Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Camper dla singla
Autor Wiadomość
Łukasz80
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-08-25, 20:08   Camper dla singla

Witam
Będzie to mój pierwszy camper , kwota do wydania max 200tys. (absolutnie nie do przekroczenia) .Skłaniałbym się ,żeby to była kwota odpowiednio mniejsza od podanej przez mnie. Za resztę dokupię sprzęt turystyczny i wędkarski lub zakupie sobie auto do cywilnej jazdy ( na co dzień mam służbowe ale do kościoła wypadałoby mieć własne a moje się kończy pomału) .Ogólnie to nigdy nie brałem pod uwagę zakupu campera bo uważałem ,ze zakup zaczyna się od 300tys.( za 250 można kupić takiego jak w pierwszym linku) jednak przez przypadek natknąłem się na pierwsze ogłoszenie i zaświtała mnie myśl czemu nie? Brałem pod uwagę zakup nowego campera ale jeśli trafi się piękny używany to rozwarze taką opcje.

Potrzebuje campera tylko dla siebie .Początkowo miał spełniać inną role ( wyjazdy w zimie na ryby aby odbyć drzemkę +zagrzać się ) ale teraz będzie służył do krótkich weekendowych wypadów za miasto .Bardzo lubię pobyć sam na sam z naturom + jestem zapalonym wędkarzem i czasem odbywam weekdowe zasiadki .Zasiadki są w więcej osób ale maja być takie ,żeby pomieściły głównie mnie .Zwykle jeżdżę na wakacje na kwatery ale jest opcja ,że kiedyś może zarykuje i pojadę na camping albo nawet nie na camping ew. zafunduje sobie dłuższą wędkarską zasiadkę. Auto to jednak ma pozwalać mnie na zabranie powiedzmy do 4 osób ze sobą jako pasażerów aby ich dowieść powiedzmy na łowisko do sklepu itp.

Bardzo ważna sprawa zależy mnie na dyskrecji , tak aby nie rzucał się w oczy , szczególnie sąsiadów.

Mam trzy typy , chyba ,,uciekł mnie najlepszy w tej kasie , ale cóż.

http://campery.otomoto.pl...4-T3910555.html
Pierwszy brany pod uwagę najtańszy , najgorzej wyposażony ale zarazem najprostszy i najmniej rzucający się w oczy .Cena porównywalna z Fiatem Freemont , którego miałem zakupić ale po zobaczeniu tego zaświtała mnie myśl o zakupie takiego campera. Denerwują tylko te okna w tylnej części nad łóżkiem poza tym wszytko dla mnie w porządku .Do Was kieruje czy do moich wymagań starczy?

http://campery.otomoto.pl...y-T4251616.html
Zdecydowanie bardziej rzucający się w oczy , lepiej wyposażony ale i droższy o prawie 20tys. Warto do moich wymagań tyle dopłacać?

http://otomoto.pl/peugeot...y-T4496460.html
Camper pod względem rzucania się w oczy jest pomiędzy pierwszym a drugim , gdyby nie anteny może byłby na równi z pierwszym , camper najlepiej chyba wyposażony , ma TV , której w domu nie oglądam , ma moim zdaniem lichy stolik .
Jeśli macie jakieś inne typy , bardzo proszę.
Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

pagand 
weteran

Twój sprzęt: Hymer BC 584
Piwa: 22/6
Wysłany: 2014-08-26, 08:26   

W zasadzie z Twojego opisu wynika, że najważniejszym kryterium jest nierzucanie się w oczy, więc opcja druga jakby z założenia odpada (choć akurat ma garaż, który spokojnie pomieści Twój sprzęt wędkarski).

Natomiast pomiędzy opcją pierwsza i trzecią jest zasadnicza różnica w wyposażeniu (choć Fiata z pewnością z miłą chęcią Ci wyposażą w podobnym stopniu :) ). Ale... Jest markiza, co jest bardzo przydatne w słoneczne dni, a i w ciepłe przy deszczyku też nie trzeba się od razu chować do campera. Jest solar, więc doładowywanie telefonu, aparatu, latarki czy jakiegoś innego sprzętu też nie byłoby problemem. Klima w Polskich warunkach, gdy spędzasz cały dzień nad wodą może nie jest jakoś specjalnie potrzebna, ale...jest. Antena jest składana, więc możesz ją złożyć i już się w oczy rzucać nie będzie...Hak, jakbyś jednak chciał jakąś łódkę podholować...I jeszcze sporo innych drobiazgów pewnie się znajdzie...

