|
Adapter przyczepki a kierunki |
| Autor |
Wiadomość |
homer84
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mercedes MB100 La Strada '93
|
Wysłany: 2014-06-06, 22:51 Adapter przyczepki a kierunki
|
|
|
Czołem,
dziwna rzecz mi się zdarzyła - może ktoś z Was będzie miał pomysł jaka może być przyczyna. Mam w mercedesie hak z gniazdem 13 pinowym. Kupiłem adapter na nasze, siedmiopinowe gniazdo. Żeby go włożyć musiałem trochę się namęczyć bo ta blaszka na której jest gniazdo była wygięta. Nie obyło się bez odkręcania zderzaka. Teraz jest juz super - adapter siedzi na stałe (nie da się go wyjąc, bo zderzak na niego trochę zachodzi).
Tylko pewien problem się pojawił - kierunkowskazy zaczęły bardzo szybko mrugać - tak jak wtedy, gdy jeden się przepali. Nie testowałem jeszcze, czy to się uspokaja po podpięciu przyczepy ani po wyjęciu adaptera. Macie pomysł czemu może tak być?
(auto to MB 100).
Pozdrawiam,
Andrzej Broniarek |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 248/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2014-06-07, 06:11
|
|
|
| homer84 napisał/a: | | Mam w mercedesie hak z gniazdem 13 pinowym. Kupiłem adapter na nasze, siedmiopinowe gniazdo |
Sprawdż czy w instalacji z gniazdem 13-pinowym jest takie małe czarne pudełeczko i na desce rozdzielczej masz dodatkową zieloną diodę. Te dynksy sygnalizują niesprawność instalacji podłączonej przyczepy. Po podłączeniu prawidłowego obciążenia wszystko powinno wrócić do normy. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
njoy
trochę już popisał
Twój sprzęt: Chwilowo brak
Nazwa załogi: njoy
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 1/3 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2014-06-07, 09:28
|
|
|
Przerobiłem bardzo podobną historię wczoraj w kamperze - od dwóch lat jeden kierunek migał mi szybciej ale wszystkie światła działały prawidłowo. Już się przymierzałem do zakupu nowego przerywacza i wyobraź sobie wczoraj podczas przeglądu technicznego diagnosta mowi mi że brak lewego przedniego kierunku - ja na to niemożliwe sprawdzałem przed wyjazdem. Miał rację. Myślę - pewnie zaśniedziało i nie działa. Odkręciłem klosz - patrze żarówka cała. Przy wyjęciu normalnie rozsypała mi się w reku. Zamiana na nową - wszystko działa i przerywacz też wrócił do normy. Kup nowe żarówki i wymień stare - może masz podobne zjawisko.
Kamil |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-06-07, 09:42
|
|
|
To raczej nie jest kwestia adaptera.
Wyciągnij adapter i sprawdź. W nim to nic niezwykłego nie ma.
A kierunki dziiałają normalnie?
Dziwne zjawisko. |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2014-06-07, 14:05
|
|
|
Tak jak pisal przedmowca,merol ma dodatkowa czujke swiatel przyczepy,wetkniecie w gniazdo wlacza obwod i jak beda dodatkowe swiatla kierunkow,te od przyczepy to albo bedzie mrugal normalnie albo bedzie mial na desce dodatkowa kontrolke kierunkow,zalezy ktory model.niestety tylko wyjecie adaptera pomoze,albo odnalezienie przewodu odpowiadajacego za czujnik podpiecia przyczepy .Tylko nie wiem czy wetkniecie zwiera czy rozwiera obwod.
I mozliwe ze napisalem glupoty,ale posta juz nie bede kasowal.To co napisalem dotyczy osobowych mercedesow,np w124.Byc moze kampery tez tak mialy |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 87/27 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2014-06-07, 20:41
|
|
|
| Też musiałem niedawno połączyć gniazdo siedmiopinowe z trzynastopinową wtyczką. W sklepie okazało się, że adapter kosztuje 18 złoty, a wtyczka siedmiopinowa 6 złoty. Wymieniłem wtyczkę, zaoszczędziłem 12 złoty. Jeśli samochód i przyczepka są twoje to zastosuj najlepiej taką samą wtyczkę i gniazdo. Taniej i wyeliminujesz zbędne elementy. |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

Twój sprzęt: Peugeot J5 Eura Mobil
Nazwa załogi: aroo & doris
|
Wysłany: 2014-06-08, 07:52
|
|
|
| Najczęściej w gnieździe 12 bolcowym jest wyłącznik świateł przeciwmgielnych. Po włożeniu wtyczki czy adaptera (przejściówki) powoduje odłączenie tych świateł w pojeździe. Z kierunkami nic się nie dzieje. Kwestia nie prawidłowej prędkości migania kierunkowskazów spowodowana jest obciążeniem przerywacza. |
_________________ Pozdrawiam Arkadiusz.
www.ardox.pl
-------------------------------------------------------
Życie jest jak płatek śniegu ... piękne ale krótko trwa. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 248/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2014-06-08, 08:15
|
|
|
| aroo59 napisał/a: | | Kwestia nie prawidłowej prędkości migania kierunkowskazów spowodowana jest obciążeniem przerywacza. |
Raczej brakiem obciążenia przerywacza |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-06-08, 08:19
|
|
|
W moim mercu było też to 13 pinowe ( na cienkie bolce) włożenie przejściówki na "normalne" grube nie zmieniło nic .
Natomiast coś jest w temacie , bo gdy adaptowałem instalacje w Chevrolecie do 13 pinowego gniazda , ale jeszcze innej konstrukcji !!!! - 9 pinów normalnych , ale z blaszkami naokoło tak ,że 13 pin do lodówki był. To elektryk załozyl żarówkę , która sie cały czas pali pod samochodem .
Dowiedziałem sie na przeglądzie okresowym . PEŁNE ZDZIWKO !!!! To właśnie jest to obciążenie- nie chciało mu się dobierać innej formy oporu. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2014-06-08, 08:43
|
|
|
| rysiol napisał/a: | | Jeśli samochód i przyczepka są twoje to zastosuj najlepiej taką samą wtyczkę i gniazdo. Taniej i wyeliminujesz zbędne elementy. |
I to jest słuszne rozumowanie.
Tak zrobiłem u siebie i mam spokój |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

|
Wysłany: 2014-06-08, 20:36
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | aroo59 napisał/a: | | Kwestia nie prawidłowej prędkości migania kierunkowskazów spowodowana jest obciążeniem przerywacza. |
Raczej brakiem obciążenia przerywacza |
Jak podłączysz przyczepkę to według mnie masz większe obciążenia przerywacza ale.... |
www.ardox.pl
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

|
Wysłany: 2014-06-08, 20:42
|
|
|
| W nowych autach trzeba zastosować moduł http://sklep.hadron.pl/pl...ul-haka-mp2.jpg i po kłopocie. |
www.ardox.pl
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-06-08, 21:12
|
|
|
A w jeszcze nowszych trzeba programować komputer pokładowy.
Dotyczy to np. sytuacji, gdy są zamontowane tylne czujniki parkowania.
Kontrolka działania kierunku przyczepy w niektórych gratis. |
|
|
|
 |
aroo59
zaawansowany 602517332

|
Wysłany: 2014-06-09, 18:35
|
|
|
| Moduły mają w opcji wyłączanie czujników cofania i nic nie trzeba programować. |
www.ardox.pl
|
|
|
 |
|
|