Najszybsza trasa? |
Autor |
Wiadomość |
adamer
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: T3 Westfalia Joker, Renault Possl Roadmaster
|
Wysłany: 2014-05-10, 18:46 Najszybsza trasa?
|
|
|
W sierpniu wybieramy sie do Portugalii. Problem w tym, ze przynajmniej w jedna strone musimy sie spieszyc. Mamy dotrzec do Porto na 4-tego, wyjazd moze byc najwczesniej 1-szego. Tak wiec czasu na styk.
Zwykle wstepnie planuje trase uzywajac viamichelin.com. Zarowno trasa rekomendowana jak i najszybsza wg. viamichelin, prowadzi mnie gora przez Slubice,Magdeburg, Hannover, Dortmund, Charleroi, Paryz, Poitiers, Bordeux.
Najkrotsza dla mnie ( startuje z Lublina) bylaby poprzez Gorlice i dalej A 4 przez Drezno, Darmstad, Saarbrucken, Bourges, Bordeaux. Jest tylko o 150km krotsza ( choc na mapie wyglada to na wiecej i wg. viamichelin czasowo dluzsza o ponad 10 godzin.
Czy Waszym zdaniem ta krotsza trasa jest faktycznie dluzsza do przejechania? |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2014-05-10, 20:05
|
|
|
Sierpień to miesiąc urlopowy dla francuzów i będą mega korki. Jaką trasę nie wybierzesz, to musisz się liczyć z utrudnieniami. |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/141 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2014-05-10, 20:17
|
|
|
Czym jedziesz- kamperem czy osobówką?
Jeśli osobówką (możesz depnąć) to bardzo rzadko najkrótsza wychodzi najszybciej.
Chyba że jak Argo prawi- w okresie korków szybciej może być bocznymi. |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2014-05-10, 20:27
|
|
|
W tym czasie może być "zmiana turnusów". Musisz liczyć się z korkami. Jeśli pojedziesz autostradami możesz zdążyć, ale uważaj na ceny autostrad we Francji.
Trasę z Warszawy do Porto przez Saarbrucken i Bordeaux właśnie opisuję tutaj |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
marcin traker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Hymer 91/Hobby460 /Peugeot Concorde
|
Wysłany: 2014-05-10, 23:32
|
|
|
poczytaj na forach transportu o tzw portugalce to ci dużo wyjaśni a w ogóle nie wiem czemu uważasz że nie dojedziesz kierowca tir robi to w 4 tacha czyli max 36/38 h jazdy +pauzy 9/11h a jedzie max 90km/h czyli jak 2,5d w kampie jak masz 2ch drajwerów to spoko dojedziesz |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-05-11, 03:36
|
|
|
Wlasnie trasa podobna do opisywanej przez @ndrzeja jest najkrotsza. Pewnie juz po przekroczeniu granicy jakos to idzie. Ta polecana jako najszybsza prowadzi tez przez wiecej platnych autostrad, ale z tym moge sie pogodzic. Nie podoba mi sie tylko koniecznosc dojazdu naszymi wspanialymi drogami do Slubic. To juz w zasadzie jeden dzien...
Francji niestety nie da sie uniknac ;-(
Przy 2 kierowcach to spokojnie by sie dojechalo. Wciaz probuje przekonac Kolezanke Mazonke do "nauki jazdy" kamperkiem Kamper zabudowany na blaszaku, silnik 2,5cdi wiec podgonic tez sie troche da, choc nie bardzo chce isc wiecej niz 140km/h. To swiezy nabytek i bedzie to pierwsza dluzsza podroz tym samochodem. Pewnie i tak bede utrzymywal predkosc taka jak w T3 czyli ok. 120km/h, bo wyzej robi sie juz nieekonomicznie.
Wciaz jest nadzieja, ze wroce do kraju wczesniej i bede mogl przyspieszyc wyjazd, jednak wole byc przygotowany na gorszy scenariusz.