Ale jest też inna zasadnicza różnica...źródło/właściciel...o właścicielu Peugeota nie wiem czy ktoś cokolwiek wie, a firma Wadowscy Campery swoją markę ma...

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2014-08-26, 11:18   

Łukasz80, może coś 4x4

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-08-26, 13:16   

Izolacja, izolacja, izolacja.
Do tego dwie butle nie zawadzą.
Zobacz tutaj. Pooglądaj. www.camperspol.pl
Nie wiem, jak tam u nich z izolacją.
Ja tam nie specjalnie wierzę, że są super.
Do tego dochodzi izolacja zbiorników z czysta i szarą.
Szukaj używki i to raczej nie włoskiej. Pisałeś tam, gdzie podałem?

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2014-08-26, 13:25   

Za te pieniądze zleć budowę auta na blaszaku. Będziesz miał to co chcesz i jak chcesz, a z 200 to Ci jeszcze sporo zostanie. Porozmawiaj z panem Bartkiem w firmie EBACAMP w Stolnie pod Toruniem. Jeżdże takim autem (na ryby też) 4 sezony i nie żałuję ani jednej złotówki.

pawko13 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson 650
Piwa: 4/2
Wysłany: 2014-08-27, 05:59   

Jeżeli Cię czas nie goni , a myślę że nie bo zima nadchodzi to faktycznie pomyśl o zabudowie indywidualnej np . http://www.camperia.eu/in...age=0&subpage=0
Szukjąc czegoś dla siebie trafiłem do nich, zabudowy całkiem solidne, właściciel kontaktowy a jak Ci się będzie chciało to możesz oglądać kamperka na każdym etapie zabudowy.
Wszystko pod życzenie i kasa starczy spokojnie.

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-27, 06:31   

ZERO informacji o izolacji, brak galerii, strona nieaktualna, linki do nieistniejących aukcji.
Wspólna cecha tych zabudów i producentów to maskowanie skórą i przeszyciami, mało ergonomicznego siedzenia w drugim rzędzie, design to kwestia gustu.
Nad tym powinni popracować.

„Oślepianie" nawigacjami, nagłośnieniem, tiwi jednego kręci, innego nie.
Mnie akurat nie.
Ważniejsze jest to, czego nie widać.

Cały czas biorę pod uwagę zakup i zabudowę furgonu. To, co widziałem w Poznaniu rok temu na targach, to mnie nie przekonuje. Gotowce, typu Westfalia znowu nie mają tego, czego oczekuję.

Skończy się pewnie na półintegrze >3,5t, czego chciałem uniknąć.

pawko13 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-08-27, 09:39   

Nie wrzucałbym wszystkich producentów do jednego worka. Są różni majsterkowicze.
Nie kupowałem, nie eksploatowałem auta w takiej zabudowie więc nie komentuję jakości. Uważam , że potrzeby i wymagania Łukasza spełnia takie coś. Firmę podałem pierwszą z brzegu, którą odwiedziłem (jak zobaczyłem obiekt to chciałem zawracać a zostałem mile zaskoczony).
Z zakupem kampera to jak z budową domu - szukasz projektu, rozkładu, modyfikujesz budujesz znowu modyfikujesz i budujesz. A i tak dopiero trzeci w miarę Ci odpowiada.
A tu myślisz jak Ci będzie wygodnie i funkcjonalnie i po obejrzeniu .... ofert dostajesz mętliku w głowie bo już sam nie wiesz co chcesz. Ja mam alkowę , chciałem wymienić na półintegrę ale już wróciłem znowu do alkowy (nie trzeba codziennie ścielić łóżka :) ) Czasami duperelki decydują o wyborze.

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-27, 10:54   

pawko13 napisał/a:
Z zakupem kampera to jak z budową domu - szukasz projektu, rozkładu, modyfikujesz budujesz znowu modyfikujesz i budujesz. A i tak dopiero trzeci w miarę Ci odpowiada.

Akurat dom, pierwszy, który wybudowaliśmy i mieszkamy, powstał od wnętrza.
Zostało ono zaprojektowane wg naszych oczekiwań i założeń.
Później architekt „obłożył" go ścianami i dachem.
Po X latach mieszkania, na nic nie chcemy zmieniać tego rozplanowania.

