|
Ducato z ramą AL-KO czy Fiata Pianale - co wybrać? |
| Autor |
Wiadomość |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 70/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-09-02, 09:20
|
|
|
Ja a nie znajomy jeżdżę promami i ani razu nie miałem problemów. Żeby poszerzyć rozstaw tylnych kół też trzeba homologacji taką miałem przy knausie od Goldshmita
Ma człowiek kabinę do ramy alko to niech buduje i się cieszy przy alko ma miejsce na podwójną podłogę i luxus w jeżdzie brak resorów |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/282 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2014-09-02, 11:57
|
|
|
Jeżdzę kamperem z osią AL-KO . Zawieszenie bardzo komfortowe -samochód super sie prowadzi, ale tez ma swoje wady- szczególnie przy zjazdach z pochyłych powierzchni można zawadzić końcówką ramy o nawierzchnię. Cały czas trzeba dbać o smarowanie tej osi!! Jednak bym wybrał AL-KO . |
|
 |
Robold
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Piwa: 18/19 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2014-09-02, 14:04
|
|
|
Chyba sprawa rozwiąże się sama.
AL-KO Polska nie może sprzedać ramy z osią - ramy do kabin Ducato montują u siebie i tylko pod zamówienia firm produkujących kampery.
Rozmawiałem z przedstawicielem AL-KO w Niemczech i na 90 % nie uda się kupić ramy ale mam jeszcze raz zadzwonić. |
_________________ Na wschód i nie tylko...
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-09-02, 14:08
|
|
|
Ja mam poszerzoną Fiata . Bylem zaszokowany jak fajnie wchodzi w zakręty . Naprawde jade jak osobówka z średnim silnikiem... bezobsługowa...
O Al-ko nic nie wiem, ale z tej fiatowskiej jestem zadowolony ..
Uwaga na podośniki i rampy , , miałem szczęscie gdy przy zmianie kola nie sluchalem naprowadzajacego mechanika . Rozstaw niektórych ramp ledwo ledwo łapie tylne szerzej rozstawione kola.
Jest niby wyżej i pewnie jak ktoś ma duży tylny zwis to pomaga , ale belka osi jest niżej i tez trzeba uważać . Z tym ,że hacząc nią mniej sobie krzywdy zrobimy niż waląc denkiem zabudowy. |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2014-09-02, 15:45
|
|
|
Mam prośbę do kolegów kamperowców, żeby zmierzyli na jakiej wysokości od podłoża mają podłogę w kamperze, u mnie bez załadunku jest dokładnie na wysokości 50 cm, jest też jeden stopień wewnętrzny na wysokości 25 cm i to wystarcza. W sypialni jest podwójna podłoga ze skrytkami i ogrzewaniem, również pod stołem jest podwójna z ogrzewaniem, więc jeśli chodzi o wysokość podłogi, rozstaw osi, to nowe kampery, tzn. po roku 2007 nie wypadają gorzej od ramy al-ko, a jeśli chodzi o prześwit to wygrywają z al-ko, no komfort na osi al-ko będzie chyba lepszy, choć na nowych zawieszeniach Fiata jest bardzo dobry i rzeczywiście jest tak, jak pisze kolega Bronek, podróżuje się jak osobówką czyli szybko i komforowo. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2014-09-02, 16:17
|
|
|
| Robold napisał/a: | | a przy pełny obciążeniu były momenty, że ocierał zbiornikiem szarej wody o asfalt. |
Chyba coś przesadził... albo za tylną osią miał załamana ramę.
Mam za tylną osią zawieszenia ALKO długi zwis ze zbiornikiem szarej wody i daleko mu jeszcze do podłoża. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 475/981 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-09-02, 16:26
|
|
|
każda sroka .......
Ja jestem zadowolony z tego co mam . Proste toto jak w furmance. A skuteczne.
jesli Al-Ko jest jeszcze lepsze to szacun dla konstruktorów .
Bo szresza oś do mojego 3300 dmc 6 m dl jest OK i nawet bym się nie zastanawiał co mam .
Zaskoczyła mnie pozytywnie . I to pierwszy raz jak prowadzilem po zakretach Poj Drawskiego przywożąc go z Poznania .
Teraz mogę być już "skażony" jako posiadacz jedynie slusznego wyboru jak samolubny Polak i Katolik. .
Ale wtedy byłem dziewicą i mile zaskoczona tym pierwszym razem . Nie bolało i nawet było przyjemnie.
. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2014-09-02, 16:31
|
|
|
| Bronek napisał/a: | każda sroka ....... |
to prawda
dlatego najbliższa prawdy podpowiedź,to podpowiedź użytkownika obu podwozi , w bardzo zbliżonych gabarytami i wagą autkach..
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 141/307 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2014-09-02, 17:06
|
|
|
Jesli Alko było gorsze to po co by go wstawiali. zeby zwiększyć koszty ?
Ja mam Alko i zbiornik z szarą wodą bardzo nisko. Raz otarłem - aż sam się dziwę że tak rzadko.
A prowadzi mi sie faktycznie bardzo dobrze - lepie niż osobówkę - statecznie i tak powiem dostojnie.
Ale nie mam porównania do bezAlko. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-02, 22:24
|
|
|
ja miałem 3 rodzaje ram
Normalne Ducato
Ducato Knaus poszerzenie i resorowanie (jedno pióro)Goldshmit
Teraz AL-Ko najlepsze
promy Chorwacja Grecja Sardynia Turcja Finlandia bez kłopotów poniżej ramy mam spust wody i podpory na razie całe
W dobrych firmach AL-KO to standard smaruję raz do roku za 30zł przy okazji przeglądu |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-03, 06:51
|
|
|
| koko napisał/a: | | Teraz AL-Ko najlepsze | ależ owszem, masz rację, ale w Twoim kamperze, tylko weź pod uwagę fakt, kabina zintegrowana jest wyżej od normalnej a co za tym idzie rama jest też wyżej, zmierz wysokość podłogi i podaj ją nam, a wszystko będzie jasne. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-03, 06:58
|
|
|
| Kabina zintegrowana jest na tej samej wysokości co półintegra!!!!!!!!!!!! |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-03, 13:37
|
|
|
| koko napisał/a: | | Kabina zintegrowana jest na tej samej wysokości co półintegra!!!!!!!!!!!! | a ja myślę, że nie, ale przy najbliższej okazji sprawdzę, skoro nie chcesz zmierzyć. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-03, 15:04
|
|
|
| ty tylko myslisz a ja wiem na 1000% to są te same konstrukcje |
_________________ KoKo
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2014-09-03, 19:50
|
|
|
| koko napisał/a: | | ja wiem na 1000% | gdybyś wiedział na 100% to bym Ci uwierzył, ale na 1000% to nie uwierzę. | koko napisał/a: | | to są te same konstrukcje | skoro są te same konstrukcje to powiedz Drogi Konradzie, gdzie w Twoim Carthago jest umieszczony numer podwozia, tylko nie pisz o naklejkach. |
|
|
|
 |
|
|