|
Jak Garmin prowadził mnie przez Włochy... |
| Autor |
Wiadomość |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/143 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2014-05-28, 08:09
|
|
|
Różnie bywa z nawigacjami, w dodatku z korzystającymi również.
Może ma a nie wie
 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-05-28, 09:53
|
|
|
Nawigacja nie jest tu tematem przewodnim. ..piotrek dawaj relację bo inaczej zasmiecą ci temat. .. |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2014-05-28, 10:37
|
|
|
| donald napisał/a: | Nawigacja nie jest tu tematem przewodnim. ..piotrek dawaj relację bo inaczej zasmiecą ci temat. .. |
Donaldzie, popatrz na temat. Nawigacja ma w nim znaczenie i tylko autor o tym decyduje. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2014-05-28, 16:48
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | Ja jednak przekonałem się do Automapy. Nie zawodzi mnie nigdy.
Moje przywiązanie do Automapy wzrosło po włóczęgach po UK. Okazała się tam niezawodna i, co najważniejsze, pomaga poruszać się po lewej stronie drogi.
Zgadzam się, Janku, że nawigacja nie zwalnia z myślenia. | Tadeuszumy mamy automape,na bekerze,ale nauczeni doświadczeniem ze jak nastawisz trase 500km to on sobie robi skroty,bocznymi drogami.Nastawiamy na mniejsze odcinki,no i patrze na mage papierowa i kierunkowskazy.Sa nieraz takie sytuacje ze przez"Krzysia"poklócimy się miedzy sobą. Trzeba go kontrolować,no i jest przydatny zwłaszcza w przejechaniu przez duże aglomeracje.Barbara |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2014-05-28, 16:50
|
|
|
No ale czekamy na relacje,gdzie jeszcze wyprowdzilo Was w pole |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-05-28, 17:07
|
|
|
| onionskin napisał/a: | A nie masz w tym Garminie TMC?
Może po prostu wykrywa na daną chwilę jakieś ograniczenie w ruchu i przekierowuje na inną trasę? | Pewnie tak było, pamiętam jak kiedyś raczkowałem w nawigacji z komunikatami Traffic, jechałem z Piotrkowa do Łodzi jedyną słuszną, prostą drogą i nagle Garmin skierował mnie na jakąś boczną drogę, zignorowałem ten komunikat i za parę minut stanąłem w korku na dwie godziny, wracając posłuchałem już grzecznie komunikatów i wróciłem tylko z parominutowym opóźnieniem. Piotrze wtedy koło Jesolo mogło być zamknięcie drogi spowodowane wypadkiem albo robotami drogowymi. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
MER-lin
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit
Nazwa załogi: Ewa i Marek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Paź 2009 Piwa: 45/9 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-05-28, 17:45
|
|
|
| Mój Garmin, niezależnie od zadanych mu preferencji, zawsze z uporem próbuje zepchnąć mnie z prostej, głównej drogi na jakieś tylko sobie znane lokalne dróżki. Trudno zliczyć ile razy miałem ochotę otworzyć okno i rozwalić go o asfalt. Nie zrobiłem tego tylko dlatego, że podobno inne nawigacje są tak samo "mądre". |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-05-28, 22:43
|
|
|
| MER-lin napisał/a: | | Trudno zliczyć ile razy miałem ochotę otworzyć okno i rozwalić go o asfalt. | daj spokój, nie męcz się więcej wyrzuć, tylko powiedz gdzie i kiedy |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-05-29, 07:35
|
|
|
| MER-lin napisał/a: | | Mój Garmin, niezależnie od zadanych mu preferencji, zawsze z uporem próbuje zepchnąć mnie z prostej, głównej drogi na jakieś tylko sobie znane lokalne dróżki. |
Nie dowierzam, że może nawigować gorzej, niż mój Nuvi z mapami z 2008 roku, którego ciągle używam. Zdarza mu się proponować wycieczki do lasu czy podziwianie krajobrazów rolniczych, ale używam wtedy intuicji i się nie daję wywieźć w pole. Podmieniłem mu soft na ciężarowy i ładnie mnie ostrzega przed 2,5t czy 2m kosztem minimalnie gorszej stabilności systemu.
Masz wersję kamperową, czy "TIR"? W sumie to chyba lepsza jest ta druga, bo kosztem schowanego głębiej menu poszukiwania kempingów ma statystyki.
Gdybyś chciał go tanio sprzedać, to daj znać. |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/143 Skąd: FMI
|
Wysłany: 2014-05-29, 07:53
|
|
|
Nie wiem jak w Garminie, ale u mnie w iGO w trzech miejscach mam możliwość blokady "inteligencji" nawigacji oraz dodatkowo mogę skasować/przenieść plik z kompletu map który odpowiada za statystyki przejezdności- który to też potrafi pokierować nie tak jak nakażemy.