A że są fanaberie typu sauna, oddzielne zadaszone pomieszczenie na drewno i wiata na kampera, to juz inna bajka.
:mrgreen:

pawko13 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2014-08-27, 12:08   

Chyba niewielu jest takich szczęśliwców jak Ty :)
Jak budowałem to mieszkały ze mną dzieci , teraz fruuu i mieszkają na swoim. Co prawda zaadoptowałem sobie ich pokoje pod inne cele ale .......
:spoko
Ale ad rem. Chodziło mi o to że ideału nie znajdziesz nigdy. Człekowi z czasem zmieniają się priorytety, upodobania a i wiek ( zdrówko, kręgosłup) swoje dokłada. Ale też warto poświęcić więcej czasu na szukanie żeby później nie żałować.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 70/31
Wysłany: 2014-08-27, 14:08   

trzeci to ,,prawie ideał"

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2014-08-27, 16:03   

Nalezy zwrocic uwage na to,co juz ktorys z kolegow poruszyl.Izolacja po pierwsze,i to glownie chodzi o upalne lato a nie zime,bo w zimie najwyzej wiecej gazu zuzyjesz,natomiast w lecie duchota bedzie jak sie nagrzeje.A drugie to siedzenia drugiego rzedu.One nie maja prawa byc wygodne.Ja zabudowe robilem sam,z tylu mam dwa siedzenia z bmw serii 8,dlatego takie,bo maja pasy z naramiennika,i na tym da sie cala europe przejechac.Ale cos za cos-rozmiar od sciany do boku fotela to 120 cm,fabrycznie w zabudowach lawka ma 90cm.....Posadz tam dwie osoby,po 50 km beda mialy dosc.W sumie po tym jak zbudowalem to powiem tak-kupuj blaszaka i zabuduj wg wlasnych potrzeb,firme napewno znajdziesz.I bedziesz mial to co naprawde chcesz,bo samemu blaszaka w tych pieniadzach zabudowac da sie bez kompromisow

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-27, 21:03   

tom-cio napisał/a:
One nie maja prawa byc wygodne.

W przypadku, gdy takie Twoje podejście dotyczy innych aspektów, to kończę dyskusję.

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 297/155
Wysłany: 2014-08-27, 21:59   

Przyjedź do na zlot do Radawy.
Do obejrzenia mnóstwo blaszaków.
Za taka kasę kupisz nowego Elcampa
albo zrobisz z nowego busa ;) jak mój

Na zlocie obecne

Łukasz80
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-08-27, 22:20   

Trzeba przemyśleć i taki wariant zakupu blaszaka i przeróbki na campera. Domyślam się ,że nie odbiega on jakością od tych gotowych (jeśli oczywiście wykonuje go dobra firma). Tak jak pisałem początkowo miał być używany tylko w zimie potem tylko jesień , lato , wiosna .Ale potem jak zacząłem mysleć to np. w tym roku był a zima w moich okolicach praktycznie bez śnieżna i jakby się trafiła jeszcze taka raz a nawet bez śniegu ale z mrozami to by się przydała dobra izolacja. Choć byłby wykorzystywany tylko na wypady jedno dniowe (kilku godzinne) do zagrzania się , napicia czegoś ciepłego ew zjedzenia czegoś ciepłego , skorzystania w normalnych warunkach z toalety i odpoczynku ojca przez chwile na łóżku. Ale jak pisałem w moim przypadku normalnie dojazd do łowisk jest utrudniony przez ogromny śnieg (teren górski) więc przydało by się 4x4 i dla wygody automat. Ale coś za coś wszystkiego mieć nie można ( choć znalazłem już takiego ale cena przewyższa mój budżet prawie dwukrotnie).

darek 61 napisał/a:
Łukasz80, może coś 4x4

Miało być pierwotnie 4x4 i najlepiej automat , ale w pierwszym moim temacie wybiliście mnie to z głowy raz z powodu ceny dwa powyżej 3,5T a z kilku powodów nie chce robić kategorii C.
Fux napisał/a:

Pisałeś tam, gdzie podałem?

Nie jeszcze nie , szczerze to założyłem ten temat po długich rozmyślaniach i jak go tylko założyłem wystąpiły problemy , które mogą przesunąć w czasie zakup, ograniczyć znacząco budżet a nawet doprowadzić do rezygnacji z zakupu.Ot proza życia a nie chce jemu zawracać głowy jeśli sprawa przejdzie do lamusa .

Odpowiedz do tematu