|
|
Przesunięty przez: gino 2014-05-11, 17:56 |
Grecja 2014 |
| Autor |
Wiadomość |
daro13167
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: knaus 708
|
Wysłany: 2014-08-11, 15:21
|
|
|
Witam!Mam prośbę do wszystkich,którzy znają Grecję.Osobiście trochę jej posmakowałem(w 2012 "objechaliśmy "Peloponez).W tym roku mamy niestety trochę mało czasu aby tam powrócić. Jednak chcemy odwiedzić ponownie Grecję.Mamy tylko trzy tygodnie i urodził się pomysł -Chalkidiki. Czy warto tam jechać,czy we wrześniu jest tam spokojnie,gdzie jechać a jakich miejsc unikać.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 198/112 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2014-08-11, 19:59
|
|
|
Czy warto jechać?
Dla mnie tak.
Ty byłeś juz w Grecji nie wiem jaki sposób spędzania wakacji Cię interesuje czy tylko kempingi jezeli tak to znajdziesz we wrześniu czynne nie wszystkie ale da sie zakotwiczyć paktycznie to już końcówka sezonu zaczyna się cisza i spokój.
Wybiera się parę załóg w tym terminie róznymi drogami .
Poczytaj relacje z lat poprzednich i te bierzące
w 3 tygodnie spokojnie objedziesz 3 palce trasa ok 4000km przez Serbię w zależności od miejsca startu w Polsce |
|
|
|
 |
daro13167
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-08-12, 19:02
|
|
|
| Raczej jesteśmy zwolennikami kamperowania "na dziko", zresztą w Grecji nie ma z tym problemu. Jednak lubimy zakotwiczyć na kilka dni na kampingu. Zastanawiamy się tylko czy Chalkidiki nie jest czymś podobnym do np.Riwiery adriatyckiej we Włoszech. W ostatnich latach sezon wszędzie się przedłużył o wrzesień a ekipa z którą podróżuję lubi raczej spokój . Dzięki za podpowiedź,że warto.Decyzja zapadła,10 września Chalkidiki,tylko nie wiem czy zaliczymy trzeci palec,podobno straszne góry. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 198/112 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2014-08-12, 19:54
|
|
|
| Cytat: | Chalkidiki,tylko nie wiem czy zaliczymy trzeci palec,podobno straszne góry.
_________________ |
Nie takie straszne Kasandre masz na myśli? |
|
|
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2014-08-12, 20:31
|
|
|
| daro13167 napisał/a: | | ...tylko nie wiem czy zaliczymy trzeci palec,podobno straszne góry. | Trzeci palec to raczej Athos, a jego za dużo to nie zwiedzisz. ¾ terytorium należy do prawosławnych mnichów, którzy tworzą tam swoją autonomiczną republikę.
Można dostać się tam jedynie po uzyskaniu specjalnego zezwolenia w przygranicznym miasteczku lub w Salonikach. Na 3 dni i tylko dla osobników płci męskiej. |
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
daro13167
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-08-12, 21:32
|
|
|
| Jeszcze niecały miesiąc i mam nadzieję przeżyjemy kolejną wspaniałą przygodę.Dziękuję za informacje |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2014-08-13, 17:32
|
|
|
| Agostini napisał/a: | | Trzeci palec to raczej Athos, | ,ale oprócz republiki mnichow,jest Neoo Roda,blizej portu,piasek,Stavroa,Asprovalta,troche tam Serbow i Bulgarow,ale 10 wrzesień będzie ok.Barbara |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2014-08-13, 17:53
|
|
|
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | Stavroa,Asprovalta |
stavros na imprezy dobre-plaża kiepska.
Asprovalta plaża spoko i w poniedziałek targ przy plaży. Owoce , sery , ryby w dobrych cenach.
