Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o RADĘ co gzie i za ile ???
Autor Wiadomość
Dempsey
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-05-20, 08:41   Proszę o RADĘ co gzie i za ile ???

Witam serdecznie,
Szukam kampera dla rodzinki 2+1 doradźcie coś bo kompletnie się na tym nie znam :)
Mieszkam w Otwocku k/Warszawy czy są w okolicy jakieś komisy z takim sprzętem czy zostaje tylko Allegro ?
Z góry dziękuje.
Postaw piwo autorowi tego posta

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 85/430
Wysłany: 2014-05-20, 08:55   

Witaj w okolicy mały wybór :( na forum są oferty , może coś wybierzesz.
I daj więcej info , za jaką kasiorę ,łóżka piętrowe, łazienka z oddzielnym prysnicem, salonka , alkowa,pułitegral,marka, typ,itd. ;)

Dempsey
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-05-20, 12:12   

Dzięki bardzo za szybką reakcję. Szału z forsą nie ma myślałem o czymś w okolicach 50/60

tyś. oczywiście z pewnym marginesem moim marzeniem byłby Hymer ale bez strasznego

parcia. Najważniejszy stan w jakim się znajduje dane cacko - trochę czyściochy jesteśmy :)

Jak pisałem wcześniej 2+ 12letni nygus.

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2014-05-20, 13:50   

Dempsey, czy zastanawialiście się już mniej więcej jaki rodzaj kampera Wam pasuje? Na trzy osoby to można spokojnie nawet blaszaka szukać, a jeśli nie blaszaka to wybór jest między głównymi trzema rodzajami - integralnym, półintegralnym i alkową. Znasz to rozróżnienie czy potrzebujesz bliższego wyjaśnienia bo nie chcę się rozpisywać jeśli to niepotrzebne?

My przed kupnem naszego kampera oglądaliśmy trochę modeli w Holandii, z zewnątrz podobały nam się integralne ale po obejrzeniu wnętrz i mechanizmów podnoszenia przedniego łóżka zrezygnowaliśmy z integry na rzecz alkowy. Plusem alkowy (i półintegrala) jest między innymi to że szoferka (i przednia szyba) są standardowe - nie ma problemów z częściami. Plusem integrala jest większa opływowość.

My jeździmy obecnie w cztery osoby (dwie dorosłe i dwójka dzieci) i bardzo chwalimy sobie zabudowę z łóżkami piętrowymi - tyle że ona konkretnie trafia w nasze potrzeby - w alkowie jest sypialnia rodziców a na piętrusach śpią dzieci. Dodatkowo mamy możliwość przewiezienia i przenocowania jeszcze dwóch osób (rejestracja na 6 osób, możliwość rozłożenia spania tam gdzie jest stolik). Nasz kamper jest też stosunkowo krótki co pomaga mi manewrować i parkować na miejscach dla osobówek - ale mamy mało miejsca na rzeczy (mieścimy się jak narazie, ale miejsca nigdy nie za wiele).

50-60 tysięcy to suma za którą powinniście znaleźć sensowny samochód. Nasz kosztował lekko poniżej 50 tysięcy, rocznik 2001, dość wyeksploatowany ale sprawny i gotowy do jazdy.

krzysieks 
weteran

Twój sprzęt: Globe Traveller - Voyager
Nazwa załogi: MOKS
Piwa: 157/51
Wysłany: 2014-05-20, 13:57   

Fajnego odnowionego campera ma do sprzedania Tosiek159. Możesz go znaleźć w dziale-sprzedam.Camper stoi w serwisie ArcaDarca pod Warszawą. :spoko :spoko

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-05-20, 14:06   

Yhym, krzysieks dobrze pisze, lekko powyżej budżetu ale faktycznie ciekawy:

http://allegro.pl/kamper-...4246288119.html

Dempsey
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-05-20, 16:23   

Dzięki za pierwsze lekcje przyznam że mam blade pojęcie o różnicach między różnymi modelami stąd kierowany dobrą radą znajomego zalogowałem się na tym portalu z czego jestem już zadowolony. Kamper do którego daliście mi link wygląda rzeczywiście na zadbany zastanawiam się tylko czy nie jest trochę za duży dla nas jesteśmy nie duże ludzie,po za tym nie jeździłem niczym poza osobówką.
Rozumiem że alkowa to ta wypuszczona sypialnia nad kabinę ?
Dzięki bardzo przyjmę każdą pomoc aż do udanego zakupu.

