Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Knaus sport 600 na podwoziu Renault - pierwszy kamper
Autor Wiadomość
Cykada 
weteran

Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Piwa: 12/9
Wysłany: 2014-05-17, 10:48   

MILUŚ napisał/a:
Heniek napisał/a:
No niestety nie jestem obeznany z samochodami dostawczymi i ich osprzętem więc niestety nie bardzo umiem dojść do jakiś wniosków z Waszej dyskusji. :(

Ale już wyciągnołeś dobry wniosek ............mowa jest o dostawczych masterach . Ty ani takich ładunków nie będziesz woził ; ani takich przebiegów robił . Specyfika użytkowania kampera jest zgoła inna od mułów dostawczych :bigok

I tak jak pisze eMKa..........bierz go jak Ci pasuje cena;wnętrze i otrzymywana gwarancja :ok

:spoko

tak jak Miluś mówi : jeżeli cena pasuje i układ to bierz.
Ja napisałem o wadach akurat tego auta a każde ma jakieś swoje wady i zalety.
Do zalet zaliczyłbym : spalanie , nie rdzewieje-w tym wypadku kabina, w miarę wygodnie,zabudowa KNAUSA no i roczna gwarancja.

Cykada 
weteran

Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Piwa: 12/9
Wysłany: 2014-05-17, 10:57   

Heniek napisał/a:
No niestety nie jestem obeznany z samochodami dostawczymi i ich osprzętem więc niestety nie bardzo umiem dojść do jakiś wniosków z Waszej dyskusji. :(

Może inaczej. Czy mógłbym prosić o oglądnięcie kilku ofert i wyrażenie opinii, która z nich byście wybrali i dlaczego?
1. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true
2. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true
3. http://www.finn.no/finn/c...ickthrough=true

z tych trzech osobiście wybrałbym FIATA.
Porządna zabudowa , najłatwiej będzie go odsprzedać jak się znudzi.

Martin B
zaawansowany

Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Piwa: 27/1
Wysłany: 2014-05-17, 11:04   

Hallo ! osobiscie mialem tego Renauta tylko z nadbudowa od weinsberg ,mialem terz knausa dlatego mysle ze moge sie podzielic z moimi uwagami: co do knausa solidna i dobra marka,osobiscie bylem bardzo zadowolony do renauta ekonomiczny,nie mialem zadnych problemow ,paru znajomych ma ten sam model sa bardzo zadowoleni ,jeden z nich odwiedza czesto afryke,rumunie ,turcje jak wiemy drogi nie sa tam najlepsze mimo tego zero problemow z zaeieszeniem ,resorami itd.Tylko ten jeden mial problemy z skrzynia biegow ,powodem byl moim zdaniem nie renaut ale dodatkowa zabudowa elektronicznegotuninga ktory zwiekszyl moc silnika i przez to auto troche za duzo "cierpialo" .Faktem jest ze w porownaniu z nowym fiatem (ktorego teraz mam ) skret kol jest mniejszy ,nie jest to jednak tak duza roznca.Porownojac renauta z fiatem moim zdaniem fiat jest troche lepszy ...maja poprostu wiecej doswiadczenia lepsze i tansze serwisy i fiaty buduja w przeciwienstwie prawie wszystkie modele bez Alkofahgestell .Auto jest auto obojetnie jaka marka masz szczescie to jezdzisz masz pecha to stoisz :spoko

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 297/155
Wysłany: 2014-05-17, 11:09   

mobili napisał/a:
Układ paliwowy Boscha jak w Ducacie i PSA
powinno być: układ paliwowy BOSCHA ale inny niż w Ducato
ja nie znam przypadków nagminnie padających skrzyń biegów w ducacie a obracam się w busach trochę lat...
Chyba,że mówimy o ducato od 2006 roku w górę.

