Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Suchy akumuator
Autor Wiadomość
pwtwsw 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: chwilowo brak
Piwa: 3/2
Wysłany: 2014-08-14, 09:39   Suchy akumuator

Koledzy jest problem. Za kilka godzin wyjazd a tu się okazało że padł akumulator zabudowy. Dostał zwarcia i zong :evil: . W garażu stoi mi nowy akumulator, tyle że jest jeszcze nie zalany elektrolitem. I tu moje pytanie. Jeżeli go zaleję, odczekam ze dwie godziny to mogę podłączyć do zabudowy?
W sumie i tak go podłącze bo już nie mam wyjścia i czasu :evil: . Wiem że przed pierwszą pracą powinien być sformatowany, tj. naładowany małym prądem a potem rozładowany np żarówką i znowu naładowany - kilkanaście godzin!!! Nie mam na to czasu. Ale mam dwie możliwości ładowania. Solar i alternator podczas jazdy. Jak myślicie zostawić takie podłączenie czy odciąć go od alternatora i ładować samym solarem podczas jazdy? Nie chciałbym sobie szczelić w kolano i w trasie zostać ze zniszczonym nowym akumuatorem :oops: .

krzysztofCz 
weteran

Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Piwa: 48/54
Wysłany: 2014-08-14, 10:33   

Możesz używać normalnie. Teraźniejsze są suchoładowane.

AKUMULATOR SUCHOŁADOWANY.
Akumulatory suchoładowane, to akumulatory które są formowane bez udziału elektrolitu. Nie zalane kwasem płyty są ładowane fabrycznie do uzyskania oczekiwanych parametrów. Produkt taki jest zalewany przez jedno z ostatnich ogniw sprzedaży (po zalaniu kwasem akumulator nabiera parametry w bardzo krótkim czasie i praktycznie nie wymaga już ładowania), dzięki czemu klient ma możliwość zakupu akumulatora „niemal z taśmy produkcyjnej”. Suchoładowanie pozwala też na znacznie wydłużenie okresu magazynowania (szczególnie ważne to jest dla dużych odbiorców hurtowych utrzymujących wysokie stany magazynowe), nie powodując spadku jakości produktu, gdyż samorozładowanie takich akumulatorów jest minimalne.
Postaw piwo autorowi tego posta

pwtwsw 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: chwilowo brak
Piwa: 3/2
Wysłany: 2014-08-14, 10:44   

KrzysztoCz wielkie dzięki za info !!!!!

Odpowiedz do tematu