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-05-20, 22:06   

Alkowa to właśnie łóżko / sypialnia nad kabiną. Dla nas było ważne żeby główne spania były dostępne cały czas - żeby nie trzeba było składać stolika i mieszać poduchami żeby pójść spać w drodze. To udało nam się osiągnąć przez alkowę z piętrowymi łóżkami z tyłu.

Skoro masz małe pojęcie o rodzajach zabudowy i nie sprecyzowałeś jeszcze Waszych potrzeb, myślę że warto by było wybrać się np do Arcadarka i zobaczyć to co jest u niego na placu. Zobaczyli byście w rzeczywistości co to znaczy przestrzeń w kamperze i było by Wam łatwiej zastanawiać się nad tym jaka wielkość jest dla Was wystarczająca lub potrzebna.

To że nie jeździłeś nigdy większym autem nie powinno przesądzać o wielkości kupowanego kampera. Długość kampera wpływa na:
- opłaty na promach i w niektórych innych miejscach gdzie liczy się długość;
- manewrowanie (im dłuższy tym trudniej, ale bez przesady);
- ilość miejsca w środku (dłuższe zazwyczaj mają więcej schowków i przestrzeni wewnątrz);
- wagę (dłuższe są zazwyczaj cięższe, mogą mieć w związku z tym mniejszą ładowność żeby się zmieścić w 3500kg DMC);

My kiedy kupowaliśmy naszego kampera zwracaliśmy głównie uwagę na to jak się czujemy w środku - wydawał nam się wystarczająco przestrzenny i było w nim wystarczająco dużo schowków i miejsca na nasze rzeczy. Oboje z żoną jesteśmy jednak przyzwyczajeni do ciasnych środków transportu - pływamy też na jachtach. Nie wydawało nam się jednak żeby nasz kamper był krótki czy mały. Dopiero na kempingu na Węgrzech zobaczyliśmy o ile jest krótszy od innych które stały obok nas - o około metr, a od niektórych nawet więcej. Dzięki jednak jego "krótkości" mogliśm zaparkować na parkingu dla osobówek między innymi samochodami stojącymi po skosie :) Jak widać to też jest kwestią wyboru między wieloma opcjami, plusami i minusami.

Poniżej kilka kamperów które znalazłem na allegro - NIE POLECAM Ci żadnego z nich - są po prostu ilustracją do tego co piszę:

http://allegro.pl/kamper-...4222196582.html

To jest alkowa na 6 osób ze spaniem dla dwóch osób w alkowie, dwóch na piętrusie z tyłu, dwóch na łóżku które robi się ze stolika. Jeśli jeździcie we trzy osoby, dodatkowe łóżko będzie nie używane ale na pewno przyda się na postoju jako dodatkowa półka na rzeczy.

http://allegro.pl/kamper-...4233463230.html

To jest stosunkowo długi półintegral - nie ma spania nad kabiną, jest za to duże spanie z tyłu i drugie robione tam gdzie na zdjęciach widać stolik. Duże spanie z tyłu prawdopodobnie też ma stolik ukryty pod poduchami. Przynajmniej jedno spanie będzie trzeba składać na czas jazdy. Jest tutaj dużo miejsca na rzeczy i dużo przestrzeni mieszkalnej.

http://allegro.pl/kamper-...4240965112.html

To jest pełny klasyczny integralny kamper ze składanym w górę spaniem nad siedzeniami w kabinie. Spanie na noc opuszcza się w dół na specjalnym mechaniźmie. Jest stosunkowo krótki. Drugie spanie robi się ze stolika i poduch siedzeń umieszczonych za siedzeniem pasażera.

