Którą spawarkę z Castoramy wybrać? |
Autor |
Wiadomość |
OldPiernik
stary wyga

Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Gru 2008 Piwa: 50/19 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-05-08, 09:48
|
|
|
A napiszcie w takim razie jak jest ze spawaniem migomatem grubszych profili itp? Bo według mnie, o ile przy cienkich blachach samochodowych migomat jest niezastąpiony to przy spawaniu np. konstrukcji już mógłby być problem z uzyskaniem dobrego przetopu (ale ja się nie znam).
Co do nauki spawania - ja spawam zwykłą transformatorówką noo, daa sięę Wiadomo, cudów nie ma - nie jestem zawodowym spawaczem - raz na jakiś czas coś tam posmarkam, żeby się trzymało, potem zeszlifuję tarczą i widzę, czy pospawałem czy tylko zepsułem elektrodę
Inwertorem nigdy nie spawałem to nie wiem.
Migomatem kiedyś próbowałem. Wszyscy powtarzali - umiesz lutować, to jest to samo. Wydaje mi się, że lutować umiem a migomatem spawać nie potrafiłem. Albo za szybko drut wyłazi, albo nie mogę trafić, albo przyklejałem drut eee to nie dla mnie. I żeby nie było spawarka była jak najbardziej profesjonalna - jakiś Esab.
Według mnie wszystko zależy do czego masz zamiar używać spawarki - jeżeli do samochodu - tylko migomat (lub jego warjacje typu TIG itd), jeżeli zastosowanie bardziej uniwersalne to "zwykła elektroda".
A z tych dwóch urządzeń ja wybrałbym Dedrę - na różnych portalach czytałem bardzo dobre opinie o tej marce. |
_________________ Życie jest za krótkie na siedzenie w domu i zazdroszczenie innym. |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-05-08, 13:01
|
|
|
OldPiernik napisał/a: | A napiszcie w takim razie jak jest ze spawaniem migomatem grubszych profili itp? Bo według mnie, o ile przy cienkich blachach samochodowych migomat jest niezastąpiony to przy spawaniu np. konstrukcji już mógłby być problem z uzyskaniem dobrego przetopu (ale ja się nie znam).
|
Migomatem da się spawać profile konstrukcyjne stalowe każdej grubości, kwestia tylko użytego migomatu tzn. jego amperażu oraz średnicy drutu. Metodą MIG spawa się i kadłuby statków i jakoś pływają :-)
A swoja droga nie wiem jak mogłeś nie umieć spawać migomatem :-) Mój syn w wieku 8 lat już spokojnie ogarniał MIGa :-) |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2014-05-08, 13:05
|
|
|
Dziękuję za zainteresowanie tematem i konstruktywne uwagi.
Ja nie jestem i nie będę spawaczem. Lubię majsterkować czasami i dlatego kupuję narzędzia, które mi się przydają. Ale nie mogę sobie pozwolić na to, żeby kupić profesjonalne narzędzia do wszystkiego i na nich nie zarabiać.
Spawarka ma służyć od czasu do czasu do złapania czegoś. Najpierw będzie płot, bo ostatnio go zepsułem. Potem jakieś przeróbki w przyczepie podłodziowej itp. Może następna będzie konstrukcja wiaty z profili stalowych (cienkościennych, ale te 2 mm ścianki mają).
Oczywiście miło by było móc pospawać i blachę samochodową, ale raczej nie biorę się za tak precyzyjne rzeczy. Podjadę do Adama do Rumii jak będę coś takiego potrzebował pospawać.
Dlatego chcę kupić prostą, tanią i bezawaryjną spawarkę do domowego użytku. Najlepiej gdyby znosiła brak wprawnej ręki. Będzie głównie stała bezczynnie a od czasu do czasu ją wyciągnę. Budżet to około 500 zł, ale jeśli za 600 jest coś dużo lepszego to dołożę. Jednak za 2000 zł nie kupię migomatu z butlą, bo nawet jeśli spawa super to nie dla mnie taka cena z racji zbyt rzadkiego wykorzystania sprzętu. |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 296/156 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2014-05-08, 15:56
|
|
|
Posiadam spawarkę
Besterka Dual 230/400 od 2003 od kiedy Bester sprzedał się Linkolnowi
Spawarkę zna cała dzielnica, czasem nie ma jej w domu miesiąc i więcej, taka łajza.
Ktoś urwał korbkę do regulacji prądu spawania. Po 2 latach kombinacji nabyłem takową w servisie drogą kupna za 7 zł
nadal śmiga jak nowa
Polecam |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
inhalt
zaawansowany