Z ciekawoscia czytalem relacje @ndrzeja, bedzie jak znalazl i namiary tez moga byc pomocne. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2014-05-11, 05:04
|
|
|
O ile pamiętam to Francuzów i wogóle Europę zachodnią ogarnia szał wakacyjny dopiero koło 15 sierpnia .Wtedy mają święto jakiegoś swojego patrona podróżników czy cuś podobnego i muszą ruszać przed siebie
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-05-11, 05:07
|
|
|
Pocieszyles mnie Milus, moze sie uda bez korkow przez Zabolandie ;-) Co Ty robisz na forum o takiej poganskiej godzinie? Ja mam nocna wachte to musze byc na nogach... |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2014-05-11, 08:19
|
|
|
adamer napisał/a: | ............ Co Ty robisz na forum o takiej poganskiej godzinie? Ja mam nocna wachte to musze byc na nogach... |
A no u mnie jest ......po 13.00 |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-05-11, 10:10
|
|
|
U mnie 2 godziny na minusie w stosunku do kraju. Nie zauwazylem, ze w podpisie masz inna lokalizacje niz Polska ;-) |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
|
Wysłany: 2014-05-11, 11:28 Re: Najszybsza trasa?
|
|
|
adamer napisał/a: | ........................
Najkrotsza dla mnie ( startuje z Lublina) bylaby poprzez Gorlice i dalej A 4 przez Drezno, Darmstad, Saarbrucken, Bourges, Bordeaux. Jest tylko o 150km krotsza ( choc na mapie wyglada to na wiecej i wg. viamichelin czasowo dluzsza o ponad 10 godzin.
Czy Waszym zdaniem ta krotsza trasa jest faktycznie dluzsza do przejechania? |
Nawigacja również pokazuje że będzie o tyle dłużej czasowo, nie wiem jak mapy online- ale navi bierze pod uwagę ograniczenia prędkości, a jazda najkrótsza (brązowa linia) to wiadomo: wiele ograniczeń bo prowadzi lokalnymi/zabudowanymi.
Nawigacja pokazuje na trasie "paryskiej" osiem bramek poboru opłat, na twojej: dziesięć.
Ale czy ma to to przełożenie na koszt- niestety nie pokazuje. |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-05-11, 11:53
|
|
|
onionskin, co to za mapa? Automapa? Ja mam Garmina i skubaniec nie chce mi policzyc do konca trasy - za daleko dla niego
Jak bede mial wiecej niz 3 dni to pewnie sie zdecyduje na trase ekonomiczna, jezeli nie to pewnie jednak na te polecana jako najszybsza, mam nadzieje, ze Milus ma racje i francuzi nie wylegna jeszcze masowo na drogi ;-) |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2014-05-11, 12:07
|
|
|
Francja i Niemcy rozpoczynają w sierpniu wakacje. Rozmawiałem z kolegą, który parę lat jeździł z pielgrzymką do Lourdes i cytuję jego słowa: nigdy nie wybieraj się w w pierwszym i ostatnim tygodniu sierpnia do Francji, a jak musisz to unikaj autostrad jak ognia.
W tym roku początek sierpnia to weekend weź to pod uwagę. |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
|
Wysłany: 2014-05-11, 12:35
|
|
|
adamer napisał/a: | onionskin, co to za mapa? .............. |
Navi to iGO Primo na telefonie.
W taką trasę i o takiej porze roku to navi obowiązkowo z TMC.
Jak masz TMC w navi to również pomoże minąć korki- przynajmniej iGO robi to sprawnie.
Miesiąc temu ładnie pokazała mi objazd robót i korka pomiędzy Kiefersfelden-Rosenheim a potem roboty i korek pomiędzy Monachium a Ingolstadt.
Nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez TMC, przykład:
bez TMC jadę pomarańczową trasą i po drodze zamknięta droga- więc krąże.
Z TMC- wcześniej informuje mnie że tamtędy nie przejadę.
Ja osobiście starał bym się minąć ten Paryż inną trasą. |
|
|
|
 |
adamer
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-05-11, 12:36
|
|
|
Argo napisał/a: | Francja i Niemcy rozpoczynają w sierpniu wakacje. Rozmawiałem z kolegą, który parę lat jeździł z pielgrzymką do Lourdes i cytuję jego słowa: nigdy nie wybieraj się w w pierwszym i ostatnim tygodniu sierpnia do Francji, a jak musisz to unikaj autostrad jak ognia.
W tym roku początek sierpnia to weekend weź to pod uwagę. |
No to ladnie, zarowno drodze do Porto jak i powrotnej idealnie sie wstrzele w niewskazane terminy Na szczescie w nawigacjach jest opcja - unikaj autostrad, tyle ze to nie przyspieszy podrozy |
|
|
|
 |
|