http://allegro.pl/fiat-du...4227193765.html

Tu jeszcze jeden ciekawy model z alkową, zabudowa jak dla piętrowych łóżek, ale z jednym łóżkiem na dole, dwa spania w alkowie, pewnie dwa dodatkowe można zrobić skłądając stolik. Krótki kamper :)

http://allegro.pl/fiat-du...4243028705.html

Ten jest dla odmiany długi i z dużą ilością miejsca w środku. Kanapy za kabiną pozwalają zrobić prawdziwe przyjęcie :)

http://allegro.pl/fiat-du...4219751913.html

To jeszcze dla ilustracji - blaszanka czyli zabudowa zrobiona na bazie dostawczaka, tutaj z dużym spaniem z tyłu ale pewnie nie da się jechać w trzy osoby - nie ma siedzeń z pasami dla trzeciej osoby.

Jak pisałem wyżej - te przykłady są dla ilustracji. Nie przyglądałem się im bardzo wnikliwie, chciałem bardziej pokazać co można spotkać i jakie są możliwości...

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Wysłany: 2014-05-20, 22:21   

Duży jest wygodny, w podróży nie zawsze świeci słonko, :wyszczerzony:
Gabarytowo to ok 1,5m dłuższy od osobówki, co do jazdy ,to wolniej przyspiesza , i wczesniej trza hamować.
Fajne cacko te Ducato :ok

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-05-21, 06:21   

COMSIO, ciekawi mnie które Ducato miałeś na myśli, chyba że piszesz tak ogólnie o marce :D

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Wysłany: 2014-05-21, 07:22   

dulare napisał/a:
COMSIO, ciekawi mnie które Ducato miałeś na myśli, chyba że piszesz tak ogólnie o marce :D

Tośkowego Ducaciaka, na początek taki jest :ok bez problemowy , zwykły bez elektroniki.
A już ma wszystko do szczęscia potrzebne. nawet zimówki, :-/

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-05-21, 07:27   

No racja, dopasiony, zadbany, wsiadać i jechać :)

Dempsey
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-05-21, 08:59   

Dzięki dulare za obszerne wyjaśnienia wyczuwam że camperowa rodzina to życzliwe ludzie a tak na marginesie czy to co jest w sprzedaży na stronie można brać jak w dym czy wierzyć trochę Pani Mari ?
Ps.Oglądałem też z zainteresowaniem inne autko (Ducato 2001 na cztery osoby) umieszczone w supermarkecie na stronie trochę mniejsze może coś o nim wiecie również ?

dulare 
weteran

Wysłany: 2014-05-21, 09:05   

Dempsey, niektóre ogłoszenia na stronie (pewnie masz na myśli dział "sprzedam" tego forum) są dawane przez ludzi którzy zarejestrowali się tylko w tym celu. Jeśli chcesz kupić któryś konkretny samochód, możesz dać do działu "Kupujemy kampera" zapytanie z linkiem - co ludzie wiedzą o tym konkretnym samochodzie. Można też poprosić kogoś z forum żeby pojechał z Tobą obejrzeć auto.

W kamperach kwestia jest taka że istotna jest szczelność zabudowy - jeśli gdzieś coś cieknie i ściany są nasiąknięte wodą to wróży to kłopoty w przyszłości. Im starszy kamper tym trudniej o szczelność. To czy działają wszystkie urządzenia też jest ważne, ale łatwiej np. naprawić bojler niż ścianę :) wiele zależy od tego ile jesteś w stanie sam zrobić i co jest dla Ciebie dyskwalifikujące lub nie.

Branie czegokolwiek "w ciemno" może się nie udać. Jeśli nie masz pewności to pytaj :)

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-05-21, 09:23   

Nowy spojrzenie na Ducato.
http://motoryzacja.interi...tive_1_position

Odpowiedz do tematu