Odchodzimy od tematu, a zaczyna się “głowa golona czy strzyżona”
czepiasz się słówek, jakbyś nie wiedział co to system Boscha, Delphi, czy Denso. :chytry
Skb w Ducacie i PSA to stały temat i to bezwzględnie na rocznik, dlatego części u mnie dostatek, niestety do 94 coraz gorzej, a nawet źle. Po 94 istnieje duży rynek wtórny, po 2006 jest fajnie ale
dla mnie, gorzej dla właściciela, samo życie, jeden się smuci a drugi cieszy.
i "to by było na tyle" w tym temacie
:spoko

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 31/148
Wysłany: 2014-05-17, 11:29   

Ten Knaus na renówce to dobre połączenie, w porównaniu z resztą... jak Ci będzie pasował to nie ma nad czym się zastanawiać ;)
Pozdro.
Ostatnio zmieniony przez przemo.d 2014-05-17, 17:08, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 107/7
Wysłany: 2014-05-17, 12:07   

Heniek napisał/a:

Jednym z moich argumentów za kamperem w rozmowie z żoną było to, że kampery są budowane na podwoziach samochodów dostawczych, które są projektowane na duże przebiegi i intensywną eksploatację,

I masz rację. Dla dostawczaka przebieg 200 tys to dopiero porządnie dotarty sprzęt :) Do tego często dostawczakami jeżdżą szurnięci kierowcy traktujący auto zarówno jako F1 jak i porządne 4x4 :mrgreen:
W eksploatacji kamperowej o mechanikę to się nie masz co obawiać. To nie ma znaczenia, ważne jest by tobie się wygodnie siedziało by była sensowna moc, klima i tempomat. I w drogę :ok

Bajaga&Instruktori

krzysioz 
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Piwa: 78/76
Wysłany: 2014-05-17, 12:09   

Mam takiego kamperka z ta sama zabudowa ale jako Weinsberg . samochod jestnawet z tego samego roku , ale silnik niby ten sam tylko 115 KM jeszcze bez filtra czastek stalych (chyba na szczescie) Na razie zmieniac nie zamierzam , ze wzgledu na mlodsze pokolenie I przebieg - 28kkm . Kilka obserwacji uzytkownika :
1. sworznie przedniego zaweszenia rzeczywiscie musialem wymienic I to przy przebiegu 18 tys km - tyle ze bylo to swiezo po wyprawie na Ukraine ale tam sa specjane drogi a raczej cos co udaje drogi

2. Kamperek widzi gorke juz z daleka , a I pod wiatr ciezko czasem podgonic , ale to w koncu nie wyscigowka ( w Norwegi nie ma pokusy - do 100 km/h) , ale np przy jezdzie do Wloch trzeba troche czasu doliczyc. ( a moze wlasnie tych 5 km mi brakuje)
Poza tym elementy wnetrza troche delikatniejsze niz w Detlefsie z 1990 roku , ale to byla inna epoka I wszystko bylo solidniejsze.
Poza tym smiga sie fajnie - Powodzenia !

Heniek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer BC575
Wysłany: 2014-06-15, 15:54   

Zdecydowaliśmy się na tego kamperka i już od ponad dwóch tygodni należy do nas i już kilkaset km wspólnych na razie weekendowych wyjazdów za nami.
W związku z tym mam pytanie. Jakie akumulatory macie w swoich kamperach jako akumulatory zabudowy? U mnie jest zwykły samochodowy ołowiany pod siedzeniem kierowcy 75 Ah. Czy to normalne rozwiązanie? Nie widzę tam żadnej wentylacji, żadnego odprowadzenia gazów a w końcu to przestrzeń, gdzie śpimy. Widzę, że ładowarka do akumulatorów (LG 616 DS/IU) przystosowana jest do akumulatorów żelowych więc nie wiem, czy sprzedawca chciał zaoszczędzić i wstawił mi zwykły akumulator, czy takie były tam po prostu wstawiane.

Odpowiedz do tematu