Twój sprzęt: znowu tylko namiot
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Piwa: 9/3 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: 2014-05-15, 10:09
|
|
|
Podsumowanie.
Z tych dwóch spawarek wymienionych w #1 poście wybrałem Dedrę. Jest mocniejsza i ma pozytywne opinie, a przy tym tańsza. Bester już oddany do sklepu.
Dziękuję za pomoc i rady. |
|
|
|
 |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2014-05-15, 10:28
|
|
|
inhalt napisał/a: | Podsumowanie.
Z tych dwóch spawarek wymienionych w #1 poście wybrałem Dedrę. Jest mocniejsza i ma pozytywne opinie, a przy tym tańsza. Bester już oddany do sklepu.
Dziękuję za pomoc i rady. |
Dobra decyzja.
Będzie Pan zadowolony. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-05-15, 13:18
|
|
|
inhalt napisał/a: | Dziękuję za zainteresowanie tematem i konstruktywne uwagi.
Ja nie jestem i nie będę spawaczem. Lubię majsterkować |
Tak mi się skojarzyło, zauważone i sfotografowane na ostatnich wakacjach, ten też lubi majsterkować.
Chiny.Pekin1.Movie_Migawka.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 41 raz(y) 116,03 KB |
|
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
ADom78
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mitsubishi L300 z 1983r. - Mercator?
Nazwa załogi: Maga i Andrzej + Franek
|
Wysłany: 2014-06-30, 22:55
|
|
|
Ten sam kraj jakieś 12 m nad ziemią.
Profesjonalna firma podczas podłączania instalacji grzewczej do naszej maszyny.
Dzień wcześniej wywaliłem ich i powiedziałem, że nie wpuszczę nad maszynę bez zabezpieczenia. Następnego dnia wrócili z czym takim i zobaczcie do czego się przypięli.
DSCF0788.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 43 raz(y) 34,15 KB |
|
|
|
|
 |
OldPiernik
stary wyga

Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Gru 2008 Piwa: 50/19 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-07-01, 12:12
|
|
|
ADom78, ale o co ci chodzi? Przecież ci panowie testują wytrzymałość spawów na naciąganie i na siły udarowe . |
_________________ Życie jest za krótkie na siedzenie w domu i zazdroszczenie innym. |
|
|
|
 |
ADom78
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mitsubishi L300 z 1983r. - Mercator?
Nazwa załogi: Maga i Andrzej + Franek
|
Wysłany: 2014-07-01, 17:23
|
|
|
OldPiernik napisał/a: | ADom78, ale o co ci chodzi? Przecież ci panowie testują wytrzymałość spawów na naciąganie i na siły udarowe . |
To gdzie się przypiął pierwszy było dopiero poszczepiane przed spawaniem, jego szef był przyczepiony do własnego pasa. Jak kazałem im się przypiąć do belki stropowej to powiedzieli, że nie mogą bo mają za krótkie liny. normalnie ręce mi opadły Przychodzi do mnie po chwili szef produkcji w tej fabryce (Niemiec) i mówi żebym sobie odpuścił bo to Chińczycy i nie mam się wtrącać jak pracują |
|
|
|
 |
Anika14
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-11-22, 09:23
|
|
|
A co powiecie na spawarkę inwertorową Ideal Praktik 205 DIGITAL? Nieco ponad 400zł kosztuje online na http://www.eltrex.net.pl/...tal,id2022.html - myślicie, że warto kupić do użytku domowego? Będzie używana dość sporadycznie, więc nie chcę specjalnie dużo wydać, ale nie chcę też kupić byle jakiej, którą szlag trafi po jednym użyciu :P Jakieś rady? Mój budżet to 500zł |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/92 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2016-12-02, 09:24
|
|
|
Jeżeli jeszcze nie kupiłeś, to wziąłbym tą 220. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
|