|
|
|
zakup oldschool'owego kampera |
| Autor |
Wiadomość |
Valec
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 2,5D 1990 Burstner A570
|
Wysłany: 2014-09-04, 07:51
|
|
|
| Maciej TFT napisał/a: | Dzięki Valec za informację, w takim razie sobie go odpuszczę.
Wierzę, że można znaleźć 30 letni zadbany egzemplarz, który przy odpowiednim potraktowaniu może pojeździć jeszcze kolejne 10. No cóż, naiwny jestem... |
Wracając do Hymera z Dorotowa - jesteś z Wrocławia, na oględziny miałbyś daleko. Zdjęcia są stare, teraz ten kamper wygląda dużo gorzej. Największym minusem jest skorodowane podwozie - miejscami blachy wyglądają jak firanki, bałbym się tym wyjechać z tego komisu, żeby się nie rozleciał na pierwszym wyboju. W tylnym oknie dziura. Silnik zarzygany olejem. Czarę goryczy przelały oderwane i wiszące uszczelki luków bagażowych - jak można oferować samochód do sprzedaży, nie mając nawet chęci po prostu wepchnąć ich na miejsce, gdy tak już stoi na tym placu... Jedyną zaletą pojazdu było w miarę zadbane wnętrze.
A co do naiwności - znaleźć coś ciekawego oczywiście można. Taki sam Hymer, zarejestrowany i z instalacją LPG, był jakiś czas temu do wzięcia w Szczecinie za 15 tys. zł, a wyglądał o niebo lepiej, właściciel sprzedawał prywatnie, widać, że dużo przy nim zrobił. Moim zdaniem fantastyczny samochodzik, rama stalowa, solidny, stylowy, tylko ten benzynowy silnik 2.3 Bedforda... Kłopot z częściami, ale są dostępne np. w Niemczech, w sklepie http://bedford-ersatzteile.de - popatrz sobie na ceny i przemyśl wszystko na spokojnie.
A tutaj masz prospekty starych kamperów:
http://www.caravan-museum...ller_a_-_z.html
Po prostu się nie napalaj, oglądaj co się da, ale tylko gdy masz blisko. Jeśli masz jechać przez całą Polską obejrzeć jakąś padlinę, to lepiej wcześniej poproś kogoś z forum, żeby wstępnie rzucił okiem, czy warto... Przy sprzedaży, szczególnie z komisu, wszystkie są piękne, nie bite, nie zgnite, mało zjeżdżone. Oglądałem parę takich "kwiatków".
Zdjęcia tego ze Szczecina:
11957525.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 33 raz(y) 176,47 KB |
11957529.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 29 raz(y) 246,76 KB |
11957533.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 32 raz(y) 176,82 KB |
11957554.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 34 raz(y) 174,77 KB |
|
|
|
|
 |
Filip
zaawansowany
Twój sprzęt: Bavaria T73
|
Wysłany: 2014-09-04, 09:35
|
|
|
Tak czytam i czytam i myślę sobie po glebszej analizie że ten mój kamper na prawdę fajny jest :-)
Suchy, czysty, nieskorodowany, a jak wjeżdżam na camping w Niemczech to wszyscy Niemcy się patrzą i gratulują. W Polsce zresztą też :-) wygląd już też oldscoolowy
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=19489
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/94 Skąd: torun
|
Wysłany: 2014-09-05, 11:52
|
|
|
| ja też lubię stare samochody (może nie koniecznie campery ale osobowe ) mam ich kilka i wszystkie odrestaurowywałem . moja rada najważniejsza jest baza i ta pozornie droższa wyjdzie Ci taniej są samochody z którymi już nic się nie da zrobić . niektóre nie są warte nic dosłownie nic. |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
|
|
|
 |
lrjasiek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-09-08, 07:33
|
|
|
| :)Zgadza się stare auteczka mają swój czar.Ja bardzo lubię zwłaszcza te o militarnej prowieniencji .Willysy,Gazy 67,Chevrolet Canada..tak te pojazdy zawsze robią na mnie wrażenie. Leciwe kampery..hmm szczerze mówiąc jeszcze nie miałem okazji takiego pooglądać ..ale Hymerki prezentowane wcześniej też są urocze. Mi też podobają się auta z taką zabudową zwłaszcza te z lat 91-94. |
|
|
|
 |
Maciej TFT
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-09-08, 08:21
|
|
|
Witam po chwili nieobecności.
