|
Skandynawia 2014 |
| Autor |
Wiadomość |
Mira072
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs
|
Wysłany: 2014-05-06, 10:25
|
|
|
Witam,
pisząc pierwszy post miałam właśnie nadzieję, że uda nam się jakąś załogę z kraju w Skandynawii spotkać . Nam akurat będzie się chyba trudno spotkać , ale nie tracę nadziei - bądźmy w kontakcie.
Nasza trasa przebiega w kolejności:Szwecja, Norwegia, Finlandia.W najbliższą niedzielę wyjeżdżamy, ale spędzimy jeszcze ok tydzień na Helu i parę dni u znajomych, czyli około 20-go opuścimy kraj. Nasz plan podróży nie jest "sztywny"...jedziemy przed siebie i już
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
progeno
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: namiot
Nazwa załogi: Daniel, Wioletta, Michał i Mateusz
|
Wysłany: 2014-06-01, 16:11
|
|
|
My też wybieramy się na Lofoty. Wyjazd 03.07 Powrót 19.07. Płyniemy promem z niemieckiego Sannitz, później szybki przejazd przez Szwecję (po drodze możliwy 1-dniowy pobyt w parku narodowym Abisko). Poźniej w zależności od pogody:
-gdy pogoda ok od razu na Lofoty,
-gdy mocno deszczowo to kierunek Tromso poźniej zjazd na Lofoty.
Na Loflotach chcemy pochodzić po górach, zabieramy też wędki - miło byłoby się spodkać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2014-06-01, 19:03
|
|
|
| Abisko - dobry wybór na jedniodniowy postój. Piękny canion. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2014-06-01, 22:01
|
|
|
Podobnie jak Mazurek, 27 czerwca wybieramy się do Norwegii. Plan jest taki, żeby 28 czerwca rano złapać się na prom z Tallina do Helsinek. Potem Rovaniemi (wszak dzieciaki obiecały rewizytę Mikołajowi z którym spotkały się w grudniu w Polsce), potem Nordkapp, i od Lofotów nieco wolniejszym tempem zjazd fiordami aż na południe i powrót przez Danię do kraju (opcjonalnie promem ze Szwecji).
Rezerwujemy sobie 3 tygodnie. Może gdzieś się miniemy/spotkamy?
Ps. Rezerwujecie prom z Tallina z wyprzedzeniem? |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
|
|
|
 |
Rav
weteran
|
Wysłany: 2014-06-01, 22:54
|
|
|
| darboch napisał/a: | | Rav, bardzo ambitny plan jak na 3tyg. |
Mam tego świadomość i alternatywnie (ale tylko w ostateczności) zostawię Norwegię Południową na inny termin i nową wyprawę. Wiem, że i 3 miesiące mogłoby się okazać zbyt krótkim czasem.
Niestety, nawet "tylko" 3 tygodnie to dla mnie bardzo poważne kombinacje z pracą, a i tak będę musiał zabrać ze sobą lapka i w miarę na bieżąco sprawy ogarniać. Żałuję, ale czas jest nieubłagalny. |
|
|
|
 |
M01
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: wypożyczlnia - na razie
|
Wysłany: 2014-06-02, 07:18
|
|
|
| Rav napisał/a: |
Ps. Rezerwujecie prom z Tallina z wyprzedzeniem? |
W zeszłym roku na początku lipca nie było problemu z przeprawą 'z marszu'.
Przy samym terminalu można przenocować na parkingu za niewielką opłatą i np. spędzić fajny wieczór na talińskiej starówce. |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
|
|
|
 |
Rav
weteran
|
Wysłany: 2014-06-02, 09:01
|
|
|
| darboch napisał/a: |
Moim subiektywnym zdaniem za dużo jest świetnych miejsc w Norwegii żeby tracić czas na pchanie się na Nordkapp. Skupiłbym się na Lofotach w dół Norwegii ale to oczywiście moje spostrzeżenia po kilkunastu wakacyjnych wyjazdach do Skandynawii |
Być może masz i rację, ale u mnie Nordkapp to już praktycznie tylko siłą rozpędu po Rovaniemi. W najbliższej przyszłości zapewne tak daleko na północ już się nie zapuszczę, więc robię go "przy okazji". Tak jak już pisałem - awaryjnie skrócę zwiedzanie południa i wrócę tam za jakiś czas. |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

|
|
|
|
 |
bogdanpiotr
zaawansowany
Twój sprzęt: Fiat Talento EURA MOBIL
|
Wysłany: 2014-06-02, 13:32 Norwegia
|
|
|
| Nie rezerwowałem biletów na prom z Tallina do Helsinek. Niedaleko od przystani promowej jest camping. Ceny biletów na promy uzależnione są od długości campera. W Norwegii są zniżki dla młodzieży i osób starszych. Jazda na daleką północ często jest bezsensowna ze względu na mgły. Widoczność jest na dwa metry. Trzeba trzymać bilety za przejazd drogami płatnymi parę miesięcy. Zdarza się, że po paru miesiącach otrzymuje się pisemko z prośbą o zapłatę. Ja miałem taki przypadek. |
|
|
|
 |
leon-pers
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Dukato '94
|
Wysłany: 2014-06-02, 19:27
|
|
|
| Witam , my też wybieramy się do Skandynawii na 4 -6 tygodni( Litwa , Łotwa , Estonia , Finlandia , Norwegia , Dania , Niemcy). Wyjeżdżamy po zakończeniu roku szkolnego. Chętnie spotkamy się na trasie . Nie trzymamy się ustalonego szlaku , mamy wybrane kilka miejsc "obowiązkowych " , ale plany są elastyczne i do uzgodnienia na trasie. Chcemy popływać kajakiem po jeziorach i fiordach. |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-06-02, 21:16
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-13, 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rav
weteran
|
Wysłany: 2014-06-02, 21:48
|
|
|
| WHITEandRED napisał/a: | | - to musi być na prawde duża siła(687 kilometrów) |
Wiesz, wszystko kwestią kalkulacji. Po strzeleniu ok. 2 tys. km dołożenie siedmiuset nie wydaje się tragedią (zwłaszcza w skali 8 tys. km całości - wg moich szacunków).
Co do Mikołaja, to przecież jest ich kilku, więc zakładam, że wszyscy na urlop nie uciekają. Jako ciekawostkę podam, że ten z którym spotkaliśmy się w kraju nieco mówił po naszemu, ponieważ ... ma żonę Polkę (jednak nasze dziewczyny to "najlepszy" towar eksportowy jak widać). |
|
|
|
 |
WHITEandRED [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-06-02, 22:14
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-13, 13:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|