Truma Trumatic C3400 - działa, a jednak nie grzeje |
Autor |
Wiadomość |
Pawel_MASZ-BUD
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Maj 2013 Piwa: 2/3 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-08-02, 23:40 Truma Trumatic C3400 - działa, a jednak nie grzeje
|
|
|
Witam, mam problem z ogrzewaniem wody i nadmuchu w combo Trumatic C3400
Po uruchomieniu combi, na panelu kontrolnym wygląda, że wszystko jest OK (w sensie braku czerwonej lampki), pali się zielona lampka oraz pomarańczowa sygnalizująca proces podgrzewania wody. Podgrzania jednak nie mogę się doczekać, a z komina leci zimne powietrze. To samo z nadmuchów ogrzewania. Wygląda, że tak jak by nie dostawał gazu, ale nie pali się żaden błąd.
Ma ktoś już za sobą taki przypadek i co należało by sprawdzić? Jestem kompletny żółtodziób i mam ciepłowodolubną kobietę i będzie Wam mega wdzięczna za pomoc |
|
|
|
 |
MOPAR
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 4/7 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-08-02, 23:56
|
|
|
U mnie w c6000 palnik startuje dopiero po kilku minutach. Palli się kontrolka grzania i "przedmuchuje" piec. Dopiero później odpala palnik. Jak długo czekałeś? |
_________________ OFF ROAD |
|
|
|
 |
Pawel_MASZ-BUD
trochę już popisał

|
Wysłany: 2014-08-03, 00:05
|
|
|
Z 10-15 minut.
Drugi sezon go używam i nigdy nie było takich problemów.
Może jednak to jest jakaś myśl. Jutro rano go potrzymam z pół godziny. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2014-08-03, 06:17
|
|
|
Pawel_MASZ-BUD napisał/a: | pali się zielona lampka oraz pomarańczowa sygnalizująca proces podgrzewania wody. |
Po włączeniu urządzenia jeśli woda nie ma zadanej temperatury rozpoczyna się proces uruchomienia palnika czyli włącza się wentylator powietrza spalania (słychać go cicho) i wykonuje "przewietrzenie" komory spalania. Po około 18 sekundach następuje otwarcie zaworu słyszalne jako cichy stuk, potem uruchamia się iskrownik charakterystycznym strzelaniem. Gdy iskrownik się uruchomi i nie wykryje płomienia włącza się po paru sekundach sygnalizacja błędu czerwoną lampką.
Posłuchaj co się dzieje u Ciebie - wtedy będzie więcej wiadomo. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2014-08-03, 07:46
|
|
|
kaimar napisał/a: | Posłuchaj co się dzieje u Ciebie - wtedy będzie więcej wiadomo. |
Czyli przystaw ucho do wylotu spalin na zewnątrz |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
Wysłany: 2014-08-03, 08:39
|
|
|
kimtop napisał/a: | Czyli przystaw ucho do wylotu spalin na zewnątrz |
Tu bym doradzał ostrożność. Uszkodzone urządzenia potrafią całkiem poważnie "strzelić" w rurę wylotową. |
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Pawel_MASZ-BUD
trochę już popisał

|
Wysłany: 2014-08-03, 10:07
|
|
|
kaimar napisał/a: | Pawel_MASZ-BUD napisał/a: | pali się zielona lampka oraz pomarańczowa sygnalizująca proces podgrzewania wody. |
Po włączeniu urządzenia jeśli woda nie ma zadanej temperatury rozpoczyna się proces uruchomienia palnika czyli włącza się wentylator powietrza spalania (słychać go cicho) i wykonuje "przewietrzenie" komory spalania. Po około 18 sekundach następuje otwarcie zaworu słyszalne jako cichy stuk, potem uruchamia się iskrownik charakterystycznym strzelaniem. Gdy iskrownik się uruchomi i nie wykryje płomienia włącza się po paru sekundach sygnalizacja błędu czerwoną lampką.
Posłuchaj co się dzieje u Ciebie - wtedy będzie więcej wiadomo. |
No właśnie wszystko działało tak, jak piszesz. Finalnie ani nie odpala palnik, ani nie świeci czerwona lampka. Z wylotu spalin leci zimne powietrze. Tak jak by cały czas wietrzyła się komora spalania. Wietrzy tak już od ponad godziny. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