Dzięki q4k3r za linka, już napisałem do sprzedającego o szczegóły. Tak na pierwszy rzut oka co sądzicie o tym modelu, poza tym, że jest piękny (http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=19489)
Jeśli chodzi o Tabberta z początku tematu, to sprzedający na temat jego stanu technicznego odpisał:
"Samochody ze Szwajcarii mają zawsze udokumentowany przebieg (120tys.) gdyż jest potwierdzany przy każdym badaniu technicznym.Silnik suchy, skrzynia biegów sucha-pracuje bez zastrzeżeń, wiele nowych elementów w zawieszeniu."
Czy ktoś z was (z Warszawy) miałby ochotę podjechać i go obejrzeć wprawnym okiem? Z Wrocławia mam trochę daleko i na razie nie mam możliwości się tam wybrać. Postaram się odwdzięczyć
Znalazłem też coś takiego:
http://otomoto.pl/fiat-in...-C34030754.html
Nie jest może tak wyjątkowy jak Tabbert czy Hymer, ale też coś w nim jest. Tylko jakoś nie mam zaufania do Fiata :/ Niepotrzebnie? |
|
|
|
 |
lrjasiek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-09-08, 08:53
|
|
|
| Lpg w kamperze to nie jest dobre rozwiązanie. Z moich doświadczeń wynikających ze stycznośći z wyprawówkami Land Rovera wynika, że z paliwem gazowym po opuszczeniu granic Polski bywają problemy.W Europie sieć stacji oferującej ten produkt nie jest tak rozwinięta jak u nas. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-09-08, 08:56
|
|
|
Kol. Maciej tft -mam namiary na hymera 89 rok za 14 kola , ladny dla kogos z sercem do majserkowania,. Zarej i ubezp.,. Przebieg 260 tysi. |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Maciej TFT
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-09-08, 09:11
|
|
|
| No właśnie to LPG też mnie martwi, sam na nim jeżdżę i wiem jak wiele czasami sprawia problemów znalezienie stacji. Oczywiście zależy w jakim kraju, ale nie chcę się tym ograniczać planując wyprawę. Mimo wszystko jest to dla mnie jeszcze do zaakceptowania. Majsterek - dzięki za info, ale to już trochę przekracza mój początkowy budżet :/ |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/143 Skąd: FMI
|
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-09-08, 10:15
|
|
|
| Maciej TFT napisał/a: | | No właśnie to LPG też mnie martwi, |
a jaki to problem jeśli silnik pracuje na benzynie? Na LPG jezdzisz taniej niz na ON, a na benzynie w podobnych kosztach jak na dieslu. Wg katalogu hymera z 82r 2L benzyna pali 2 litry wiecej niz diesel. Jedyny problem to czy instalacja LPG jest zrobiona sensownie. Ale za 2 stówki to mozna miec wszystkie bebechy pod maske nowe...
A i odpuść sobie Bedforda. Erwin H. miał chyba estyme do tego auta skoro tak długo meczyli integry na tym wynalazku... zdecydowanie Hymery po 82r na transicie lub starsze na mercedesie.... |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-09-08, 10:25
|
|
|
| Maciej TFT napisał/a: | | ale to już trochę przekracza mój początkowy budżet |
a jesli 14 koła przekracza twój budzet.... to zdecydowanie nie stać cie nawet na bedforda za 5 koła, bo tam przekladka jednostki napedowej jest prawie pewna. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
KASZUB
weteran

Twój sprzęt: Samojebka ducato by KASZUB
Nazwa załogi: My
Pomógł: 6 razy Dołączył: 09 Sie 2014 Piwa: 60/63 Skąd: Celbowo koło Pucka
|
|
|
|
 |
Maciej TFT
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-09-08, 13:16
|
|
|
eMWu mówisz, że przekładka prawie pewna. I pewnie bardzo kosztowna, albo prawie niemożliwa Może ktoś jeszcze się wypowie? Szukam czegoś co jednak będzie na starcie w niezłym stanie, nie dam rady odbudowywać kampera od podstaw. Jakbym się na to decydował, to bym poszedł w coś takiego :
http://otomoto.pl/citroen...-C32003835.html
Ten sprzęt jak sądzę jest do kompletnej renowacji. Ale jest mistrzowski :D
q4k3r trafiłem już na tego Fiata, ale jakoś mnie tak nie urzeka :/ ale dzięki |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 49/56 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2014-09-08, 13:26
|
|
|
Tylko nie opłacony |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|