Który uszczelniacz butylowy jest najlepszy? |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2014-05-14, 21:15 Który uszczelniacz butylowy jest najlepszy?
|
|
|
Jak w temacie. Firma - nazwa produktu: Dekalin - Dekaseal 8936 , Sika - SikaLastomer 710, Teroson - Terostat 2759.
Na rynku jest wiele produktów dedykowanych do uszczelnień zabudów przyczep , kamperów czy łodzi. Wybrałem trzy które uważam za czołowe. Zastanawiam się jednak który z nich jest najlepszy. Czekam na Wasze opinie.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 20/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2014-05-14, 21:34 Re: Który uszczelniacz butylowy jest najlepszy?
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Jak w temacie. Firma - nazwa produktu: Dekalin - Dekaseal 8936 , Sika - SikaLastomer 710, Teroson - Terostat 2759.
Na rynku jest wiele produktów dedykowanych do uszczelnień zabudów przyczep , kamperów czy łodzi. Wybrałem trzy które uważam za czołowe. Zastanawiam się jednak który z nich jest najlepszy. Czekam na Wasze opinie.
|
Andrzeju ciężko powiedzieć, który najlepszy - wszystkie te produkty mają prawie identyczne składy, ja używałem SikaLastomer 710 oraz Terostat 2759 i oby dwie masy moge powiedzieć, że spełniają wymagania na które zostały przeznaczone. Wydaje mi sie, ze róznica jest tylko w firmie na opakowaniu. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2014-05-15, 18:16
|
|
|
voice napisał/a: | Wydaje mi sie, ze róznica jest tylko w firmie na opakowaniu. |
Wierząc przedstawicielowi firmy Sika , który wykonał charakterystykę porównawczą tych trzech produktów wychodzi , że najlepszą masą jest oczywiście ich produkt. Ale czy na pewno? Każdy jak wiadomo chwali swoje. Dalej czekam na Wasze opinie. Fajnie jakby wypowiedzieli się koledzy którzy używali wszystkich trzech produktów.
|
|
|
|
 |
ziomek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Przyszłość pokaże.
|
Wysłany: 2014-05-15, 19:44
|
|
|
Jeszcze wczoraj miałem podobne dylematy jak Ty.
Praktyki w uszczelniania wymienionymi środkami żadnej.
Dzisiaj zamówiłem SikaLastomer 710 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2014-05-15, 21:34
|
|
|
Generalnie zawsze używałem masy butylowej Dekalinu. Prawdę mówiąc niegdy nie miałem z nią problemów. Do tej chwili uważałem że Dekaseal 8936 i SikaLastomer 710 to to samo. Zbierając informacje w necie doszedłem do wniosku , że nie do końca miałem rację. Pierwszy jest tylko butylem , a drugi butyl z kauczukiem , co przemawia za produktem Sika.
|
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2014-05-15, 23:06
|
|
|
A ja bym napisał przekornie - najlepszy jest ten który został użyty. Bo dokąd leży w tubie to choćby był najlepszy to nic nie zmienia...
Ja kupiłem Sikalastomer 710 bo miałem kilka przeciekających listw na narożnikach zabudowy - teraz już nie przeciekają. Dekaseal używałem kiedyś na jachcie i odnoszę wrażenie że Dekaseal jest bardziej elastyczny tam gdzie "wystaje" spod listw. Sikalastomer odnoszę wrażenie że to co jest wystawione na powietrze lekko naskórkuje i nie klei się tak jak Dekaseal. Niestety nie mam jak porównać na żywo. |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2014-06-18, 12:54
|
|
|
dulare napisał/a: | A ja bym napisał przekornie - najlepszy jest ten który został użyty. Bo dokąd leży w tubie to choćby był najlepszy to nic nie zmienia...
Ja kupiłem Sikalastomer 710 bo miałem kilka przeciekających listw na narożnikach zabudowy - teraz już nie przeciekają. Dekaseal używałem kiedyś na jachcie i odnoszę wrażenie że Dekaseal jest bardziej elastyczny tam gdzie "wystaje" spod listw. Sikalastomer odnoszę wrażenie że to co jest wystawione na powietrze lekko naskórkuje i nie klei się tak jak Dekaseal. Niestety nie mam jak porównać na żywo. |
Myślę, że ciekawą tańszą alternatywą jest Seamseal BR 310ml za cenę ok 20PLN |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/304 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2014-06-18, 13:19
|
|
|
A tak przy okazji - czym najlepiej zmyć stary silikon (uszczelniacz) ? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-06-18, 15:42
|
|
|
Wymieniałem ostatnio drzwi w kabinie prysznicowej . Kupilem 2 rodzje zmywaczy do silikonu . jeden w żelu . Kicha ... szybciej ręcznie . I to z płytek 15 letni zwykły sanitarny wygrał . 100% sie nie udalo.
tego nie próbowałem
itego też nie |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-06-20, 10:56
|
|
|
jesli z plastiku to testowalem kiedys srodek do mycia plastikowych melbi ogrodowych na starej niewiadówce 126e i ladnie sobie poradzil ze starym silikonem |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Rambler
zaawansowany związek energetyczno-motoryczny

Twój sprzęt: Vehicle Raptor [Westfalia James Cook]
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2012 Piwa: 10/14 Skąd: Kraków-Rząska
|
Wysłany: 2014-06-20, 23:11
|
|
|
Zgłębiałem temat bo wymieniałem wszystkie okna dachowe i uszczelniałem blacharkę po
remoncie, Rozmawiałem na ten temat z chemikiem od klejów i uszczelnień, który odradził mi
butyle jako środek przestarzały, ponad 40 letni, ponieważ pod wpływem UV tracą po latach
właściwości za to polecił mi modyfikowane polimery silanowe. Ja wybrałem Terostat MS-939 ale
wiem że silka również produkuje kleje w tym segmencie. |
_________________ Nikt nie wie dokąd prowadzi droga, póki nie stanie u celu.
 |
|
|
|
 |
|