|
Wysłany: 2014-08-03, 13:05
|
|
|
Pawel_MASZ-BUD napisał/a: | No właśnie wszystko działało tak, jak piszesz. Finalnie ani nie odpala palnik, ani nie świeci czerwona lampka. Z wylotu spalin leci zimne powietrze. Tak jak by cały czas wietrzyła się komora spalania. Wietrzy tak już od ponad godziny. |
I będzie się tak wietrzyć do końca świata. Urządzenie wymaga naprawy.
W wersji optymistycznej poleciał któryś z czujników przegrzania - małe koszty
W wersji pesymistycznej masz uszkodzoną elektronikę ale tu są jeszcze dwa rozwiązania:
- optymistyczne że masz płytkę z elementami elektronicznymi "normalnymi" - duże koszty
- pesymistyczne że masz elektronikę z montażem powierzchniowym bo wtedy to masz problem. |
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Pawel_MASZ-BUD
trochę już popisał

|
Wysłany: 2014-08-03, 13:45
|
|
|
Heh... Jakieś pomysły gdzie to naprawić? Możliwie najbliżej Szczecina. Ile to może potrwać? |
|
|
|
 |
MOPAR
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 4/7 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-08-03, 15:43
|
|
|
Podepnę się z pytaniem w tym temacie...C6000 wietrzy komorę ok 4-5minut . Czy to wymaga naprawy? Po tym czasie odpala się normalnie, uzyskuje temperaturę i wyłącza się. |
_________________ OFF ROAD |
|
|
|
 |
jamaha600
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Weinsberg Fiat 1986
|
Wysłany: 2018-08-16, 07:21
|
|
|
Pawel_MASZ-BUD napisał/a: | Heh... Jakieś pomysły gdzie to naprawić? Możliwie najbliżej Szczecina. Ile to może potrwać? |
Witaj i jaka była przyczyna . Czy udało Ci się to naprawić . Mam ten sam problem |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2019-12-06, 17:09
|
|
|
Mam nowszego kampera z roku 2004 w którym jest ogrzewanie i bojler jako jedno urządzenie.Jakaś tam truma combi2w1.
Chodzi mi o to czy po spuszczeniu wody mogę używać ogrzewanie. |
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2019-12-06, 17:20
|
|
|
Nawet jest wskazane by zimą przed napuszczeniem wody odpalić ogrzewanie. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2019-12-06, 18:35
|
|
|
007 napisał/a: | Nawet jest wskazane by zimą przed napuszczeniem wody odpalić ogrzewanie. |
Dlaczego?
Czy wodę napuszczamy do rozgrzanego urządzenia? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2019-12-06, 20:08
|
|
|
darek 61 napisał/a: | Mam nowszego kampera z roku 2004 w którym jest ogrzewanie i bojler jako jedno urządzenie.Jakaś tam truma combi2w1.
Chodzi mi o to czy po spuszczeniu wody mogę używać ogrzewanie. |
możesz, nie musi być wody aby działało ogrzewanie - tez mam taką trumę (ogrzewanie nawiewowe).
Jak chcesz go zalać wodą w warunkach zimowych to najpierw nagrzej kamperka niech zrobi sie w nim ponad 10-15C lub więcej, wyłącz piec, odczekaj troszkę aby piec się schłodził ok. 15 min i wtedy zalej wodą (włącz po prostu pompę wody). Jak w kamperku będzie zimno poniżej ok 7C to nie zalejesz bojlera - zawór przeciw-zamrzaniu wody nie da się zamknąć. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|