I nie jest to już ATHOS |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
daro13167
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-08-14, 22:25
|
|
|
| Trochę zaniepokoili mnie ci Bułgarzy. Trzy lata wstecz na w okolicach miasta Ciuprija w Serbii,mieliśmy z nimi kontakt.Po odpoczynku na stacji benzynowej przy autostradzie byliśmy lżejsi o 1000 euro i wszystkie dokumenty,tylko zielona karta ocalała ,dzięki czemu trochę ryzykując objechaliśmy Peloponez.Policja serbska-super,po godzinie po naszej interwencji złapali "przyjaciół" z Bułgarii ale dokumentów i kasy nie odzyskaliśmy-odjechały drugim samochodem, albo wylądowały przy autostradzie.Mimo wszystko wyjazd był udany. |
|
|
|
 |
chris_voyager
zaawansowany

Twój sprzęt: BUERSTNER Viseo I 690 G
Nazwa załogi: YaskY
|
Wysłany: 2014-08-21, 23:18
|
|
|
Wygląda na to że znamy już planowany termin wyjazdu - 5 września - z ziemi lubuskiej. (oczywiście jeśli wszystko co powinno się ułożyć takie właśnie ułożone będzie)
Gdyby ten termin zapasował komukolwiek - może uda się choć pewien kawałek wspólnie przebyć?
Oj miłe to przedwyjazdowe oczekiwanie Droga do przebycia wydaje się atrakcyjniejsza niż ta już przebyta.
DSC06520.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 40 raz(y) 114,3 KB |
|
_________________ https://picasaweb.google.com/yaskytour
http://camper.wschowa24.pl/
Nasz archipelag: Kreta, Thira, Thasos, Samos, Kos, Rodos, Kefalonia, Peloponez, Elefonisos, Naxos, Kithira, Amorgos, Lefkada, Skopelos ... |
|
|
|
 |
Pawko
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Nazwa załogi: ElPako
|
Wysłany: 2014-08-22, 07:34
|
|
|
Witajcie, my ruszamy w niedzielę i mamy aż 4 tygodnie. Planujemy zobaczyć małe co nieco w Macedoni potem Kastoria, wąwóz Vicos i zachodnim wybrzeżem na czubek Peloponezu.
Może po drodze Lefkada zobaczymy. Widzę że sporo "naszych" będzie w tym czasie w Grecji mam nadzieję że gdzieś się nasze drogi skrzyżują.
Pozdrawiamy |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-08-22, 15:43
|
|
|
| Przez Albanię??? |
|
|
|
 |
chris_voyager
zaawansowany

Twój sprzęt: BUERSTNER Viseo I 690 G
Nazwa załogi: YaskY
|
Wysłany: 2014-08-22, 15:48
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | Przez Albanię??? |
Jeśli nas pytasz to nie - my możliwie najkrótszą drogą (E75) do Hellady - wszak mamy tylko dwa tygodnie |
_________________ https://picasaweb.google.com/yaskytour
http://camper.wschowa24.pl/
Nasz archipelag: Kreta, Thira, Thasos, Samos, Kos, Rodos, Kefalonia, Peloponez, Elefonisos, Naxos, Kithira, Amorgos, Lefkada, Skopelos ... |
|
|
|
 |
Pawko
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Citroen Jumper
Nazwa załogi: ElPako
|
Wysłany: 2014-08-22, 16:02
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | Przez Albanię??? |
Jedziemy przez Serbię i Macedonię. |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 351/396 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2014-08-23, 19:12
|
|
|
| chris_voyager napisał/a: | | Jeśli nas pytasz to nie - my możliwie najkrótszą drogą (E75) do Hellady - wszak mamy tylko dwa tygodnie | Krzysiu mysle ze uda nam się gdzies was dolapac.Tez jedziemy Serbia.Po przemyśleniach,jedziemy prosto na Krete.Wystarczy mi jedem prom!!.Wczesniej chcemy być na plw.Pilion .Ogladajac Santorini natrafiłam na turkusy Pilionu,plazaPotistika.Dawno Ewa Bima mowila ze tam ladnie ale wieje,dojechalismy do Volos i potem promem na EVIE.Teraz objedziemy caly półwysep.Pomalu pakujemy,ale jeszcze dużo pracy w ogrodzie.Barbara |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|