w większości przypadków) starego kampera. Zamieniając go teraz na nieco młodszego i wywożąc ten "luksus" za granicę, wyrejestrowujesz go z kraju i... musisz po raz drugi bulić w pełnej wysokości!!!
Zresztą sprawa pobierania akcyzy od sprowadzanych kamperów na analogicznych zasadach jak przy samochodach osobowych to jest osobny rozdział!!! |
Heraklit |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2014-05-09, 20:07 Re: Zamiana kampera za granicą
|
|
|
| @ndrzej napisał/a: | | ...pozostawieniem swojego kampera zagranicą - w rozliczeniu ... |
rozwiń proszę pojęcie "pozostawienie swojego kampera za granicą" ? Zostawiasz Niemcowi kluczyki a on się kula na polskich blachach czy może normalnie sprzedajesz ? Bo jak sprzedaż to jednak dochód itd...
Bartery typu ja Tobie dam kampera a Ty mi dziesięć wyprawionych skór bawołu i beczkę prochu są obecnie dość skomplikowane...jednakże możliwe !
zakup i rozliczenie zostały definitywnie rozdzielone już kilka lat temu. Więcej masz tu:
http://ksiegowosc.infor.p...-czynnosci.html
| @ndrzej napisał/a: | | ...Poza tym zapłaciłeś już jedną akcyzę "od luksusu" sprowadzając (w większości przypadków) starego kampera.... |
mieszasz trochę podatek od czynności cywilno-prawnych (2%) potocznie zwany "od wzbogacenia się" z akcyzą (3,1 albo 18,6% w zależności czy do 2 litrów pojemności czy ponad).
Nie zmienia to jednak mego przekonania - i tu podzielam Twoją niechęć a moją nienawiść - do akcyzy w ogóle jako zbójeckiego jarzma hamującego rozwój gospodarki i często złudną ochronę lokalnych nieudaczników wycierających sobie mordę patriotycznymi frazesami, no ale tak przecież niezbędnej na to całe budżetowe zło... |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2014-05-09, 20:33 Re: Zamiana kampera za granicą
|
|
|
| jarekzpolski napisał/a: | | @ndrzej napisał/a: | | ...pozostawieniem swojego kampera zagranicą - w rozliczeniu ... |
rozwiń proszę pojęcie "pozostawienie swojego kampera za granicą" ? Zostawiasz Niemcowi kluczyki a on się kula na polskich blachach czy może normalnie sprzedajesz ? Bo jak sprzedaż to jednak dochód itd...
Bartery typu ja Tobie dam kampera a Ty mi dziesięć wyprawionych skór bawołu i beczkę prochu są obecnie dość skomplikowane...jednakże możliwe !... |
Zanim błyśniesz swoim sarkazmem, spróbuj wyjaśnić problem z autorem posta.
Rozwijam pojęcie, bo być może nie wszyscy zrozumieli o co mi chodzi.
Jak piszesz wyżej, bartery typu "ja Tobie dam kampera a Ty mi dziesięć wyprawionych skór bawołu i beczkę prochu są obecnie dość skomplikowane...jednakże możliwe".
Mnie chodziło o coś, co praktykowane jest nie tylko w Polsce ale i w Niemczech. Wielu handlarzy prowadzących komisy samochodowe przyjmuje w rozliczeniu starsze auta. Tak więc nie muszą to być bawole skóry itp. dobra.
Podatek od czynności cywilno-prawnych podałem jako przykład prawidłowego i sprawiedliwego wg mnie rozliczania tego typu transakcji A jak jest w praktyce w naszym ukochanym kraju - napisałem wyżej |
Heraklit |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2014-05-09, 20:52
|
|
|
| @ndrzej napisał/a: | | .....Wielu handlarzy prowadzących komisy samochodowe przyjmuje w rozliczeniu starsze auta... |
"przyjąć' to sobie można na przykład tabletę na uspokojenie jak Ci jakiś użytkownik forum podnosi ciśnienie...handlarze auta kupują....np. w rozliczeniu....
| @ndrzej napisał/a: | .... spróbuj wyjaśnić problem z autorem posta. ... |
wrzucając temat na forum od tej pory rozwiązujemy go wspólnie. W sześć i pół tysiąca na przykład...
Więcej luzu Kolego. Bez odbioru. Pozdrawiam. |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

|
Wysłany: 2014-05-09, 21:12
|
|
|
| jarekzpolski napisał/a: | | [handlarze auta kupują....np. w rozliczeniu.... |
No, widzę, że mam do czynienia z wykształconym ekonomistą i prawnikiem w jednym!
Dla mnie, człowieka starej daty, czy ktoś przyjmuje w rozliczeniu, czy też kupuje, aby za chwilę sprzedać podobny, nowszy towar za wyższą cenę - to jedno i to samo. Jednym słowem : jak zwał, tak zwał.
W moim poście chodziło mi głównie o brak możliwości zwrotu akcyzy za samochód sprzedawany poza Polskę do jednego z krajów UE. Co ciekawe, doczytałem się teraz, że można wystąpić o zwrot akcyzy, ale tylko w takim przypadku, gdy samochód sprowadzony wcześniej miał opłaconą akcyzę i nie był zarejestrowany w Polsce w ogóle, lub był zarejestrowany czasowo. Dodatkowy warunek - nie mógł być w Polsce dłużej jak jeden rok, a jego sprzedaż musiała być dokonana do jednego z krajów UE.
Ale to gwoli wyjaśnienia innym, bo jarekzpolski zastrzegł, że "już nie odbiera". Jednym słowem "woli nadawać"... |
Heraklit |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|