No i podstawa- sprawdzenie co inteligencja maszyny zaplanowała, ewentualna korekcja punktami pośrednimi/blokadą dróg: i nie ma prawa zboczyć z obranej prze zemnie drogi
PS.
80% procent aut po 2006r ma na pokładzie iGO. |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-29, 08:14
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Nie dowierzam, że może nawigować gorzej, |
może. Garmin bije rekordy w gubieniu się tuz przed celem, nawigowaniu po jemu tylko wiadomych drogach, przesledzenie trasy przez niego zaproponowanej jest praktycznie niemozliwe. Ostatnio do ZOO w chorzowie zostałem skierowany sciezką rowerową.
| MER-lin napisał/a: | | Trudno zliczyć ile razy miałem ochotę otworzyć okno i rozwalić go o asfalt |
uff. bo juz myslalem ze do psychiatry musze isc |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-29, 08:26
|
|
|
| eMWu napisał/a: | | drogach, przesledzenie trasy przez niego zaproponowanej jest praktycznie niemozliwe. : |
Jest to możliwe w moim nuvi, w każdym Garminie którego miałem w rękach, w Dezl 760LMT którym się bawiłem w sklepie także. Jest przedstawiona graficznie na mapie. Jednak podczas jazdy może się zdarzyć niespodzianka i trasa zostanie niepostrzeżenie ponownie obliczona i zmieniona. Trzeba się orientować gdzie się jest i w razie czego sprawdzać. |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-29, 08:42
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | Jest to możliwe w moim nuvi, w każdym Garminie którego miałem w rękach |
graficzne przedstawienie jest nieczytelne, nie powołuje sie na numery drog lub pokazuje numery drog lokalnych nie głownych!
| Johny_Walker napisał/a: | | Jednak podczas jazdy może się zdarzyć niespodzianka i trasa zostanie niepostrzeżenie ponownie obliczona i zmieniona. |
i natym polega problem!
| Johny_Walker napisał/a: | | Trzeba się orientować gdzie się jest i w razie czego sprawdzać |
wiec.... po jaką cholere mi taka nawigacja skoro i tak sie musze podpierac mapą?
Wiec - w trasie nie uzywam lub uzywam po to zeby wiedziec gdzie jestem i jakie jest aktualnie ograniczenie prędkosci a do nawigacji tylko w terenach miejskich ktorych nie znam bo nawet daje rade. W planowaniu trasy przydatne umiarkowanie. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-29, 09:09
|
|
|
| Nawigacja to tylko głupie urządzenie. Nie zastępuje mózgu. Oczekuję od niej jedynie pomocy kiedy nie jestem pewien, przypominania o ewentualnym zjeździe z autostrady, wyszukania adresu itp. Idealnej jeszcze nie wymyślono. Całkowita rezygnacja z map papierowych jest możliwa, ale nie dla każdego i nie w każdej sytuacji. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-05-29, 09:33
|
|
|
Od niemal początków istnienia korzystam z AutoMapy i miała różne odsłony . Czasem możliwości ustawień były tak rozbudowane ,że tylko dla fanatyków . Zdarzało się ,że zapominając o wykluczeniu np drug gruntowych i gorszych , lądowałem motocyklem w szczerym polu .
Drugim razem w Poznaniu do rynku idąc spacerkiem podróżowałem ulicami jednokierunkowymi . Zapomniałem ustawić ,że to trasa piesza. itd
Czasem proste jest skuteczne.
Automape polecam ( Jest już bardziej przyjazna)- Z internetem Trafick i kontrole , objazdy na bierzaco .... , ale tez fajne są nawigacje w Noki ( tu do zwiedzania obcych miejsc się przydaje. . Oraz prościutka w Yanosiku - ta on line wymaga internetu - najlepsza obecnie jeśli chodzi o policje i radary..
Coyote , ładna ale mniej funkcjonalna od powyższych .
ToM - Tom nie znam i nie chce by sobie nie mieszać .
Ps Tzw autokorektę ustawiasz w opcjach , czy ma być czy nie i do jakiego typu dróg ma się "zniżyć" i po jakim odcinku ma wyznaczać nowa a do kiedy proponować powrót na ustalona trasę . To powinno być w opcjach ( jest w automapie)
Autokorekta musi być opcjonalna , i czy ma uwzględniać o ile jesteś on line aktualne np korki czy utrudnienia . Czy ma pytać o wytyczenie nowej trasy czy zmieniać automatycznie . Czy wybór trasy jej typu zależy od czasu długości ruchu itd.
Opcji może być dużo ....
Oczywiście dla mniej dociekliwych istnieje menu proste i wybory automatyczne - domyślne. |
|
|
|
 |
|
|