|
Pomocy z lodówką |
| Autor |
Wiadomość |
anaconda
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VOLKSWAGEN JOKER
Nazwa załogi: ZIELONKA
|
Wysłany: 2014-06-30, 19:10 Pomocy z lodówką
|
|
|
Proszę o pomoc gdyż moja lodóweczka( ELECTROLUX) nie odpala na gaz. Może ktoś zna kogoś w rejonie zachodniopomorskim ( jestem ze Świnoujścia) kto może coś zaradzić.
Podpowiedzi na forum mile widziane ale dopiero dostałam tego kamperka ( Volkswagen Joker) i sama chyba nic nie zaradzę nawet po dobrych radach. Raczej potrzebuję kogoś kto tam zaglądnie. Wiem , że to pewnie wina iskrownika, trzeba ją pewnie zdemontować i przeczyścić świeczkę...tyle wiem ale nie znaczy , że potrafię to zrobić |
|
|
|
 |
anaconda
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-02, 21:02
|
|
|
| Dzięki za "pomoc" a takie forum żywe ponoć... Jedynie Andrzej z Polic coś poradził, thx. |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2014-07-02, 21:09
|
|
|
| Ja mogę tylko polecić Kaimara, ale do niego to masz przez całą Polskę. |
|
 |
OldPiernik
stary wyga

Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Gru 2008 Piwa: 50/19 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2014-07-03, 06:48
|
|
|
A jak zapalasz lodówkę? Taka krótka instrukcja:
Najpierw pompujesz lewym pokretłem kilka razy żeby wypuścić gaz z komory spalania. Potem przekrecasz te same pokrętło i przekręcone naciskasz, kilka prób i powinien pokazać się płomień w okienku na dole. Jak zobaczysz płomień to trzymasz jeszcze przez chwile przekręcone pokrętło, żeby nagrzała się termopara.
I takie głupie pytanie - masz gaz w butli? Wszystkie zawory są odkręcone? |
_________________ Życie jest za krótkie na siedzenie w domu i zazdroszczenie innym. |
|
|
|
 |
anaconda
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-03, 09:03
|
|
|
Dzięki chłopaki za odzew. Faktycznie Harry szukam kogoś w rejonie Świnoujścia . Co do odpalania to robię chyba tak jak trzeba. Wciskam pokrętło z lewej a drugim z prawej pstrykam iskrownik. To pokrętło z lewej nie okręca się tylko trzeba je trzymać.
Andrzej z Polic twierdzi, że przewody zapchane, możliwe z komina spadła sadza i siedzi to wszystko na świeczce. Dopiero na piątek (następny) jestem umówiona z gazownikiem który to sprężarką przedmucha, jeśli to nie pomoże to będę musiała do Andrzeja do Polic gnać, możliwe że trzeba iskrownik zmienić. Aha przewody gazowe chyba drożne bo na kuchenkę idzie gaz aż miło. |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2014-07-03, 18:52
|
|
|
Proponuje sprawdzic czy pokretlo dziala, trzymal dlugo, jesli przwody bylyby zapchane to i tak cisnieniegazu powinno troche sie ulatniac wiec powinnas go poczuc, moim zdaniem to pokretlo trzeba wcisnac i przekrecic, tak jest u mnie i trzymac wcisniete do momentu zapalenia sie.
Tu znajdziesz wiecej na temat niedzialajacej lodowki :D milej lektury http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=570 |
|
|
|
 |
anaconda
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-03, 19:58
|
|
|
| Sprawdzałam trzymanie pokrętła i niuchanie :P nic nie czuć. Samo pokrętło jest chyba innego typu bo na bank się nie obraca tylko trzyma i odpala iskrownikiem z prawej. |
|
|
|
 |
anaconda
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-03, 20:09
|
|
|
| A swoją droga niedługo będę koło Ciebie brykać. Planuję Słowację i chyba zacznę od Czerwonego Klasztoru, mam ochotę na spływ Dunajcem po słowackiej stronie rzecz jasna. Potem trochę term Besanova, Słowacki Raj, Łomnica i mam parę jeszcze pomysłów. Może jakieś sugestie ? Chce później wracać przez Czechy wzdłuż granicy dojechać do Liberec, Dresden i do góry do domu. |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2014-07-03, 20:54
|
|
|
skoro nie czuc gazu tzn nie zapalisz lodowki u mnie bylo podobnie, lodowka nie startnela ale gaz bylo czuc az sie czujnik wlaczal, zasmiecona byla dysza rdza i wystarczylo przeczyscic aby odpalic.
Sugestie?? hmn odwiedz Wieden, tu jest co zobaczyc, ew. moge polecic na Wegrzech termalne zrodla w Bük |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/163 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2014-07-04, 06:58
|
|
|
Nie słyszałem o pokrętle które się nie obraca Ale skoro na bank się nie obraca to czym w Twojej lodówce reguluje się wielkość płomienia?
Jeżeli pokrętło regulacji jest w położeniu min. tzn. zamknięte to przyciskanie w trakcie zapalania nic nie da, płomień się nie zapali.
Przypuszczam jednak, że pokrętło powinno się obracać i najprawdopodobniej zapiekło się w położeniu minimalnym i trzeba je uruchomić. |
|
|
|
 |
anaconda
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-04, 08:46
|
|
|
| Nie obraca się ! W kuchence owszem, ale nie w lodówce. To jest wcisk taki owalny który po wciśnięciu wchodzi w oprawę więc fizycznie niemożliwe jest okręcanie go, bo po wciśnięciu jego nie ma :P |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-07-04, 09:11
|
|
|
A jak reguluje się wielkość płomienia a co za tym idzie temperaturę w lodówce w trakcie pracy na gazie?
co to za typ lodówki to, że Elektrolux to wiem ale coś wiecej. |
|
|
|
 |
anaconda
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-04, 10:17
|
|
|
Tabliczka jest gdzieś w środku, tak mi mówił brat poprzedni właściciel, który też miał z nią kłopoty. Temperaturę ustawia się innym pokrętłem podobnie jak w domowych lodówkach.
Popołudniu załączę fote panela i tych przełączników, ok. |
|
|
|
 |
anaconda
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-04, 13:53
|
|
|
Jak widać to z lewej wciskasz i wtedy już nie obrócisz bo się schowa a z prawej daje iskrę.
Na zdjęciu jest wciśnięty przełącznik na prąd nie myśl, że tak odpalałam na gaz
Panel sterowania.jpg Panel sterowania |
 |
| Plik ściągnięto 37 raz(y) 47,1 KB |
|
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-07-05, 15:51
|
|
|
Rzeczywiście wygląda na to, że wszystko z zewnątrz jest OK i Twoje próby "zapalenia" lodówki wykonujesz prawidłowo. Do chwili zobaczenia zdjęcia miałem wątpliwości. Bezserwisowo nic więcej jednak nie da się nic zrobić. Powodzenia. |
|
|
|
 |
|
|